Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
23-01-2007
Loetepoepe in de Neerbeek te Bissegem
De mooie voorgevel van Brasserie Bistro "De Neerbeek" Meense steenweg 391 8501 Bissegem neerbeel@skynet.be
Een van de mooiste Brasseries in het Kortrijkse is ongetwijfeld "De Neerbeek" in Bissegem. Het is een van de oudste herbergen van de streek. Geschriften uit 1590 kunnen dit bewijzen. Het café is in 1991 verandert met een Fin de Siècle interieur. Phillipe Verschaete baat deze statige herberg sinds de veranderingen als een volleerd cafébaas uit. Wij mensen van HOP (Heerlijk Objectief Proeven) hebben het geluk dat we regelmatig kunnen samenkomen in dit prachtig etablissement.
De Neerbeek is niet enkel een café, maar ook een gezellig restaurant (onlangs bijgebouwd), het beschikt over een prachtige vergaderzaal en het heeft zijn eigen winkeltje De Vinke waar ge allerlei bierattributen kunt kopen, zo ook het Bissegems Streekbier Loetepoepe genoemd naar een volksfiguur uit de streek.
De prachtige toog. De Neerbeek heeft eigenaardig genoeg altijd over een unieke toog beschikt. Zo ook de oude was een pareltje. Die bevind zich nu in "De Vlasblomme" Een café die bij het Vlasmuseum behoort. (weldra bespreking op dit blog)
Het mooie Fin de Siècle interieur
Nog een gezellig plaatsje in het stijlvolle café
Phillipe Verschaete de trotse eigenaar en uitbater van dit rookvrije café.
Brasserie Bistro "De Neerbeek" is ook ORVAL ambassadeur.
Specialiteit van het huis "Côte a l'os"
Nu de KBW (Karakterbierweekend) vergadering plaats vond in de Neerbeek was het de hoogste tijd om nog eens van een Loetepoepe te genieten.
Aroma's zijn mout en fruitig tikkeltje kardemon in de verte maar vooral een boeket koriander. Ook een heerlijk aroma van de Achouffe gist
De aanhef is zoet fruitig en kruidig Vooral de koriander steekt zijn kop boven. Een kleine nabitterheid
Dit bier is het tweede brouwsel en kan moeilijk vergeleken worden met het eerste brouwsel. Dit biertje komt nogal platjes over. Het mist body en de sprankelijkheid van de eerste gebrouwen Loetepoepe.
Gelukkig is het derde brouwsel klaar en beloofd weer het oude bier te evenaren. De nieuwe Loetepoepe is back.
Een bierwinkeltje in een Bistro Taverne. U maakt het niet alle dagen mee!
Niet gevonden? We zullen U stap voor stap bij de hand nemen om het licht te zien. Wij, dat zijn Johan Brandt en Urbain Coutteau. Respectievelijk brouwmeesters voor de Struise Brouwers en voor de Regenboog. Gezien onze bezigheid, is het niet verwonderlijk dat wij mekaar virtueel tegenkwamen op het BBCI. Dit staat voor Belgisch BierCafé Index, en is het forum van de bierliefhebbers van Zythos. (Daarmee is het eerste barbarisme opgelost!) Gezien tussen pot en pint, al dan niet virtueel, de zaken veel vlotter gaan, is het niet te verwonderen dat er tussen beide artisanale brouwers een verregaande samenwerking tot stand kwam.
Zoals U wellicht weet, is Zythos ook verantwoordelijk voor een jaarlijks festival: jawel, ZBF. En nu is het festival in 2007 in zekere zin een echt vernieuwend gebeuren, gezien het, in overeenstemming met een verheugende trend, geheel rookvrij zal zijn. Dat vonden wij, die het niet zo ophadden met al die rookwalmen, zó positief, dat we meenden dit te moeten ondersteunen. En hoe beter dan door positief door te denken? Is het niet zo, dat roken schadelijk is voor de gezondheid, en zelfs kanker kan veroorzaken? Dat, terwijl ons artisanaal product, bier, in kleine hoeveelheden genoten, zelfs erkend is als gezond.
Dus kwamen wij vanzelf uit bij KOTK, het magnifieke initiatief dat staat voor Kom Op Tegen Kanker. We willen dit laten zien op het rookvrije ZBF zelf: we willen ervoor gaan, per betaalde consumptie op het festival, 0,1 Euro af te staan aan de actie. De Liga tegen Kanker heeft ons initiatief reeds erkend, en we zijn van wal gestoken door onze collegas aan te schrijven om mee in de boot te stappen. Héwel, de brouwwereld kan best sympathiek zijn en je kan dit best merken aan de uitgebreide deelnemerslijst hieronder die nog steeds aangroeit.
We verenigden ons dus onder een noemer die aangeeft wat we zijn: AB, Artisanale Brouwers, die meer willen dan alleen maar bier verkopen. Noblesse oblige! We vinden het fantastisch deze gelegenheid te gebruiken om een geweldig idee te helpen verwezenlijken, en zijn ervan overtuigd dit met alle brouwers te kunnen doen slagen.
