NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Triest Green Hopping 2013 - Den Triest - Kapelle-op-den-Bos
  • Rookop - De Plukker - Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst
  • Car d’Or - St. Feuillien.
  • Bruges Beer Museum - Brugge
  • La Cress - Brouwerij Anders
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Image Hosted by ImageShack.us
    Dankbare herinnering aan
    Mijn echtgenote
    Myram De Vos (Voske)
    1953 - 2009


    'n MAUROOTJE

    Het is een biertje
    naar eigen recept.
    genoemd naar mijn
    kleinkind Mauro


    Het biertje wordt
    slechts eenmaal per jaar
    gebrouwen bij
    Picobrouwerij Alvinne
    in Heule.
    U moet er dus vlug bij zijn !!!


    Translator for the
    English language

    traducteur pour la
    langue Française

    Foto

    HOP
    Heerlijk Objectief Proeven


    Het Hopmuseum
    Poperinge.
    Alles over dit
    boeiend museum

    Foto

    Zythos
    Confederatie van
    Belgische Objectieve
    Bierproevers

    Bier en Gezondheid

    "Bier en Gezondheid"
    Een website die U
    duidelijk maakt dat
    bier goed is voor de
    gezondheid !!!


    Zeg maar onze Waalse
    bierproevers
    Website in verschillende talen

    Foto

    De Belgische
    Bierviltjeskrant.
    Alles over nieuwe
    Belgische Viltjes,
    Clubs en ruilbeurzen
    van bierattributen.

    Foto

    H.I.C.
    Heerlijk Intens Consumeren.
    Een bierproeversclub uit
    Ingelmunster waarvan ik lid ben.


    Den Proefzolder.
    en
    Den Bierzolder.
    Voor de proeverijen
    en openingsuren
    klik op de bakken bier

    Foto

    HORAL
    Hoge Raad voor
    Ambachtelijke
    Lambikbieren


    Een Nederlandse website
    van
    Han Hidalgo
    over koken met bier.


    Website van de
    Artisanale Brouwers,
    die meer willen dan alleen
    maar bier verkopen.


    Bier Keurmeesters Gilde
    Een interessante
    Nederlandse site
    over Nederlands
    en Belgisch bier


    Dit is het Originele
    Trappisten Logo.
    Er zijn slechts 6
    Trappistenbrouwerijen
    in België.

    Achel
     
    Chimay
    Orval
     Rochefort
    Westmalle
    Westvleteren
     
    In Nederland één

    La Trappe

    Voor meer info
    http://www.zythos.be
    zie dossier Trappist

    Image Hosted by ImageShack.us
    Prof Arnoldus Goedbier.
    Serveert bierwetenschap
    met een knipoog.


    Een festival waar wij graag
    gaan proeven is
    'Festibière' in Jenlain
    Frankrijk.





    Bapas

    Karel Van Malderen en Sven Gatz

    De Belgische kwaliteitsbieren zijn wereldvermaard.
    En tapas, de Spaanse hapjes, zijn trendy.
    Wat krijg je als je die twee combineert?
    Juist: bapas.
    Vertrekkend vanuit een suggestiebier
    creëren de auteurs een bijpassende tapa,
    vaak met een streekgebonden
    seizoensproduct.
    Het resultaat is een
    unieke smaaksensatie.

    Info




    Biertapas

    Han Hidalgo

    Biertapas is het eerste boek dat zich specifiek
    richt op hapjes en kleine gerechtjes
    die goed combineren met bier.
    In een heel aantal gerechten is bier
    zelfs een van de ingrediënten.
    Bier is met stip de meest populaire drank
    in Nederland en Vlaanderen.
    Ook de speciaalbieren worden
    steeds populairder.
    Het boek biedt de bierliefhebber
    daarnaast informatie
    over de verschillende speciaalbieren en
    welk soort bier het best combineert
    met welke soort spijs.
    Het perfecte cadeau
    voor bier- en culinaire liefhebbers.

    Info



     



    The Taste Of Bier,

    Han Hidalgo


    Jazz & Blues.
    32 Swingende gerechten
    geïnspireerd door
    Jazz, Blues & Bier.
    Informatie en bestelling:

    www.biermagazine.nl



     
    Info 1



    Info 2

    In het TV programma Tournee Genrale
    nemen muzikant en
    duivel-doet-al Jean Blaute
    zijn Britse vriend en oer-veejay
    Ray Cokes mee
    op een queeste naar de
    geheimen van het Belgische bier.
    Tijdens hun verrassende, verfrissende
    en van tijd tot tijd hilarische trip
    maken ze kennis met 1001 onvermoede
    aspecten van de rijke Belgische biercultuur
    de boeken onthullen veel bekende en
    vooral onbekende weetjes over een van onze
    exportproducten bij uitstek.
    En natuurlijk met tientallen
    toeristische en gastronomische tips.




