Op 27 november overleed André Grenie uit Boutersem. André was amper 64.
André was in de jaren '70 in de regio Oost-Brabant beter bekend als zanger "ANDY GREEN", met zijn prachtige liedjes wist hij menige harten te veroveren. In 1980 bracht hij zijn eerste plaatje uit. Luisteraars van Radio Touring (Tienen-Oplinter) kunnen regelmatig nog nagenieten van zijn mooie liedjes. Als loopbaan was André medewerker van de BBL bank. De laatste jaren was André vooral geboeid door alles wat te maken had met Groot-Boutersem en ging op zoek naar alle mogelijke heemkundige zaken. Deze passie goot hij samen met de webmaster van Oorbeek in een Seniorennet fotoblog dat binnenkort gelinkt zou worden op de officiële website van de gemeente Boutersem. Maar ook met Velpeleven had hij plannen lopen om een fotoboek te gaan publiceren .
André verliet ons heel plots maar we zullen hem nooit vergeten.
. Door het rech.ttrekken van de Grote Gete kwam de Tiense moutmolen helemaal in verval. Alleen de vroegere stallen zijn nog het laatste bewijs, dat er een een Watermolen stond.Gelukkig bestaan er ook nog postkaarten en fotos van( A Grenié)
Man met hoed is Albert Van Mullem, 2 Jongens boven Pierre Van Mullem en Emile Mues, Bruidegom is Egid Van Mullem, Bruidegom Egid Van Mullem, bruid Jeanne Van Mullem, Meisje onder links is Nicole Vrancken.
De slag om Boutersem ---------------------------- Boutersem het paard neergeschoten door de Belgen. De Prins van Orange krijgt het paard van zijn broer Fredericus. Dat ligt met afgeschoten poot naast hem. De Belgen hadden zich opgesteld in de dorpsstraat met kanon.bron Rijksinstituut Amsterdam
. Processie in Vertrijck In Vertrijck aan de boerderij van Devadder, dit was in het jaar anno 1896. Priester was Van de Poel, burgemeester Noé.(Bron Guido Langendries)
De windmolen hij staat in wind en weer. De windmolen hij is de Heer, door wind en regen stormen verteren. Draaiende wieken in't rond, oh molen ik wou dat jij daar nog stond. De wind gekeerd, de molen hij is nu niet meer. A Grenié
U ziet een panorama van de stad Tienen. De toren van de kerk OLV ten Poel is afgebrand. Dit gebeurde in het jaar 1660. De onderste foto geeft een beeld van de watermolen" De Roosmolen" met de molenstenen op de puinhoop
Het eerste project van het monument van 1830, dat niet aanvaard werd, de leeuw doorbreekt zijn ketens. Daarnaast het monument in zijn oorspronkelijk staat. De leeuw is ongeveer hetzelfde, maar de vlag is niet behouden gebleven. De bovenste foto rechts is de aanslag door een blauwkiel aan de Maastrichtse Poort op de Prins Van Orange anno 1830. (bron A Grenié)
Het vliegtuig van Huens in een vreemde toestand. Hij kan niet door de hangar gevlogen zijn want zijn vleugels zijn intact, ik zie maar één oplossing het vliegtuig is er langs achter ingereden. De tweede foto toont ons het huwelijk van Bouché met De dochter De Hertogh, iedereen is daar aanwezig Leon Huens, Valentine Huens, Henry de Hertogh . En zijn vrouw Taverniers de zonen en wel de Huensen van Molensteen dochters De Hertogh de zonen Huens.(Bron A Grenié).
Een kleine anekdote uit mijn legerdienst, ik moest met bommen naar Kassel ik was nog maar een paar honderd meters ver of ik van al in panne.Vlug laten repareren want Kassel is zomaar een 300 km en ikke weg. Onderweg had ik mijn weg verloren en kwam ik op een veldweg terecht, ik rij zo vlug als ik kon in achteruit, rij ik daar toch tegen een ijzeren grill. Eigendom van één of andere boer, die kwam naar beneden gestormd in zijn hemd en geweer in de hand, maar Bibi was allang weggereden. In Kassel aangekomen vraag ik in mijn beste duits aan een skier de weg naar de kazerne.Die smijt zijn ski's achterin op de bommen die ik bij had, ik dacht dat we er aan waren..Iets verder doet hij me stoppen en zegt voila maar dan in het duits daar is de Belgisch kazerne. Ik content en rij naar bninnen, maar even want ik was bij de duitsers ingereden.Alarm alom, de corp de garde kwam al afgelopen,Om mij te arresteren.Maar BiBi was al vlug achteruit gereden,en was al weg voor ze mij konden tegen houden, u moet weten de vlag van Duitsland is bijna dezelfde al die van Belgie. ziedaar mijn relaas over mijn soldaat zijn in Duitsland (.A Grenié )ps Het was tijdens de koude oorlog.
