Reis je mee door mijn blog ... Het verslag mét foto´s van mijn wintervakantie naar Val di Fiemme in Italië vind je hieronder. Voor het verslag van Aruba, Mexico, Murcia (Spanje), Andorra en Terschelling ga je naar : Zoeken in Blog, links onder de teller
01-03-2007
Nieuw weblog
In februari 2007 ben ik een nieuw weblog gestart. "De Wereld achter de Horizon" Klik HIER en volg de link naar dit nieuwe weblog met meer reizen en wandelingen in binnen- en buitenland. Veel leesplezier !
Afgelopen weekend eindigde de Volvo Ocean Race editie 2005-2006 in Göteborg. Pirates of the Carribean kwam als eerste over de streep tijdens de laatste etappe van
Rotterdam naar Göteborg. De grote overwinnaar van deze editie is ABN Amro One. Een dikke proficiat voor alle teams ! Allen hebben een pracht prestatie neergezet. De volgende editie van de Volvo Ocean Race start al over 2 jaar, i.p.v. over de gebruikelijke 4 jaar.
Op donderdag 15 juni gaat om 13u de laatste etappe van de Volvo Ocean Race van start. De laatste spurt naar Gothenburg, 500 mieserige zeemijlen tot de grote finish.
Gisteren zijn de boten, na enige vertraging, toegekomen in de haven van Rotterdam. Ze werden massaal en warm welkom geheten door duizenden mensen. De overwinning ging nipt naar de Brazil 1, die hiermee haar eerste etappezege binnenhaalde. De boten kwamen door gebrek aan wind dagen later binnen dan gepland. De bemanningen zijn zelfs een paar dagen op rantsoen geweest omdat proviand aan boord dreigde op te raken doordat de etappe zo veel uitliep.
Morgen gaat de achtste etappe van de Volvo Ocean Race van start van Portsmouth naar Rotterdam. Eind volgende week worden de zeilboten in de haven van Rotterdam verwacht.
Volvo Ocean Race : zeilboot Movistar definitief uit race
Grote pech voor de zeilers van de Movistar. Nadat ze hun boot hebben moeten verlaten omdat er een scheur in de kiel zat, is de hoop om de race uit te zeilen, definitief voorbij. De boot blijft onvindbaar. Hier nog een foto van de Movistar bij het binnenzeilen van de haven van New York.
ABN Amro Two is als laatste boot gefinisht in de 7de leg van de Volvo Ocean Race in Portsmouth, na een zware emotionele race. Het lichaam van de overleden zeiler Hans Horrevoets werd vanmorgen overgebracht naar een fregat van de Koninklijke Nederlandse Marine en is onderweg naar Nederland. De zeilboot had ook de crew van de zeilboot Movistar sinds gisterenmiddag aan boord. Movistar had problemen met de kiel en de bemanningsleden moesten hun boot verlaten. Ze werden door de ABN Amro Two aan wal gezet in Falmouth en zijn nu onderweg naar Porthsmouth.
In de nacht van woensdag op donderdag sloeg de Nederlandse zeezeiler Hans Horrevoets, 32 jaar oud, bij stormachtig weer overboord. Het bemanningslid van de ABN Amro Two werd na ruim 1 uur weer opgepikt, maar bleek niet meer te reanimeren. Zijn tragische overlijden heeft zware indruk gemaakt op alle deelnemers en organisatoren, maar de Volvo Ocean Race gaat letterlijk en figuurlijk in volle vaart door.
Op 07 mei gaan alle 7 zeilboten van start voor een korte leg, 400 nm, naar New York. Vanuit New York gaan ze dan voor de 7de leg, over de Atlantische Oceaan richting Europa naar Portsmouth in Engeland. Aankomst is voorzien rond 19 mei. Op de foto de zeilboot van de Pirates of the Carribean in de Chesapeake Bay in Baltimore.
Dit weekend finishten alle teams voor de 5de leg van de Volvo Ocean Race, tussen Rio de Janeiro en Baltimore. ABN Amro One was wederom de winnaar van deze leg. Op de foto de zeilboot van ABN Amro Two bij het binnenvaren van Chesapeake Bay.
Tijdens het paasweekend trokken we naar de Belgische kust voor kunst aan de kust.
We startten in Oostende aan de kerk O.L.V. ter Duinen Raversijde bij het graf van James Ensor. Over het graf staat een gigantische zwangere spin.
En via de stranden, duinen en dijken belandden we in Knokke-Heist, iets voorbij de surfclub ter hoogte van het Zwin.Daar dobbert in de zee een reproductie van de Chinese ´Heilige Berg´.Overal zagen we prachtige kunstwerken. Hieronder een paar foto´s van deze die ik de mooiste vind.
Op het strand van Wenduine-Oost, vlakbij ´t einde van de dijk staat een monumentale zilveren kunstboom, die licht schenkt in duistere uren, een werk van Luk Van Soom.
Het laatste kunstwerk dat we zagen, staat in Knokke-Heist aan het Zwin ter hoogte van de surfclub. Een kunstwerk van Zhan Wang, een dobberende Floating Mountain of Immortals een reproductie van de Chinese ´Heilige Berg´. Het wordt bewoond door traditionele figuren, een visser en een elf. Door de vloed lag heb nogal ver in zee en was het moeilijker te zien.
