NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Brouwen voor een betere wereld 2016 - Vayamundo - Houffalize
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (34) - Cuvée Sofie Bordeaux Barrels - Eden Grand Cru - Gouden Carolus Ambrio - l'Arogante – Remembrance.
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (33) - Belgoo Bio Blond - Broeder Jacob Double Port - La Grande Rulles 10 - l'Aubéole d'Estinnes - Arthur’s Legacy - Saison Henriette
  • Samen koken en lunchen met de Waregemse Bierfanaten in de Schakel.
  • Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (32) - Druppel Hop - Jackdaw / Alvinne Kongero 2015 Saison - Prearis Smokey Li - Vulcano Black - Zipacna
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • vraagjes
  • Gentse Mannekes Pis bierplassers,
  • Moteur de 3 litres
  • Elvis op de Zee
  • bieren De Bosgeus

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwen voor een betere wereld 2016 - Vayamundo - Houffalize







    Brouwen voor een betere wereld 2016








    In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, enkele weken na elkaar, publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend ‘to beer or not to beer 2016’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.
    Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers.
    Het weekend vond plaats van 25 tot en met 27 november.








    Vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize.





    31 jaar geleden




    Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ in Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over.
    Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers,
    nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar voor vakantiegangers!
    U geloof het of niet maar de kelner indertijd is nu nog altijd directeur van dit prachtige vakantiecomplex.









    Bij aankomst nestelden alle vakantiegangers zich in de lounge.
    Inrichter Robert Declercq liet zich omringen met de juryleden en medewerkers van dit jaar.
    We proefden het gewonnen bier van verleden jaar 'Happines 2016' 



     

    Het bierweekend




    Het tweede beerweekend werd ditmaal ingericht door Robert Declercq
    (Manager Experience Building Vayamundo - Oostende)
    en de bierkenners Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier.
    Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) en Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper).
    Ze werden bijgestaan door Nico Derycke en Pascal Mortier

    Vrijdag

    Dit jaar waren maar liefst 175 vakantiegangers ingeschreven.
    Een succes dat mag je wel noemen! Nog méér aanwezige bierliefhbbers dan verleden jaar.
    Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het
    Beerweekend rond 17u00 van start gaan.

    Er werd in een van de lokalen van het complex een biertentoonstelling geopend.
    Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden.
    s’Avonds voor de maaltijd konden vooraf enkele biercocktails geproefd worden. Bij het heerlijk driegangenmenu werd het winnend bier van vorig jaar geschonken.





    Bij het betreden van de zaal verraste  Karin en Dirk ons met enkele biercoctails.
    Duvel met fruitsap, Orval met tonic en Volmer (de nieuwe apero 2016) met St. Bernardus witbier.




    Het driegangenmenu

    Spinaziesoep met geitenkaas,
    Gegrild spek met honing.

    Parelhoen Suprème
    Seizoengroenten, appel met room

    Ananas carpaccio






    Toosten met het gewonnen bier van verleden jaar!







    Brouwer Geert Toye en vriendin ontbreken op de foto.






    Vayamundo Beer of Happiness 2016.
    Het recept van het winnende bier is ontworpen door Erik Daelewyn en werd
    gebrouwen bij Brouwerij  De Vlier.
    Het is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 8,5 vol%. De kleur is 9 EBC
    en de bitterheid 31 IBU.

    De opbrengsten van dit initiatief gaan naar een dorpsgemeenschap in Rwanda (Afrika)  




    Karin bracht tijdens de maaltijd de aanwezigen op de hoogte 
    van het programma voor s'anderdaags.



    Zaterdag


    Op zaterdag was de tentoonstelling terug open voor de gasten en bezoekers.
    Iedereen kon die dag genieten van de brouwkunsten van
    Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) en Rudy Vossen (De Bierboom). 
    Ook een houten tonnenmaker toonde hoe kleine houten tonnen gemaakt worden.






    Een deel van de tentoonstelling






    Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme) bij zijn Brewmaster.






    Bierdegustatie



    Rond 17u00 konden de deelnemers aan het weekend genieten in de congreszaal van een bierdegustatie gegeven door enkele aanwezige brouwers.
    De brouwers stelden zichzelf en hun bier voor aan het publiek
    Zo kom men proeven van een Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Toye.





    Een ruime opkomst voor de te proeven bieren!






    Glazen, glazen en nog eens glazen!






    Floss (Flamish Old Style bier van Slaapmutske, een'Hoppigaard' van Brouwerij Lambrecht-Van Hamme en een 'Goedendag Bruin' van brouwerij Goedendag.



    De Jurering van de proefbrouwsels


    De Jury bestond dit jaar uit

    Luc Criel, Luc De Nil, Dirk Martens en Johan Van Goethem (biervereniging ‘Belle Amis’ uit Denderbelle), Freddy Wacho Debels (Bierbrief), Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske) , Joachim Nuyttens (Brouwerij Lambrecht-Van Hamme), Rudy Vossen (De Bierboom) , Erik Daelewyn (winnaar vorig jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag) en ik zelf William Roelens (Wekleijks HOPnieuws)




    De wedstrijd



    De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 8 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden.
    Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren.
    De jurering oordeelde 2 x 4 bieren.
    De beste drie van de acht werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.








