breng de lente in huis
Welkom op mijn blog.
Eerst en vooral wil ik iets vertellen over het bloemschikken en de bloemsierkunst.
De bloemsierkunst is een artistieke en vakkundige beoefening van het bloemschikken volgens bepaalde stijlen.
Men onderscheidt de ouderwetse stijl (massa-arrangement) en de moderne stijl (lijnarrangement).
Onder de ouderwetse stijl valt de ronde symmetrische schikking o.a. Biedermeierboeketjes en het éénkantige gelijkzijdige driehoeksarrangement.
De moderne stijl wordt onderverdeeld in asymmetrische driehoeksschikking (horizontaal en verticaal), halve maanvorm en flauwe S-bocht. (Hogarth curve). De moderne stijl wordt beïnvloed door het Ikebana, de Japanse bloemsierkunst en is altijd éénkantig.
Bloemschikken is een kunst. Met wat groen, bloemen of vruchten, een juist gekozen schaal of vaas, het spelen met kleuren en composities, groeit door eigen creativiteit telkens een kunstwerk; Dit creatief bezig zijn met natuurlijke materialen brengt je dichter bij de natuur en leert je bloemen- en plantensoorten kennen. Je kan zelf planten en zaaien wat je bij je composities wilt gebruiken of op zoek gaan naar materiaal in de vrije natuur.
Wie met bloemschikken bezig is, weet dat het een heerlijke uitdaging is en blijft. Je leert kijken naar de natuur en de seizoenen.
Bloemschikken is een creatieve bezigheid die je blijft boeien. Van hartje winter tot hartje zomer.
Elk seizoen zit zo vol verrassingen aan kleuren
Met bloemschikken kan je echt alle kanten uit. Als je kiest om zelf een bloemstuk te ontwerpen, hangt er veel af van je persoonlijke voorkeur en creativiteit. Dit geldt zowel voor de keuze van de bloemen als voor de verschillende hulpstukken en het voorwerp waarin de bloemen komen.
Probeer er wel op te letten dat er een zeker evenwicht is. Hiermee bedoelen we dat de verhouding tussen de verschillende componeten (kleur,soort en grootte bloemen, gebruikte materialen...) in zekere zin moet kloppen.
Wat heb ik allemaal nodig ?
Om te beginnen heb je een voorwerp nodig dat je kan gebruiken om de bloemen en de hulpmaterialen in te steken; de keuze is erorm: je kan potten, vazen, manden, bakken, enz... in verschillende materialen, soorten, kleuren en maten kopen in tuincentra. Je kan even goed oude potten van de zolder of van de rommelmarkt gebruiken. Bloemen kunnen echt overal in geplaatst worden, maar kies voor een geschikt voorwerp dat waterdicht en vrij van bacteriën is.
Na het kiezen van een geschikte pot komen de bloemen aan de beurt. Je kan kiezen voor gedroogde of verse bloemen. Probeer bij je keuze rekening te houden met het seizoen van het jaar en de plaats in je huis waar je het bloemstuk wil plaatsen. Kies voor een samenstelling van bloemen, takken...... die een tijdje meegaan.
Onmisbaar bij bloemschikken is het steekschuim dat in de pot als basis dient om de bloemen vast te zetten. Droog steekschuim is in veel verschillende vormen te koop: rechthoekig (klassiek of veel gebruikt), cilinder, bolvorm, kransen....Je kan ook draadnet of kippengaas gebruiken wat iets losser en luchtiger is om mee te werken; Daarnaast zijn watervaste tape, een goede bloemenschaar, binddraden en steekschuim-prikkers essentiële materialen.
Nu kan je echt aan de slag ! Laat je creativiteit de vrije loop !
Vergeet niet dat je haast alles kan gebruiken om je bloemstuk af te werken; gedroogde bladen om de pot te bekleden, linten, strikken, mos, takken....Kijk dus eerst welk materiaal je eventueel uit je huis en tuin kan gebruiken vooraleer naar een tuincentrum of bloemenwinkel te gaan.
20-05-2009
Lelies
De Lelie
Bolgewas uit de familie Liliaceae, voor de snijbloemencultuur van groot belang eenook veel gekweekt voor tuinversiering.Veel geteelde soorten en hybriden zijn :
L. dauricum, met rechtopstaande, bekervormige bloemen in geel, oranje en rood. Wordt ongeslachtelijk vermenigvuldigd door broed- of kraalbolletjes.
L .igrinum (tijgerlelie) met hangende, oranje bloemen met bruinzwarte spikkels.Vermenigvuldiging door okselknoppen en door broed.