Het skigebied Fiemme-Obereggen is één van de 11 skigebieden van de Dolomiti Superski. Val di Fiemme ligt in de regio Trentino in het noorden van Italië ten oosten van Bolzano, aan de voet van Latemar, Rosengarten, Cimon della Palla en Lagorai bergketen in de zuidelijke Dolomieten. Dit gebied omvat volgende 5 skigebieden : Ski Center Latemar (Pampeago-Predazzo-Obereggen), Alpe Cermis (Cavalese), Bellamonte/Alpe Lusia en Passo Lavesè-Oclini. Samen zijn ze goed voor veel skiplezier op de 105 km pistes met supermoderne bergbanen en skiliften. Val di Fiemme staat tevens bekend als het langlaufparadijs van de zonnige zuidelijke Dolomieten. En als niet-skiër kan je deelnemen aan de winterwandelpass. Dit is een programma van maandag tot vrijdag voor de wandelaars : de dag doorbrengen in de bergen, kontact met de natuur, de zuivere lucht, ongelooflijke prachtige panorama´s. Dagelijks is er een wandeling van 2 à 4 uur, onder begeleiding van een lokale gids, ergens in Val di Fiemme bv. Passo Oclini, Bellamonte, Passo Rolle, Alpe Cermis. Op vrijdag kan je gaan wandelen met sneeuwschoenen of gaan sleeën. De stadjes Predazzo en Cavalese hebben bovendien een historisch stadshart waar u een aantal bezienswaardigheden aantreft.
Zeilen zonder wind is moeilijk. En daarmee kampen de boten in de eerste dagen van deze 5de etappe. Aan de leiding op dit moment is de Movistar, gevolgd door de Pirates of the Caribbean.
Mooi plaatje genomen vanop de Movistar van de windstille oceaan.
Morgen gaat de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race van start. Het is weliswaar niet één van de langste en ook niet één van de meest spectaculaire, maar tactisch gezien wordt het een bijzonder interressante etappe. De boten gaan in één ruk door naar Baltimore aan de oostkust van de Verenigde Staten. De route gaat langs of door het Caribische gebied, via de Bermuda driehoek, daarna de evenaar over richting finish in Chesapeake Bay bij Baltimore. Wie zal de snelste koers met de meeste wind uitstippelen ? Het inzicht van de navigator aan boord zal cruciaal zijn deze etappe. Over ongeveer 2 weken kennen we de winnaar.
Op de foto de zeilboten bij de In Port race in Rio op 25 maart jl.
Op 21 maart gaat officieel de lente van start. De krokusjes staan er al. De andere voorjaarsbloemen steken hun kopje boven de grond. De vogels zingen hun hoogste lied, je ziet in de natuur de ontluikende lente. Zal de zomer dan toch in aantocht zijn ? Maar eerst moeten we al die maartse buien en aprilse grillen nog trotseren.
Volvo Ocean Race : Black Betty wint langste etappe
De ABN Amro 1 (Black Betty) heeft zijn koppositie in de Volvo Ocean Race verstevigd door de vierde etappe te winnen. Op de foto de Ericsson bij aankomst in de haven van Rio de Janeiro met de Suikerberg op de achtergrond.
Aan de vierde en vijfde etappe van de Volvo Ocean Race doen slechts zes boten mee. De zevende deelnemer, het Australische team van Brunel Teamwork, hervat pas eind april in Baltimore de competitie. De zeilboot verliet begin maart Australië aan boord van een schip om de lange weg af te leggen naar Baltimore (U.S.A.). Daar zullen de boot en het team zich weer bij de race voegen voor de laatste 4 etappes.
De vierde etappe in de Volvo Ocean Race gaat naar Rio de Janeiro in Brazilië. De grote factor op dit traject is het ijs. De zeilboten vrezen het ijs nog meer dan de sterke wind. Ze varen langs de Chatman en Bounty eilanden richting Kaap Hoorn en komen dan alleen door grijs, koud water met ijs. Eens voorbij Kaap Hoorn laten de boten de koude Zuidzee achter zich op weg naar de warmte van Rio.
De derde etappe van Melbourne (Australië) naar Wellington (Nieuw Zeeland) was een korte etappe van slechts 1450 zeemijlen. De race startte traag, ging over in krankzinnig en eindigde bloedstollend. De spaanse zeilboot Movistar eindigde als eerste over de finish, slecht 9 seconden voor de ABN Amro I.
ABN Amro I won de tweede etappe van de Volvo Ocean Race. De zeilboten hadden aan de ruwe zee een zware dobber. Een aantal boten kreeg onderweg weer de nodige pech. Zo brak de mast van de Brasil I af. Maar uiteindelijk bereikte alle zeilboten de haven van Melbourne, hoewel de Ericsson toekwam aan boord van een schip en de Brasil I achter op een vrachtwagen. Op de foto de Movistar bij aankomst in de haven van Melbourne.
Maandag, 02 januari is de tweede etappe van de Volvo Ocean Race van start gegaan. Vanuit Kaapstad naar Melbourne in Australië, recht door de Stille Zuidzee. Het zeilteam van de ABN Amro One won op tweede Kerstdag nog de tweede inportrace, een havenwedstrijd van enkele uurtjes. En heeft hierdoor de leidende positie in de race verstevigd. Op dit moment ligt de Movistar aan de leiding in deze tweede etappe. Alle andere zeilboten varen op een korte afstand van de Movistar. Het beloofd weer een spannende tweede etappe te worden, waarin de zeilboten zullen varen bij harde wind en hoge zeeën. We houden jullie op de hoogte.
Ik wens jullie allemaal een fantastisch 2006 ! Dat ieders wensen vervuld mogen worden.
Het jaar 2005 loopt op z´n einde. De klok tikt de laatste uurtjes weg. Het land ligt bedekt onder een dik pak sneeuw, dit geeft het eindejaarsfeest een extra feestelijk tintje.
