NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem - Brouwerij De Schieve (Olmen) - Ne Schieve Rosse
  • Op ontdekking naar Nederland bierland. Deel 5 : Terug op Belgische bodem - De Bierkaai - Kaaibier - Abt-Fundum - Zonderik Cuvée 2015
  • Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 4 - Brouwerij De Fontein (Stein)
  • 20 jaar HOP
  • Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 3 /2
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Goede morgen een bezoekje aan het mooie bierblog
  • Hallo William
  • KUNST
  • The red rose
  • Intrigerend

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    29-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem - Brouwerij De Schieve (Olmen) - Ne Schieve Rosse







    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 6 : Terug op Belgische bodem
    Brouwerij De Schieve (Olmen)



     

     

    We verlaten de Provincie Limburg richting Provincie Antwerpen.
    In Olmen bevind zich brouwerij 'De Schieve' dit is de laatste stop van ons tweedaagse.








    Brouwerij De Schieve!

     



    De brouwerij is gelukkiglijk bereikbaar!
    Door werkzaamheden aan de Oosthamsesteenweg in Olmen was de brouwerij
    en proeflokaal drie maanden afgesloten geweest. (Zie vroeger HOPnieuws).
    Brouwer Frank Mannaerts had zijn misnoegen geuit op een hele originele manier.
    Dat deed hij door bierviltjes te verspreiden met ludieke boodschappen zoals
    ‘Al werken de mannen nog zo herd, de weg is nog steeds versperd’,
    of ‘Drink een single malt, ook al ligt er nog genen asfalt’









    Mooi uitzicht van op het terras van de binnenkoer.




    Toen we aankwamen waren we niet alleen.
    De zon was van de partij en een hele pak bezoekers bevolkten de gezellige binnenkoer.
    We maakten kennis met de sympathieke brouwer Frank en zijn echtgenote Inge.








    Gezellig op het buitenterras genieten van de bieren van De Schieve!






    Frank nam ons mee naar de brouwerij waar we zijn brouwinstallatie konden bewonderen.
    Het lokaal is niet zo groot maar wel kraaknet.
    De brouwketel is een 208 liter blichman ketel.
    Hij gaat voor eigen gebruik ongeveer 100 hl produceren. 
    Daarnaast nog 50hl extra om op flessen van 75 cl te trekken. 









    De kraaknette brouwerij




    Volgens Frank begon zijn de passie voor het bierbrouwen met een
    verjaardagscadeau van zijn echtgenote.
    Hij had een simpel brouwpakket cadeau gekregen waarmee hij experimenteerde.
    Frank repliceerde : ‘Het resultaat was echt niet te drinken,
    maar ik wilde opnieuw proberen en beetje bij beetje kreeg ik de smaak te pakken.
    Uiteindelijk ben ik een brouwcursus gaan volgen in Gent met positief resultaat.
    Na een tijdje elders geëxperimenteerd te hebben ben ik definitief met een lokale brouwerij begonnen’.







    Brouwer Frank





    De bedoeling van Frank is om alles kleinschalig te houden.
    (Hij is nog bedrijfsleider van Dobla Belgie, een bedrijf dat gespecialiseerd is in chocolade decoraties')

    Om het als brouwer interessant te houden zal hij zijn recepten regelmatig aanpassen,
    zij het in beperkte mate.
    Geen vaste bieren (uitgezonderd de Schieve Tripel), maar meer experimentele brouwsels.
    momenteel verkrijgbaar : Tripel, lichtzurig amberbier en een donkere ale 













    De bieren ga je ook niet vinden in de groothandel maar enkel bij hem thuis.
    Eerst kijken hoe de brouwer zijn bier maakt, daarna kun je ervan proeven, is zijn motto!
    Hij wil workshops geven en de mensen laten zien hoe er gebrouwen wordt.
    Andere brouwers zullen later gebruik kunnen maken van zijn installatie.












