NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” + Uitreiking van de nieuwe Hopcertificaten
  • Dinsdagnamiddagproeverijen (2) Totem Chac – Reninge Bitter Blond Lambiek – Black Cauldron Spit
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (19) - Enfant terriple oak aged - Lienne - Red King - Troubadour Imperial Stout - What the fuck.
  • Dinsdagnamiddag proeverijen (1) : Fientje – Stout Mokke – Wilde Bok
  • Vier Kerstbieren om uw smaakpapillen te versieren. - Waregemse Winterwarmer - Den Drupneuze - Goliath Winter - Abbaye des Rocs Speciale Noel
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Beste wensen voor 2016
  • welkom in het bierglazenmuseum
  • nieuw concept: online beer workshops
  • zin in een lekker biertje ?
  • Belgische zanger Matthias Lens.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    08-02-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar” + Uitreiking van de nieuwe Hopcertificaten







    Leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar”







     





    Op maandag 1 februari werd in het hopmuseum een persbabbel georganiseerd,
    waarbij de burgemeester het nieuwe leaderproject “Belgische hop, transparant en betrouwbaar”
    grondig toelichtte. 
    Aansluitend was er een nieuwjaarsbijeenkomst met receptie alsook de
    uitreiking van de nieuwe certificaten aan de brouwerijen die in 2015 het gebruik van het kwaliteitslogo “Belgische hop” voor hun speciaalbieren hebben aangevraagd en verkregen.




     


    Voorzitter Erik Lagache van de vzw Hop verwelkomde de brouwers en hoppeboeren.











    Op 1 oktober 2015 werd er onder de projectnaam “Belgische hop, transparant en betrouwbaar”  een subsidieaanvraag bij Leader Westhoek in het kader van het programma voor
    plattelandsontwikkeling PDPO III 2014 – 2020 ingediend, waarbij de stad Poperinge
    als promotor en Inagro en vzw Hop als copromotoren fungeren.

    De hoofddoelstelling is het behoud (en waar mogelijk een uitbreiding)
    van het Belgische hopareaal met een verhoogde afzet van de Belgische hop
    bij de Belgische brouwerijen door enerzijds een betere kwaliteitsgarantie en –informatie en
    anderzijds ook door het actiever communiceren en overleggen met de Belgische brouwerijsector.

    Dit kan bereikt worden door een actieve samenwerking binnen de Belgische hopsector
    en door de Belgische hopsector nog professioneler voor de dag te laten komen.

    Met andere woorden,  werken aan een Belgische sector  waarin vertrouwen kan gesteld worden
    en waar er gewerkt wordt aan kwaliteit, transparantie en communicatie,
    onder het logo “Belgische hop – Belgian hops”.

    Het MAC leader Westhoek heeft dit project  op vrijdag 20 november 2015 goedgekeurd.
    Het project kan dus van start gaan op 1 januari 2016 en heeft een looptijd van 3 jaar.





     
    Christof Dejaegher Burgemeester van Poperinge





    Om dit leader project optimaal te laten renderen wordt over gegaan
    tot het aanwerven van een nieuwe medewerker die gedurende de projectperiode
    hierop ½ dienst zal werkzaam zal zijn.
    De andere helft fungeert de nieuwe medewerker als deskundige landbouw.
    Na afloop van het project zal deze medewerker blijvend tewerkgesteld worden
    als deskundige landbouw en ondersteuning geven aan de Belgische hopsector.













    Nieuwe hopcertificaten

    Schepen Kris Notebaert 




    Het logo en het ‘diploma’ ‘Belgische Hop – Belgian Hops – Houblon Belge’
    is bestemd voor speciaalbieren, die voor minstens met de helft Belgische hop worden gebrouwen.
    Momenteel zijn er 214 bieren die het logo mogen dragen.
    De certificaten werden aan de brouwers overhandigd door
    Kris Notebaert Eerste schepen van Land- en tuinbouw

     






    Brouwers en bierfirma's die het certificaat in ontvangst mochten nemen.