De affiche met de deelnemende brouwers aan de actie en met tekst van Joris Pattyn
Een prachtig initiatief van Johan Brandt en Urbain Coutteau. Mooi mannen, heel mooi. wat wij alleen maar kunnen toejuichen.
Charmette. Les bières de l'Histoire N°1 (La Liberté au droit de la femme 1960)
Het klinkt allemaal veel belovend. Een mooie naam, een mooi etiket. Het bier heeft zelfs een infusie van Citroenmelisse ondergaan. Kortom we waren vol hoop op een lekker pittig biertje.
Het mag, het mag niet, het mag, het mag niet ......
Sinds 1 januari 2007 is de wetgeving verandert in de horeca wat roken betreft. Wat mag en wat mag niet. Alles hangt af van het type en de omvang van de zaak.
Veel horecazaken raken er nu nog niet wijs uit.
Taverne 't Rusteel heeft een mooie oplossing. Naast de zaak hebben ze een Rokershuisje geïnstalleerd. Lekker droog en nog mooi vertoeven ook.
Gezellig eentje paffen in het rokershuisje.
Zowel buiten als binnen in de horecazaak moet het rookbeleid duidelijk aangegeven worden met deze vier stickers
Maraille is een fiets, wandel & praatcafé. Het is er zo gezellig dat u zou vergeten dat er nog een eindje gefietst of gewandeld moet worden. Het café ligt in de gemeente Outdrijve niet ver van de Schelde en wanneer u voor het smeedijzeren hekken staat ziet u in de verte de Kluisberg mey het kluisbos liggen. http://users.skynet.be/bk239928/html/dutch/kluisbos.htm
De Kluisberg, badend in het januari zonnetje
Maraille komt van het Latijn mansionile en werd in het Frans mensil en betekent "woning met een stuk land, landbouwershuis". De schrijfwijze menielde omstreeks 1529 geeft de Vlaamse uitspraak van het Frans menille weer en werd later maraille. (bron : website)
Een speksteenkachel zorgt voor de gezellige warmte tijdens de wintermaanden.
Speksteen wordt ook zeepsteen of steatiet genoemd. Speksteen is de zwaarste natuursteen, wat een belangrijke verklaring is voor de vuurvastheid en het warmte-opname en geleidingsvermogen. Het hoge smeltpunt van speksteen staat toe de steen tot op zeer hoge temperaturen te verhitten. Speksteen wordt gebruikt voor het maken van massieve speksteenkachels. http://www.tegelkachel.be/speksteen_kleisteen.htm
Het voorjaarse winterzonnetje en de zelfontworpen lampen zorgen voor een mooi lichtspel in dit gemoedelijk cafeetje
Maraille is een uitstekende plaats om een fiets- of wandeltocht te beginnen of te beeindigen.
In het café vindt je tevens info over de verschillende wandelingen en routes in de omgeving. Er zijn ook fiets & wandelkaarten te koop. Er is een gratis wandelroute te verkrijgen, met verschillende afstanden vanaf 7 km tot 21 km, je kan vertrekken aan het café.
Het etablissement staalt één en al warmte en sfeer uit. De muziek is wereldmuziek. Van Loreena McKennit tot Portugese Fado De kleine bierkaart bevat toch een paar grote biernamen. Dupont, Cuvée des Trolls, Vier soorten trappistenbieren, Quintine
Wij kozen voor het trappistenbier "Chimay Rood"
Chimay Rood 7.0 % Alc. Vol. Brasserie de lAbbaye N.D. de Scourmont Forges-lez-Chimay http://www.chimay.com/
Een vrij jonge Chimay van 7% Alc. poseert gewillig voor mijn lens
Kleur : Roodbruin met een dik lichtbeige schuimkraag.
Aroma's van gist en mout zoete fruitgeurtjes en hier en daar een tikkeltje alcohol
Een zoete aanhef mout en lichte chocolade toetsen een afdronk met toch weinig bitterheid. De smaak is niet vol, eerder ietsje waterig.
Voor mensen die graag een minder alcohilische trappist willen drinken. Niet de liefste Trappist uit het gamma van Chimay die ik graag drinkt. Maar hij mag er toch best wezen.
Goed tot 2010 of langer?
Een bezienswaardigheid dicht bij het Cafeetje is de Tombeelmolen
De Tombeelmolen dankt zijn naam aan de tombeel (molendam of hoogte) waarop hij is gebouwd. De molen te Outrijve is niet alleen het enige bewaarde exemplaar in de Scheldevallei. Als jongste bakstenen molen van Vlaanderen maakt hij ook de brug tussen de eeuwenlange houten molentraditie en het gebruik van moderne materialen zoals ijzer.
Ondanks dat het bier gebrouwen is rond december 2005 en verpakt is met een Kerstwikkel is Vicaris Generaal geen echt Kerstbier. Maar ik zal het toch als laatste in de rij van Kerstbieren 2006 op dit blog aan u willen voorstellen.