L. regale, met kelkvormige bloemen, van buiten wit, van binnen geel.Door zaad vermenigvuldigd.
L .speciosum, met witte, roze en rode cultivars.Door broed vermenigvuldigd.
-plastiekenschaaltje van terrasbak : grootte ongeveer voor 2 oasissen (nat meebrengen)
-2 prikkers voor oasis
-lijmpistool + voldoende lijmpatronen
-plat mos (droog : ± 2 dagen op krantenpapier leggen)
-grote GROENE krammen (zelf gemaakt met pookdraad)
-dik stuk touw (kan eventueel dubbel genomen worden) naturel touw, geen plastiek.Kleurkan aan de bloemen gelinkt worden.
-wissen of kornoelje (moeten kaarsrecht zijn)
Werkwijze :
Groene oasis worden in het schaaltje geplaatst op de prikkers.
De zijkanten van de oasis worden met het plat mos gelijmd met het lijmpistool.
Dit wordt dan bekleed met de wissen of kornoelje en vastgestoken met grote groene krammen.Het touw in 3 stukken verdelen en rond de wissen bevestigen.. In de korte kanten van de oasis worden eveneens stukken takken gestoken, zodat dit een lang geheel lijkt.
Afwerking
De bovenzijde wordt opgestoken met bloemen en groen.
-rode rozen, palm en aangepast kleuren bij rode kornoelje
-gele ranonkels, orchideeën en andere kleuren bij wissen
-gele rozen, rankonkels, mimosa bij groene kornoelje
Verder kan er alle soorten groen gebruikt worden, pluimpjes, eierschalen gevuld met bloemen, enz.
De teelt van bol-, knol- en wortelgewassen die bestemd zijn om droog te worden verhandeld en daarna tot bloei worden gebracht voor decoratieve doeleinden. De hoofdgewassen zijn tulp, narcis en hyacint; bijgoed vormen gladiool, boliris, krokus, lelie, anemoon, freesia, sneeuwklokje, blauwe en witte druif, ranonkel, allium, ornitogalum, enz. Reeds sinds de 15de eeuw worden in Nederland bloembollen geteeld. Toen in de 18de eeuw werd ontdekt dat men de bollen in bloei kon trekken voor de natuurlijke bloeitijd, werd de basis gelegd voor een grote uitbreiding van de teelt. De teelt geschiedt voornamelijk op de volle grond op bedden of of ruggen. In de jaren zestig heeft zich een snelle mechanisering van het planten, rooien en de verdere bewerking voltrokken. De bewaring geschiedt in speciale bloembollenschuren met verwarming en ventilatie. In klimaatcellen kunnen de bollen zo worden behandeld dat zij in de gehele wereld op het juiste moment in bloei getrokken kunnen worden. In het bloemschikken worden deze bloembollen vooral in het voorjaar in de bloemstukken verwerkt, waarbij prachtige stukken worden verwezenlijkt.
Van waar is de naam afkomstig ? Cascade is een frans woord, dat afgeleid is van het Italiaanse "cascare" wat vrij vertaald vallen betekent. Deze wijze van schikken was begin jaren '90 zeer populair. Welke zijn de kenmerken van een cascade schikking ? Bij een cascade boeket moeten alle materialen naar voor, en naar beneden geschikt worden zodat ze werkelijk "vloeien" als een waterval. Steek geen materiaal naar boven of naar achter. Het onderste gedeelte van het boeket moet er uitzien als een uitgetrokken waterdruppel Het boeket mag vanonder nooit breder zijn dan de schaal of pot van waaruit het geheel vertrekt, de vorm van de schaal of pot moet langs beide zijden zichtbaar blijven. Ultrafijne bloemen, afgewisseld met een grotere soort in bijzondere kleuren en tinten eisen de hen toebedeelde plek op en vormen als ware onze waterval
Wat heb je nodig ?
Basis : Een stevige vaas of pot. Een isomobol aangepast aan de vaas of pot. Steekschuim om in de isomobol te steken, nodig voor de bloemen. Watervaste tape. Plak de 2 delen van de isomobol aan elkaar (OPGELET : isomolijm gebruiken = isomo lost op) Bekleed de naad aan de binnenzijde met watervaste tape. Snij een stukje isomo uit de bol waardoor je de oasis en de bloemen kan insteken. Bekleed de bol. Hiervoor kan je allerhande materialen gebruiken : -bladeren van klimop, olijfwilg, viburnum enz.., -bananenblad, bamboeblad, sisal, boomschors, enz...,
Bloemen : 1. Hoofdbloem : 7 à 8 bloemen met lange stelen (liefst 1 soort) : callas, lelie, lisyianthus, kleine gladiolen, anthurium (hiervan niet teveel) 2. Bijbloemen : de kleur aanpassen aan de hoofdbloem. 3 soorten : limonium, astilbe, gipskruid, karel de grote, trosanjers, troschrysantjes, kleine freesia's,trachelium eustoma, ranonkels 3. Vullend groen : asparagus, berengras, buxus, fluitekruid enz.. Hier ook beperken tot een 3-tal soorten, pachysandra, koraalvaren, enz..
Maak een lijn met de hoofdbloemen. Vul aan met de bijbloemen en vul op met het groen. Let er op dat de vorm van de druppel behouden blijft.
Tafelstukje met kleine bloementjes en klein groen om kort te steken
Benodigdheden 1 blok groene oasis, 3 stokken van ± 50-55 cm lang (bamboestokken, cornoeltje groen of rood) e.d.,), 2 soorten klein bloementjes (vb kleine anjers, kleine roosjes of trosroosjes, fresia's, kleine margrietjes, hypericum, limonium, gypsophila enz..), klein groen om op te vullen (vb hebe, buxus, taxus, enz...) klimopbladeren om de zijkanten te bekleden (niet te groot)
Werkwijze Snij de blok oasis in 3 gelijke stukken. Snij elk stuk 1 cm kleiner, maak van elk blokje een boogje (onderkant moet plat blijven). Laat de oasis volzuigen met water. Steek de 3 stokken door deze boogjes. Bekleed de zijkanten van de oasis met de klimopbladeren door middel van fijne krammen. Steek dan de kleine bloementjes in de boogjes en vul alle gaten op met klein groen.
Plaats het afgewerkt bloemstuk op een spiegel of schaal. Eventueel af te werken met enkele ranken van klimop.
Zo u een langer bloemstuk wenst, gebruik dan langere takken en maak 5 boogjes i.p.v.3
Bloemen spreken tot de verbeelding. Al eeuwenlang spreekt het mensen aan door kleur, vorm en geur. Bloemen spreken een eigen taal, zij zijn een uitstekend middel om gevoelens weer te geven, een handleiding te zijn aan mensen uit verschillende culturen en standen.
Elke lente opnieuw trekt de aarde haar mooiste kleren aan.
Om de bloemstengels goed vast te zetten in een bloemstuk gebruiken we steekschuim. Ruim 50 jaar geleden intrudoceerde men het groen kunstschuim dat water opnam, waardoor de bloemistenwereld compleet veranderde.
Ondertussen bestaan er verschillende soorten van steekschuim 1. het groene steekschuim voor verse bloemen 2. het grijze steekschuim voor droogbloemen en kunstbloemen 3. het gekleurde steekschuim en steekschuimpoeder
Hierna volgen enkele foto's van bloemstukjes gemaakt met gekleurde oasis..
TIPS VOOR HET WERKEN MET GEKLEURDE OASIS
-Bepaal de vorm van je schikking en kies de aangepaste kleur voor het steekschuim of oasis -Blokken laat je goed waterzuigen; dit duurt relatief langer dan bij gewone oasis; daarbij verliest deze soort oasis zijn vocht ook heel vlug, zodat je best werkt in schalen waarin extra water kan worden gegoten. -Werken met poeder : laag per laag vullen, telkens goed aandrukken met een blokje oasis, zodat alles stevig opeen zit, liefst afdekken met een blokje oasis in de dezelfde kleur als het poeder; voorzichtig water opgieten, totdat alles goed verzadigd is. OPGELET Weet zeker waar je alles gaat steken, want eens gestoken, blijven gaten zichtbaar als je wil veranderen. Alles moet niet vol zitten ; de gekleurde oasis is ook decoratie.
TAART Voor het volgende stuk hebben we nodig : gekleurde oase 'taartvorm', 5 roosjes, flexigras, groot blad, vijgen, 2 anthuriums, lint of strik voor rond de taartvorm (of te bekleden met laurierblad)
TAFELSTUK Blok oasis(wit), anjers, flexigras, enkele roosjes, sneeuwballen, wat groen en rijgparels
BLOEMSTUK MET TULPEN Blok gekleurde oasis, tulpen (aangepast aan de kleur van de oasis) breed pietriet, schelpen
BLOEMSTUK IN HOGE VAAS Groen poeder oasis, stukjes gesneden van blok groene oasis, enkele takken krulhazelaar of dergelijke, 9 ornithogalum Enkele stengels van de bloemen zijn verwerkt in de vaas waarop stukjes oasis gestoken zijn
LANG TAFELSTUKJE OP VLECHTWERK VAN TAKKEN Eerst wordt er schors op het vlechtwerk gelijmd met het lijmpistool. Hier en daar wordt het vlechtwerk opgevuld met mos, een vijftal pipetje eveneens bekleed met mos worden tussen het vlechtwerk gestoken. Deze pipetje zijn opgevuld met ornithogalums. De stengels van de ornithogalums worden nadien in stukken gekleurde oasis gestoken en vastgelijmd op het vlechtwerk van takken. Tussen de takken kan er op voorhand nog een koord, strik, enz gevlochten worden
De lente is begonnen. Alles komt als het ware uit een winterslaap. We kunnen beginnen met bloemstukjes te maken van de eerste bloemen uit de tuin. Mooie voorjaarsbloemen zijn : tulpen, ornithogalum, ranonkel, hyacinten, narcis..enz. In het vooorjaar wordt er regelmatig voor geel en oranje gekozen.