Tiensche gevangenispoort gelegen aan de Borchgracht, (Bergévest Tienen) Arch.J.A Hustin, bovenaan waren de gevangeniscellen, later werden de stenen gebruikt om Het toreke te bouwen. De volgende poort is de Maastrichtse poort in anno 1818 (Anonieme aquarel privébezit).A Grenié U ziet ook de pomp die op de grote markt links van de kerk O.L.V ten Poel stond, het onderste gedeelte is verdwenen met de noorderzon. Het beeld met H Marie en Jezuke staat op het binnenplein van het Toreke (A Grenié.).
Melkerij St Brigitta. In 1901 werd er te Roosbeek de mecanische melkerij St Brigitta gekocht. Na veel moeilikheden bij het boren van 3 waterputten werd op 18 maart 1903 de melkerij ingehuldigd. Bouwheren waren enkele boeren van Roosbeek .Zij werd gerund door Emile Onsea, een inwijkeling die huwde met Josée Wenseleers. Na de oorlog werd ze doorverkocht aan de nationale melkerij Nutricia. (Bron (Bynens)
De oude watermolen met in het deurgat de molenaar Xavier Adams. Sinds 1929 werd Xavier Adams molenaar. Samen met zijn vrouw Mathilde Peeters, had hij in huidig zeerovershuisje gewoond. Na 1969 is de molen stilgevallen en er wordt niet meer gemalen. (bron R Geysens) De molen van kwabeek is nu gerestaureerd het gebouw dan, de molen werkt niet meer.A Grenié.ps Dreef Kwabeek Vertrijk
Links het station van Vertrijck, rechts station Roosbeek, Roosbeek Route huisje Roosbeek Overweg. Er onbreekt nog van Vertrijk het huisje om wissels te trekken.Dat is voor later.A Grenié.
Gisteren kreeg ik een E mail van Lieve Vandenbempt, de dochter van Theophile, dat ik besloot iets over de familie te schrijven. Hoewel ik haar persoonlijk niet gekend heb, waren haar felicitaties hart- verwarmend. Het is om zo'n kleine dingen dat een mens iets kan overbrengen aan de gemeenschap, echt mensen het deed me echt plezier en de kracht om door te gaan. Bedankt er zal nog heel veel volgen van mijn dorp Boutersem (A Grenié)Ps Ik woon hier nu 36 jaar U mag me altijd een foto of postkaart of info vragen, over Tienen en Boutersem Schild schoenlappers 1871i.
Op de Leuvensesteenweg had Maria Peeters een naaiwinkeltje. Alles was zo een beetje primitief uit, maar ze leverden wel schoon werk af. Zij was de dochter van Peeter-Mellaerts deze laatste werd ook Maria Boem genoemd, ze deed ook aan politiek en was één van de eerste vrouwelijke voorloopsters van vrouwen an de macht.(Bron A Grenié Foto Remy Ickx) De foto rechts is de molenaar van Kwabeek Xavier Adams met zijn vrouw Peeters. (Foto Fam.Adams.).