Eerst en vooral moet ik zeggen dat Bierfirma Dilewyns een neus heeft voor marketing. Geen opvallende kleuren en schreeuwende etiketten. Nee, alles is afgestemd op een prachtige kleurcombinatie van vuil blauw en donker beige. Met het logo van het Ros beiaard uit Dendermonde. Het geeft hun bieren een zekere standing. Mooi.
Het visuele speelt een belangrijke rol om een bier naar de consument over te brengen maar natuurlijk moet er ook kwaliteit achter het glazen omhulsel zitten.
daarom proefden we de mooie ogende fles "Vicaris Generaal" van 75 cl
De Vicaris Generaal gewikkelt in een prachtig doorschijnend Kerstomhulsel
Vicaris Generaal - Alc 8,8 % Alc.Vol. Gebrouwen in de Proefbrouwerij - Lochristi naar een recept van Bierfirma Dilewiyns http://www.vicaris.be/
Een prachtige fles met een heerlijke inhoud.
Donker bruin van kleur met een beige romige schuimkraag
Aroma's van gebrande mout Karamel
Een zoete aanhef met bittere toetsen fruitig ook heel diep een porto smaakje.
Een mooie nabitterheid een prachtig bier mooi in evenwicht tussen zoet en bitter.
De inhoud en de verpakking is pure klasse.
Het front en rug etiket, sober en mooi.
De prachtige verpakking van de Vicaris Genaraal
NB : Een vicaris Generaal (ook wel Groot-vicaris genaamd) is ook een plaatsvervanger van een bisschop.
Via mijn bierblog lieten ze weten dat ze draf gebruiken van brouwerij De Landtsheer om hun bodem te bedekken.
Hallo William,
De zeer vochtige draf kwam in het warme voorjaar goed van pas om de bodem rond de tomaten- en courgette planten te bedekken Met dit procédé mag men wel niet overdrijven gelet op het risico van gisting , schimmelvorming en verhoging van zuurtegraad. Het overgrote deel van die draf die blijkbaar rijk is aan voedzame bestanddelen hebben we verwerkt in onze compost om de kwaliteit ervan te verhogen.
De eerste dagen was het in onze tuin juist zoals de geur van een café 'morgens na een nachtje stappen.
Het is het eerste jaar dat we dit doen.
Maar het heeft wel goed gewerkt want tijdens die hittegolf hadden we echt geen waterverdamping.
Foto's van Rita en Guy
Bier en Gezondheid
VERBAND TUSSEN ALCOHOL EN LICHAAMSGEWICHT
In tegenstelling tot wijn, heeft bierconsumptie geen merkbaar effect op de body-mass index (BMI, gewicht gedeeld door kwadraat van de lengte) noch op de verhouding taille/heup (WHR, waist-to-hip ratio). Tot deze conclusie kwamen Franse onderzoekers.
De resultaten van de meeste studies over het verband tussen alcoholische drank en gewicht leverden tot hiertoe geen duidelijke resultaten op. De Franse onderzoekers analyseerden gegevens van 2323 volwassenen tussen 35 en 80 jaar.
Globaal genomen had het verband tussen alcohol enerzijds, en WHR anderzijds, een J-vorm. Verbruikers met maximaal één standaard drank per dag vertoonden een kleinere verhouding dan wie minder of wie meer verbruikte. Die J-vorm was eveneens aanwezig voor de BMI, maar uitsluitend bij mannen.
De J-curve was aanwezig bij wijndrinkers : wie dagelijks tot 8 glazen wijn dronk had een lager WHR dan wie meer wijn dronk of helemaal geen. Hier werd de J-vorm eveneens uitsluitend bij de mannen aangetroffen.
In het geval van sterke drank werd een lineair verband vastgesteld: hoe groter de hoeveelheid, hoe grote BMI en WHR.
Bierverbruik daarentegen had geen merkbaar effect op WHR of BMI, en leidt dus niet tot verdikking.
Het is nog niet duidelijk of het verschil tussen wijn en bier te wijten is aan de drank zelve, dan wel of het iets te zien heeft met andere factoren, zoals bij voorbeeld een verschillende levensstijl van wijn- en bierdrinkers.
Bron:Lukasiewicz E e.a., Public Health Nutr. 2005;8(3): 315-320.
Quintine Blonde met een ander samenstelling dan een heksenbrouwsel.
Alhoewel Quintine Blond in de heksengemeente Elzele (Ellezelles) gebrouwen word, bevat het geen slijm van padden, spinnenpoten, bloed van jonge maagden (of komt dit uit een ander verhaal?) en water uit een sloot. Nee het is een ander soort Heksenbrouwsel. Een brouwsel gemaakt met hop, mout, gist en water. De naam Quintine komt van de gelijknamige heks, die in 1610 in de streek werd verbrand. Ontsproten uit het brein van Philippe Gérard Eigenaar en brouwer van Brasserie Ellezelloise
"Quintine Blonde" Een Waals bier om U tegen te zeggen.
Donkerblond met witte dikke romige schuimkraag
Een aangenaam gist en mout aroma Heel diep fruitige geurtjes.
