NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
  • Vijf traditionele bieren - Brugge Tripel - Kwaremont - Petrus Gouden Tripel - Watou Tripel - Hapkin.
  • Vijf bieren om uw smaakpapillen te versieren (3) - Adolphe Sax - Ardenne Stout - Dead Man’s Hand (Wine BA) - Tripel Jezuwiet - La Papesse.
  • Varen en culinair genieten op de Smaakboot 2014
  • Vijf bieren om uw smaakpapillen te versieren (2) - Cosmic Star - Belle Fleur IPA - Gentse Strop - Mouten Kop - Strubbe Belgian Sour IPA.
  • Brouwerij De Kroon - Neerijse
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 03-2006
  • 11--0001
    Gastenboek
  • Prachtige mooi blog.
  • Leuke blog!
  • Een aangenaam weekend gewenst
  • Bezoekje.
  • Vriendelijke groeten

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Bierblog



    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'N MAUROOTJE - Lauwse Saison
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sedert een paar maanden heb ik ook mijn eigen bier gebrouwen.
    "'n Maurootje - Lauwse saison".  De naam is gekozen omdat mijn kleinkind Mauro noemt en in Lauwe woont.
    Het bier is ontstaan nadat ik een examenbrouwsel moest maken bij Brouwerij Alvinne.
    http://www.alvinne.be
    Ieder jaar gaat in deze Picobrouwerij in Ingelmunster daar een brouwcursus door.
    Glenn Castelijn en Davy Spiessens (de brouwers) waren zo enthousiast over mijn proefbrouwsel (30 l) dat ze meteen besloten om het op een groter hoeveelheid (400 liter) uit te brengen.
    De voorstelling had plaats op het Zythosbierfestival in St. Niklaas.
    http://www.zythos.be
    Ondertussen is er reeds een twee brouwsel van gemaakt.

    Het bier is blond van kleur.
    Het bevat Jeneverbessen en Koriander.
    Het smaakt naar vanille en toetsen van banaan.
    het heeft een alc. vol van 7%

    William Roelens



    05-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HIJ KOMT VAN KANEGEM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag 1 mei - Uitgenodigd geweest op de voorstelling van het nieuwe bier "Hij komt van Kanegem".
    In de oude Pastorie in Kanegem werd dit nieuwe bier voorgesteld.
    Vroeger (beginjaar 1985, eind 1986) werd dit bier gebrouwen door Riva (Dentergem)
    Het was een etiketbier vann Vondel
    (etiketbier wil zeggen hetzelfde bier of een bestaand bier maar met andere naam)
    Nu is het een volledig nieuw biertje gebrouwen bij De Proefbrouwerij in Lochristi.
    Het is een rood-bruin biertje van 6%alc. Vol. met hergisting op de fles.

    Het heeft fruitige en moutige aroma's en smaakt ietsje bitter.
    Een heel lekker biertje voor bij een aangename babbel.

    William Roelens
     

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    23-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een proeverij gehad met HOP in de zeer gezellige Taverne Brasserie “Nostalgie” op de veemarkt in Kortrijk 
    Programma : Proeven van 6 Speciale Belge.  Speciale Belge of ook nog amber bieren genoemd.
    Op de foto bemerk je van links naar rechts de hoofdrolspelers van de avond.
    De Koninck, Op-Ale, De Ryck Speciale, Ginder-Ale, Vieux Temps en Hose Ale.
    De spreker van dienst was HOPlid Alexander Surmont uit Brugge.

    Kenmerken van een Speciale Belge :

    EBC (Kleur) = 15-20
    EBU (Bitterheid) = 19-30
    Stamwort = 12°P - 1048
    Alc. 5,0 % Vol.
    Uitsluitend gemaakt van gerstemout en Hop. (Vooral Stiermark).
    Sommige bieren zijn gekruid.
    Het zijn hoge gistingsbieren.
    Zijn meestal gefilterd.
    Hebben een vollere smaak dan hun Britse collega's (Ales)

    De winnaar was De Ryck Speciale van brouwerij De Ryck uit Herzele (O-Vl).