De dreef naar het kasteel van Kwabeek, Het kasteel ten tijde van M Jacmart, zie het spitse dak in't midden, dit dak is nu hermaakt in mansarde kamers. De oude ridderlijke schandpaal, deze behoorde toe aan de Familie Crabbeels-Otten, kasteelheren van Opvelp. Hij was gedecoreerd Met het wapen van Crabbeels drie peren in't geel. Na de revolutie is hij overgebracht naar het kasteel van Kwabeek.(Bron A Wouters). nu verdwenen. Postkaarten A Grenié
Doordat de brouwerij veel te groot werd, is het verhuurd al Restaurant Brasserie. De brouwerij hield op met brouwen anno 1927 en het bier Extra werd niet meer aangemaakt. Na eerst verhuurd te zijn geweest al garage werd het dus een Restaurant. Lang heeft het niet geduurd want het Keizershof brandde af. Later is hier de garage Peugeot gekomen gerund door Theophile Vanmol.(bron A Grenié)
Moeder Hoylaerts met haar hele gezin, het huis was vroeger ook café Bij Wiske Vrancken. De smid is Charel Vrancken, kindje in het midden Kerloos Michiels, zij werd later weggevoerd en het schip werd gebombardeerd. Kindje rechts is Clementine Josephine Devadder later gehuwd met Alfons Vrancken de dochter is Wiske Louise Vrancken. (bron Jerry foto A Grenié)
Blue water: You make the sky so much bluer and the mountains seems much higher ten before. It's you that made all those wonders, it's you that makes me blue. Dreaming again of blue waters that once was so clear as the sun. You are the one i'm looking for, i know soon my day will come (Auteur Componist André Grenié)
Het oorlogs monument op het kerkhof van Butsel is moeilijk om lezen. STIERVEN VOOR GOD EN VADERLAND.Oorlog 1914-1918 W BOTTU BURGER S FETS SOLDAAT J VANDENHOECK. O.OFFICIER DAT ZIJ IN VREDE RUSTEN.
Miss verkiezing in Boutersem , we zien hier Mr Harry Delvaux een intervieuw afnemen .Het jaar weet ik niet juist daarom mijn oproep weet iemand meer hierover. Reacties graag welkom.(A Grenié)
Beste mensen ik ben op zoek naar de afkomst van deze dames, het zou hier gaan om Lodewijckx of Tollet of Wienant. Is er iemand die me kan helpen. Waar ze woonden zijn ze moeder en dochter.dank bij voorbaat.André.
U ziet hier vooraan de brouwerij van J Defillet ernaast rijkswacht Boutersem. De foto onderaan zijn de 1e uniformen van de rijkswacht anno 1831.Links achter de rijkswacht ziet u de zaal van de Rode Fanfare, rechts ziet u nog even de hoeve Herman Defillet.(Privé Coll A Grenié).
De kapel van Sterreborne gezien door de ogen van Goetelen , hij was ook de restaurateur van het orgeltje in de kapel. (Foto Goetelen) De gemeenteschool van Boutersem was op het dorpsplein , de pomp stond vooraan. de directeur staat ook op de foto Dhr Taes. Het school is afgebroken en het puin ligt nu onder de beton van de Nieuwstraat te Boutersem.(Privé coll.A Grenié)Ps Het gemeentehuis was rechts en de school links. De directeur woonde boven het school.
Morning sky rise over the valley rise over the mountains, beneat your beautiful.licht. Morning sun light up your heaven and let the sun shine al over this land . I remember all my life the little country town where i've been born. Where the sun rises over the hill and the sky is so blue , no place on earth is so true Morning sky. (Auteur Componist André Grenié)
Beste mensen ik ben nog op zoek naar andere foto's van de bloemenstoet" de Boerinnekes".waarvan ik ook lid was, deze foto. waarvan ik ook deelnam toont links Anny Swartenbroeck midden André Grenié en tenslotte rechts Janinne Vanuytrecht. Allen op rode klompen. De wagens waaronder een Waterput en Huisje waren versierd met papieren bloemen. Deze foto is genomen in de Vissenakenstraat waar ook het lokaal Basseloen gelegen was.Contact kan u via E mail andre.grenié@telenet.be. Dhr Geut was leermeester van de groep.Er waren nog stoeten de Oorlogvrijwilligers 1830, de Mexicanen, deze 2 groepen hadden hun lokaal op de Diestsesteenweg, de broer van Burg. Pelegrin was leider van de Mexicanen.Einde citaat.
Na bezit te zijn geweest van M de Wouters de Bouchout is de molen in't bezit gekomen van Alexander Huens. Die er ook een distillerie had. Zijn neef woonde in het Jesuitenhof, die ook een brouwerij had in Boutersem op de hoek van de Stationsstraat en de Leuvensesteenweg. Deze brouwerij noemde de St Jooris. Jarenlang was de watermolen een graanmolen , maar nadien diende hij ook om hout te zagen. Deze foto is eigendom van de familie (de Wouters de Bouchout van Kortenaken.)
Het dorp Opvelp is opgebouwd in de vallei van de Velpe, de oude hoeve met toren is het oude Jesuitenhof. Verder naar het zuiden is het College Vandaele. Stroomafwaarts ontmoet men vele hoeves en oude gebouwen.(A Wouters)Foto E Brees.