De smaak is moutig Ietsje zurig (citrus?) Ook bittere toetsen. Fris en fruitig in de mond Gevaarlijk want u heeft niet het gevoel dat u bezig bent met eentje van 8 %
Een droge lekkere bittere afdronk.
Geen franjes maar eerlijk goed gebrouwen Een prachtig Henegouws biertje.
Hoe mooi liefde voor een bier kan zijn bewijst deze buste!
Peegie blond van Huisbrouwerij "Den Blauwvoet" uit Roeselare
Tijdens de overgangsdagen van Oud naar Nieuw werd er ten huize Roelens - De Vos veel getoast. Een unieke gelegenheid om diverse bieren aan bod te laten komen. Zo ook het bier "Peegie Blond" van vriend en hoppelid Alfons Dedeyne. Hij schonk me een 75 cl fles t.g.v. een bierproeverij bij me thuis.. Alfons is amateur-brouwer en beschikt over een kleine zelfgemaakte huisbrouwerij waar veel grote brouwers nog jaloers op zouden zijn. De naam? "Huisbrouwerij Den Blauwvoet". Hoe kan het anders want Alfons woont en brouwt in Roeselare. En was het niet toevallig Rodenbach die met de blauwvoet zwaaide?
We laten Alfons zelf aan het woord over zijn huisbrouwerij:
"Per brouwsel kan ik 40 liters bier maken.
De jaarcapaciteit bedraagt slechts 400 liters (4 HL) m.a.w. 10 brouwsels. Omdat het slechts voor eigen gebruik is.
De bieren die ieder jaar opnieuw gebrouwen worden zijn:
Peegie blond: kleur 18 EBC, 7.4 vol.%, bitterheid 22 EBU
Peegie amber: kleur 28 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 18 EBU
Krullebolleke: amberkleurig 30 EBC, 6.8 vol.%, bitterheid 20 EBU
Cyper: nieuw: blond 16 EBC, 7.2 vol.%, bitterheid 30 EBU
De rest zijn experimentele bieren.
Er wordt met biologische gekweekte hoppebloemen gewerkt en nooit suikers toegevoegd waardoor de alcohol zuiver van de mouten komt om het zo ambachtelijk mogelijk te houden".
Ondanks het Nieuwjaarszonnetje was het toch redelijk fris toen ik het Peegie blondje fotografeerde.
Een donkerblond bier met een dikke romige schuimkraag.
Aangename aroma's van fruit en mout
Een zoete aanhef met fruitige toetsen. De smaak van kardemon komt duidelijk naar boven zonder te overheersen. Een heel lichte bitterheid. (graag had ik ietsje meer gehad, maar wie ben ik?)
Toch een prachtig evenwichtig degustatiebier die perfect gebrouwen is. in een al even perfecte huisbrouwerij.
De naam Peegie komt van een fictieve volksfiguur uit de boeken van Willem Denys, Peegie leefde op de Nieuwmarkt in Roeselare. Hij maakte het wel en het wee van de leurders van dichtbij mee.
Klik op de foto hieronder voor een bezoek aan huisbrouwerij "Den Blauwvoet"
Tongerlo Christmas aan weerskanten van het gelijk - Heule
Ditmaal hebben we het niet ver gezocht. In de Tinnekesgemeente Heule is er een cafeetje "De Heerlijkheid" Genoemd naar Het goed de Heerlijkheid van Heule dat een historisch goed is en in het feodale en meer nabije verleden een grote rol heeft gespeeld. De inwoners van Heule en Kortrijk zijn door de geschiedenis heen met het goed verbonden. Deze boerderij was ooit het centrum en het foncier van Heule.
Links en in het midden, twee deuren om het café te betreden.
Maar eigenaardig genoeg heeft het cafeetje nog een tweede naam. "Aan weerskanten van het gelijk" Daar er vroeger twee deuren waren om het café te betreden kon men deze bovenstaande naam eruit afleiden.
Aan weerskanten van het gelijk
De Heerlijkheid is een lang en smal café, maar daarom niet minder gezellig. Het is een vaste pleisterplaats voor dichters , kunstenaars en denkers van de gemeente. Zo komt dichter- en schrijver Joris Denoo regelmatig over de vloer. http://www.jorisdenoo.be/
Een lang smal cafeetje. Om de sfeer van warmte die de Heerlijkheid uitstraalt weer te geven heb ik bewust geen flits gebruikt.
Dit beeldje kijkt nauwlettend toe dat alles rustig verloopt.
Deze erotische afbeelding van een naakte vrouw geschilderd boven de deur is het werk van beeldend kunstenaar Rik Vermeersch. http://www.rikvermeersch.be/
Een jonge kunstenaar in spe?
Naar aanleiding van een Beurs voor Bierattributen ingericht door De Belgische bierviltjes- en Attributenclub in het zaaltje van De Heerlijkheid zijn we achteraf nog een biertje gaan drinken in dit café. Op de foto: Voske, Eddy De Dapper (inrichter van beurzen) zie : http://www.hobby13.be/, Ronny Schamp voorzitter Belgische Club met vriendin Christinne. verder Anne (vriendin van Eddy) en Pierre Step.