    Brouwerij De Plukker, Elverdingseweg 16, 8970 Poperinge

    Single  Green Hop 2015
    All inclusive Ipa 2015
    Pyrene Bruin
    Bertinus
    Tripel Plukker

    Brouwerij Het Sas, Diksmuidseweg 404, 8904 Boezinge

    Poperings Hommelbier nieuwe oogst 2015, limited edition

    Bryggja Brewery Comm. V., Sint-Kristoffelstraat 139, 8310 Assebroek

    Bryggja bruin

    Brouwerij Eutropius, Mellestraat 138, 8501 Heule

    Ardoois Blond

    Flanders Fields Brewery, Dehemlaan 24, 8900 Ieper

    Flanders Fields 1418 Ale Quadrupel

    Brouwerij ’t Kroontje, Hogebrug 62, 9280 Denderbelle

    Switch

    Brouwerij Slaghmuylder, Denderhoutembaan 2, 9400 Ninove

    Witkap Pater Stimulo
    Witkap Pater Speciale
    Witkap Pater Dubbel
    Witkap Pater Tripel
    Ambiorix
    Slaghmuylder’s Kerstbier
    Pikkeling

    Brouwerij Haacht, Provinciesteenweg 28, 3190 Boortmeerbeek

    Keizer Karel Ommegang

    Brouwerij Boelens bvba, Kerkstraat 7, 9111 Belsele

    Tripel Klok
    Bieken
    Esdeepeeken

    De Zythosfielosoofen – Eutropius, Deerlijkstraat 237A, 8550 Zwevegem

    Santé

    Brouwerij “Het Gulden spoor”, Heulestraat 170, 8560 Gullegem

    Moorsele’s Bukske

    Fort Lapin, Koolkerse steenweg 32, 8000 Brugge

    Fort Lapin 8 “Tripel”
    Fort Lapin 10 “Quadrupel”
    Fort Lapin 6 “Dubbel”
    Fort Lapin “Hoplapin”
    Fort Lapin “Snowlapin”

    Brouwerij Verhaeghe, Sint-Dierikserf 1, 8570 Vichte

    Streuvels’ Bier

    Brouwerij Strubbe, Markt 1, 8480 Ichtegem

    Ichtegems “Grand Cru”
    Baptiste
    Mountche

    Aarschotse stadsbrouwerij, Ter Drossaarde 1, 3200 Aarschot

    Aarschotse Bruine
    Gasthuistripel
    Forto
    Duc

    Brouwhuys De Vaart, Pontstraat 24, 1981 Hofstade

    Luvanium
    Luvanium Cuyt

    Brouwerij De Lelie vzw, Leliestraat 24, 2350 Vosselaar

    Paus


    Totaal

    58 brouwerijen (14 januari 2016)

    214 bieren (14 januari 2016)






     Enkele Poperingse Hoppeboeren











    08-02-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdagnamiddagproeverijen (2) Totem Chac – Reninge Bitter Blond Lambiek – Black Cauldron Spit







    Voordrachtgever Geroen en ik komen regelmatig de dinsdagnamiddag samen
    om enkele nieuwe biertjes te proeven.

    Waarom op dinsdag?

    Het zou kunnen dat de Nederlandse naam ‘dinsdag’ genoemd is naar de ‘dingen’
    zoals vroegere voorlopers van rechtsgedingen of rechtszaken genoemd werden.
    Het woord 'ding' verwijst in deze betekenis ook weer naar Tyr als god van de rechtspraak.
    Daarom zullen we de biertjes eerlijk bespreken
    naar wat onze ogen, neus en smaakpapillen te vertellen hebben.

    Van nu af aan zal ik onze bevindingen op deze blog neerpennen onder de titel
    ‘Dinsdagnamiddag proeverijen’

     



    Dinsdagnamiddagproeverijen (2)


    Totem Chac – Reninge Bitter Blond à Lambiek – Black Cauldron Spit.