Eerst en vooral wil ik iets vertellen over het bloemschikken en de bloemsierkunst. De bloemsierkunst is een artistieke en vakkundige beoefening van het bloemschikken volgens bepaalde stijlen. Men onderscheidt de ouderwetse stijl (massa-arrangement) en de moderne stijl (lijnarrangement).
Onder de ouderwetse stijl valt de ronde symmetrische schikking o.a. Biedermeierboeketjes en het éénkantige gelijkzijdige driehoeksarrangement. De moderne stijl wordt onderverdeeld in asymmetrische driehoeksschikking (horizontaal en verticaal), halve maanvorm en flauwe S-bocht. (Hogarth curve). De moderne stijl wordt beïnvloed door het Ikebana, de Japanse bloemsierkunst en is altijd éénkantig.
Bloemschikken is een kunst. Met wat groen, bloemen of vruchten, een juist gekozen schaal of vaas, het spelen met kleuren en composities, groeit door eigen creativiteit telkens een kunstwerk; Dit creatief bezig zijn met natuurlijke materialen brengt je dichter bij de natuur en leert je bloemen- en plantensoorten kennen. Je kan zelf planten en zaaien wat je bij je composities wilt gebruiken of op zoek gaan naar materiaal in de vrije natuur. Wie met bloemschikken bezig is, weet dat het een heerlijke uitdaging is en blijft. Je leert kijken naar de natuur en de seizoenen. Bloemschikken is een creatieve bezigheid die je blijft boeien. Van hartje winter tot hartje zomer. Elk seizoen zit zo vol verrassingen aan kleuren Met bloemschikken kan je echt alle kanten uit. Als je kiest om zelf een bloemstuk te ontwerpen, hangt er veel af van je persoonlijke voorkeur en creativiteit. Dit geldt zowel voor de keuze van de bloemen als voor de verschillende hulpstukken en het voorwerp waarin de bloemen komen. Probeer er wel op te letten dat er een zeker evenwicht is. Hiermee bedoelen we dat de verhouding tussen de verschillende componeten (kleur,soort en grootte bloemen, gebruikte materialen...) in zekere zin moet kloppen.
Wat heb ik allemaal nodig ? Om te beginnen heb je een voorwerp nodig dat je kan gebruiken om de bloemen en de hulpmaterialen in te steken; de keuze is erorm: je kan potten, vazen, manden, bakken, enz... in verschillende materialen, soorten, kleuren en maten kopen in tuincentra. Je kan even goed oude potten van de zolder of van de rommelmarkt gebruiken. Bloemen kunnen echt overal in geplaatst worden, maar kies voor een geschikt voorwerp dat waterdicht en vrij van bacteriën is.
Na het kiezen van een geschikte pot komen de bloemen aan de beurt. Je kan kiezen voor gedroogde of verse bloemen. Probeer bij je keuze rekening te houden met het seizoen van het jaar en de plaats in je huis waar je het bloemstuk wil plaatsen. Kies voor een samenstelling van bloemen, takken...... die een tijdje meegaan.
Onmisbaar bij bloemschikken is het steekschuim dat in de pot als basis dient om de bloemen vast te zetten. Droog steekschuim is in veel verschillende vormen te koop: rechthoekig (klassiek of veel gebruikt), cilinder, bolvorm, kransen....Je kan ook draadnet of kippengaas gebruiken wat iets losser en luchtiger is om mee te werken; Daarnaast zijn watervaste tape, een goede bloemenschaar, binddraden en steekschuim-prikkers essentiële materialen.
Nu kan je echt aan de slag ! Laat je creativiteit de vrije loop ! Vergeet niet dat je haast alles kan gebruiken om je bloemstuk af te werken; gedroogde bladen om de pot te bekleden, linten, strikken, mos, takken....Kijk dus eerst welk materiaal je eventueel uit je huis en tuin kan gebruiken vooraleer naar een tuincentrum of bloemenwinkel te gaan.