Een permanente tentoonstelling van kunst geeft een zeker cachet aan het interieur
De vele lampen zorgen voor een intieme sfeer.
Daar de Kerststemming nog altijd in ieder van ons aanwezig was dronken we een :
Donkerblond bier met witte schuimkraag die snel verdwijnt.
Aroma's zijn die van karamelmout ook lichtjes fruitig
De aanhef is zoet karamel en Vanille alcohol toetsen die het bier toch een zeker warmte geeft. Een moutsmaak neemt echter de bovenhand
Nasmaak en afdronk zijn zoet.
Een bier die in de smaak zal vallen van het grote publiek. Voor mij is het ietsje te zoet over gans de lijn. Een goed gebrouwen commercieel biertje. Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.
"Nog Eéntje" is een bier dat gebrouwen wordt met biologische mout, hop en rietsuiker. Niet verwonderlijk dat ik het vond bij Bioplanet. Het wordt speciaal gebrouwen voor "STEPAJA" bvba in Lochristi. http://www.stepa.be/nederlands.html
De aanhef is zoet Caramel - moutzoet maar heeft eigenlijk weinig om het lijf. De smaak valt na het toch prettig aroma een beetje tegen. Het bier heeft geen body ik had er meer van verwacht. Een lichte bitterheid en een storend zurig desem smaakje op het eind.
Misschien ben ik te veel verwend geweest met het Kerstbier geweld?
Nog Eéntje zal waarschijnlijk andere mensen kunnen bekoren. Met zijn 6,5 % is het een doordrinkbier. Maar op mij heeft het geen indruk gemaakt.
Nog Eéntje? Nee dank u.
Nog Eéntje dubbel - met biologische mout, hop- en rietsuiker
Encore Une? Het bier oogt mooi, maar de smaak valt ietsje tegen.
Ieder jaar op het feest "'Tourpes en Avtivité" het derde weekend van september (zie : http://blog.seniorennet.be/bierblog/archief.php?ID=142) sla ik een voorraadje "Avec les bons voeux" in. Dit prachtige bier degusteer ik dan samen met mijn familie en vrienden tijdens de Kerst-en Nieuwjaarsdagen.
"Avec les bons voeux" werd voor het eerst in de jaren zeventig gebrouwen. Het was een gift van de brouwerij aan haar goede klanten. De volledige naam was eigenlijk "Avec les bons voeux de la brasserie Dupont" een wat lange naam, die wordt afgekort tot "Bons Voeux".
Het vrij jong schitterende bier, bemerkt het kurk uit 2006 Het is een bier die volgens mij toch vrij jong gedronken moet worden. Alhoewel het perfect bawaard kan blijven.
Een koperblond biertje met een dikke romige witte schuimkop
De aroma's van verse aroma hop brengen u onmiddellijk in hogere sferen Wat een boeket! Ook fruitige toetsen strelen de neus.
De smaak is bloemig Hoppig en fruitig zacht en mals u proeft niet dat u met een kanjer van 9,5 % te doen hebt. wat het een gevaarlijk biertje maakt.
Het is een vrij levendig hoppig biertje Een bier met Karakter en Klasse Al jaren een van mijn favoriete biertjes
Voor blog bezoekers die dachten om eens af te komen om te proeven! moet ik met spijt mede delen dat alle 75cl botteltjes op gedegusteerd zijn. Als dat een troost mag zijn deze onderstaande zin : "Avec les bons voeux de William et Voske (petitte renard?)"
Avec les Bons Voeux de la Brasserie Dupont Eénmaal in huis en u bent verslaafd aan dit heerlijk bier
Het bier was in feeststemming toen het geconsumeerd werd! Toch een van de beste bieren die bij de Wereldtop behoort.
Bijna noemde men het bier Aardse Zwarte een woord die thuis hoort in de wereld van het paranormale.
Maar paranormaal heeft betrekking op wat niet met de normale zintuigen waargenomen kan worden.
Wat dus niet van toepassing is op dit ongelofelijke bier.
Het is Aardmonnik of Earthmonk geworden.Vanwaar deze keuze?
Het surealistisch etiket
Carlo, een van de Struise brouwers zegt het volgende op het Zythosforum Ik heb thuis een erg oud (mogelijk méér dan 300 jaar oud) Majolica aardewerken bord uit Pesaro, het is gesigneerd met de initialen M.A.P. Na de dood van mijn vader is het in mijn bezit gekomen. Ik heb het altijd een erg mysterieuze ,maar ook erg mooie voorstelling gevonden. Het creatuur dat erop te zien is, is moeilijk te definiëren. Is het een beest? een mysterieus schepsel met menselijke trekjes (kijk naar de expressie van de kop) of iets anders, God weet het. Kortom, we hadden beslist om deze voorstelling te gebruiken voor het label van ons nieuw bier. De voorstelling was er, nu nog een naam. Aardmonnik of Earthmonk leek ons wel wat. Het ging goed samen met de voorstelling en eigenlijk ook met de smaak van het bier.