     


    23-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    05-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON (2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Boek en de tekst die Michaël Jackson in mijn gekocht exemplaar schreef.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTMOETING MET MICHAEL JACKSON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op het Zythosfestival in St. Niklaas kon men het nieuwe boek kopen van Michael Jackson.  "Michael Jackson's Grote Belgische Bieren". Op deze foto signeert Michael Jackson mijn boek die ik net gekocht had.  Het is net alsof we aan het discussiëren waren.
    Niets is minder waar.  Ik legde Michaël uit hoe de naam "Maurootje" geschreven moest worden.  Want ik vroeg hem of hij me wilde geluk wensen met mijn eigen biertje " 'n Maurootje".
    Jan Rumes de vice-voorzitter van Zythos keek belangstellend toe.

    05-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    04-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriek De Ranke - Waarom niet?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze heerlijk kriek heeft een alcoholgehalte van 7,0 % alc vol.
    Het bier wordt gemengd met Lambik van Girardin.
    Het is zuur maar niet zo zuur en is meer toegankelijker dan sommige andere oude kriekbieren. 
    Laten we zeggen een instapbier naar meer zuur.
    Roodbruin van kleur en zurige aroma's van kersen.
    Een zalig bier, zeer verfrissend en een echte complexe dorstlesser.
    Voske mijn echtgenote is er niet zo voor.  Ze drinkt liever hun Pére Noël.

    En dan hebben we de XX bitter nog niet besproken!!!

    Moet er geen zand zijn?

    04-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    03-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 1 - Guldenberg Brouwerij De Ranke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eén van mijn lievelings bieren is  "Guldenberg" van brouwerij De Ranke.
    Brouwerij "De Ranke" met  zijn maatschappelijke zetel in Wevelgem heeft een volwaardige brouwerij in de Rue du Petit Tourcoing 1a  in het Henegouwse Dottignies of Dottenijs.
    Naast Guldenberg brouwen ze ook Kriek De Ranke, XX-Bitter en Pére Noël.  Er zijn plannen om een echte Saison te brouwen.

    Wat maakt een Guldenberg zo lekker?
    Het is een goudblond biertje met een fruitig en HOP Aroma. Door de toegepaste dryhopping (Droge hopping) worden naast fruitige ook bittere toetsen waargenomen.
    Het heeft een Alcoholgehalte van 8,5 % vol.
    Om hun bier te hoppen bezigt De Ranke nog altijd Hoppebloemen i.p.v. pellets of hopextracten.

    Eerlijke producten voor (H)eerlijke bieren

    Ik heb eens om 09.00u samen met de groep "Bières sans Frontières" van een Guldenberg genipt en ik moet zeggen HEERLIJK.  Velen zullen zeggen bier om 09.00 s'morgens?  Maar een Bloemachtige Guldenberg drink je op ieder moment van de dag.  Hij smaakt altijd even lekker.

    Ooit een Guldenberg gedronken tijdens de middag met een eenvoudig broodmaaltijd terwijl de Ranke Boys aan het brouwen waren.  De aroma's van het bier en de geuren van een brouwerij in volle werking.  Is dit de hemel?

    De naam Guldenberg verwijst naar een vroegere Wevelgemse abdij waar kloosterzusters in de Middeleeuwen ook bier brouwden.

    Jammer genoeg is het nog geen erkend abdijbier.

    03-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    01-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOP - HEERLIJK OBJECTIEF PROEVEN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo, Mijn naam is William Roelens. Mijn hobby is het proeven van bier. Met mijn vereniging HOP (Heerlijk Objectief Proeven) proberen we de Belgische Bier Cultuur aan de mensen voor te stellen. Hetzij door proefavonden, bezoek aan brouwerijen, spreekbeurten enz... Ook het tot in het buitenland bekende jaarlijks Karakterbierweekend in Vichte is een organisatie van ons. Met dit Karakterbierweekend brengen we de brouwers en hun bieren naar de mensen toe. We laten duidelijk verstaan dat er nog veel meer andere lekkere bieren hier in België te vinden zijn dan Leffe bvb. Met deze blog zal ik jullie laten kennis maken met heerlijke nieuwe bieren, leuke en gezellige cafeetjes enz... Het moet een smakelijke blog worden met veel interessante onderwerpen over de gezondste drank van de wereld - Bier !!! http://users.pandora.be/hopsite/ http://www.karakterbierweekend.be

    01-03-2006 om 00:00 geschreven door William Roelens


    30-11--0001
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tim Webb en Het alternatieve Plankje op Den Proefzolder.



    Tim Webb en Het Alternatieve Plankje op Den Proefzolder.






    Tim Webb



    Wie is Tim Webb eigenlijk?