Dit schilderij is van de hand van Elsebosch. Paarden die hun ereronde rijden voor het publiek.Tijdens hun jaarlijkse meeting op het Kasteel van Roosbeeck.Ter ere van hun kasteelheer en Burgemeester.
Het kasteel van Roosbeek tijdens het bewind de Wouters Leon-Théresa Terlinden.U ziet de brug, de 2 wachthuisjes en de oude Donjon.Wat een schilderachtige toestand moet het geweest zijn, dan iets lager de watermolen van het kasteel. En jaarlijks kwamen de boeren een ereronde rijden voor de kasteelheer.Het kasteel werd gebouwd door de Navarro ridder en edelman, waarvan de grafsteen op het kerkhof nog weer te vinden is Bron A Grenié
Cartouche De Poorte Van Nedevelpe, bovenste deel de kerk de Grangia Velpe (graanschuur). Pastorij, onderaan de Blauwschuur, De Inrijtoren, Boerderij, eigendom van Abdij Villers Opvelp.
Grote hoeves waren niet uitzonderlijk, de hoeve Vandaele was er zo één. Ze behoorde toe aan de erfgenamen, M Permez-Drion, waarvan M Leclercp die toen burgemeester was de hoeve pachtte.(bron A Wauters)Foto A Grenié. Er was in Neervelp een watermolen en een distillerie, de watermolen of Molen van Molenstede heeft een naam en gehucht zo genoemd. Na de eigenaar M Wauters de Bouchout is hij eigendom geworden van Alexander Huens. De molen was actief om graan te malen. Hij is aangedreven door een hydraulisch wiel, sterk 2 paardenkracht.
Kermis in Boutersem veel bekende figuren, van rechts naar links, Maurice Vanmol vader van Fille, Felix Tist (Fay Tist) Victor Vandenbempt (Peter van Fille Stek) Stienus van de Stoker (Lauwers)5?? Tist, Kind is Iréne Hombrouckx en haar vader Narre Tist. Het lijkt precies bij Carnavalkermis te zijn. (Privé Coll.A Grenié)
Huize Balder is gelegen nabij de Crommen Herent, het zou kunnen opgebouwd zijn op de ruines van het oude Gasthuis, maar dat is alleen een veronderstelling. De Crommen Herent was een dorp op zichzelf. Er was een kapel van de Crommen Haring, een melaatsen gasthuis, het fort Fagel of Montenoy. Volgens Ferraris lag de abdij van de Crommen Herent links van het restaurant Den Tastevin dat nu gesloten is. Dus op het gebied Bost. (bron A Grenié)
U ziet Koning Albert I en Elisabeth. De eerste vlag van Belgié. En de zegepraal te Brussel., de optocht is geleid door Charles Rogier, later minister van staat, geboren anno 1885 op 85 jarige leeftijd overleden.Hij.was één van de grondleggers van de Belgische staat..
Links foto op weg naar Tienen naar de controle 1916. Rechtse foto naar de kazerne voor de grote oorlog, Foto Links van links naar rechts, Jef Morren, Achiel van Goidsenhoven, Rik Vandenbempt, Jules Henskens.Noé. Allen Neervelpenaars.
De muur van het kerkhof begaf onder het watergeweld. Dit gebeurde in het jaar Augustus 1995.(bron R Deweert). De kerk is gebouwd in Neogotische stijl anno 1845-1846, De sacrestie is van 1672 en de barokmeubelen zijn van 17e en 18e eeuw. Er is nog een gotische doopvont van anno 1500.(A Grenié)
Oorlog 1940-1945. Op het gemeentehuis te Vertrijck werd een diefstal geveinsd om de duitsers te misleiden. Een paar van de gemeenteraadsleden is meegenomen voor ondervraging. Het gaat hier in eerste instantie om een zegeldiefstal.
Na lang zoeken toch gevonden, de waterput van Honsem. Het onderste gedeelte staat op een erf van een boerderij. Op dit arduinen blok stond nog een afdak en een emmer om water op te vangen. .Ze is gebouwd in het jaar 1868 en stond in de Jordaanstraat en de hoek van de Meldertsebaan, bovenop stonden de sleutels van St Pietersbanden, deze zijn verdwenen. De namen van de raadsleden staan er in gebeiteld.Burgemeester Raddoux Echevin schepenen Ruelle, Delronge. (bron A Grenie)
De kapel van Sint Joseph mooi gerestaureerd door Velpeleven.(proficiat). Vooreerst was deze kapel eigendom van de familie Polus Het bouwjaar moet ongeveer rond de 1900 zijn. Dit kan ongeveer juist zijn daar Emile Polus huwde met Heléne Hendrickx in het jaar 1900. Ze is gelegen in de Nieuwstraat te Boutersem.(bron A Grenié)litho M Stijnen.