Aardmonnik - Earthmonk 8% Alc.vol Bierfirma : VDACO bvba - De Panne De Struise Brouwers http://www.struisebrouwers.be/ Gebrouwen bij Deca Services - Woesten
Een Vlaams Oud Bruin in de Westhoek
Zeer donker bier (Roodbruin naar zwart) Een fijne beige schuimkraag die snel verdwijnt.
Wanneer men de fles ontkurkt wat niet zo gemakkelijk is met de plastieken kurken ontsnappen heerlijke aroma's van
porto, melkzuur fruitige prikkels Balsamico azijn toetsjes een complex aromatuiltje
De smaak kun je noemen als die van een jonge Bourgogne wijn. licht zurig chocolade, nootachtig (eik) Typisch West-Vlaams bruin maar meer verfijnd
Een prettige zure afdronk.
Volgens Urbain (de andere Struis brouwer) betreft het hier om een blend tussen twee bovengistende bieren, de één (30%) dat 18 maand rijpt in eikenhouten vaten en hierbij een gewenste melkzuurinfectie verkrijgt. Hierdoor krijgt het bier een licht zurige smaak en de tweede van identieke receptuur wat jong is (70%). Heeft een alcohol gehalte van 8° met medium body.
Ik denk dat dit het bier van 2006 was!!! Proficiat Struise Brouwers.
Het embleem van de Sruise Brouwers. Noemend naar de Struisvogelfarm "De Noordhoek' In Lo-Reninge http://noordhoek.com/nl/
Misschien beter genieten zonder kaas. Maar opletten het is er eentje van 8,0 % Alc. En de kaas smaakt heerlijk naast die Bourgogne uit de Westhoek!
Een Slaapmutske Triple Nightcap om de avond te beginnen.
Slaapmutske is een bierfirma uit Melle. Zaakvoerders zijn Dany De Smet en Marleen Vercaigne. Dany is brouwerij-ingenieur. Ze beschikken nog niet over een eigen brouwerij. Hun zelf ontworpen recepten laten ze brouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi http://home.tiscali.be/slaapmutske/nederlands/geschied.html
Op het "Festival Internationale de la Bière Artisanale" in Sainte-Marie-Cappel (FR) http://foto.telenet.be/8877694122 heb ik een fles "Slaapmutske Triple Nightcap" op de kop kunnen tikken. Nieuwjaarstijd is een mooie gelegenheid om het als aperitief te degusteren.
Dit uniek bier wordt speciaal voor Amerika gebrouwen. Het wordt geïmporteerd door de Shelton Brothers http://www.sheltonbrothers.com
Slaapmutske Triple Nightcap 8 % Alc.Vol. - 75cl fles naar een recept van Dany De Smet gebrouwen in de "Proefbrouwerij" te Lochristi http://www.proefbrouwerij.com/
De maan met een Nightcap aan. U ziet dat enkel maar in de USA.
Een goudblond bier met een stevige witte schuimkraag
Moutzoet aroma met fruitige toetsjes. Honing? Ook aroma's van Hopbloemen
De smaak laat ons onmiddellijk kennis maken met die wonderlijke plant : hop Deze tripel is meer gehopt dan zijn Belgische broer "Slaapmutske tripel". Heerlijke Hopbloemen bitterheid maakt meester van onze mond. hier en daar steken fruitige smaakjes de kop op.
Een bittere en droge afdronk
En wat is er beter om te aperitieven dan een lekker bitter biertje.
Beste mensen laat a.u.b. die porto en ander zoetigheden staan en scherp het hongergevoel aan met een bittertje! Waarom niet aperitieven met een echt Belgisch bitter bier dan met Franse Champagne (duur) of Duitse goedkope schuimwijn (zonder pareling). Wees eens een beetje chauvinistisch!
Een prachtige gouden Belgische bittere tripel voor Amerika
De maan is tevreden over het resultaat
Het rugetiketje met waarschuwing voor zwangere vrouwen!
DE HOPTEELT IN DE HOOFDROL bron : Het Nieuwsblad 22-12-2006
Poperinge - Canvas en het productiehuis Endemol maken deze week in Poperinge opnames in het kader van Monumentenstrijd. De Keteniers, behoeders van de hopcultuur, dingen mee met hun project ,,Bewaar de hommelketen! Red de hopcultuur!''
Presentator Bruno Wyndale interviewde projectleidsters Anne-Mie Declerck van de Keteniers over het herbestemmingsproject "Indien we de prijs winnen, willen we met het geld hopasten restaureren en een hopastenroute uitwerken", zegt ze
De crewe filmde onder meer de oude boerderij van René Ruyssen, met de oudste hoppeast (1869) in de Provenseweg, die een grote landschappelijke en historische waarde heeft. Ook draaide ze op de hoeve Brutsaert in de Douvieweg in Watou, bij hopboer Rik Rosseel (plukmachine) en aan het hoppeveld van Gery Boeraeve in de Kleine Casseldreef.