    Er bestaan momenteel ruim
    1000 Belgische bieren
    in alle kleuren en smaken.
    Sven Gatz, benadert deze
    rijkdom vanuit de
    onverwachte invalshoek
    der seizoenen.
    Info



    Nederlandstalige
    Biertijdschriften




    De Zytholoog
    4 x per jaar
    Info





    Bierpassie Magazine
    4 x per jaar
    Info




    Café Revue
    Twee maandelijks
    Info





    Bier
    Magazine uit Nederland.
    4 x per jaar
    Info



    Hopper Magazine
    http://www.hoppermagazine.be/

    Bierblog



    20-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triest Green Hopping 2013 - Den Triest - Kapelle-op-den-Bos




    Triest Green Hopping 2013






    Marc Struif (Brouwerij Den Triest) is een van de weinig Belgische brouwers die
    zijn eigen Hopveld heeft.. De aanleg van het Hopved heeft twee redenen.
    Hij heeft de hopbellen nodig om er zijn Green Hopping te brouwen
    want bij dit proces is de versheid van de hop uitermate belangrijk.
    Bij het koken worden er verse hopbellen (niet gedroogd) direct van het veld
    in het bier gedaan en dit is een voordeel als uw veld niet ver van de brouwerij is verwijdert.

    Een tweede reden is dat het hoppeveld een educatieve waarde heeft als
    je de bezoekers wil inwijden in het brouwproces.
    Veel leerrijker dan bij het tonen van enkele potjes gedroogde hop.







    Het hoppeveld in Kapelle-op-den-Bos






    De hop die hij aanplant is de variëteit target
    Die geeft een fijne zachte bitterheid en is bovendien goed bestand tegen ziektes.
    Sommige hopsoorten zijn zeer gevoelig voor bladluizen en witziekte
    maar Target heeft geen gewasbescherming nodig.
    De Triest Green Hopping is dan ook een 100% biologisch bier.









    Triest Green Hopping 2013 – 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij Den Triest - Kapelle o/d Bos





    Goudkleurig bier met witte schuimkraag.
    De neus heeft een fruitige geur.
    Niet zo veel hop aanwezig in het aroma

    De eerste slok is bitter
    Kruidige toetsen
    Hop komt even boven.
    bloemig
    ook zoete malse toetsen in de achtergrond.
    Hoppesmaak blijft aanhouden
    Licht bittere droge afdronk
    Een goed evenwichtig bier.
    Maar had toch ietsje meer hop verwacht.



    INFO :


    Brouwerij Den Triest
    Trieststraat 24
    1880 Kapelle-op-den-Bos
    tel: 015-71 43 86

    e-mail: info@dentriest.be
    website: www.dentriest.be








    20-07-2014 om 09:12 geschreven door William Roelens


    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rookop - De Plukker - Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst





    Rookop - De Plukker






    Het bier ‘Rookop’ werd tot 1963 gebrouwen in de brouwerij van St-Joris in Reningelst,
    tot de brouwactiviteiten werden stopgezet.

    De brouwerij werd in 2012 in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd
    en functioneert nu als een ontmoetingscentrum (Kinderbrouwerij)

    voor gezinnen met kinderen.

    Brouwerij De Plukker (Poperinge) werd gevraagd om dit
    beroemde bier weer tot leven te brengen.

    Doordat het oorspronkelijke recept niet kon worden hersteld,
    werd een gloednieuw bier ontwikkeld.






    Reningelst (lokaal West-Vlaams : Rinnegèst) is een dorp in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Poperinge. Het dorp heeft ongeveer 1400 inwoners.







    De Sint-Vedastuskerk








    Brouwerij- Mouterij St. Joris – Reningelst
    © Frank Becuwe

     

    De geschiedenis van de 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris' gaat minstens
    terug tot het midden van de 17de eeuw.
    Omstreeks 1660 was de Reningelstse baljuw Pierre de Wijcker er brouwer.

