NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2). - Waterloo Récolte - Origame 4 Session Double IPA - Origame Ma Pierre à l'édifice -
  • Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 1). Wutte Mie - Stoute Miel
  • IPA – Proeverij : Vedett IPA - Viven Imperial IPA - Dale’s Pale Ale - Martin's IPA - Boulevard Pop-Up Session IPA - Slow Ride - St. Ambroise IPA - Ranger St. Ambroise Double IPA - Le Cheval Blanc double blanche - Death Vall
  • Kunst en bier – Hopmuseum Poperinge - Lindemans Kriek – Bruegel - Duchesse De Bourgogne - Adriaen Brouwer Dark Gold - De Verboden Vrucht - Cuvée Delphine
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (9) Ichtegem’s Grand Cru – Ignis & Flamma – Oscar Bruin – Speciaal Blond Delvaux – Triest Ale.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Hallo William
  • KUNST
  • The red rose
  • Intrigerend
  • dat is ff gelden dat jij ook nog steeds blogt ik heb een andere blog inmiddels

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2). - Waterloo Récolte - Origame 4 Session Double IPA - Origame Ma Pierre à l'édifice -





    Op ontdekking naar Nederland Bierland (Deel 2).

     



    We namen afscheid van het Pajottenland. 
    Via de kleinste Provincie van België (Waals Brabant) reden we langs Waterloo richting Genval.







    We reden voorbij de leeuw van Waterlo.
    Alles was nog rustig!
    Alleen een witte wolk, maar ze was niet krijgshaftig.
    Een week later doken 200.000 kijklustigen op om de slag te herdenken.






    De lunch namen we in ‘Brasserie du Lac”  
    Dit gekende restaurant ligt aan de oevers van het prachtige meer van Genval.
    We aten er een snelle hap zoals zakenlieden dit op doorreis doen.
    Dit dacht toch de oberkelner van dienst want toen we ons aan de receptie aanboden
    vroeg hij of we wilden Engels praten.
    Waarom niet?
    Het Engels is de dag van vandaag immers de voertaal van de Vlaamse brouwwereld!






    Het Meer van Genval (Frans: Lac de Genval) bevindt zich aan de rand van het Zoniënwoud ten zuidoosten van Brussel. Het meer ligt gedeeltelijk in Genval, een deelgemeente van Rixensart in de provincie Waals-Brabant en gedeeltelijk in Overijse in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een kunstmatig meer, dat heel toeristisch is.









    ‘Brasserie du Lac”




    De menukaart die we voorgeschoteld kregen was in het Nederlands maar
    bieren waren er echter niet op terug te vinden.
    Maar een vriendelijke serveerster somde de bieren op die ze in huis hadden.
    Naast enkele klassiekers was er eentje die ons wel aansprak.
    Waterlo Recolte 6 van Brasserie Waterloo.







    Een blond wazig biertje met een witte schuimkraag.
    De neus is kruidig
    Een lichte zuurheid in de aanzet
    met in de achtergrond een lichte bitterheid
    Citrus toetsen
    Licht zure afdronk.








    Een stukje lekkere zalm met wortelpuree, meer moet dat niet zijn voor
    twee Nederlandstalige bierfanaten.




    Na de lunch reden we richting Genappe.
    In het kleine dorpje Baisy-Thy is de Brasserie du Brabant gevestigd.
    We hadden een afspraak met Fred Magerat (op FB ook Fred Brie du Brabant genoemd).









    Brasserie du Brabant

    We werden er verwelkomt door de sympathieke Fred.

    In de brouwerij hingen niet alleen gehopte brouwdampen.
    Maar ook pittige luide klanken van Ierse Folkmuziek.

    Hij was bezig met een toekomstig bier ‘Hallelujah’ te brouwen.
    Dit moet een hoppige saison worden van slechts 2,7%Alc.Vol.
    Als de smaak van zijn bier even goed is of zijn muziekkeuze
    dan kan het niet anders dan een goed bier zijn.






    Brouwer Fred Magerat











    Frédéric is afkomstig van Aubel. Hij is Burgerlijk Ingenieur van opleiding.
    Hij was leergierig over het brouwen van bier en maakte zijn eerste brouwsels
    toen hij nog student was in de ouderlijke garage.












    In 2003 richtte hij zijn eigen brouwerijtje (capaciteit 4hl) op in de vleugel
    van een gerestaureerde boerderij.
    Hij brouwt er afhankelijk van zijn humeur en goesting de Brabançonne bieren
    Honing, Blond, Bruin en Amber. Het Kerstbier ‘Moche de Noël’ en Cuvée Nico (Bière des bébés).
    Hij ontwikkelt ook nog ‘la Sans Rute‘ een amberkleurig bier voor een vakantiehuis in Sensenruth.