Een moment om stil te staan bij de afgelopen maanden. En dan krijg je volgende vragen :
Wat is jou het meeste bijgebleven van het jaar 2005 ? De nummer 1 hou ik liever voor mezelf. Is nogal persoonlijk. Maar de nummer 2 wil ik gerust met jullie delen. Mijn zoon studeerde af in juni en startte enkele dagen later z´n beroepsleven. Daar ben ik best trots op. Het is weer een stapje verder in zijn volwassenheid. En voor mij als moeder weer een stukje loslaten.
Wat zijn je goede voornemens voor het kersverse 2006 ? Da´s niet moeilijk. Gezond blijven (proberen toch, we hebben het niet altijd in de hand.) En verder doen waar ik mee bezig was : iedere dag plukken, genieten van het leven en de kleine dingen om me heen.
Aruba is een eiland gelegen in de Caribische Zee, op slechts 40 km van het vasteland van Zuid-Amerika. Het eiland is slechts 193 km² groot, 31 km lang en nergens breder dan 9 km. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Aruba telt ongeveer 71500 inwoners. De officiële taal is Nederlands, maar vele mensen spreken Engels en soms Spaans. Onderling spreken de Arubanen bij voorkeur Papiaments, hun plaatselijke taal. Het eiland werd in 1499 ontdekt door de Spanjaarden en in 1636 veroverd door Nederland. Op 1 januari 1986 scheidde Aruba zich af van de overige Nederlandse Antillen en werd een autonoom 'Land' binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De munteenheid van Aruba is de Arubaanse Gulden/Florin. 1 Euro is ongeveer 2.15 Awg. Met de Amerikaanse Dollar kan men ook overal betalen. De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme. Aruba heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur is er 28°C. Het verschil tussen de warmste en koudste maanden is slechts 3.6°C. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. Er waait altijd een noordoostpassaat wind. Regen valt meestal in de vorm van korte, hevige plaatselijke buien. De gemiddelde regenval is ongeveer 60 cm per jaar. De meeste regen valt in november, december en januari. Tropische stormen en tornado´s komen op Aruba niet voor.
Aruba - een klein paradijs waar het heerlijk toeven is
Het eiland is van vulkanische oorsprong. Aruba´s woestijnachtige, ruige, droge en dorre landschap brengt een ongewone vegetatie en dierenwereld met zich mee. Het noordoosten van het eiland is vrijwel onbewoond. De noordkust is ruig, steil en verlaten. Door de noordoostpassaat beukt de zee hier constant met grote kracht tegen de rotsige kalkrotsen. Door erosie zijn er vreemde formaties ontstaan. Aan deze kant van het eiland ligt een groot aantal baaien (boca´s). Je vindt bij deze baaien lage duinen en kleine zandstrandjes. Het zuidoostelijke deel van het eiland bestaat uit kalksteenformaties, ook hier vind je mooie strandjes. Aan de zuidwestkant van het eiland ligt een kilometers lange parelwitte zandstrand met wuivende palmbomen, die tot de mooiste van de wereld gerekend worden. Hier staan ook bijna alle hotels. Rond de hotels en in de tuinen staan struiken met mooie exotische bloemen en allerlei bomen. In tegenstelling tot de noordkant is de zee hier kalm en zeer helder. Langs de baaien en op de eilandjes voor de zuidkust vind je mangrovenbossen. Maar eens van de hoofdweg richting het noorden zie je direkt het landschap veranderen. De grote cactussen en rotspartijen springen het meest in het oog. Je ziet ook vele aloë-vera planten en de agave. En de watapana of waaiboom, het handelsmerk van Aruba. De boeiendste fauna vind je onder de waterspiegel. Rondom het eiland krioelt het van de veelkleurige koraalvissen, ideaal voor snorkelen en duiken.
Aruba is een veelzijdig, tropisch paradijsje. Wat je meteen opvalt bij aankomst op de luchthaven is de vriendelijkheid van de mensen. Altijd tijd voor een praatje, heel behulpzaam en stralende lachende gezichten. De Arubanen zijn een warm, vriendelijk en gastvrij volk. Iedereen lijkt voortdurend in vakantiestemming. Er is zon, zee en strand ... maar voor wie de moeite neemt om rustig rond te kijken, heeft de natuur op Aruba veel te bieden. Makkelijk is wel als je een auto huurt om je te verplaatsen. Wij trokken er dagelijks op uit met onze huurwagen.
Zon, zee, licht, water, wind Stenen, koraal, schelpen die je zelf vindt Leguanen, geiten, vogels, vlinders, hagedissen Pelikanen, krabben, wondermooie gekleurde vissen Rotsen, stenen, boca's, metershoge golven Grotten, spelonken, onder spattend schuim bedolven Donkere ogen, zwarte haren, stevige hand, een brede lach Tijd voor een praatje, zitten, staan op je gemak, 't mag !
De kleuren van de vlag zijn blauw, rood, geel en wit. Blauw symboliseert de zee en de lucht, maar is tevens de kleur van de hoop en de toekomst. Rood is de kleur van de meeste aarde op het eiland. Wit staat voor de parelwitte stranden, maar ook voor eerlijkheid en oprechtheid. Geel verwijst naar de zon, dagelijks aanwezig op Aruba.
Als je graag snorkelt (of het een keertje wil proberen) is een dagje "De Palm"- Island een echte aanrader. Met de wagen rij je vanuit Oranjestad richting San Nicolas, voorbij de luchthaven ga je aan de waterfabriek rechts en volg je de pijltjes naar de pier. Een ferry-bootje brengt je naar het eiland waar je van 9 uur 's morgens tot 5 uur 's avonds heerlijk kan snorkelen, luieren, eten en drinken. Nog nooit heb ik bij het snorkelen zoveel en zo'n mooie vissen gezien. Je raakt gewoon niet uitgekeken op al die prachtige mooie exemplaren.