    Na het brouwerijbezoek verkennen we het proeflokaal/Café-Restaurant.
    De humor van de bierviltjes trekt Frank verder door in het prachtig sober
    interieur van het aanpalende cafetaria/restaurant.
    Aan de muren hangen enkele kunstwerkjes waaronder een ode aan Luc De Vos.















    Het smaakvol interieur!








    Ook hier opvallende of onopvallende humor!









    Een kleine kunstode aan zanger Luc De Vos















    Wat het meest in het oog springt zijn de Scheve bierglazen.
    Het is een concept dat ik vroeger nog ergens gezien had .
    Je kreeg toen een glas en na elke pint die je dronk kreeg je een glas
    dat nog schever stond dan het vorige.









    Het schieve glas van brouwerij De Schieve, leuk concept!



    Bij brouwerij De Schieve (what’s a name!) zijn de voetjes van de glazen Ook de kelk staat scheef
    maar het bier blijft mooi horizontaal in het glas.
    Toch kost het je in het begin wat moeite om het glas vast te nemen om er uit te degusteren.









    Wij proeven er

    Ne Schieve Rosse (6%Alc.Vol.) van 't vat

    Amberkleurig bier met een witte schuimkraag.

    Een mooi moutig aroma
    Bijna volmoutig,zou ik het noemen
    Toetsen van graan en brood

    Moutige aanzet
    Licht hoppige prikken
    Achteraan een tikje bitterheid
    Gerookte hints
    Een Orval toetsje
    door de aanwezige lambikgist
    Mooie bittere afdronk.
    Lekker en verfrissend.







    Aan de muur 'De Schieve'




    Habemus birram is een verwijzing naar het ceremonieel waarbij de nieuwe paus aangekondigd wordt. 
    Men roept dan vanaf het balkon : habemus papam, wat zoveel betekent als wij hebben een paus. 
    Het ventje boven de brouwerij is de schieve, met het bericht dat we (eindelijk)
    ons eigen bier hebben.habemus birram.









    Chillen op het terras met een bijzonder biertje in een uitzonderlijk glas!




    Weet u soms niet wat gedaan op een namiddag?
    Breng eens een bezoek aan brouwerij De Schieve!
    U gaat het u niet beklagen!

    O Ja!!

    Binnenkort zijn er op het terras 2 bluesoptredens: op 8 en 15 augustus

    8/8 : Shakedown Tim & rhythm revue  

    15/8 : Doghouse Sam





    We verlaten deze gezellige plaats met nog een blik op de kruiwagen
    met overgebleven bostel (O ja! We zijn reeds in België, het moet draf zijn!)...
    en vertrekken richting Waregem/Gullegem.




    Ook draf maakt deel uit van de brouwkunst!





    INFO :

    Brouwerij De Schieve
    Oosthamseweg 98
    Olmen

    Tel : 014 74 72 24
     


    X

    29-07-2015 om 13:28 geschreven door William Roelens


    26-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland bierland. Deel 5 : Terug op Belgische bodem - De Bierkaai - Kaaibier - Abt-Fundum - Zonderik Cuvée 2015






    Op ontdekking naar Nederland bierland
    Deel 5 : Terug op Belgische bodem



     

     

    Na het bezoek aan brouwerij De Fontein (Stein - Nederland)
    zie : Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 4  is het tijd om de Belgische grens over te steken.

    Nog niet meteen naar huis want we hadden nog een afspraak bij Luc Van Esch
    en echtgenote Mireille Peetermans uitbaters van Brasserie ‘De Bierkaai’.








    Brasserie "De Bierkaai" een prachtige zaak die u beslist moet aandoen als u in de buurt bent!




    De Bierkaai, ook soms de Winterkaai of Kaai Beach genoemd, (naargelang de tijd van het jaar)
    is een prachtige brasserie in Viversel een gehucht van de gemeente Zolder.









    Leuk : Naar gelang de tijd van het jaar kan de naam veranderen!