    De bieren worden voornamelijk gebrouwen om lokaal gedronken te worden
    en zijn verankerd  in de plaatselijke regio.



















    Er is in feite weinig geweten over Brasserie Du Brabant, ook op het internet vind u weinig informatie.
    Maar door zijn deelname aan het voorbije Zythos Bierfestival en met zijn derde plaats in de consumententrofee met het bier ‘Origame 4 Session Double IPA’
    krijgt de brouwerij en haar brouwer meer naambekendheid.


















    Origame

    Zijn reeks nieuwe bieren 'Origame' genaamd kunnen op veel bijval rekenen.
    Sommige zoals Origame 8, Origame 9 Tripel en het
    basisbier Origame 6 Saison Du Brabant brouwt hij het hele jaar door.
    Hij wil wel van dit laatste bier vijf versies maken.

    De eerste is nu beschikbaar nl. Origame Erika met Amerikaanse hop.
    Zijn bedoeling is om er een te brouwen met Afrikaanse hop, Een brouwsel met Aziatische hop,
    een ander met Nieuw-Zeelandse hop en een bier met Europese hop zodat
    elk werelddeel vertegenwoordigt is.

    Voor het brouwen van zijn bieren gebruikt Fred Magerat enkel natuurlijke producten.
    Hij maakt geen gebruik van kruiden.  Dit stelt hem in staat om zuivere lekkere bieren te brouwen.
    Zijn stokpaardje zoals u kan lezen is dus hop.







    Hij is bezig zijn eigen hop te kweken.




    Aan zijn Origamebieren is er ook een legende aan verbonden.
    Een Origame zou een soort mythologisch diertje zijn die zich voed met bier.
    Het verscheen in Genappe in het begin van het jaar 2006.
    Het biertje verzwakte omdat de muren van de brouwerij gesloopt werden.
    Het kon zich nog net op tijd in leven houden.
    Dankzij de komst van Brasserie Du Brabant kon het wezentje zich weer voeden aan hetgertsenat.
    Als u de brouwerij bezoekt en goed kijkt kunt u er soms eentje zien verschijnen.
    tussen de wortdampen.








    Fred tapte voor ons een origame 4 en Origame 6 "Erika".










    Origame 4 Session Double IPA (4,3% Alc.Vol)

    Oranje wazig bier met een witte schuimkraag

    Het bier ruikt naar citrus
    Het heeft een hoppig aroma die ons kan bekoren.

    Ook de smaak is hoppig met citrus toetsen
    met een mooie bitterheid in de achtergrond
    Droog.
    Lekker en niet zwaar in alcohol!
    Fred is met zijn tijd mee en weet wat er goed is voor bierlovers!





    Ondertussen een fles thuis gedegusteerd

    Origame Ma Pierre à l'édifice (8,0%Alc.Vol.)

    Donkerbruin biermet een rode schijn
    Gebrokken romige witte schuimkraag

    Zoet aroma
    Karamel in de neus

    De smaak is moutig
    Zoete karameltoetsen
    Hoppig in de achtergrond
    een prikje geroosterd
    Chocolade
    Alles goed gedoseerd
    Een dosis bitterheid

    nogal braafjes
    maar toch lekker en aangenaam.

    Ma pierre à l'édifice is een uitdrukking die betekent
    Mijn bijdrage aan alle de bruine bieren.
    In het Frans betekent deze term 'mijn bouwsteen'






    Dit gebouw recht tegenover de brouwerij zal later de nieuwe brouwzaal worden.







    We nemen afscheid en ik fotografeer nog eventjes zijn uitgestrekt domein.
    Sinds 2009 lopen hier Schotse Hooglanders.
    Dit zijn kleine rustige koeien.
    Jammer genoeg zaten ze verscholen in het groen bij de Origames.

    Fred bedankt voor de warme ontvangst, het lekkere bier en het streepje Ierse muziek!


    We zetten koers naar Roosendaal in Nederland.
    Een bekende Nederlandse bierproever verwacht ons in de vooravond voor een degustatie
    met  Nederlandse TOP bieren.




    INFO :

    Brasserie du Lac
    Avenue du Lac 100
    1332 GENVAL
    02.652.48.46

    Brasserie Du Brabant
    Reu de Banterlez 59
    1470 Baisy-Thy Genappe
    tel: 067-79 18 79
    labrasseriedubrabant@skynet.be
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100007269766219






    29-06-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!