    Ik laat even het woord aan Carl Kins vriend van Tim Webb


     



    Tim Webb proevend van een nieuw biertje.
    De naam...????


     

     

    Tim Webb is een autoriteit op het vlak van Belgisch bier. Hij schrijft reeds sedert lang de bierbijbel
    "Good Beer Guide to Belgium", weliswaar in de Engelse taal waarin hij in detail zijn persoonlijke commentaar geeft op alle Belgische brouwerijen en bieren.

    Daarbij spaart hij zijn lof maar ook zijn kritiek niet, waarbij tot uiting komt
    dat hij een erg scherpe en analytische smaak en geest heeft.

    Een must voor alle rechtgeaarde bierliefhebbers.

    Weet dat de meest recente editie net uit is, terwijl de vorige editie,
    die wel is vertaald in het Nederlands, onder meer te vinden is in de Slegte.





    Glenn en Davy in gesprek met Tim Webb.
    Onderwerp : bier



    Daarnaast is Tim ook uitgever van diverse andere bierboeken, zoals Bruges in 80 beers,

    London in 80 beers (beiden van Chris Pollard, aka Podge), of Lambikland,

    100 Belgian Beers to try before you die (beide laatste met o.m. Joris Pattyn), enz.

    (Een foto van het boek komt weldra aan de zijkant van dit blog te staan).
     

    Je ziet dat Tim van vele biermarkten thuis is en daardoor meer en meer gehoor

    krijgt bij de brouwers zelf. (Carl Kins)






     

    Ik heb Tim Webb voor het eerst ontmoet bij een handtekensessie van een van zijn boeken.
     Dit gebeurde op een bierfestival van de toen nog bestaande Consumentenvereniging
    OBP (Objectieve Bierproevers).

    Sedert 2002 is OBP nu beter gekend onder de naam Zythos. 


    Ik was ook één van de velen die in Antwerpen aanschoof om het aangekochte boek
    te laten tekenen door deze Engelse Biergoeroe.

    Ooit heeft hij eens een bezoekje gebracht aan het Karakterbierweekend van HOP.

    Kortom een sympathieke praatgrage Brit die veel belangstelling toont voor
    Belgische websites en bierblogs.
    Hij is ook tevens abonnee van mijn wekelijkse nieuwsbrief "Het Hopnieuws".

     

    Hij heeft mijn Bierblog ondertussen vermeld in zijn laatste boek “Good Beer Guide to Belgium” 
    onder interessante Belgische bierlinks. Waarvoor dank natuurlijk.
    Ook enkele vrienden van mij werden niet vergeten.
    Filip Geers met zijn Engelstalige Belgian Beerboard
     http://belgianbeerboard.com/
    en de Waalse website Bierebel : http://www.bierebel.com/









    Het Alternatieve Plankje of Piets Plankje


    Na al het buitenlands geweld waar we de voorbije Proefzaterdagen konden van genieten,
    zochten de Alvinne Brothers het deze keer wel heel dicht bij huis.
    Piet Salomez, die als gastbrouwer de installaties van Alvinne gebruikt om zijn eigen creaties te brouwen, vroeg aan Davy en Glenn of ze niet enkele van zijn nieuwe bieren en proefbrouwsels aan het kritisch Proefzolderpubliek wilden voorschotelen.
    Uiteraard waren ze daartoe bereid, kwaliteitscontrole draagt Alvinne immers hoog in het vaandel.

    Piet stelde graag de volgende vier bieren aan ons voor:


     

    Tatsevoet, nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem

     Alternatief (nieuw recept, oa nieuwe gist)

     Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc

     Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd





    Vooraleer we het Alternatief plankje konden proeven werden we door onze sympathieke
    Duitse biervriend Ulrich Kremer getrakteerd met een 3 Fonteinen Winter Geuze.




     


    Amberkleurig biertje (door amber en Munichmout)

    Met een witte schuimkraag

     

    Zacht zuiver aroma

     

    Zuurder in de smaak dan in de neus

    licht renzig
    Droge afdronk

    Een toegankelijke geuze



    Piet's Plankje.
    Met van lnr : Alternatief - Tatsevoet - Eerste en tweede proefbrouwsel.