     

     

     







     

    Totem Chac (2,7%)
    Naar een recept van Klaas Dellaert en Liesbeth -Brouwerij Totem
    Gebrouwen bij Bryggja Brewery – Moerkerke

     




    Wazig donkerblond bier
    met een witte romige schuimkop.

    Het aroma is publiciteit voor hop!
    Hopbittere aroma’s

    De eerste slok is meteen raak.
    Een mooie bitterheid laat ons meteen al genieten.
    Hoppige toetsen
    Fruitig.
    De bitterheid blijft voortdurend aanhouden.
    Een mooie volle en evenwichtige body ondanks de 2,7%
    Droge bittere afdronk

    'Totam Chac' mag als voorbeeld dienen hoe een licht alcoholisch
    bier toch smaakvol kan zijn met voldoende karakter.
    We noemen het bier van de toekomst?





    Klaas Dellaert en zijn vriendin Liesbeth zijn verwoede Bierfanaten.
    Klassieke bieren kunnen ze appreciëren maar hun smaakpapillen richten zich
    toch meer op iets meer extreme bieren met zure, geroosterde, gerookte en hoppige smaken.
    Deze bieren wakkerden hun interesse aan om zelf te brouwen.
    Eerst lieten ze zich inschrijven bij de Gentse Biervereniging en
    algauw nestelden ze zich in het bestuur.
    Ze begonnen thuis te experimenteren met een kleine testinstallatie.
    Ze verbeterden hun recepten tot dat ze het gevoel kregen dat hun biertjes op punt stonden.
    In 2013 deden ze mee met twee biertjes aan diverse brouwwedstrijden.
    Niet zonder resultaat! Ze behaalden de derde plaats met een IPA in de ‘Brouwland Biercompetitie’
    (Het zou best kunnen dat Geroen en ik dit bier zonder het te weten nog geproefd
    hebben als thuis juryleden!) en kaapten de eerste prijs weg met een Chili Stout
    in de ‘So You Think You Can Brew’ wedstrijd.
    Deze uitslagen motiveerde het jonge koppel om hun bieren op de markt te brengen.

    Omdat ze al hun bieren
    naar bepaalde 'Goden' wilden noemen zochten ze een gepaste naam voor hun brouwerij.  
    Vriend Tim de Roeck stelde de naam ‘Totem’ voor omdat die naam een samenstelling
    is van meerdere Goden en Totem is in zowat alle talen hetzelfde woord.
    Doordat ze hun bier in grotere volumes op de markt wilden brengen
    klopten ze voor hun eerste bier aan bij Brouwerij Anders.
    Voor de twee volgende bieren 'Etznab en Chac deden ze beroep op
    de Moerkerkse brouwerij Bryggia.
    Het is de bedoeling om elke maand een nieuw brouwsel van 500 liter op de markt te brengen.
    Ondertussen hebben ze een nieuwe woonst met ruimte voor een brouwerij.
    Dus op termijn is de kans wel groot dat ze daar hun droom zullen kunnen realiseren.









     

    Reninge Bitter Blond à Lambiek (8%)
    Seizoensbrouwerij Vandewalle – Reninge.








    Donkeramber bier
    met een gebroken witte schuimkraag.

    Licht zurige neus.
    Met een heerlijk Lambiek aroma
    Lichte mout toetsen
    Appeltjes Tikje fruit
    Positief muffig
    Het zit allemaal in de neus!

    Licht zurige aanzet
    Brett
    Lambiektoetsen komen opzetten.
    Aangename zuurheid en
    fijne hopbitterheid blijven aanhouden.
    Licht zurige droge afdronk
    Vloeit langzaam uit.
    Een verfijnde dorstlesser!

    Een smaakvol eerlijk Belgisch bier uit West-Vlaanderen!