NEERVELP -------------- Midden tussen de velden ligt Neervelp-dorp. Reeds van ver ziet de bezoeker het silhouet van zijn kerktoren. Vanwaar men ook komt: uit het noord-westen via Bierbeek of uit het zuiden via Opvelp, steeds, aan de bocht van de weg of op de top van een helling ziet men van ver de kerktoren. Neervelp is een rustig dorp en is de kleinste deelgemeente. (bron V Brams prof M Cloet foto Peter Otto)
REDINGEN -------------- In Vertrijk stond er een pachthoeve Redingen, de hoeve was gevestigd op 2 bunders en 95 roeden grond die in leen gehouden werd door een Ridder uit één der 1e twee geslachten. Waarvan Massewijn zich onderscheide in de slag van Woeringen 5 juni 1288, al strijdend onder de banier van de Heer van Redingen, maar waar ook Ridder Willem van Redingen en Jan van Redingen gestreden hebben.De "van Redhingen", waarvan één ridder" Meys van Redingen" rond 1096 met Godfried van Bouillon naar het H Land voer één ridder "Goort van Redhingen" in 1173 en een "Jan van Redhingen in 1278"overmeyer te Leuven , magistraat.(bronVelpeleven)schilderij B Beschey.
Het wapenschild van de Heer Van Wittem die in het Kasteel van Butsel woonde. In Postel zou een identiek gasthuis staan. Er waren er maar 2 dezelfde gasthuisen in Belgié. De abdij en het gasthuis. (reconstructie A Grenié naar Ferarris).
Schilderij gemaakt door Marie Emmanuelle de Wouters de Bouchout, geboren te Jodoigne op 24-01-1897 en overleden Namur 13-01-1981. Gehuwd met Philipe Gilbert de Cauwer. Allebei begraven te Parck Heverlee.Dit is het kasteel van kwabeek, het huidige gemeentehuis.(Bron A Grenié)
De schilderachtige molen van Roosbeek. gelegen aan het kasteel, aan de Velpe. Schilder Jos Tuts. De molen is helemaal verdwenen. Voorbij de nostalgie van, Daar bij die Molen die mooie molen daar wil ik wonen, al jij eens bent mijn bruid.(bron Jos Tuts).
Bautersem, of Baltersem, is een Baronnie in de meyery van Cumptich, tussen Leuven en Tienen. Dezelve heeft haar naam verkregen van haar oude Heeren, welke in hun tijd onder het getal waren van de 18 eerste Edelen van Brabant, die baronnen genoemd werden Hendrik van Bautersem verkocht dit huwelijksgoed aan de Heer van Fauquemont, van welke hij partij genomen had tegen den Hertog van Brabant. Renaut, zoon van deze laatste gebruikte die heerlijkheid, gelijk Hendrik van Bautersem. Verkocht zijn goed aan Wilhelm van Duyvenvoorde Heer van Oosterhout. Bertha de oudste dochter bracht dezelve tot een Huwelijksgift aan Gerard van der Heyden, ridder en drost van Brabant zonder erfgenamen. Zo erfde Amelberghe, haar zuster, de Baronnie, die deze weer overliet aan haar kinderen. Gesproten uit haar huwelijk met >Jan Corsselaar, Heer van Wittem.(A Wauters)
Het eens zo mooie kasteel van De Caestre, gelegen aan de Velpe.Het het kasteel en zijn omgeving, was een dorp op zijn eigen. Er rondom stonden hoeves stallen zelfs een brouwerij. Helemaal omgeven door water met zijn oude donjon.Hier ziet u een impressie van de kelder vh kasteel.en de ingangspoort.(tekening Leroy).Castellum Boutersem (bron H Meeus)
Je zei je hebt nooit echt om mij gegeven. Ik weet dat ik je niet vastbinden kan. Maar toch k'zou je zoveel willen zeggen. Zoveel toch want deze nacht duurt toch zo lang. Laat me huilen als ik huilen wil. Dat kun jij me niet verbieden. Het is tenslotte mijn gevoel. Mijn verdriet dus ook mijn tranen. En laat me dromen als ik dromen wil. Hoe moet ik anders verder leven Het ga je goed Ik heb teveel om jou gegeven. (Benny Neyman)
Heel Boutersem is hier aanwezig:Victor Brams Hubert van Froyenhoven-Devadder-Noé-Julia Vindevogel-Genke Kose-Dorreke Vranckx-Maria van Froyenhoven-Costermans-Schrijnen-Bouillon-Leon Van Haesendonck-en Josef Van Haesendonck en nog zoveel om op te noemen. (privé coll.A Grenié) Deze foto is genomen +/- anno 1933 1e en 2e studiejaar.