    Na veel overnames, kwam in 1907 de familie Six aan het roer te staan van de brouwerij.
    In 1913 verbouwde brouwer Nestor G.F. Six de oude mouterij en
    voorzag de brouwerij van een nieuwe mouttoren.
    Dit mouterijgebouw, dat haaks op het brouwerijgebouw stond, telde twee bouwlagen
    en stak onder een zadeldak. Het ‘souterrain’ werd ingericht
    als bewaarkelder voor tonnenbier. Het gelijkvloers werd bijna volledig ingenomen
    door de kiemvloer. De eerste verdieping werd gebruikt als moutzolder,
    terwijl de dakverdieping als gerstzolder fungeerde.

























    Zadeldak 'Mouterij-Brouwerij 'St.-Joris'



    Reningelst was niet bezet tijdens de Eerste Wereldoorlog waardoor Nestor Six
    zijn mouterij-brouwerij in productie kon houden.
    Dit niet zonder financieel succes want de aanwezigheid van de vele frontsoldaten
    joeg de vraag naar bier immers fors de hoogte in.
    Reningelst lag in vogelvlucht maar 7 kilometer van het front en telde hierdoor
    in die tijd dan ook het hoogste aantal herbergen.

    In de eerste oorlogsjaren werden de drukke brouwactiviteiten nauwelijks verstoord
    maar vanaf maart 1917 dwongen de oprukkende bombardementen brouwer Six
    geleidelijk alle activiteit in de brouwerij stil te leggen.
    De mouterij en brouwerijgebouwen trotseerden echter vrij goed de Eerste Wereldoorlog
    zodat na de oorlog de bierproductie dan ook quasi onmiddellijk kon hernomen worden.
    Dit was voor brouwer Nestor Six alvast een lucratief toeval!
    De wederopbouw van de Frontstreek trok immers extra werkkrachten
    aan waardoor het bierverbruik fel toenam.







    De trappen naar de brouwzaal en de ovens onder de brouw- en warmwaterketel,
    met daartussen de ontlastingsboog boven de dichtgemetselde
    opening voor het binnenbrengen van de de koperen ketels.







    De ingestorte mouttoren.







    De bijgebouwen (met lessenaarsdak) : kuiperij, suikermagazijn,
    kolenberging en klein wagenhuis (voiturekot)






    Brouwer Six moderniseerde omstreeks 1932 zijn ambachtelijke brouwerij
    daar hij niet blind was voor de oprukkende industrialisering van het brouwbedrijf.
    Zijn oudste zoon Joseph, die aan de Hogere Technische Brouwerijschool' Sint-Lieven'
    in Gent voor ingenieur - brouwer had gestudeerd, zou hem immers opvolgen.
    Om zich als brouwer te kunnen handhaven diende hij dan ook te
    beschikken over een moderne brouwerij.

    Na het overlijden van zijn vader in 1933 nam Joseph de brouwerij
    over en moderniseerde die verder.
    Zo introduceerde hij open gistkuipen en koeling in de brouwerij wat hem in staat stelde
    om bieren van halfhoge gisting te brouwen.
    Ook installeerde hij een' bieraftrekkerij' om te kunnen tegemoet komen
    aan de toenemende vraag naar flessenbier.
    Tot slot installeerde hij in de machinekamer een Lister-dieselmotor
    voor het opwekken van energie, nodig voor het aandrijven van
    de diverse pompen en de moutpletmolen.
    Voordien gebeurde dit met een benzinemotor
    en tot kort na de Eerste Wereldoorlog zelfs met een paardenmanege.









    Gistingskuip







    Baudelotkoeler





    Als gevolg van deze modernisering kon het authentieke brouwproces in de brouwerij Sint-Joris
    voortaan sneller en vooral efficiënter verlopen.
    De brouwerij groeide dan ook uit tot één van de belangrijkste bierproducenten van de streek.
    In de jaren ’30 en ’40 werd er twee- tot driemaal per week 70 hl. bier gebrouwen.
    Vanaf de jaren ’50 zwakte dit af dit tot één brouwsel per week.

    Ieder brouwsel werd in de regel aangemaakt op basis van eigen bereide mout.
    Op enkele leveringen na door Albert Verdonck uit Reningelst,
    werd de hop vooral afgenomen van de Poperingse hophandelaars Fache e
    n nadien van de Poperingse hophandelaar Henri Verbiese.