    De Bierkaai, een pracht van een locatie





    Deze zaak is gelegen aan de oevers van het Alberkanaal.
    De Brasserie beschikt over een groot aantal troeven.
    Het is een belangrijk Limburgs fietscafé en heeft zelfs een officiële elektrische laadpaal.
    Het is een paradijs voor kinderen. Naast de speeltuin met zandbak en trampoline is er ook de Samson Dubbeldekker Speelbus, een trekpleister bij uitstek.








    Voor de kids is het een ideaal speelparadijs!








    De Bierkaai ligt aan het Albertkanaal in Heusden Zolder ter hoogte van fietsknooppunt 303.









    Lekker chillen lang het water!








    Bij minder weer kan u terecht in de gezellige veranda









    Aan leuke decoratie geen gebrek!























    Ook binnenin is het gezellig vertoeven.






    Maar wij kennen De Bierkaai voornamelijk omwille van zijn huisbieren.
    Eigenaar Luc heeft zijn eigen bierfirma ‘Columbus Management' genoemd.
    De reeks van Zonderik en Bolderiaan zijn goed ingeburgerd bij de bierliefhebbers.
    Deze bieren worden gebrouwen bij Anders (Halen) en de Proefbrouwerij (Lochristi).
    Bij onze aankomst werden we hartelijk verwelkomd door de creatieve duizendpoot.
    Na een korte rondleiding door de brasserie liet hij ons kaaibier van ’t vat proeven.
    Dit is een ongefilterde pils met heel veel karakter.











    Kaaibier 5%Alc.Vol.

    Licht blond wazig bier met een witte fijne wandeklevige schuimkraag.

    De neus is lichtzurig.
    Fruitige toetsjes

    De aanzet is aangenaam fris.
    Lichtzure toetsjes
    Citrus prikjes
    In de achtergrond is er een bittertje die voor evenwicht zorgt.
    Een tikje kruidigheid
    Kaaibier is een lekker zomerbier.
    Een frisse pils






    Daarbij serveerde hij ons een assortiment “Kaaikrokantjes”.
    Dit zijn een soort trendy fingerfood hapjes in tempura.
    (Scampi’s, vis en kip worden in een beslag gedraaid en dan gefrituurd).
    Ook op het bord lagen er de originele bitterballen met stoofvlees
    die zijn echtgenote Mireille heeft gecreëerd.
    Deze hedendaagse stijl van eten begeestert Luc zodanig dat hij bezig is met een foodtruck in te richten.
    Zeg maar een voertuig uitgerust met een installatie voor het koken en/of de bereiding
    en verkoop van voedsel en dranken).
    Daarmee zou hij zich graag aansluiten bij de Belgian Foodtruck Association.
    Met zijn mobiele keuken wil hij het hongerige publiek verrassen met zijn bieren en eigen gemaakte fingerfoods (stoofvleesballetjes).








    Fingerfood, een nieuwe manier van eten!







    Ondertussen serveert Luc ons een nieuw biertje ‘Abt Fundum Blond’ (6,8% Alc.Vol.)
    Een nieuw biertje met een bijzonder etiket.
    Hij liet dit bier brouwen bij brouwerij De Dool in Helchteren.





    Een bijzonder biertje met een leuk verrassend label. 






    Abt-Fundum (6,8%Alc.Vol.)


    Donkerblond bier met witte schuimkraag.
    Licht wazig.

    De neus is kruidig
    Enige zoetigheid
    met een tikje hoppigheid.

    De smaakpapillen worden geconfronteerd met een geringe bitterheid.
    Hoppig
    Een lichte bloemigheid
    Het bittere blijft aanhouden op de achtergrond.
    Het komt niet agressief over.
    Ook de afdronk is bitter en droog.
    Een ander abdijbier of gewoonlijk
    maar dit merkt u al aan het etiket!








    Uitbater Luc schenkt met volle ernst Zonderik Cuvée 2015 uit in de proefglazen.