Er werden interviews opgenomen met Jacqueline Verhaeghe uit de Bruggestraat, "steeplokker" of plukster uit Poperinge zelf, en met Guido Van Exem en zijn echtgenote Rita Lobeau, uitbaters van vakantiehoeve-hotel d'Hommelbelle (Watouseweg) en bewoners van de vroegere woning van hoppekoopman Carton (1872) met hoppeast (1926).
Gilbert Milleville, bekend figuur uit de Poperingse revue, treedt bij de opnames als hoppeboer op. De stedelijke brandweerladder werd hierbij zelfs ingezet om voor betere beelden te zorgen.
De Keteniers zetten de tweede stemronde in met een traktatie. Op woensdag 31 januari om 14.00u presenteert Kamagurka, peter van het project, in het Hopmuseum het eigen Keteniersbier, een lekker blondje! De eerste 300 aanwezigen mogen het gratis proeven. Er zal ook hommelpap zijn.
Ook wordt een korte film met Kama opgenomen. Iedereen die kandidaat is om te figureren is welkom.
De reportage over het hoppeastenproject wordt als laatste in de reeks uitgezonden op Canvas op maandag 12 februari. Daarna kan worden gestemd op project 15 ("De hopcultuur Poperinge") van 12 februari tot zondag 18 februari om middernacht.
Voorstelling van "Kroegbier Pater" in 't Kroegske - Izegem
Vrijdagavond trokken we terug richting 't Kroegske in Izegem. Ditmaal werden we door de uitbaters Danny en Nadine uitgenodigd voor de presentatie van hun jongste creatie "Kroegbier Pater". "Kroegbier Pater" is naast "Kroegbier Goud" het tweede bier van deze jonge Bierfirma "Verbeke-Demeestere". http://www.kroegske.be/ "Kroegbier Pater" naar een recept van Danny en Nadine werd terug gebrouwen in de brouwketels van Picobrouwerij Alvinne in Ingelmunster. http://www.alvinne.be/
't Kroegske by Night. Achter deze deur bevindt zich het nieuwe Kroegbier!
Bij het binnenkomen kunt u er niet naast kijken. Het "Kroegbier Pater" nodigt u uit om het te degsuteren. Hier Danny achter zijn nieuwste telg (Ik moest er bij vertellen dat dit bier op de foto toebehoorde aan de Wacho) http://www.bloggen.be/wacho/
Nadine trots met een schenkbord Kroegbieren. Door het opvallend etiket kunt u er niet naast kijken!
Nadine en Danny poseren maar al te graag voor de lens van Voske. In de handen, hun laatste nieuwe donkere smakelijke creatie
Kroegbier Pater 9,5 % Alc. Vol Naar een recept van bierfirma Verbeke-Demeestere. gebrouwen bij Alvinne - Ingelmunster
Kroegbier Pater een Hemels genot Het tweede huisbier van 't Kroegske. Proficiat Nadine en Danny!
Het kleur is donkerbruin, bijna zwart met een romige mooie lichtbeige schuimkraag.
De eerste aroma's laten ons meteen weten dat we hier een ferme klepper onder de neus hebben. Fruitige toetsen lichte alcoholtoetsjes (juist genoeg)
De eerste slok is een zoete aanhef hemels genot.
Wanneer u het bier in uw mond walst komt er een lichte warme alcoholsmaak naar boven. Moutbitter Ook hier en daar tikkeltjes zoethout van de gist afkomstig. Een lange heerlijke nabitterheid.
Een bier perfect in evenwicht zoet en bitter mooi op elkaar afstemmend complex. Heerlijk. Opletten met de 9,5 % Alc. Want het bier is zo lekker dat u er meer dan één zou willen proeven.
Oh! wat worden we deze week toch verwend met smakelijke bieren.
Kijk eens aan hoe mooi bier kan zijn. Bemerkt de prachtige schuimkoppen.
Kroegbier Pater heeft zijn naam niet gestolen! Een stevig patersbier die gerust naast zijn grote soortgenoten mag staan.
Ik doe jullie beslist watertanden! wedden?
Het sobere etiket.
Lees ook volgende rubrieken over 't Kroegske in dit blog :
Via het nummer 36 naar de stelling van Piet-Agoras
Gisterenmiddag twee proefbrouwsels gekregen van mijn vriend en brouwer Piet Salomez. van de onlangs opgerichte Bierfirma "Het Alternatief" uit Izegem. "Daar moet ge ne keer van proeven, en uw gedacht van zeggen" zei hij fier.
Daar we juist koffie gedronken hadden en de smaakpapillen niet meer zo goed werken heb ik de beide flesjes bewaard tot gisterenavond. Ik heb Piet diezelfde avond nog opgebeld om hem proficiat te wensen. Hij heeft een pracht van een ambertje ontworpen.
Hopelijk vinden we eind januari alle smaken en aroma's terug in het uiteindelijk brouwsel van 400 liter die op 6 januari gebrouwen zal worden bij Alvinne. Maar daar twijfel ik niet aan.