    Voor de Eerste Wereldoorlog had de familie Six echter hun eigen hoppeveld
    nabij herberg 'De Driehoek'.
    De nieuwe biergist, die brouwer Six nu en dan nodig had om de gisting op gang te kunnen brengen,
    haalde hij bij brouwerij Rodenbach in Roeselare.








    Opslagtanks







    Kookketel





    Van de bieren die Joseph Six brouwde, was vooral zijn 'Donkerbruine Speciaal' zeer gegeerd,
    dit omwille van zijn rode porseleinen beugelslot... in de volksmond Roodkop genoemd.
    Het had een densiteit van 5° en was zoetzuur van smaak.
    Daarnaast brouwde brouwer Six ook een biertje van halfhoge gisting,
    dat met de steeds populairdere 'lagerpils' moest concurreren.
    Voor het huishoudelijk verbruik brouwde hij een donker en een bleek tafelbiertje.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de normale productie noodgedwongen stopgezet.
    Net zoals zijn collega’s brouwde brouwer Six toen enkel nog een dunbiertje (zéro huit).

    Voor zijn afzet kon brouwer Six, naast het vele particulier verbruik, terugvallen
    op maar liefst 31 verplichte herbergen.
    Deze herbergen, waarvan de kinderen Six er twintig in volle eigendom hadden,
    lagen gespreid over de dorpen Dikkebus, Dranouter, Loker, Reningelst, Vlamertinge en Westouter.

    In de mouterij-brouwerij waren doorgaans drie tot vier knechten tewerkgesteld.
    Enkel tijdens de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren van de wederopbouw
    vormden hierop een uitzondering wegens de enorme productiviteit.
    St.-Joris bood toen werk aan maar liefst vijf knechten en een boekhouder.
    Van de knechten fungeerde er steeds één als biervoerder.

    Op 2 april 1963 staakte St.-Joris zijn bedrijvigheid omwille van de te harde concurrentieslag
    binnen de brouwerijsector.
    De mouterij-brouwerijgebouwen fungeerden van toen af als bieropslagplaats
    voor bieren van grotere brouwerijen.
    Aanvankelijk verdeelde brouwer Jozef Six 'Tiger' (pils en export)
    van de Aalsterse brouwerij De Blieck.
    Daarna nam hij Anglo-Pils af van de Vlamertingse depothouder Backar en later van de Diksmuidse depothouder Filip Lootens.

    Op 14 januari 1994 stierf brouwer Joseph Six.

    Uit ‘De Roo(d)kop van Sint-Joris’ een naslagwerk van Frank Becuwe
    Samengevat door Kris Langouche (Brouwerij De Plukker - Poperinge).
    Waarvoor dank!























    Kinderbrouwerij



    In de jaren ’90 werd er opnieuw aandacht besteed voor de brouwerij
    die zich midden in de dorpskom van Reningelst bevind.
    Eerst werd de site beschermd, later werd er beslist dat een deel ervan
    het ontmoetingscentrum zou herbergen en de rest in erfpacht zou gaan naar een VZW.
    Tegen het wagenhuis werd een nieuwe, polyvalente zaal gebouwd.
    Zaal en wagenhuis, met leskeuken en vergaderzolder, vormen samen OC De Rookop.
    In het brouwerijgedeelte opende VZW De Fietseling in 2012 de Kinderbrouwerij.
    Tezelfdertijd werd gewerkt aan de restauratie van de mouterij
    die later ook werd geïntegreerd in De Kinderbrouwerij.
    De brouwerij bevat nog heel wat relicten van de brouwactiviteiten
    zodat het brouwproces nog perfect kan verteld worden.
    Toch ligt het accent in de dagelijkse werking van De Kinderbrouwerij en
    niet op die specifieke geschiedenis van het gebouw liggen.
    Kinderdromen kunnen er wel gisten, rijpen en bruisen…


    http://kinderbrouwerij.com/






















    In de oude machinekamer beind zich de familiekroeg met tal van
    volksspelen voor de kinderen.







































    In het koelschip zijn nu de kinderen baas
























































    `Klakkaert', zeg maar wentelteefje met hoeveijs en Rookop.
    Zoet en bitter!







    Rookop - 6,5% Alc.Vol.
    Brouwerij De Plukker - Poperinge






    Donkerbruin tot zwart bier
    met beige romige schuimkraag.

    Mooie moutige neus
    met lichtjes gebrande toetsen
    Muffig.