    Alternatief - 5%Alc.Vol.
    (nieuw recept, oa nieuwe gist)





    Geel blond wazig biertje met een lichte groene schijn
    Dikke witte schuimkraag

    De neus is moutig
    Zacht aroma

    De smaak is moutig
     
    met een lichte bitterheid.
    Lichte fruitige prikkeltjes.
    Het heeft een droge afdronk
    Een klassiek goed gebrouwen brouwsel.





    Tatsevoet - 6% Alc.Vol. 
    nieuw bier (Speciale Belge) voor de stad Izegem



    Image Hosted by ImageShack.us

    Amberkleurig bier met een gebroken witte schuimkraag.

    De neus ruikt lekker
    moutig met een heel klein beetje alcoholwarmte

    De eerste smaak is vrij moutig
    Rookachtige toetsjes
    licht zurige basis
    droge afdronk.

     




     

    Proefbrouwsel 1, stevige tripel van 9,5 vol % alc





    Donker koperachtig van kleur
    Gebroken witte schuimkraag

    De neus ruikt lichtjes naar alcohol.
    Fruitige toetsjes

    De eerste slokjes maken het ons al aangenaam.
    Donker fruit
    Zoete bassis met alcohol toetsen
    Het bier laat meteen weten dat we met een zware tripel te doen hebben.
    Een lekkere Barley wine.
    Een smaakvol biertje



    Proefbrouwsel 2, stoutachtig bier waaraan een
    subtiele hoeveelheid rookmout werd toegevoegd





    Donker biertje met een mooie beige schuimkraag.

    De neus laat ons koffie ruiken.
    Ook een lichte geur van cacaopoeder is waarneembaar
    Alcoholtoetsen.

    De smaak is raak.
    Koffie, chocolade
    gebrand en ietsje gerookt
    Zoete achtergrond
    Ook in de smaak proeven we cacao.
    Een mooie nabitterheid komt opzetten.
     Mijn lieveling van de vier.




    Piet Salomez toost op zijn eigen plankje met collega's van zijn werk.





    Carmen (uitbaatster van Het Duivels Paterke te Kortrijk) en vriend Wim

    kwamen ook eens proeven. 
    Lees ook :

    Het Duivels Paterke - Een Trappistenherberg in Kortrijk






    Ondertussen konden de aanwezigen proeven van nog een mengsel van Uli.

    We laten de steker even aan het woord.

    De Podgelambik werd gebotteld 8.9.2008 en is versneden met 3 Fonteinenlambik (80%),
    gebrouwen april 2007 en zeer jonge Lambik van Girardin (ca. 5%).

    Het restsuikergehalte was tamelijk hoog, maar door weinig Podge toe te voegen
    was er niet zo veel meer suiker aanwezig om af te breken,
    dus geen gevaar voor gushing maar wel een fatsoenlijke schuimvorming.

    Het stevig sprankelend bier geeft veel Co2 vrij en verdoezeld dus het bittere van de stout
    (mout- en hopbitterheid).

    De zurigheid eindigt in evenwicht me de bittere afdronk net zoals bij het steken bedoelt was.

    Een proeverij na 5 maanden bracht een ramp (wat de smaak betreft)
    teweeg omdat de Co2-vorming niet voldoende was en een onaangename bitterheid overbleef.

    Men moet de spontane gegiste bieren de tijd geven die ze nodig hebben.

    De Podge was gekocht in grote flessen in de brouwerij te Ingelmunster.
    Toen hadden ze nog problemen met de hergisting op fles - nu niet meer!

    Dit is toch een schitterende manier om uit een bier met een foutje iets aparts te maken
    wat ook nog in de smaak valt.






    Donker amber van kleur
    met een witte schuimkraag

    Mooie zurige neus
    met toetsen van hout (door de aanwezigheid van 15% Podge)

    De smaak is vrij zurig (iets te overheersend)
    Ook prikkels van hout.
    Hier en daar fruitig

    Ook hier een droge afdronk. 




    Rechts onze sympathieke biersteker Uli in gesprek met

    Sabine Mans en Mark van Pee van De Objectieve Bier Academie Diest (OBAD)






    Ook aanwezig Benny en Corry uit Heule.
    Benny is een liefhebber van Dupont, maar een Alvinne Extra Restyled behoort
    ook tot zijn lievelingsbiertjes.





    Op het menu stond er
    Een in bier (Balthazar) gemarineerde Scampi brochette met een Alvino marinade.
    Zwarte pasta en een sausje van
    bisque d'homard.