Het allermooiste gedeelte van het eiland vind ik het ruige heuvelachtige noordoosten, adembenemend mooi. Het is een desolaat landschap met heel veel enorme grote cactussen. Hier ligt ook het Arikok National Park, 34 km² groot, bijna 1/5 van het eiland. Het heeft een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Je ziet leguanen, hagedissen, vleermuizen, kuddes geiten en ezels en allerlei tropische vogelsoorten. Er is van alles te zien : wonderlijke rotsformatie (Ayó en Casibari), cactuswouden, kalksteengrotten (Fontein, Quadirikiri, Tunnel of Love), zandduinen, kliffen, verlaten strandjes en baaitjes. Heel mooi is Dos Playa (een verlaten strand met zandduinen), Conchi - natural pool (een natuurlijk zwembad tussen de stenen aan de kust) en Natural Bridge (hoewel een van de 2 in september 2005 instortte, ongetwijfeld door de lange eroderende werking van zeewater en wind, is het toch nog mooi om te zien). Voor een bezoek aan dit gedeelte ruil je best je auto in voor een 4x4 jeep. Want de wegen zijn hier heel slecht of ontbreken soms. Maar op één dag heb je genoeg tijd om dit allemaal te verkennen en kan je de jeep weer inruilen voor een meer comfortabele auto met airco.
Vanuit Oranjestad rijd je in oostelijke richting langs het spaans lagoen en de plaatsjes Dos Posquito en Savaneta naar San Nicolas. Het stadje straalt een aparte sfeer uit en heeft een geheel eigen West-Indische karakter. Je kan effen stoppen voor het drankje en hapje in de beroemde "Charlie´s Bar", een van de oudste van Aruba. Vervolg je weg en verlaat de stad, volg de bordjes Ceru Colorado. Ga je bij het ankermonument linksaf dan kom je bij Boca Grandi en Grapefield Beach. Tijdens het weekend kan je hier kitesurfers bewonderen. Ga je rechtsaf bij het ankermonument dan kom je op het meest zuidelijke puntje van het eiland, Colorado Point of Punta Basora. Parkeer hier je auto en volg een pad naar een maagdelijk stukje Aruba. Je komt er weinig of niemand tegen. Het water spat hoog op tegen de ruige, rotsige kust en de wind waait er loeihard. Maar het is er prachtig en er is ook een kleine natural bridge. Vlakbij, iets zuidelijker, ligt het schitterende Baby Beach. Een mooi strand waar je goed kunt snorkelen. Wel heel onwezenlijk want rechts van je ligt de raffinaderij.
De westkant van Aruba is het dichts bebouwd en meest bezocht. Je vindt er de meeste hotels, onderverdeeld in de "low rise" hotels, aan Manchebo Beach en Eagle Beach, en de "high rise" hotels aan Palm Beach. Op Eagle Beach vind je de beroemde waaiboom van Aruba. Midden in de hotelzone staat een typische Hollandse molen, die niet mocht ontbreken (!?) op dit tropische eiland. Tegenover de molen ligt het Bubali vogelreservaat, een mooi groen stukje natuur bij een oude zoutpan. Tussen het riet, lisdodden en de mangrovenbossen zijn schuil- en broedplaatsen voor vele lokale vogels en trekvogels. Bij zonsopgang of zonsondergang kan je vanop de observatietoren de dieren observeren. Vergeet je verrekijker niet. Rij van hier naar het plaatsje Noord. In Noord vind je naast de kerk een aparte begraafplaats met bovengrondse tombes in pasteltinten. De grond is hier te hard om diepe graven te delven. Hier hebben we een koppeltje van het zeldzame holenuiltje (chocó) gezien. California Point is het meest noordwestelijke puntje van Aruba. Een weids landschap met koraalrotsen en golvende witte duinen. In dit verlaten landschap staat de California vuurtoren. Parkeer je auto aan de voet van de toren en geniet van het uitzicht. ´s Avonds gaat de zon hier wondermooi onder. Op de terugweg kan je luieren en snorkelen op Arashi Beach of Boca Catalina, mooie kleine rustige strandjes.
Oranjestad is de hoofstad van Aruba. Er wonen ongeveer 22000 inwoners. Er zijn een paar kleine musea maar het dankt z´n aantrekkingskracht vooral voor de vele winkelcentra en restaurants. Hier moet je zijn voor de souveniers voor het thuisfront. Ook lekker om enkele uurtjes langs die mooie typische Hollandse geveltjes in felle kleurtjes te kuieren of van een koel drankje op een terrasje aan de haven te genieten. Wil je kennismaken met de Arubaanse folklore ga dan op dinsdagavond naar het Bonbini festival, op de binnenplaats van Fort Zoutman. Het is één van weinige echte Arubaanse cultuur-uitingen met muziek, dans en traditionele klederdracht, die je tijdens je vakantie kunt meemaken.
Wij logeerden ver van de grote hotels en drukbevolkte stranden aan het rustige Mangel Halto Beach in een klein appartementencomplex "Sea Breeze Apartments". Maar Aruba heeft voor ieders wens en ieders beurs overnachtingmogelijkheden. Kijk maar eens op www.aruba.com , www.aruba.pagina.nl , www.aruba.nl . Een goed reishandboek is Aruba van Elmar Reishandboeken.
Een baby-nijlpaard dat vorig jaar december aan de Keniaanse kust de tsunami overleefde heeft een sterke band gecreëerd met een eeuwenoude reuzeschildpad. Beide leven in een dierenpark in de havenstad Mombasa in Kenya.