    De reden voor mijn bewondering voor Seizoensbrouwerij Vandewalle
    is hun respect voor traditie!
    Zo worden hun bieren enkel gebrouwen tijdens het traditionele brouwseizoen,
    dat loopt van september tot mei.
    Ze werken enkel met streekgebonden grondstoffen zoals Poperingse hop en Veurnse krieken.
    Ook nemen ze de nodige tijd om hun bieren te laten rijpen net zoals hun voorouders het deden.
    Toch levert hun kleinschaligheid unieke en seizoensgebonden bieren op.
    In het kort : alle bieren zijn gebrouwen met heel veel kennis van zaken.
    Brouwer Chris Vandewalle & Karel brengen momenteel vier bieren op de markt.
    ‘Reninge Bitter Blond’, ‘Reninge Oud Bruin’ Reninge Krieken Rood en Reninge Bitter Blond à Lambiek.
    Om hun bierproductie te verhogen hebben ze een nieuwe brouwinstallatie in gebruik genomen,
    zodat ze per dag nu 400 liter bier kunnen produceren.
    Door aankoop van nieuwe Franse eikenhouten vaten kan de houten
    vatlagering worden uitgebreid tot 2.000 liter.
    Alle inspanningen die ze leveren doen ze in functie van constante en goede kwaliteit.
    Hun bieren kregen de erkenning '100 procent West-Vlaams'
    alsook het kwaliteitslogo 'Belgische Hop' van de vzw Hop uit Poperinge.
    Tijdens een bezoek aan hun brouwerij laten ze op een boeiende manier
    en met de nodige tijd de bezoekers kennis maken met hun werkmethode.
    De proeverij is gekoppeld aan een kleine foodpairing.










    Black Cauldron Spit (9,5%Alc.Vol.) Oesterstout.
    Recept De Relatiebrouwer = Het Brouwersatelier. Waasmunster
    gebrouwen bij Brouwerij Pirlot (Zandhoven)









    Donker tot bijna zwart bier.
    Lichtbruine fijne schuimkraag.

    We ruiken eerst een kruidigheid (Pepernota’s).
    Daarna worden we verwend met een licht koffie aroma.
    Tikje gebrand en droparoma’s

    De aanzet is zoetmoutig.
    Karamel en koffie verwennen onze smaakpapillen.
    Chocolade.
    Tikje geroosterd.
    Zoete toetsen met een afwisselend lichte bitterheid.
    Voldoende evenwicht

    Zoet-bittere afdronk.

    We missen een beetje het zilte van een oesterstout.
    Lekker maar mocht toch iets meer body hebben!




    Volvo-werknemer Jan Wauters (39) stampte in 2012 in bijberoep een eigen zaakje uit de grond
    waarbij hij zich toespitst op bierprojecten op maat.
    Hij kon het niet langer aanzien hoe de grote brouwerijen massaal biertjes
    op de markt gooien waardoor de consumenten door het bos de bomen niet meer zien!
    Op die manier propt de markt zich vol en is er binnenkort geen afzet meer
    te vinden voor kwaliteitsvolle bieren.
    Zijn project als Relatiebrouwer is heel eenvoudig.
    Niet de aanbieder maar wel de consument bepaalt de smaak voor occasioneel
    of langer te lanceren biertjes.
    Hij brouwt zelf het proefrecept op maat van de klant,
    om het daarna selectief uit te besteden aan een ambachtelijke kleine brouwerij.
    Zijn leidraad is originaliteit en kwaliteit! Jan Wauters gaat niet over één nacht ijs.
    Hij begon zeven jaar geleden met het bewerken van kant-en-klare bierkits.
    Met steun van een collega begon hij zelf te brouwen met granen
    om zo zijn eigen smaken te creëren.
    Hij kreeg enkele jaren geleden de hoogste score in een bierwedstrijd van de Lokerse Reynaertgilde.
    Dat was een extra aanmoediging om verder eigen recepten samen te stellen.'
    www.relatiebrouwer.be of tel. 0498-28.88.20.

     


    Beste bezoeker Uw smaaknotities kunnen soms afwijken van de onze.
    Wat volledig normaal is.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.


    Groeten Geroen & William







    X

    30-01-2016 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!