NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24) - Bertinus - Essence of War - Gildenbier - Grosse Bertha - Triporteur from Heaven
  • Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter
  • Hopmuseum Poperinge : Tentoonstelling Strips en bier 2016
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (23) - Filou - Orgami 6 - Poperings Nunnebier - Schieve Funombulo - Straffe Hendrik Quadrupel
  • Van ‘t Brouwersverzet naar Brouwerij ’t Verzet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Fijn Pinksterweekend
  • dikke knuffel uit Oberhausen
  • Foto Kazematten
  • Beste wensen voor 2016
  • welkom in het bierglazenmuseum

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    20-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24) - Bertinus - Essence of War - Gildenbier - Grosse Bertha - Triporteur from Heaven







    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (24)

     


     

    Bertinus (7,5% Alc.Vol.)
    Brouwerij De Plukker – Poperinge
    Gelegenheidsbier voor Bierclub Poperinge







    Donkerblond, lichtamber bier met een romige witte schuimkraag.

    De neus is moutig
    tikje gistig
    Fris aroma van hop

    De smaak is zoet en zacht.
    Moutig met een bescheiden Hopgeur
    Zacht doordrinkbaar
    Fruitig (tikje banaan)
    Hoppige toetsen.
    Een lichte bitterhied op de achtergrond.
    Bittere droge afdronk.
    allemaal mooi in evenwicht
    Lekker biologisch bier!





     




    Essence of War (6,5% Alc.Vol.)
    The first Horseman

    Het Brouwersatelier - Waasmunster
    Gebrouwen bij Pirlot - Zandhoven







    Goudblond wazig bier met witte schuimkraag.

    Fruitige neus.
    Sinaastoets.
    Moutig
    Gistig.

    Bij het nemen van de eerste slok is er een redelijke bitterheid in de mond.
    Daarna fruitige toetsen
    Hoppig.
    Stevige body ondanks de 6,5%
    af en toe een lichte kruidigheid
    Pepertoetsjes.
    Droog.
    Niet mis!

    Dit bier is het eerste in de reeks met als thema ‘De vier Ruiters van de Apocalyps.
    Het etiket is naar een ontwerp van Joachim Sneyers.











    Gildenbier (7,0% Alc.Vol)
    Brouwerij Haacht – Boortmeerbeek







    Donkerbruin bier met wit dun schuim.

    Het heeft een moutige neus met een fruitig prikje.
    Een beetje zoete karamel

    De smaak is mild.
    Een beetje zoet moutig met Karamelprikjes
    Geroosterde toetsjes.
    Tikje toffee
    Zacht kruidig
    Mooi in evenwicht
    Zoete afdronk.
    Een lichte scotch zeg maar.
    Klassiek, beetje ouderwets maar nog altijd een lekker streekbier!










    Grosse Bertha (7,0% Alc.Vol.)
    Brussels Beerproject – Brussel
    Gebrouwen bij brouwerij Anders - Halen







    Blond bier met witte dikke schuimkraag.

    De neus bied een fruitig boeket.
    Tikje zuur van de tarwe.
    Gistig.

    De eerste slokken zijn aangenaam.
    Licht kruidige toetsjes
    Koriander.
    Ook aanwezigheid van fruitige toetsen (banaan - citrus)
    Op de achtergrond een lichte bitterheid.
    Het bier is perfect in evenwicht.
    Beetje een tripel gevoel maar dan zachter.
    Licht bittere afdronk.
    Een lekker bier!











    Triporteur from Heaven
    BOM brewery – Bree.
    Gebrouwen bij brouwerij Anders – Halen.








    Donkerblond bier met romige witte schuimkraag.

    Aroma van mout.
    Fruitige prikken.
    Broodaroma.

    Matig zoet begin.
    Lichte mout smaak
    Voldoende bitterheid
    Mooi in balans.
    Nootachtig.
    Wat honing op de tong.
    Mocht een beetje meer hop.
    Maar een aangenaam bier met een hemelse smaak!







    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten William








    20-05-2016 om 16:10 geschreven door William Roelens


    17-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit met een nieuwe beslagfilter







    Dentergem klinkt op de toekomst.

















    Brouwerij De Bie verhoogt zijn bierkwaliteit
    met een nieuwe beslagfilter.







    Op 2 mei 2016 stelde burgemeester Koenraad Degroote de innovatieve beslagfilter
    van de Belgische firma Meura in werking bij Brouwerij De Bie in Wakken (Dentergem).
    Het bewijs dat de ambachtelijke biercultuur in de gemeente weer helemaal opleeft.
    En daar wilde de burgemeester op klinken. 