Water bron van het leven. Water om dorstigen te geven. Water helder als kristal. Zonder ben je niemendal Water is het dagelijks brood. Zonder is er grote nood. Geschreven door André Grenié
Bijna heel Boutersem is op de been , ontvangst van de politieke gevangenen.Van links naar rechts René Chal-Louis van de garde-Miel Rodeyns-Witte Wakke-Gendarme-NarreTist -Jef van de Polkas-Staaf van Froyenhoven-Jef van Dans-Odille Hombroeckx-Fille Stek-Vits dochter-Irene Aerts-Moeder Aerts-Finke Verstraeten-Quinte- ??? Louis Cluts Rene Lue-Witte Wakke de moeder-Jean van de Fakteur-Jakke-Maria Bouillon-(privé Coll.A Grenié)
Op stap in Tienen zeer oude foto van de familie Grenié,van links naar rechts, Neyns Jeanne dan André Grenie, Alfons, Edouard. Allemaal tieners tussen de vijf en tien jaar. (Privé coll.AGrenié)
Als alle andere dorpen had Boutersem ook zijn haantjespel,dat was gewoonlijk bij Leonard Hombrouckx ( of Narre Tist genoemd). Links zit Malt bouwmaterialen, Narre Tist en nog vele bekende figuren van Boutersem.(Bron Iréne Hombrouckx).
Eerst was het de Tiense depositokas, dan Bank van Brussel, later is het Bank Brussel Lambert geworden, de laatste fusie heb ik nog nipt meegemaakt, fusie met ING.(bron Jacqueline Lodewijckx alsook de litho)
De witte hoeve bevind zich in het domein van Kwabeek, deze hoeve zal voorzeker het 1e kasteel geweest zijn. De donjon staat er nog maar er is veel aan verandert.(foto A Grenié)
FAMILIE POLUS X HENDRICKX ------------------------------------------------------------------- We zien hier de ganse familie vader en moeder Emile Polus, moeder Heléne Hendrickx, de moeder van Emile, Josina Pardon. De zeven kinderen 6 meisjes en 1 jongen.Julia staat uiterst rechts de vader van Emile staat er niet bij deze is gestorven als Emile 6 maand oud was in Huisingen. Links Elisabeth- Margriet- Maria -Constant- Jeanne- Berth- Foto genomen in het sierpark van de brouwer.(foto A Grenié)
Het gouden huwelijkspaar Louis Hendrickx x Stefanie Seré.Woonachtig te Butsel. bron (Marie Louise en Iréne Hombroeckx). Vooraan rechts kleine jongen Eugéne Brees. Alle familie en vrienden zijn aanwezig.A Grenié
Het land bewerken met koe en os, vroeger was dat alledaags nu een verdwenen beeld. U ziet hier Gusta Tollet Lodewijckx, ze woonden in de hoeve van Manuel Lodewijckx.,Ik denk zelfs dat ze in blijde verwachting is van Jacqueline.(foto's A Grenié)
Het huis Vanelderen is altijd Estaminet geweest, de touring club had hier haar stek. De eigenaar deed ook kolenhandel. Het is door het achteruitgaan van het paard met kar dat hij zijn leven liet. De zoon Van Elderen deed hier een stock americain.(foto's A Grenié)
De oude brouwerij 1e eigenaar Leon Huens en zijn broer Fredericus, 2e eigenaar Emiel Polus x Hendrickx, 3e eigenaar Bruno Briké Tandarts.U ziet de brouwerij in zijn volle glories met achteraan de Camme.Ook is er nog een koets gebouw. Nu is de helft van het huis verdwenen daar staat nu de garage peugeot van Vanmol.