    De eerste slok is vrij moutig
    Gebrande toetsen.
    Heel diep een mooie hopbitterheid
    Drop toetsen komen soms boven piepen.
    Het bier is evenwichtig en  mooi in balans.
    Het heeft een heel fijne gerookte smaak
    zonder agressief over te komen
    Koffieprikjes
    Soms een tikkeltje zwarte chocolade

    Droge afdronk
    Heel lekker bier die me kan bekoren!


    INFO :

    Brouwerij De Plukker
    Elverdingseweg 16
    8970 Poperinge£
    tel: 057-33 36 54
    ax: 057-33 94 40

    e-mail: brouwerij@plukker.be


    website: www.plukker.be

     

    11-07-2014 om 00:00 geschreven door William Roelens



    Foto



       



    Archief per maand
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 05-1973
  • 11--0001



    Image Hosted by ImageShack.us


    Nieuwigheden !!!

    Als u wilt op de hoogte gehouden worden van een nieuw biertje of Cafeetje die ik neerpen in deze bierblog. stuur me een e-mail. Klik op onderstaande knop met mijn naam


    Gastenboek
  • Vriendelijke groeten
  • Groetjes
  • Bezoekje.
  • Bezoekje.
  • GOED WERK OP BIEREN

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Image Hosted by ImageShack.us





    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Image Hosted by ImageShack.us








    Basisuitrusting
    voor elke
    Bierproever


    Uitgave 2008

    Een niet te missen werkje
    dat in ieder wagen, fiets of rugzak
    thuishoort.
    Auteur : Bob Hendrickx


    80 leuke café's, restaurants, hotels,
    beer shops en familie pubs in Brugge
    waar het bier een hoofdrol speelt.
    Een leuk boekje van
    Chris Pollard en Siobhan McGinn.
    Is enkel te vinden in de genoemde café's in Brugge
    of via

    http://www.booksaboutbeer.com/

    Image Hosted by ImageShack.us
    Nieuwe Uitgave 2009


    Drie boeken die in uw
    boekenkast niet mogen
    ontbreken
    zijn



    Abdijbieren
    Geestrijk erfgoed


    Trappist
    Het bier en de monniken


    Geuze en Kriek
    de champagne onder
    de bieren


    Trappist
    de zeven heerlijke
    bieren



    De vier boeken zijn het
    werk van Zytholoog
    Jef Van den Steen

    Uitgegeven bij
    Het Davidsfonds
    http://www.davidsfonds.be/







    Alle Belgische
    Bieren
    Nieuwe uitgave

    een Bierbijbel
    met maar liefst
     1.132 unieke bieren
    van 178 brouwerijen.

    Samensteller
    Hilde Deweer.
    Stichting
    Kunstboek.


    Image Hosted by ImageShack.us

    100 van de beste
    Belgische bieren
    gekozen door 2
    Intern. Bierkenners
    Tim Webb (UK) en
    Joris Pattyn (B)

    Tim Webb, Chris Pollard
    & Siobhan McGinn

    Tweede editie. 128 pagina's.
    Volledig herzien en up to date
    met nieuwe hoofdstukken over de
    geschiedenis van de lambiek bieren,
    Verschillende soorten lambiek,
    recente ontwikkelingen enz...
    Jaszak formaat. Prachtig geïllustreerd.
    Met adressen van kleine cafeetjes,
    Gezellige restaurantjes
    in het Pajottenland
    Engelse versie

    Info



    Image Hosted by ImageShack.us 

    Dit boekje selecteert
    100 unieke cafés in Vlaanderen
    en Brussel.
    Oude herbergen, knusse kroegen
    en landelijke terrassen met een
    heel bijzonder kantje.
    Gevestigd in een klooster,
    een kasteel,
    een wafeltjestent
    of een koloniale lodge:
    verrassend én gezellig

    Bruno Loockx
    Uitgeverij Lannoo


    Image Hosted by ImageShack.us

    Ontdek ambachtelijke brouwerijen
    en authentieke cafés waar het
    lokale gerstenat rijkelijk vloeit
    Dompel je onder in de
    Belgische biercultuur:
    van de bekende Westvleteren,
    het beste bier ter wereld,
    over een
    Kuttekovense Tripel
    tot een Loterbol.

    Bruno Loockx en
    co-auteur
    Sofie Vanrafelghem
     
    Uitgeverij Lannoo






    Chris Bauweraerts

    My Chouffe Story tapt
    uit het rijke verleden van
    Brasserie d’Achouffe.

    Info



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!