Bericht uit de Telegraaf van dinsdag 17 November.
BRUSSEL - Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft zware kritiek op Italie Griekenland en Portugal. Hij vindt dat die landen er in de ontwikkelingshulp een potje van maken. Van alle EU-landen geven deze drie er het minste geld aan uit.
Koenders wees er dinsdag tijdens EU-beraad in Brussel op dat de armste landen het geld nu harder nodig hebben dan ooit. Door de kredietcrisis en recessie zijn de handelsinkomsten en investeringen er drastisch afgenomen. Inmiddels is ontwikkelingshulp de grootste geldstroom naar de arme landen, zei Koenders, die dat bedrag direct relativeerde. Het bedrag aan bonussen op Wall Street is hoger dan de totale ontwikkelingshulp in de wereld.
Nederland zit zelf in de Europese top, door 0,8 procent van het bruto nationaal product te besteden aan ontwikkelingshulp. Denemarken, Zweden, Koninkrijk en Luxemburg behoren eveneens tot de gulste donoren van Europa.
Wat Koenders betreft zijn enkele landen wel op de goede weg. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Ierland, Finland en Belgie zitten inmiddels op of rond een tussendoel van 0,51 procent van het bruto nationaal product, wat betreft het bedrag voor ontwikkelingshulp. Hun uitgaven gaan omhoog, ondanks de crisis, oordeelde de minister.
De Duitse en Franse minister zeiden dinsdag ook dit tussendoel te willen gaan halen, meldde Koenders.
Koenders benadrukte bij zijn collega's dat ze volgende maand bij de VN-klimaattop in Kopenhagen zo veel mogelijk extra geld moeten uittrekken om arme landen te helpen bij de aanpak van de klimaatverandering. Hij vindt dat de rijke landen dat geld niet mogen meetellen voor de bestaande ontwikkelingshulp. Anders geven we de landen een sigaar uit eigen doos. Dan zijn we niet geloofwaardig, zei Koenders.
Nederland en het Verenigd Koninkrijk bleken tijdens het EU-beraad vooralsnog alleen te staan met dit idee. Wel slaagde Koenders erin met zijn collega's af te spreken dat de klimaatfinanciering niet ten koste gaat van het werk aan de zogeheten Millenniumdoelen, dat wil zeggen dat er onder meer fors minder honger in de wereld moet zijn in 2015
|