Het nijlpaard, met als troetelnaam Owen, weegt 300 kg en werd gered door parkopzichters. Hij was amper een jaar oud, maar overleefde dit drama. Hij was getraumatiseerd en zocht een "surrogaat"moeder.
Deze "surrogaat" moeder vond het nijlpaardje in de mannelijke schildpad. Kennelijk is de reuzeschildpad heel gelukkig in de rol van "moeder". Ze zwemmen, eten en slapen tesamen. Het nijlpaard volgt de schildpad exact zoals hij z'n echte moeder zou volgen.
De winnaar van de 1ste etappe in de Volvo Ocean Race is de "Abn Amro One". Zij zeilden op 01 december als eerste de haven van Kaapstad binnen. Een paar uur later kon de "Abn Amro Two" als tweede verwelkomd worden. Ondertussen finishten eveneens de "Brazil 1" op vrijdag en het "Ericsson Racing Team" op zaterdag. De teams krijgen een welverdiende stopover van enkele weken in Kaapstad om zich optimaal voor te bereiden voor de start, op 02 januari, van de 2de etappe naar Melbourne.
Kort na de start op 12 november werden de deelnemers geteisterd door fikse stormbuien en metershoge golven. Hierdoor moesten reeds 3 teams in de eerste etappe tussen Vigo en Kaapstad op hun stappen terugkeren. De "Pirates of the Caribbean" en de "Movistar" moesten definief opgeven in deze eerste etape. Hopelijk komen beide boten op tijd in Kaapstad voor de start van de 2de etappe. De "Sunergy and Friends" kom gelukkig na reparatie de reis verder zetten. Op de "Abn Amro One" was er een klein brandje na kortsluiting in de electrische bedrading. Gelukkig kon navigator Stan Honey het euvel verhelpen nadat de bemanning het vuur gedoofd had. Dit beloofd een spannende race te worden.
Na 2 weken stilte ben ik dan hier weer terug, in dit koude kikkerlandje. Het eerste winteroffensief is ondertussen alweer voorbij, toen zat ik nog op dat warme eiland. Heb een schitterende vakantie in Aruba gehad. Ik ben al volop bezig aan het reisverslag en heb ook vele foto´s. Die komen er binnenkort aan. Nog een fijn weekend voor alle bezoekers !
Het is hier prachtig en er is best meer te zien dan alleen maar mooie stranden en de zon. Ik geniet van mijn vakantie en als ik terug ben krijgen jullie een reisverslag mét foto´s. Tot gauw ...
De reis naar Aruba is gepland. Het vlucht (rechtstreeks met KLM) is geboekt en ter plaatse hebben we een studio gehuurd. Ik heb verschillende reisgidsen over Aruba geraadpleegd en er is best wel meer te zien dan mooie stranden, zee en zon. Over het eiland verspreid liggen er meerdere bezienswaardigheden, al zullen ze wel kleinschalig zijn. Om ons te verplaatsen gaan we een auto-tje huren, misschien ook wel een deel met het openbaar vervoer doen. Om het Noorden te bezoeken moeten we een 4x4 huren, dat raden ze in de reisgidsen en reisverslagen toch aan. We zien wel als we er zijn. Nog 2 dagen werken, op donderdag de koffer pakken. Op vrijdagmorgen gaan we rond 10 uur richting Amsterdam/Schiphol. Aruba here we come !
Gisteren ging in Vigo (gelegen in het Noordwesten van Spanje) de Volvo Ocean Race van start. Een zeiltocht van een kleine acht maanden over wereld´s zeeën en oceanen.75 Mannen en één vrouw, verdeelt over 7 zeilschepen, nemen deel aan deze bikkelharde zeilrace rond de wereld.
Eerst een beetje algemene informatie : Mexico is een republiek gelegen in Midden-Amerika. Het land beslaat een gebied van +/- 2 miljoen km², dit is 47 x groter dan Nederland. Er wonen een kleine 102 miljoen inwoners. Daarvan wonen er 16 miljoen in Mexico-Stad en z´n buitenwijken, op 2200 meter boven de zeespiegel. Dit maakt de hoofdstad een van de grootste ter wereld. De officiële taal is spaans. Bijna negen van de 10 Mexicanen zijn katholiek. Het schiereiland Yucatán ligt in het Zuidoosten van het land. Cozumel is Mexico´s grootste eiland gelegen in de Caribische Zee.
Reisverslag Mexico - Mexico stad en omgeving - Dag 1
Na een vermoeiende reis van 14 uren landden we ´s avonds op de luchthaven van Mexico-Stad. Het is een grote, hectische, dichtbevolkte metropool die vaak wordt geteisterd door smog.´s Morgens vroeg een stralende blauwe lucht, maar tegen de middag is alles dichtgetrokken van de smog.
De hoofdstad heeft een rijke inheemse en koloniale geschiedenis.
4 Dagen trokken wij uit voor het bezichtigen van deze gigantische prachtige stad.
De eerste dag waren we al vroeg op door de jetlag en bezochten we het historische centrum.Hier lag de Azteekse hoofdstad. Wij maakten een wandeling langs :
- Palacio de Bellas Artes : prachtig theater met art nouveau façade.
- Palacio Postal : postmuseum met interieur van smeedijzer en marmer.
- Casa de los Azulejos : huis prachtig bezet met tegels.
- Palacio Nacional : werkpaleis van de president.
- Cathedral Metropolitana : grootste kerk van Latijns-Amerika.
- Zócola (of Plaza de la Constitución) : een van de grootste pleinen ter wereld.
- Templo Mayor : fraaie tempel, resten van Azteeks tempelcomplex.