    De Jury © Nico Derycke



    De winnaars


    Het beste bier werd gebrouwen door Erwin Vermeulen
    Hij wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën.
    De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen.
    Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda -
    Brouwen voor een betere wereld.

    2. Janse Luc
    3. Van Damme Bart
    4. Van Grinderbeek Hans
    5. Demonie Frank
    6. Demonie Nils
    7. Kimps Tommy
    8. Coudron Wim

    Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.



    Gastronomisch diner



    Enkele topgerechten gedurende de driedaagse

    s’Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien.
    Met als hoofdgerecht ‘Massala Machrie’ de winnaar van de wedstrijd ‘Cuisine Mondiale’. Hij werd opgediend door de winnares Gieta Rambocus uit Suriname. Het was een bereidde Omega-baars met spinazie uit de Wereldkeuken.







    Gieta Rambocus uit Suriname met haar winnend gerecht ‘Massala Machrie’ 




    Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn!
    Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir”
    Beste hobbybrouwers jullie moeten beslist volgend jaar meedoen.
    Uw bier komt in de belangstelling en u steunt terzelfder tijd een goed doel!











    Het prachtige vakantiecomplex bij valavond



    Dank aan de Directie
    Dank aan Marc De Bondt
    Dank aan Karin en Dirk
    Dank aan het personeel van Vayamundo.
    En alle medewerkers


    Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.

    Tot volgend jaar!




    William Roelens
    HOPnieuws






    05-12-2016 om 16:29 geschreven door William Roelens


    29-11-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (34) - Cuvée Sofie Bordeaux Barrels - Eden Grand Cru - Gouden Carolus Ambrio - l'Arogante – Remembrance.








    Vijf bieren om je smaakpapillen te versieren (34)









    Cuvée Sofie Bordeaux Barrels – 500ml (10%Alc.Vol.)
    Brouwerij Alvinne – Moen








    Amberkleurig bier met witte schuimkraag die vlug verdwijnt.

    Een zurig aroma prikkelt uw neus.
    Groene appeltjes laten zich van hun beste kant zien.
    Wijnaroma.

    Ook in de smaak komt bovengenoemd fruit naar boven.
    De mout treed soms naar voor.
    Complex zuur.
    Ondanks de 10% is de alcohol goed verdoken.
    Nu en dan een tikje hout die de aandacht opeist
    Droge zure afdronk
    Godendrank voor de liefhebbers











    Eden Grand Cru (10% Alc.Vol.)
    De Lustige brouwers (Weelde)
    Gebrouwen bij Brouwerij Anders – Halen








    Donkerbruin bier met lichtbruine schuimkraag. Verdwijnt nog al vlug

    Zachte zoete neus
    Fruitige toetsen van rijp fruit.
    Moutig.

    Zoete aanzet.
    Lekkere toetsen van cognac.
    Karamel zorgt voor het zoete.
    Rozijntje komen even naar boven.
    Tikje alcoholwarmte.
    Lekker aangenaam degustatiebier.

    De lustige brouwers waren de winnaars van Leuven Innovation Beerfestival.











    Gouden Carolus Ambrio (8,0% Alc.Vol.)
    Het Anker – Mechelen








    Roodachtig amberkleurig bier met romige volle schuimkraag.

    Een zoet moutaroma.
    karamel.
    gedroogde vruchten.

    De smaak gaat in dezelfde lijn verder.
    Rozijntjes.
    Tikje honing.
    Karamel.
    Soms een kruidenprik.
    Zacht en mals bier.
    Vloeibaar snoep.
    Zoetbittere afdronk.
    Lekker degustatiebier.











    l'Arogante (7,2% Alc.Vol.)
    Recept : Pedro en Nicolas
    De Proefbrouwerij – Lochristi








    Blond bier met een dikke fijne romige schuimkraag.

    Aroma is moutig.
    Karamel.
    Bloemig.
    Citrustoetsen

    De eerste slokken zijn moutig.
    Karamel.
    Florale prikken van citrus.
    Koriander.
    Fruitig.
    Mooie aangename bitterheid.
    Aangenaam degusteren.
    Lekkere fruitige afdronk
    TOPIE!











    Remembrance (9,0% Alc.Vol.)
    Brouwerij Eutropius – Menen.








    Licht blond helder bier met witte fijne schuimkraag.

    Moutige aroma
    Fruitig met toetsen van citrus en perzik
    Licht hoppig

    De aanzet is karamel.
    Hoppig.
    Tikje grapefruit.
    Alcoholwarmte.
    Kruidige prikken.
    Zoete nasmaak.
    Niet slecht.





    Let op!
    Het degusteren van een bier doe je om er van te genieten.
    Bij het proeven zijn er veel aspecten die het aroma en de smaak kunnen bepalen.
    Bvb. de ouderdom, schenktemperatuur, omstandigheden of plaats waar u het proeft.
    Daarom zijn de bierbesprekingen hierboven de smaaksensatie die ik persoonlijk beleefd
    op het moment van proeven!
    Bij u kan dit dus volledig anders zijn.
    De smaakpapillen veranderen nu eenmaal van mens tot mens.
    Groeten William







    29-11-2016 om 21:17 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!