    Luc had nog een verrassing in petto!
    Als eersten wilde hij ons laten kennis maken met zijn
    Zonderik Cuvée 2015 fles 000/500 (10,5% Alc.vol.) Limited Edition.
    8 maanden gerijpt op 30 jaar oude cognacvaten.











    Zonderik Cuvée 2015 (10,5%Alc.Vol.)


    Amberkleurig bier
    Met gebroken witte schuimkraag

    De neus laat ons een aroma van likeur ruiken
    Tikje hout
    Warm alcohol

    Zoet begin
    Likeur smaak
    Toetsen van appeltjes
    Lichte bitterheid
    granig - pattiserietoets
    Nadat het bier ietsje warmer wordt
    komt duidelijk een cognacsmaak naar boven.
    Zoete afdronk.









    Brasserie de Bierkaai is dé locatie voor familie- en bedrijfsfeesten.
    Voor ieder wat wils, in een ongedwongen sfeer.
    Kortom KAAIGOED!



    We bedanken Luc en zijn echtgenote voor het gulle onthaal
    en nemen afscheid van deze gezellige locatie.

     
    Er is nog een laatste stop vooraleer we huiswaarts rijden.
    nl: Brouwerij De Schieve in Olmen ligt nog op onze route!

     Zie deel 6

     

    INFO :

     BVBA ‘De Bierkaai’
    Thema-Café Brasserie de Bierkaai Fiets en Bier-Café - Fietsknoopunt 303

    Laarstraat 41/2, 3550 Viversel / Heusden-Zolder
    Ook bereikbaar via Veldstraat en jaagpad.

    www.Bierkaai.be - info@Bierkaai.be

    Reserveren mogelijk - reservaties@bierkaai.be 
    Brasserie de Bierkaai - 011/745883

    Luc Van Esch - 0479/594767 - info@Bierkaai.be





    26-07-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-07-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 4 - Brouwerij De Fontein (Stein)




    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 4

     

    Na de Nederlandse bierverwennamiddag bij Jan zie :

    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 3 /1
    Op ontdekking naar Nederland bierland – Deel 3 /2

    zetten we koers naar ons slaapadres.
    Hotel zalencentrum ‘De Harmonie’ in Linne.







    Hotel : Zalencentrum de Harmonie in Linne



    Zalencentrum de Harmonie mag gerust een bijzondere gelegenheid worden genoemd.
    Met een prachtige entourage, in een gezellig Grand Café, kleine zaal of grote zaal,
    staat dit garant voor veel vermaak.
    Niet alleen is Zalencentrum De Harmonie de grootste locatie in Midden-Limburg
    voor bedrijfs- en personeelsfeesten, ook de mogelijkheden ten aanzien van
    de invulling zijn (bijna) onbeperkt.




    De bar van het hotel.





    Na het degusteren van een laatste slaapmutsje (Leeuwenbiertje)
    (hadden we wel verdiend na een lastige proefnamiddag  )
    was het de hoogste tijd om onder de wol te kruipen want 's anderdaags was het
    weer een drukke bierdag.
    Er stonden nog drie leuke stopplaatsen (eentje in Nederland en twee in België)
    op het programma.





    Brouwerij De Fontein!




     





    Op ons verlanglijstje stond brouwerij ‘De Fontein’ hoog aangeschreven.
    We hadden de dag ervoor bij Jan reeds kennis gemaakt met hun heerlijke bier ‘Beluga’.

    De brouwerij is gelegen aan de rand van oud-Stein (Provincie Limburg)
    een deelgemeente van Stein, net aan de Belgische grens.
    De Limburgse gezelligheid is terug te vinden op dit leuke plekje.














    Brouwerij De Fontein



    Brouwerij De Fontein is een zelfstandige brouwerij.
    Naast het brouwen van bier is de brouwerij ook actief in het maken van likeur.
    De naam is vernoemd naar de oorspronkelijke Steinse brouwerij 'De Fontein',
    die in 1915 haar poorten sloot.
    Op een steenworp afstand van die oude brouwerij is nu de huidige brouwerij gevestigd.












