met tips, trucs en ervaringen Indien u vragen heeft of suggesties kunt u die altijd mailen.
24-03-2007
Resultaat zelf gemaakte zuurkool
Eind februari ! Het is zover ! De zuurkool heeft lang genoeg in de pot gezeten. Nu eerst nog een vuil werkje: héél voorzichtig doek eraf halen, steen weg, in één keer plank en doek eruit, eventueel nog wat schimmel wegscheppen. Ik heb goed gestampt, er is nog voldoende vocht boven de zuurkool. De drijvende laag schimmel kan ik gemakkelijk verwijderen. Daarna is het plezante werk, de zuurkool verdelen in porties en invriezen, op 1 portie (voor 2 personen) na.
We hebben ondertussen al 2 keer zuurkool gegeten. Ze is echt lekker. Van den eerste keer goed gelukt.
- Court-bouillon bereiden door 3 liters water met ajuin en tijm, laurier, peper en zout aan de kook te brengen.
- Ondertussen de fijngesneden sjalotten aanstoven in de boter samen met de in schijfjes gesneden champignons en in kleine stukjes gesneden paprika's.
- Blussen met een halve dl cognac of wodka, tomatenpuree toevoegen.
- Overgieten met de room.
- Kruiden met peper van de molen en zeezout.
- Inkoken tot sausdikte en eventueel afsmaken.
- De elastieken van de scharen verwijderen (van de kreeft).
- De kreeften in de kokende bouillon dompelen (ongeveer 1 minuut per 100 gram).
- Na de kooktijd de kreeft uithalen, in midden (in de lengte) doorsnijden en de koraal verwijderen.
- De scharen breken met achterkant van mes, de halve kreeft op bord schikken, staartstuk napperen met Stroganoffsaus.
Tips:
- Kan opgediend worden met natuuraardappeltjes, gebakken patatjes en eventueel geroosterde tomaten
- De Stroganoffsaus kan ook met andere bereidingen geserveerd worden: vb. biefstuk, varkenslapje,...
- Het vlees in teerlingen aankleuren in een braadpan met bakboter.
- Kruiden met peper en zout.
- Het vlees in de stoofpot doen samen met de jus van de pan geblust met een weinig water.
- Tomatenpuree, thijm, laurier, peper, zout en de fijn gesneden look toevoegen.
- Overgieten met de witte wijn en de gepelde tomaten.
- Op zacht vuur laten stoven.
- Bij halve gaarheid (± 30') de grof gesneden groenten bijvoegen behalve de champignons.
- Bijkruiden, roeren en verder laten garen.
- Laatste 10' de champignons toevoegen.
- Binden met de bruine roux en afsmaken.
Voor dieet-recept:
- Bakboter vervangen door een weinig olijfolie
- Maximum 150 gr vlees/persoon
P.S. Kan ook met varkens- of rundsvlees bereid worden.
2 à 3 sneden donker brood, minarine, magere kaas, water
10:00 uur
fruit + soja + water
Middag
2 à 3 sneden donker brood, minarine, magere charcuterie, vis, groenten (soep), water
15:00 uur
fruit + soja + water
Avond
maximum 150 gram mager vlees of vis, minimum 250 gram groenten, 250 gram (2 grote) aardappelen of 60 gram (droog) pasta/rijst (donker), olie, water
Late avond
fruit + soja + water
Per dag : 2 à 3 stukken fruit, 1/2 liter soja, minimum 2 liter water
Met dit als basis lukt al veel. Wij genieten ook nog in het leven. Af en toe zondigen moet kunnen!
Vrouw van deze Bocuse zegt: "meer afwisseling is veel beter"
Experimenteer en deel uw successen met anderen !
Na de lijst met wat mag en hoeveel mag, nu nog enkele tips om uw gewicht te beheersen
Eet- en leefgewoonten
- vermijd winkelen met een lege maag (anders koop je meer dan nodig is)
- eet regelmatig kleine maaltijden (vermijd grote volumes)
- sla nooit een maaltijd over
- neem een kleiner bord om uit te eten
- kauw uw eten beter (effectievere vertering, u eet minder)
- eet langzaam
- leg geregeld je bestek neer tijdens een maaltijd
- eet geen restjes van anderen
- ga zitten als je eet
- ingeval zin in zoet / knabbelen: tanden poetsen
- drink een glas water of neem een kom soep in plaats van iets te knabbelen
- noteer wat je gegeten hebt
- sport (regelmatige lichaamsbeweging onderdrukt de eetlust)
Eten & drinken
- drink minimum 2 liter water per dag
- eet veel verse soep (op basis van ontvette bouillon en groenten)
- eet een eiwitrijk ontbijt en maak het de grootste maaltijd van de dag
- vermijd grote porties vlees en pasta
- mijd kant-en-klare maaltijden
- mijd gefrituurde gerechten
- mijd voedingsmiddelen op basis van witte suiker of witte bloem
- pas op met vetrijke sausen
- breng gerechten op smaak met kruiden
- mijd snoep in huis (ook de kinderen hebben hierbij baat)
- vermijd niet alle vetten: visvetten en plantaardige oliën zijn essentieel
- eet veel natuurlijke vezelrijke voedingsmiddelen (vooral rauwe groenten)
- leer variëren, eet niet altijd hetzelfde
Bereidingstips
- visbereidingen in aluminiumfolie
- bereidingen in de microgolfoven (groenten, aardappelen, vis)
- vis / groenten stomen
- grillen (warmtebron boven het gerecht), gratineren met een weinig magere kaas
- roosteren (warmtebron onder het gerecht)
- roerbakken (vlees/vis en groenten in wok met beperkte hoeveelheid olie)
- vis / ei pocheren
- warme saus op basis van groenten (vb. Provençaalse saus) of ontvette bouillon
- koude saus op basis van yoghurt met kruiden (of op basis van mosterd, pickles, ketchup)