    De Cursisten Arne en Pieter laten de scampibrochette smaken.
    Ze hebben samen met nog drie andere companen een eigen
     hobbybrouwerij genaamd
    Arpisth

    Hun bieren zijn voorlopig beperkt tot proefbrouwsels alhoewel er eentje de naam
    Evi Duck mee kreeg.  Ooit zal ik dit biertje nog proeven van deze gemotiveerde mensen.





    Als proevertje werd ook het nieuwe biertje
    Tournée Générale van het bekende Canvas programma uitgeschonken.
    Dit biertje staat ook fris in mijn koelkast.  Ik zal het later bespreken op deze bierblog.





    Patrick D'Hondt van kookstudio "Nostalgie" uit
    Grobbendonk (links) en vriend Francois kwamen ook een plankje proeven.
    Zij waren voor de eerste maal op Den Proefzolder.




    Bij een bezoek aan een biershop in Engeland had Sabine Mans voor Den Proefzolder
    een proevertje mee.
    Dead or Alive van de Engelse brouwerij Outlaw Brewing Co.
    De naam was vroeger Rooster's Brewery.  Sedert 1996 is het nu Outlaw
     http://www.roosters.co.uk/




    Sabine met de 75cl fles in een mooie wikkel.




    Niet alleen mooi maar ook handig. Een stukje leesvoer en een
    kruiswoordraadsel om op het gemak in te vullen tijdens het degusteren van het bier





    Brouwer Davy vult de proefglaasjes.


    Dead or Alive - 5,5%Alc.Vol

    Outlaw Brewing Co – KnaCborough UK





    Blond biertje met dikke witte schuimkraag

    Het heeft een mooie hoppige neus.
    Aroma's van citroenschil.

    De smaak laat zich opmerken door de hop.
    Bloemmig
    Ook in de smaak komt de citroenschil voor.
    Lekkere bitterheid.
    Mooie body ondanks maar 5,5% alc..
    Bittere en droge afdronk.

    Een lekker bier.



    Ook aanwezig leden van HIC (Ingelmunster).
    Luc, Els en Wim.


    Nog een Amerikaans afsluitertje.
    Niet zo maar een afsluiter maar een bier met enkele medailles achter de naam

    Gold Medal 2008 World Beer Cup ® - American-style India Pale Ale

    Gold Medal 2007 Great American Beer Festival- American-Style India Pale Ale

    Silver Medal 2007 North American Beer Awards- American-style India Pale Ale




     

    I.P.A. – 7,0% Alc.Vol.

    Odell Brewing Co. – Fort Collins – Colorado USA







    Blond bier met een witte schuimboord

    Hoppige neus.
    De hop was ietsje verouderd.
    Citrus

    Hoppig.
    De body is minder dan het vorig Engels biertje ondanks meer Alc %
    Smaakt als hopwater.
    De smaak is eenzijdig.
    We hadden er ietsje meer van verwacht.


    Zaterdag 4 juli 2009 is er opnieuw Proefzolder

    Het “4th of July”plankje staat dan te wachten


    Southern Tier Gemini

    Port Brewing Old Viscosity

    Port Brewing Wipe-out IPA

    Alesmith Yulesmith Holiday Ale (winter)

    Lost Abbey Serpents Stout

    Alle info op :
    http://alvinne.wordpress.com/



    Alle info Het Alternatief

    http://www.brouwerijhetalternatief.be/

    30-11--0001 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avond met Professor Denis De Keukeleire.


    HOP HOP HOP
    Een avond met de hopprofessor


    Een moeilijke materie op een eenvoudige en plezante manier uitleggen is niet makkelijk.

    Neem nu de ingewikkelde materie “hoe een bier beter lichtbestendig  maken” of

     De oestrogene en kankerbeschermende eigenschappen van hop”.
    Om daar een min of meer lekenpubliek mee te confronteren
    is niet aan iedereen gegeven.

     

    En toch wist Hop-professor Denis De Keukeleire (faculteit farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Gent), de 89 aanwezigen te boeien met zijn vier uur durende spreekbeurt “Hop en gezondheid”.

    Het was voor mij al de derde maal dat ik de professor (laatst nog in het Vlaams parlement) bezig hoorde en hij blijft mij nog altijd fascineren.



    Een tiental hoppige bieren waren uitgestald.






    Liefst 89 geïnteresseerden waren afgezakt naar Waregem.