    De ambachtelijk biercultuur behouden


    Ooit waren er in Dentergem zo’n 200 herbergen, cafés, brouwerijen en stokerijen.
    Sinds 2011 heeft Dentergem opnieuw een ambachtelijke brouwerij, net als vroeger.
    Brouwerij de Bie vestigde zich in een gerenoveerde hoeve
    in deelgemeente Wakken (Dentergem), dichtbij de plaats waar Mandel en Leie samenvloeien. Wegens het enorme succes van hun ambachtelijke streekbieren
    was hun vorige locatie te klein geworden.

    Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid
    tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren.
    Een verdienste waar Dentergem fier op is. “Bier brouwen behoort tot ons erfgoed.”,
    vertelt burgemeester Koenraad Degroote.
    “De passie voor het brouwersvak is typisch voor onze gemeente.
    Hier is ook letterlijk veel leven in de brouwerij.”



    Primeur voor België bij Brouwerij De Bie




    Meura, de Belgische constructeur van high-end brouwzalen, ontwikkelde in 2014
    een nieuwe beslagfilter, de Meura 2001 Craft Junior.
    Hiervan wordt de eerste in België geplaatst bij brouwerij De Bie.



    Waarom die kostelijke investering?




    De oude beslagketel




    Het belangrijkste van het bierbrouwen is eigenlijk het maischen.
    Tijdens dit proces wordt het zetmeel verder omgezet in suikers, en die worden op hun beurt (gedeeltelijk) omgezet in alcohol.  
    Het beslag (mout opgelost in warm water) moet na enkele tijd  gefilterd worden waarbij de opgeloste stoffen gescheiden worden van de niet oplosbare. 
    Dit wort moet helder zijn als het naar de kookketel gaat.
    Brouwerij De Bie gebruikte zoals de meeste brouwers een filterkuip met een dubbele bodem.
    Dit is eigenlijk een geperforeerde plaat waar het wort via de vaste delen die erop liggen doorsijpelt.  Glashelder wort geeft een betere schuimhoudbaarheid aan het bier. Het filteren nam met de oude filterkuip drie uur in beslag .
    Door de aankoop van een Meura beslagfilter gaat alles veel vlugger.









    De Meura 2001 Craft Junior

















    Voordelen


    Deze beslagfilter heeft veel voordelen Het filteren gaat veel vlugger (van drie uur naar 90’).
    Het graan wordt beter benut.
    Meer suikerproductie (achteraf minder suiker toevoegen).
    Het bier wordt veel helderder.
    De bierkwaliteit wordt verhoogd.
    Het energieverbruik verlaagd.
    Minder waterverbruik.
    En een beter rendement.

    Zo is de ambachtelijke brouwerij helemaal klaar voor de toekomst en blijft de Dentergemse biercultuur gewaarborgd.
    Brouwerij De Bie zal haar biercapaciteit opdrijven tot 1000hl










    Het succes van Meura is er gekomen omdat de methode om bier te filteren
    werd geperfectioneerd.
    Zonder technisch te worden, Meura werd bekend met zijn ‘filterpers’
    die doeltreffender is dan filtratie in een tank.









    Samenwerken met een Belgische wereldspeler



    Meura is een familiebedrijf dat in 1845 werd opgericht in Doornik. Met dank aan de rijke Belgische biercultuur en haar globale invloed behoort Meura vandaag tot de wereldtop in haar marktsegment. Meer dan 25% van het wereldbiervolume vloeit uit een Meura-installatie. Het bedrijf mag de grootste brouwerijen op aarde onder haar trouwe klanten rekenen. Maar Meura heeft ook aandacht voor onafhankelijke brouwerijen met een ambachtelijk karakter.
    Vandaar de samenwerking met Brouwerij De Bie.










    vlnr : Jos en Nicolas Tjoen en Wouter Vermeersch (Meura)







    Wat ooit begon als een huisbrouwerij met drie bieren is vandaag uitgegroeid
    tot een gerenommeerde brouwerij met maar liefst tien bieren.



    Brouwerij De Bie
    Vijvestraat 47
    B-8720 Wakken (Dentergem) België
    T +32 (0)478 46 21 84
    info@brouwerijdebie.be



    MEURA
    1, Rond-point Jean-Baptiste Meura, B-7600 Péruwelz (Belgium)  
    Phone : +32 69 88 69 88 +32 69 88 69 88  Fax : +32 69 88 69 80
    E-mail : sales@meura.com





    Wakken, 2 mei 2016
    William Roelens








    17-05-2016 om 09:27 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!