    De monumentale panden waarin Brouwerij De Fontein is gevestigd,
    waren eeuwen geleden onderdeel van de pachtboerderij van het nabijgelegen Kasteel Stein.
    In deze panden woonde de pachtboer die de landerijen van de kasteelheer onderhield.
    Het boerenwoonhuis, dat dateert uit 1729, diende tevens als watermolen,
    die omstreeks 1900 zijn functie verloor.
    Het grootste pand van het monumentale complex is de voormalige graanschuur uit 1850, behorende bij de eerdergenoemde watermolen.
    Deze schuur diende als de opslagruimte voor graan, dat door de watermolen gemalen werd.
    Nu is de brouwerij in deze schuur gevestigd en zal wederom graan als
    één van de pijlers van het proces gaan gelden.
    Nu niet voor opslag en het maken van brood, maar als grondstof voor het brouwen van bier.








    De binnenkoer









    Interieur van de brouwerij. Jammer dat we niet naar binnen konden wegens werkzaamheden.





    Wij werden hartelijk verwelkomd door eigenares Lonneke die ook brouwster is.
    Ze vertelde vol passie over haar brouwerij.
    "Bij De Fontein voelt het als thuiskomen, geen huiskamer, maar een eigen gemeenschap.
    Gericht op het leven van vroeger, waar rekening wordt gehouden met de natuur.
    Geïnteresseerd in mens en natuur, eigen gewassen,
    zelfgebrouwen dranken en zelfgemaakt eten".






    Brouwster Lonneke verteld vol passie over haar brouwerij.




    Iedereen is welkom, jong en oud; van kinderwagen tot rollator, van bierfan tot fietsfanaat
    en alles daar tussenin.
    Geen autoverkeer en even heerlijk tot rust komen, een genietmoment voor uzelf.













    Het leuke en gezellige degustatielokaal.



    We mochten proeven van een Hoekstra.
    Ze tapte het bier van het laatste vaatje die ze nog in huis had.
    Het bier werd speciaal gebrouwen voor het huwelijk van haar zus in mei.


















    Het goudblond bier van 6,0% Alc.Vol had een mooie witte schuimkraag.

    Een moutig aroma, hoppig toetsje en een tikje citroen.
    Het zachte bier was op deze mooie zomerdag erg verfrissend.
    Fruitig met een bittertje dat blijft hangen.
    Kortom een smakelijk blondje gebrouwen met gerst en tarwe met een stevige bite,
    de ideale dorstlesser bij het zalige weer.









    We spraken ook nog over het lekkere Belugabier die ze brouwt voor een
    tweesterrenrestaurant in Maastricht en die we de dag eerder geproefd hadden bij Jan Ober.
    Het is dus gemaakt met Verveine een soort citroenverbena.
    De smaak wordt bekomen door een apart maïsschema.
    Het wordt gebrouwen met andere graangewassen.
    Ze zei dat ze niet veel mocht prijsgeven van het recept.

    We proefden ook nog “Inspirator Zomerblond” (5,5% Alc.Vol)
    De receptuur voor dit bier werd ontwikkeld door Kapellerput i.s.m. De Fontein
    Een fruitig geurig tarwebier met een vleugje lindebloesem en framboos.
    Verfrissend, zachtzoet (maar zonder suikers), een fris fruitig biertje.


    Jammer genoeg konden we de brouwerij niet bezoeken omdat er werken bezig waren.
    Beslist zullen we dit sympathiek brouwerijtje nog eens met wat meer tijd vereren met een bezoekje.






    Hartstikke gezellig degusteren op het mooie terras van brouwerij De Fontein.




    We moesten afzakken naar België waar in Viversel Heusden-Zolder
    een ontmoeting gepland was met Luc Van Esch,
    uitbater van de gerenommeerde Brasserie ‘De Bierkaai’
    en tevens eigenaar van bierfirma Columbus Management’.



    Ook bij Brouwerij Den Schieve in Olmen zouden we nog halt houden.
     






    23-07-2015 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!