    De secretaris van de Waregemse Bierfanaten stelde
    op Geroense wijze de Professor aan het publiek voor.





    Professor Denis De Keukeleire :
    "Bier gaat kapot als het wordt blootgesteld aan licht. Er ontstaan dan zwavelverbindingen die een heel slechte geur hebben, vergelijkbaar met kattenpis. De oorzaak ligt bij de hopbitterstoffen. Als je op een terras in de zon zit mag je je pint dus niet te lang laten staan. Snel uitdrinken is de boodschap. Dat is ook de reden waar-om bier meestal in donkere flesjes zit." 

     

    Niet alleen de bovenstaande materies kwamen aan bod.
    Ook het brouwproces,
    De hopplant, voedingssupplementen met hop enz..
    Kortom een heel boeiende avond.


     

    De Gentse professor uit Melle was uitgenodigd door een samenwerking van de twee bierproeversverenigingen HIC (Heerlijk Intens Consumeren) uit Ingelmunster en de Waregemse Bierfanaten.
    De avond ging door in La Gilda, de feestzaal van De Gilde in Waregem.

    Tijdens de spreekbeurt waren ook 6 hoppige biertjes te proeven

    Orval, Hommel, Belgo Lupus, Jessenhofke, Hop-it

    en Achouffe Houblonne.




    De Proevers van de avond
    Orval, Poperings Hommelbier, Belgoo Luppo, Jessenhofke, Hop-It
    en Achouffe Houblon (glas)



    Een ontroerend moment voor mij en waarschijnlijk voor velen was toen

    Geroen de voorzitter van de Waregemse Bierfanaten

    een Orval toost uitbracht aan mijn overleden echtgenote Voske,
    (Orval was een van haar lievelingsbiertjes) en de zaal spontaan applaudisseerde.



    Een van de hoppige proevers was Belgoo Luppo






    Brouwster Hildegard van Ostade van brouwerij De Leyerth
    kwam na vraag van de professor haar eigen biertje 
    Hop-It aan het publiek voorstellen.



    In de zaal waren er voor de gelegenheid ook een drietal hoppige biertjes
    te verkrijgen. Nl : Hopsinjoor, Slock en Hik Blond.
    Ik koos voor een Hopsinjoor


     

    Gouden Carolus Hopsinjoor – 8% Alc.Vol.
    Brouwerij Het Anker – Mechelen

     




    Blond biertje (strokleurig) met een mooie witte stevige rotsachtige schuimkraag.

     

    Een hoppig en kruidig aroma
    Citrus – Grapefruit
    Ietsje grassig

     

    Moutige aanzet
    Malse bittere toetsen
    Fruitige prikkels van citrus – Zoete mandarijn
    Hoppig
    met een mooie bittere afdronk.
    Een heel lekker bier.





    "Hopsinjoor" is een woordspeling naar enerzijds de diverse hoppen die gebruikt werden, en anderzijds het Mechels karakter van Gouden Carolus: de figuur "opsinjoor" is verweven met de Mechelse geschiedenis (zie: www.opsinjoorke.be/Opsinjoorke/opsinjoor.htm).

    Het bier werd gelanceerd op het Zythos-bierfestival en was onmiddellijk een schot in de roos : de vele bezoekers kozen het bier als beste bier en brouwerij Het Anker mocht op 10 april 2008 de "Consumententrofee ZythosBierFestival 2008" in ontvangst nemen. (Bron website : Het Anker)


    30-11--0001 om 00:00 geschreven door William Roelens


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lievelingsbier 2 - Bink Blond - Brouwerij Kerkom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een prachtig bier die te vinden is op de kaart van 't Rusteel is Bink Blond van brouwerij Kerkom (Limburg).
    Een 33 cl van slechts 5,5 % alc vol.
    Kleur = Goudblond
    Schuim = fijn wit - verdwijnt tamelijk snel.  Misschien door te koud opdienen?
    Fijne pareling.
    Hoppige aroma's - Challanger, East-Kent Goldings en Saazer
    De smaak geef je bittere toetsen.  Drop?
    Een lekkere bittere nasmaak.
    Een bier voor liefhebbers van Karakterbieren.
    Een dorstlesser tout court.

    Nadien nog het gistdepot erbij gedaan, maar de smaak veranderde niet veel.
    De bittreheid had zijn werk verricht.

    30-11--0001 om 00:00 geschreven door William Roelens




    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!