- Torre Latinoamericana : de eerste wolkenkrabber van de stad, 182 meter hoog. Helemaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.
- Alameda Central : park met vele beelden en centraal gelegen een barokke fontein.
Reisverslag Mexico - Mexico stad en omgeving - Dag 2
De tweede dag bezochten we :
- Paseo de la Reforma : brede; chique door bomen omzoomde boulevard.Vele beelden en fonteinen verfraaien deze straat, o.a. de gouden engel van de onafhankelijkheid.
- Museo Nacional de Antropología : museum gewijd aan archeologische vondsten uit het oude Mexico.Trek wel een paar uurtjes uit voor een bezoek.
- Bosque de Chapultepec : openbaar park met dierentuin, meren en verschillende musea.Was grotendeels gesloten voor renovatie. (jammer)
- Castillo de Chapultepec :kasteel op de heuvel van het park met prachtig uitzicht op het park en de Paseo de la Reforma.
- Monumento a los Niños Héroes : monument ,gedenkt de jonge soldaten die sneuvelden bij de verdediging van het kasteel in1847.
Reisverslag Mexico - Mexico stad en omgeving - Dag 3
De derde dag bezochten we :
- San Ángel-wijk : Tot in het begin van de 20st eeuw was het een boerendorp buiten de stad. Maar nu heeft de metropool het geheel opgeslokt.Er staan nog vele koloniale gebouwen.En er wonen vele kunstenaars en schrijvers.Tijdens het weekeinde is er een kunstmarkt op het Plaza San Jacinto.
- Xochimilco : Dit is het enige deel in Mexico-Stad waar nog kanalen en drijvende tuinen te vinden zijn.Je kunt er een rivierschuit huren en je laten varen door dit prachtige stadsgedeelte.De bootjes hebben een dak, bankenen een tafel in het midden.Tijdens het weekeinde huren vele Mexicanen zo´n bootje.Ze brengen eten, drinken en muziek mee en bouwen een feestje.
Reisverslag Mexico - Mexico stad en omgeving - Dag 4
Op de vierde dag maakten we een excursie naar Teotihuacán.
We regelden via het hotel een privé wagen met chauffeur/gids.Deze stad ligt een stukje buiten Mexico-Stad maar is zeker een bezoekje waard.
Onderweg maken we een stop bij het San Agustán Acolman klooster, één van Mexico´s oudste.Maar we konden de kerk niet in omdat er een plechtigheid bezig was.
Dan maar verder naar de piramides
Het is een indrukwekkend oord met zijn vele tempels, paleizen en piramides :
- Zonnepiramide : grootste van de stad.Je kan helemaal tot boven klimmen, 65 meter hoog.De trappen zijn heel steil en je moet ook nog terug naar beneden.
- Maanpiramide
- Dodenlaan
- Jaguar muurschildering
- Quetzalpapalotlpaleiscomplex : doolhof van woningen en tempels met fraai snijwerk, pilaren met vogels en vlinders, stenen slangenkop
Je komt ogen te kort en wordt er helemaal stil van. Gewoon prachtig !
Neem wel goede schoenen, een hoed en bescherming tegen de zon en water mee.
De gids gaf een goede uitleg en liet ons daarna nog vrij rondlopen.
Reisverslag Mexico - Mexico stad en omgeving - slot
Wij logeerden in Mexico-stad in het Holiday-Inn Plaza Dali hotel, gelegen buiten het centrum, vlakbij het metrostation Jamaica. Wij kozen voor dit comfortabel hotel omdat het een gratis shuttle bus naar de luchthaven heeft.
Buiten de excursie naar de piramides hebben we ons verplaatst met de metro en te voet.
Het metronet in Mexico-Stad is een van de goedkoopste, properste maar ook drukste ter wereld. Het netwerk is ongeveer 200 km lang.De lijnen worden duidelijk aangegeven door nummers en kleuren. Voor een paar pesos koop je een kaartje in het metrostation en je stempelt het kaartje af voor je het perron opgaat. Een kaartje is geldig voor één reis, inclusief overstap. Het kan er vreselijk druk zijn, vooral in de spits, maar we hebben ons er geen moment onveilig gevoeld.
Autorijden in Mexico-Stad is een zenuwslopende bezigheid en af te raden.
Reisverslag Mexico - schiereiland Yucatán - deel 1
Onze reis gaat verder naar het schiereiland Yucatán. Vanuit Mexico-Stad vliegen we naar Cancan, een vlucht van iets meer dan 2 uur.
Hier verblijven we nabij Playa del Carmen in het ecologisch hotelcomplex El Caracol Village. Het is gelegen aan een mooie laguna, op 5 km afstand van Playa del Carmen.
Het is volledig geïntegreerd in de groene mangroven. De gebouwen zijn opgetrokken in typische Mexicaanse stijl.Een echte aanrader !
De witte stranden van de Maya-Riviera en de schitterende ruïnes van de beroemde Maya-steden maken dit deel van Mexico onweerstaanbaar.
Het belangrijkste openbaar vervoer in deze streek zijn de bussen.Vanuit het busstation van Playa del Carmen kan je naar bijna overal in de streek, zelfs terug naar Mexico-Stadals je dat zou willen.
Reisverslag Mexico - schiereiland Yucatán - deel 2
Wij bezochten er 2 archeologische ruïnes :
Je kan best een gids inhuren voor het bezoeken van deze beide ruïnes die geeft je meer uitleg over de stad en z´n geschiedenis.
- Chichén Itzá : is de best bewaarde Maya-stad op het schiereiland.
El Castillo : is het mooste gebouw van deze stad.Een 24 meter hoge piramide.Na een klim van 91 treden heb je een prachtig uitzicht over de jungle in de omgeving.