Allemaal mensen van Boutersem Café den haan Leuvensesteenweg, over de garage Peugeot. Alle bekende mensen van links naar rechts, 3e staande Victor Vandenbempt 3e zittend Ickx, midden zittend moeder van Hanakens Marieke rechtstaande Lis van Constant 5e staande Constant van haantjes,.hun brouwer was Emile Polus er vlak over. Er is dikwijls nagekaart ( nagedronken oepshik) na de repetitie van de rode fanfare.VERMAAK NA ARBEID. (Postkaart A Grenié)
Hoeve Buvé was gelegen rechts van de kerk Hilarius,zeer ruime hoeve met een tamelijk grote schuur. Deze hoeve heeft jaren leeggestaan en door verval krot geworden. De hoeve is verscheidene malen bezocht door kwajongens en is dan uiteindelijk in brand gestoken door wie??????.(foto's A Grenié)
Een biersteker is niet hetzelde als een brouwer, de brouwer maakt het bier met hop en mout en,etc.etc..Een biersteker haalt of ontvangt het van de brouwer, en deze trekt het op flessen. Eerst spoelen met een machine daarna op flessen trekken en boucheren of de stop erop plaatsen. Biersteker in Neervelp was Louis Meeus hij runde ook een cafe t'is te zeggen zijn vrouw zal dat wel gedaan hebben, deze café noemde bij Flora. Ik ben daar geweest en mocht verschillende dingen meenemen, zoals fleskistjes lege bierflessen en een vriendelijke ontvangst (Foto Grenié).
Deze dorsmolen is aangekocht door Alexander Vanmol in associatie met zijn broer, hij verhuurde deze verder aan de boeren, die toen nog geen pikdorser of dorsmolen hadden. We zien hier op de foto bovenaan de kinderen, links Victor Brams 2 kleine zus en nr3 Gilberte Brams. Onderaan Vanmol en vrouw De vader en moeder van Brams en de 2 laatsten Alexander Vanmol en Lie Lodewijckx.Lie is de zus van Waiker ooit schepenen geweest.
Eén van de oudste postkaarten van Neervelp is zeker de brouwerij. Hoeve van De Hertog x Jacmotte, hij was burgemeester van Neervelp. Zijn zoon volgde hem op Henri De Hertogh, Henri was getrouwd met Valentine Huens, de zuster van Léon Huens van Molensteen . Zijn zoon was Louis De Hertogh x Denonville Deze laatste was een dame met een warm hart, toen ik daar aankwam stond ze steeds bereid mij te helpen in mijn zoektocht naar de geschiedenis van Neervelp. Deze kaart dateert zeker van het jaar 1889. (bron Fam.De Hertogh).
De hele familie bierstekers Meeus-Trotoir, Fernand Meeus- Maria Meeus-Jean Meeus-Petrus Meeus-Café Flora Louis meeus x Amelie Trotoir.(foto fam.Meeus).
Generaal Camille Jacmart geboren anno 1821 overleden 1894 en zijn vrouw Maria de Wouters d'Oplinter-Bouchout geboren anno 1833 overleden 1856. Jacmart overleefde zijn vrouw 35 jaar Zij woonden in het kasteel van Vertrijk nu Gemeentehuis.
Men begon met de bouw van een "droog" kasteel en pas later werd een slotgracht gegraven, waarin dan water kwam te staan. omdat een waterkasteel diepe funderingen vereist, kwam het toch vaak voor dat in een waterrijk milieu diende gemetseld . Grondwater werd in de middeleeuwen op dezelfde manier aangepakt als nu. was er niet zo veel, dan zette men zich aan het leeghozen. De toenmalige pompen werden aangedreven door een rosmolen. (Heemk.kring Rummen.).
Hier liggen begraven Willem van Urle heere van Rummen ende vrouwe Jenne van Quaedbecke sijn wijff . Die wilicker was wettich dochter Greve Ards Van Loen ende grevinne Margariten ende her Ard, heder soen, die welcke here van Rummen was.(Hier ligt begraven Willem van Urle heer van Rummen zijn eega Jenne van Kwabeek zijn vrouw.Die wettige dochter was van Graaf Ards van Loen en gravin Margariten en haar Ard, zoon die heer van Rummen was).( bron Heemk.kring Rummen) foto Grenié.
Hallo goeiedag, Ik ben André Grenié uit Boutersem. Diegenen die meer informatie wensen over mijn webblog mogen altijd contact opnemen via "mail mij" hieronder. Veel kijk- leesplezier André
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek