NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (6) - (Basilius – Hoppesnoet – Mijn Bier – Quadrum - Zinnebir)
  • Proeven van eigen kweek in Wijtschate - De Bosgeus - J.J. Crowe
  • Au Nouveau St.-Eloi - Watou
  • Eerste Proeverij van het West-Vlaams Bierproeversgenootschap - La Trouffette Belle d’été -Reuss - Coxydien - Bière Belgo Russe 14-18 - Delirium Deliria Limited edition - Kerkom 80 Quercus - Vesalius
  • Uitreiking van de Gouden Glazen 2014 - Zwevegem 2015
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Bijna weekend maatje(s).
  • Leuven innovation Beer Festival
  • x
  • 5
  • Erm? Geen

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    26-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (6) - (Basilius – Hoppesnoet – Mijn Bier – Quadrum - Zinnebir)






    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (6)
    (Basilius – Hoppesnoet – Mijn Bier – Quadrum - Zinnebir)










    Basilius (7,0% Alc.Vol)
    Recept : Brugs Bierinstituut - Brugge
    Brouwerij : De Proefbrouwerij – Lochristi



    Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag.

    Moutig aroma
    Toetsen van karamel
    Gebrand

    De eerste smaak is karamelmout zoet
    gevolgd door een lichtgebrande bitterheid.
    Geroosterde prikjes
    toetsen van kruiden.
    allemaal een beetje verward
    maar toch aangenaam.









    Hoppesnoet (8,5% Alc.Vol)
    Huisbrouwerij De Tseut (Oosteeklo)



    Donkerblond bier met een romige schuimkraag.

    De neus is moutig
    Gistig.
    Prikjes van gedroogde vruchten.

    De eerste slok is moutig.
    Een mooie bitterheid komt even de smaakpapillen verwennen.
    Deze bitterheid blijft in de achtergrond aanhouden.
    Lichte fruitige smaak.
    Aangenaam hoppig.
    Soms een citrusprikje.
    Een droge bittere afdronk.
    Lekker bier

    Met 8 soorten Poperingse hop








    Mijn Bier Annum 2014 (6,5%Alc.Vol)
    Brouwerij De Graal – Brakel



    Licht amberkleurig bier met een dikke witte schuimkraag.
    Redelijk helder.

    Aangenaam aroma
    Hoppige bittere neus
    Fruitige prikken

    De smaak is moutig gevolgd door een redelijke bitterheid.
    kruidige prikjes (Koriander) brengen leven in de smaak.
    fruitige citrus toetsen.
    Bittere afdronk.
    Met Athanum hops








    Quadrum 2015 (11,3%Alc.Vol)
    Recept :
    Oosteke Brewers - Gavere
    Brouwerij Contreras – Gavere

    Cognackleurig bier met witte schuimkraag.

    Kruidige neus.

    De eerste slok is kruidig (Tijm - Salie)
    Misschien iets te kruidig!
    Scherpe smaak
    Karamel prikken.
    Alcohol komt fel opzetten en domineert iets te veel.
    Smaken van cognac en vanille
    Een complex bier met diverse smaken door elkaar
    dat u even moet aan wennen alvorens te genieten.








    Zinnebir (7,0%Alc.Vol)
    De Zenne Brouwerij – Brussel

    Donkerblond bier met een romige witte schuimkraag.
    Wazig bier

    Citrus in de neus
    Gistig

    Zoetig moutig begin.
    Gevolgd door een lichte bitterheid

    Droog en kruidig.
    Prikjes van jeneverbes?
    peper
    Citrustoetsen komen af en toe naar boven.
    Lange licht bittere afdronk.
    Een smakelijk bier.








    26-04-2015 om 18:00 geschreven door William Roelens


    18-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proeven van eigen kweek in Wijtschate - De Bosgeus - J.J. Crowe






    Proeven van eigen kweek in Wijtschate.





     

    Wijtschate is een dorpje in de provincie West-Vlaanderen en is een deelgemeente van Heuvelland.
    Het dorp is bekend omwille van de gerestaureerde locatie Bayernwald
    die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houdt.









    Sint-Medarduskerk






    Eigen kweek


    Maar bij de meeste Vlamingen is het dorp bekend van de serie ‘Eigen Kweek’,
    een Vlaamse televisieserie geregisseerd door Joël Vanhoebrouck.
    De serie gaat over een boerengezin dat cannabis begint te telen om
    het hoofd boven water te houden.

    In de serie wordt veel steenkolenengels gebruikt, vooral door Frank.
    Zo vertaalt hij "je mag je neus niet in andermans zaken steken" als
    "you can’t put your nose in andermans menage".
    Muizenstrontjes (Hagelslag) noemt hij dan weer "shit of mouse".
    Dit met (West-)Vlaamse uitspraken doorspekt Engels werd gesmaakt
    door de kijkers van Eigen kweek.
    TV1 speelde op zijn webstek in op deze populariteit met een 'soundboard',
    waarop je Franks opvallendste uitspraken opnieuw kan beluisteren. 
    Zie : http://www.een.be/programmas/eigen-kweek/engels-van-eigen-kweek?fb_ref=Default
    Er is tevens bevestigd door VRT dat Eigen Kweek een tweede en derde seizoen krijgt.
    Het tweede seizoen wordt in het najaar van 2015 op Eén uitgezonden.
    Nog een weetje : Actrice Maaike Cafmeyer leerde speciaal voor de reeks autorijden.









    "shit of mouse"





    Smoefelen en roefelen in ’t dorp

    Op zondag 12 april 2015 werd door verschillende gemeenten van het Heuvelland
    uitgepakt met een fietshappening gekoppeld met proeven en genieten van streekproducten.
    Een beleving die onze zondag op een aantrekkelijke en smakelijke manier invulde.
    Annemie en ik zakten af naar Wijtschate waar op het Sint-Laurentiusplein
    een gezellig marktje plaats vond.
    Naast de 'Heuvellandse bergstenen (Chocolade),
    Zelfgemaakte paté, droge worstjes van ’t Lindebos, ambachtelijke confituren van De Pelgrim,
    Eeuwenhout Kruidenlikeur, Handsaeme Foie Gras,
    diverse Appellation Contrôlée’s uit Dranouter en Westouter enz…
    waren er ook enkele streekbieren te proeven. ‘Crowe to remember’ (Heuvellands Bruintje)
    en ‘De Bosgeus’ een Heuvellands blondje.
    Beide bieren worden gebrouwen bij De Graal.









    Het marktplein is, een ‘uitvinding’ van na de oorlog.
    Vóór de oorlog, had Wijtschate zelfs geen marktplein!
    Waar nu het plein is, was een huizenblok met zelfs een grote brouwerij.
    Bron : http://www.mijngrooteoorlog.be/?page_id=38










    Confituur 'De Pelgrim'
    Dagcentrum de Pelgrim is een dagcentrum voor volwassenen met een mentale beperking.
    De boerderijactiviteiten met de groenten- en kruidentuin,
    het kweken van dieren en het zelf verhandelen van de producten zijn de belangrijkste activiteiten
    binnen het dagcentrum. Het fruit wordt verwerkt in het confiturenatelier.









    Voor de kiosk : Gedenkzuil militaire en burgelijke doden WOI WOII
    Dit gedenkteken, een initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.),
    werd onthuld op 11 mei 1927.



     




    Ook de bieren van Giesbaargs Muurken waren aanwezig.









    Appelation Heuvelland

















    Eeuwenhout kruidenlikeur.
    Een kruidenlikeur samengesteld met een neus voor de rijke natuur in en rond Dranouter.
    14 kruiden waaronder Engelwortel, kattekruid, tijm, boerenwormkruid en Lievevrouwbedstro
    Vormen de basis van dit lekker drankje.


















    Heuvellandse Bergstenen
    Dat zijn truffels van melkchocolade met een vulling van Vinesse-wijn,,
    van het wijndomein van Ward Six op de Montberg.
    geïnspireerd door de ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen.
    Ontwerper van deze nieuwe lekkernij is Olivier Verledens.










    Lekkere producten van Handsaeme Foie Gras.
    Een bedrijf die in 1990 van start ging.
    Ze volgen de zelfde kweek- en productiemethodes als de Périgord.
    Onlangs zijn ze begonnen met de kweek van everzwijnen.
    Ganzen, eenden en evezwijnen worden er versneden en verwerkt als fijne delicatessen.









    Ook 100% West-Vlaamse bieren waren er te koop.








    Twee Heuvellandse streekbieren
    De Bosgeus en J.J. Crown









    De Bosgeus Heuvellands Blond (6,8% Alc.Vol.)


    Blond bier met witte romige schuimkraag
    Lichtjes wazig

    Moutige neus
    Met een lichte kruidigheid

    De eerste slokken zijn zoet
    Moutig.
    Met een soms een licht zurig toetsje van de tarwe.
    Een lichte bitterheid komt naar boven.
    Ook toetsen van kruiden (Koriander) komen af en toe de kop opsteken.
    Het bier is zacht en misschien te braafjes
    Meer hoppigheid was beter geweest.
    De afdronk is licht bitter en vloeit uit.
    Maar al bij al goed gebrouwen.
    Voor de vele toeristen is dit een lekker bier.
    Voor mij mocht het meer power hebben!



    J.J. Crowe Heuvellands Bruin. (10% Alc.Vol.)


    Bordeauxkleurig bier
    met een witte schuimkraag

    Zoet aroma met kruidige prikkels
    Licht geroosterd

    De aanzet is zoet
    Karamel

    Afwisselend met een geringe kruidigheid
    Smaak van gedroogde krentjes.
    Lichte alcoholwarmte
    Soms een kleine opwelling van chocolade
    Lichte bitterheid
    Zoetkruidige afdronk
    Een toeristische tegenhanger voor de Bosgeus blond.


    Beide bieren worden gebrouwen door brouwerij De Graal
    Het fruitsap (appels en peren) die in flessen wordt getrokken door
    De Geperste Zaligheid uit Voormezele geeft Bosgeus zijn speciale smaak.
    Het is een tarwebier met aroma van koriander en sinaasappelpil en 
    een percentage van fruitsap gemaakt met fruit uit de eigen boomgaard.

    Het wordt geschonken in bepaalde zaken in Heuvelland waar men streekbieren promoot.
    Het wordt geschonken in aangepaste glazen van 25cl.
    Op het glas staat een bedelaar uitgebeeld. Het gaat om een tekening uit de16de eeuw.
    Bosgeus wil ook zeggen bedelaar, vandaar de naam van het bier en ook van het groepsverblijf.
    Bekijk de geschiedenis van de streek.
    De Geus staat ook geschilderd op een muur van de bar in De Bosgeus.

    Het bier is ook te verkrijgen in bepaalde streekwinkels in Heuvelland en kan
    ook gedronken worden in De Bogeus.

    J.J.Crowe staat in het teken van WOI werd begin 2014 op de markt gebracht.
    het gaat om een bruin bier van 10% Alc.Vol. en werd JJ Crowe Brown Beer genoemd
    naar aanleiding van wat er in en rond De Bosgeus is gebeurd eind april 1918.
    JJ Crowe kreeg het grootste eerbetoon in Engeland voor zijn heldendaad die hij verricht heeft
    in Nieuwkerke tijdens WOI op het einde van april 1918,
    namelijk The Victoria Cross, die hij heeft mogen ontvangen uit de handen van Koning George.
    Ook in Frankrijk kreeg hij voor zijn heldendaden hiervoor de grootste onderscheiding.

    Meer weten over de streekproducten uit Heuvelland
    en Ieper bekijk dan de site van de buurtwinkels.


     


     

    X

    18-04-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    14-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Au Nouveau St.-Eloi - Watou








    Au Nouveau St.-Eloi







    Op de grenze van ‘t Franschen,
    Je kykt op d’n Catsberg
    En j’ hoort ruysschen Van d’hommelvelden.
    ‘T is were kèern in ‘n tyd ,
    Geniet’n van è goe teusje bier,
    En è kloekke stutte,
    È spelletje speeln
    En è bitje vertell’n











    Een gezellig terras aan de schreve.





    Wie als bierliefhebber en Bourgondische levensgenieter
    het volkse grenscafé Au Nouveau St.-Eloi aan de Gemenestraat 4 in Watou (Poperinge)
    nog niet bezocht heeft moet er dringend werk van maken.
    We noemen het een grenscafé want het ligt letterlijk op de grens met Frankrijk,

    de overkant van de straat heet Chemin Mitoyen.









    Gemenestraat of Chemin Mitoyen?





    Het typische café kreeg bekendheid in heel Vlaanderen doordat het
    geïntegreerd werd in de Poperingse Volkssportroute.

    In de zaak, kan men verschillende volksspellen spelen.
    Maar dit niet alleen, de uitbaters zijn er aardig in geluk om
    van Au nouveau St.-Eloi een echt biercafé te maken.
    Nu al kun je meer dan een 150-tal bieren degusteren.
    Hun inspiratie halen ze uit de verhalen van hun klanten.
    Heeft u elders een lekker biertje geproefd dan proberen zij dit ook graag uit.
    Zo bouwen ze gaandeweg hun bierimperium verder uit. Biertje per biertje.

    In een authentiek sfeervol huiselijk en landelijk decor kun je er ook proeven van het goede leven.
    De keuken is volks.
    Ambachtelijke producten uit de streek worden hier met
    heel veel liefde bereid en opgediend.

    Ik hoop dat ik met deze onderstaande fotoreportage u kan overtuigen
    om eens een tripje uit te stippelen naar het grensgebied van Watou en 
    eens binnenwipt in deze gezellige charmante bruine kroeg.  































    Volkspellen voor jong en oud.






















    Poperings Potjesvleesh




























    Aan deze leuke toog worden volkswijsheden verteld.








    Niets is lekkerder dan een Watou Tripel op het terras






    WATOU

    INFO : Watou is het "Dorp van hoge gisting".
    Watou : Kunst, rust en ruimte.
    Watou, het dorp aan de schreve!
    Eén of enkele dagen uit om een Kunstenfestival tussen taal en beeld te beleven.
    Om te luisteren naar Gregoriaanse gezangen.
    In Watou kan je wandelen en fietsen, gastronomisch tafelen of genieten van een streekbiertje..
    Tijdens de zomermaanden juli en augustus vormen diverse locaties
    in het dorp een tentoonstellingsruimte voor Poëzie en Kunst.
    Diverse centrale figuren schonken Watou een blijvend aandenken:
    Communicatiepaal van Prof. Beeckman, 1985;
    het Claus - silhouet van R. Raveel, 1993
    en het Watou - mozaïek van H. Heyrman, 1988.

    Watou is vooral bekend als kunst- en brouwersdorp.
    Twee brouwerijen, Sint-Bernardus en Brouwerij Van Eecke,
    leveren een uitgebreide selectie streekbieren
    en het Brouwersmonument (A. Vandroemme, 1982) bevestigt deze stelling.
    De bonde, gebruikt bij de visvangst, symboliseert
    het Watous jumelage sinds 1985 met Mézières-en-Brenne,
    een waterrijk gebied in het Franse departement Indre.
    In de Sint-Bavokerk in Watou tref je de twee praalgraven aan van de eerste graven van Watou,
    Karel van Ydeghem en Maria van Cortewyle en de grafsteen van de mysticus K.L. Grimminck.
    De Fazantenheuvel in de Stoppelweg is één van de hoogste punten (62m) van Watou.
    Op 30 april 2000 werd er een oriëntatietafel geplaatst.

    Bron : http://www.watou.com/




    INFO :

    Au Nouveau St.-Eloi
    Gemenestraat 4
    8978 Watou
    0494 13 68 30









    14-04-2015 om 08:59 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!