Balspelplaats : arena van 168 meter lang.De 2 versierde ringen waar de bal doorheen moest zijn nog intact.
Tzompantli : een laag platform versierd met grijnzende schedels.
Observatorium : ook wel El Caracol (de slak) genoemd was een sterrekundig observatorium.
Nonnenklooster : waarschijnlijk een paleis.
Tempel van de krijgers : kleine piramide met een chacmool.
Groep van duizend Zuilen : enorm paleis met zuilenrijen.
Heilige bron : grote natuurlijke bron (cenote) die waarschijnlijk gebruikt werd voor mensenoffers.
- Tulum : een Maya-stad spectaculair gelegen op een klif met uitzicht op het Caribisch gebied.
De inwonders van deze stad dreven handel met Cozumel, Isla Mujeres, Guatemala en Centraal-Mexico.El Castillo is het grootste gebouw; een herkenningspunt voor de zeevaarders.Andere gebouwen zijn de tempel van de wind, huis van de bron, tempel van de afdalende god.
Reisverslag Mexico - schiereiland Yucatán - deel 3
Andere bezienswaardigheden in de omgeving van Playa del Carmen :
- Cancún : Voor 1970 was Cancún niet meer dan een zanderig eiland en een vissersdorpje met slechts 100 inwoners.De regering besloot er een nieuw toeristencentrum van te maken en sindsdien is de bevolking toegenomen met 100.000 en komen er jaarlijks meer dan 2 miljoen toeristen.
- Playa del Carmen : het stadje heeft een gezellig centrum met vele kleine winkeltjes, koffiebars, terrasjes en restaurants.
- Cenote X'keken : natuurlijke bron.Je kunt de steile trap afdalen naar de ondergrondse plas en in het koele blauwe water zwemmen.
- Xel-Ha natuurreservaat : een aantal met elkaar verbonden lagunes tussen de rotsen en grotten.Mooi, helder water met vele tropische vissen waarin je heerlijk kunt snorkelen.
Na 6 dagen in hotel El Caracol Village nemen we de veerboot vanaf de pier van Playa del Carmen naar Cozumel.
Met zijn 50 bij 14 km is het het grootste eiland van Mexico.De Maya´s noemden het eiland de plek van de ondiepe wateren.Tegenwoordig is het een paradijs voor duikers en snorkelaars.
De veerboot komt aan bij de pier in San Miguel de Cozumel, het enige plaatsje op het eiland.Vlakbij de haven zijn vele toeristenwinkeltjes en restaurants.Cozumel heeft vele prachtige stranden.
Hier logeerden we 2 nachten in het Allegro Resort Cozumel Occidental.Het is een 4 sterren hotel gelegen in een tropische tuin met jacuzzi. Op het parelwitte strand kan je de mooiste zonsondergang bewonderen en in zee zwemmen de mooiste tropische vissen. Maar er waren vele luidruchtige Amerikanen.We waren blij terug te kunnen gaan naar het rustige El Caracol Village voor een paar dagen rust, lekker niksen.
Vanuit Cancún volgen we terug naar huis.Het was een fantastische, onvergetelijke vakantie.
De tuin is winterklaar. Op verschillende plekjes heb ik voederplaatsjes gemaakt voor de vogeltjes. Heel de winter door krijgen ze voedsel en water. Er zullen weer heel wat vogeltjes komen eten en drinken in onze tuin deze winter.
Ik geniet van deze prachtige herfstdag en raak niet uitgekeken op al die prachtige herfstkleuren en al het moois dat de natuur ons te bieden heeft in dit jaargetijde.
Na die noodlottige Paaszaterdag weet ik dat ik je niet meer zal zien Dat ik jouw liefde nooit meer zal voelen Jouw armen om me heen Onze harten die groter voelden door de liefde die we elkaar gaven Die liefde zo diep tussen ons zal ik nooit meer voelen De laatste minuut dat wij elkaar zagen zal ik nooit vergeten Toen je me die laatste zoen gaf Dat lijkt een eeuwigheid geleden Ik wist op dat moment niet dat dat de laatste kus zou zijn Ik weet ook dat ik nooit meer zo´n liefde zal kunnen voelen
Jij kwam in mijn leven geheel onverwacht, maar zo geheel onverwacht verdween je ook, veel te vroeg en veel te jong. We hadden nog zoveel plannen .... Maar je hebt een plaatsje diep in mijn hart verovert en jij blijft daar voor eeuwig en altijd. En wie weet .... misschien komen we mekaar nog tegen in die andere wereld en kunnen we afmaken wat we begonnen waren ....
Terschelling is een van de 5 bewoonde Nederlandse Waddeneilanden, gelegen in het noorden van het land. Met een lengte van 30km en gemiddelde breedte van 3,5 km vertoont het eiland een zeer afwisselend landschap. Aan de noordkant een 30 km lang strand van soms wel 1 km breed. Hierachter een vrij brede duingordel. Een deel van het oude duingebied is begin deze eeuw beplant met bomen. Deze aanplanting is nu tot bos uitgegroeid. Verder zuidwaarts strekt zich de wijde polder uit. De Waddenzee wordt door een dijk van de polder gescheiden.
80% van het eiland is natuurgrond, de overige 20% wordt ingenomen door weilanden, dorpen, wegen, enz Het eiland telt 5 natuurgebieden. In het oosten van het eiland ligt ´De Boschplaat´, grenzend aan het dorpje Oosterend. In het voorjaar en vroege zomer is dit gebied gesloten voor het publiek in verband met de vele broedende vogels. Het grootste natuurgebied is ´De Noordvaarder´, gelegen in het westen.