Een Roodkoper smakelijk biertje
Proefbrouwsel 36 - 9 % Alc. Vol Weldra onder de naam "Piet-Agoras" te verkrijgen vanaf eind januari Een biertje van bierfirma Het Altenatief - Izegem http://www.brouwerijhetalternatief.be/ gebrouwen bij Alvinne - Ingelmunster http://www.alvinne.be/
donker amberkleurig (roodkoper) Met een romige witte schuimkraag Zeer fijne koolzuurpareling
Een moutachtig aroma met diepe aangename alcohol geurtjes
Een zoete aanhef Fruitig - abrikozen karamelmoutig warme alcohol toetsjes
een mooi afgeronde nabitterheid een bitterheid die blijft alcohol
Een bier met body Het drinkt lekker maar opletten met die 9% Alc. U wordt tenslotte verwittigd want het bier heeft u een warm gevoel.
Nu nog het Nr. 36 Eind januari wordt het "Piet-Agoras"
"Genieten is een kunst, gezien de praktijk moeilijk te leren. ik beschrijf het als: bevestigend aanwezig zijn, aangenaam aangedaan zijn, een bezitloos bezitten." Geselecteerd uit: N. TYDEMAN, De kunst van het genieten.
Ik was aangenaam aangedaan over een bezit die ik nog staan had uit 2004.
Een Goddelijke Stille Nacht - brouwsel 2004 - van de Dolle Brouwers uit Esen (Diksmuide). 'Eine kleine Nachtmusik' galmde het door de boxen van onze woning Het beste biertijdschrift van België "De Zytholoog" in de rechterhand en nu en dan met de linker hand het glas opheffen en nippen van het Stille Nacht bier.
Kleur : Donker Amber Fijn wit schuimkraagje (vermindert door ouderdom en Alc. Vol.)
Zoet aroma van rijpe banaan Ook aroma's van een Madeira wijn "Santa Luzia". Prachtig.
De smaak is uitgesproken delicaat. karamel, overrijpte banaan Geen koolzuur meer aanwezig een warme alcohol smaak puur genot.
Een degustatiebier waar de 12% Alc.Vol nog altijd naar boven komt. Opletten dus!
Volgens de website van de Dolle Brouwers :
Bierliefhebbers weten dat de Stille Nacht zelfs na jaren liggen zijn kwaliteiten behoudt, zoniet verbetert en houden een vakje opzij voor dit doel. Volgens 'The BEER Companion'-auteur Stephan Snyder is dit één van de tien beste kerstbieren ter wereld. We weten dus niet of het het tiende is ofwel het eerste U kunt het zelf uittesten door 'blind' te vergelijken.
Duidelijker kan niet Dit bier kan nooit over datum zijn.!
En we hebben er nog voor volgend jaar! Dit klinkt als muziek in de oren
Met La djean d'Mady Triple op bezoek bij Cambrinus - Brugge
Zaterdag 23 december zijn we nog eventjes de Kerstsfeer gaan opsnuiven in Brugge. Naast een bezoek aan het gezellige café "Dickies" hebben Voske en ik ook nog een andere brasserie opgezocht. "Bierbrasserie Cambrinus" genoemd naar de God van het bier.
Een Kerstbier hoeft niet altijd een hoog alcoholpercentage te bevatten.
Dat een Kerstbier niet altijd een hoog alcoholpercentage moet bevatten en toch een zekere warmte kan uitstralen bewijzen dit Amerikaans en Engels Kerstbier.
Bij het bezoek aan Urbain van de "Struise Brouwers" in de Noordhoek te Lo-Reninge werd ik vriendelijk ontvangen met een "Rogue Santa's Private Reserve Ale" want zo heette dit voor mij nog onbekende bier.
Ik heb wel een drietal viltjes in mijn bezit van deze brouwerij gelegen in Newport - Oregon. Op eentje staat vermeld "Complex Ales of Distinction". Wel als u dit biertje degusteerd, onderscheid het zich wel degelijk van de doorsnee Belgische Kerstbieren.
Urbain genietend van achter zijn bureel van de Rogue Santa's Private Reserve Ale
Rogue Santa's Private Reserve Ale - 6%Alc.Vol Newport, Oregon - USA http://www.rogue.com/
Dit bier heeft een donkerbruine kleur met een koffie met melk schuimkraag
Prachtige hoparoma's prikkelen de neus Fruitig met een toetsje vanille aroma een licht alcoholaroma
De eerste smaak is zoet die overgaat in een mooie hopbitterheid nootachtig Warm alcohol
De bitterheid vloeit langzaam uit.
Een mooi afgerond bier met een stevige body
Ook Urbain vind dit een pracht van een bier. Niet moeilijk als u weet dat de Struise Brouwers ook streven naar nieuwe smaken en complexe bieren.
Een prachtig bier geschonken door een prachtige mens
Op het Kerstbierfestival in Essen mocht ik van Chris Pollard De Podge (Chris is een Engelsman die reizen organiseert voor Engelse Biertoeristen) een Kerstbiertje ontvangen. Waarvoor mijn dank.
Op Kerstavond hebben we deze Christmas Ale van de Felstar Brewery gedegusteerd.
Christmas Ale uit Engeland - altijd leuk om te proeven