Het eiland vertoont een zeer gevarieerde plantengroei. Op Terschelling komen meer dan 600 wilde plantensoorten voor, waaronder vrij zeldzame orchideeën. Op de Boschplaat vindt men zeekraal, zeeaster en lamsoor. Zo massaal als planten en vogels het eiland bevolken, zo weinig zoogdieren tref je hier aan. Wist je dat er geen mollen voorkomen op Terschelling?
Vanuit Harlingen (Friesland) ga je met de veerboot naar Terschelling. Je komt aan in het plaatsje West. Hier kan je, evenals in Midsland, typische geveltjes bewonderen. De huisjes dateren nog uit de bloeitijd van handel en walvisvaart. In West staat ook de Brandaris, een 55 meter hoge vuurtoren, uit 1594. Vanuit West loopt één weg oostwaarts, waarlangs de verschillende dorpjes gelegen zijn, o.a. Baaiduinen, Midsland, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Het beste verken je het eiland te voet of met de fiets. Er rijden ook bussen (openbaar vervoer) tussen de verschillende dorpjes. De auto mag ook mee, als je het wil, maar wordt een beetje ontmoedigd door de hoge prijs voor de overzet. Reserveren is dan wel noodzakelijk. Overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden zijn er genoeg.
Door de nabijheid van het Wad, dat 2x per etmaal droogvalt, is het eiland een geliefd gebied voor trekvogels. Naast deze tijdelijke gasten vindt men hier ook het hele jaar door vele vogelsoorten.
Uniek voor Nederland is de groei van de cranberry of Amerikaanse veenbes. De oude zeevaarders namen deze vitamine-rijke bes mee op hun lange reizen. Na een zware storm vond een strandjutter een vat op het strand. In de hoop er wijn in te vinden, sloeg hij het vat open. Teleurgesteld liet hij de bessen achter. Sindsdien groeit de cranberry in de zonnige duinvalleien. De bessen worden geoogst en verwerkt tot diverse produkten zoals cranberry thee, -wijn, -azijn, -compote, enz...
De regen tikt tegen de ruiten. Buiten is het grijs en donker. Geen weer om buiten te gaan. Laten we pannekoeken bakken en het gezellig maken. Straks als het stopt met regenen, laat misschien de zon haar gezichtje nog zien.
Dit zijn onze twee honden Billie & Bo, samen met mijn mannetje. Billie is een Basset. Bo is een kruising Jack Russel. Foto genomen vandaag op het strand.
Klik op deze link om mijn fotoalbum van Murcia te bekijken:
Geniet ervan !
Er zijn 3 fotoalbums : 1 : foto´s van Murcia 1-24, Carthagena 25-34 2 : foto´s van Mar Menor/La Manga 1-2, Calblanque 3-12, Ricote vallei 13-18, Caravaca 19-31, Moratella 32-40, Cehegín 41 3 : foto´s van Bullas 1-8, Lorca 9-22, Mula 23-26, Fortuna 27-28
De regio Murcia in Spanje is een nog niet zo gekende vakantiebestemming bij de toeristen. Maar zeker een bezoekje waard. Je vindt er mooie stranden, maar voor de liefhebber van cultuur en natuur is er eveneens genoeg te beleven. De innerlijke mens wordt ook niet vergeten in de vele restaurantjes en eettentjes waar je heerlijke gerechten, zoals paella kan nuttigen.
Murcia, hoofstad van de gelijknamige regio is gelegen aan de rivier Segura. Tijdens een wandeling door de gedeeltelijke autovrije binnenstad kom je langs kerken, paleizen, musea en andere monumenten. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan de prachtige barokke kathedraal, pareltje van de stad. Het is heerlijk kuieren door de nauwe straatjes met allerhande winkeltjes. En op de vele pleintjes, die de stad rijk is, staan de terrasjes van de restaurants en cafe's uitnodigend te wachten op gasten. Maar je vindt er ook brede lanen met fonteinen, standbeelden en kleine parkjes, waar je halt kan houden om even te rusten.
Vanuit Murcia kan je makkelijk de rest van de streek verkennen. De stad verbindt de overige plaatsjes met nieuwe tolvrije autowegen. Maar het is ook de moeite waard om een keertje via de secundaire wegen te rijden. Het gaat iets langzamer maar je komt door slapende dorpjes, langs grote stuwmeren, enorme velden met olijf- en sinaasappelbomen en prachtige landschappen. Ieder plaatsje heeft wel zijn wekelijkse marktdag. De boeren uit de omgeving komen er hun groenten en fruit verkopen, vers geoogst. Heerlijke sappige zoete sinaasappelen, perziken, meloenen, nectarines, pruimen, druiven ... Verse zongerijpte tomaten, paprika´s, augurken ... De streek wordt niet voor niks "la huerta" de moestuin van Spanje genoemd.
Vanuit Murcia bezochten wij volgende plaatsjes, streken en parken : Caravaca, Cehegín, Moratalla, Bullas, Mula, Fortuna, Molina de Segura, de Ricote vallei, kleine plaatsjes in het achterland. Mar Menor en natuurpark Calblanque nabij La Manga, aan de kust gelegen. Carthagena, aan de kust gelegen, een typische havenstad met een romeins theater. Lorca met een middeleeuwse burcht : Parkeer bij het bezoekerscentrum en laat je met een treintje naar de burcht brengen. Tijdens het bezoek waan je je in de middeleeuwen. Een torenwachter, een alchemist en andere middeleeuwse figuren vertellen het verhaal van de geschiedenis van de burcht en de streek.
Wij logeerden in de buurt van Murcia, maar je kan ook een plaats aan de kust kiezen en van daaruit de rest van de regio bezoeken.