Welkom in de regio Boutersem copyright op eigen foto- tekstmateriaal
20-09-2007
DE DORSMOLEN
Deze dorsmolen is aangekocht door Alexander Vanmol in associatie met zijn broer, hij verhuurde deze verder aan de boeren, die toen nog geen pikdorser of dorsmolen hadden. We zien hier op de foto bovenaan de kinderen, links Victor Brams 2 kleine zus en nr3 Gilberte Brams. Onderaan Vanmol en vrouw De vader en moeder van Brams en de 2 laatsten Alexander Vanmol en Lie Lodewijckx.Lie is de zus van Waiker ooit schepenen geweest.
Eén van de oudste postkaarten van Neervelp is zeker de brouwerij. Hoeve van De Hertog x Jacmotte, hij was burgemeester van Neervelp. Zijn zoon volgde hem op Henri De Hertogh, Henri was getrouwd met Valentine Huens, de zuster van Léon Huens van Molensteen . Zijn zoon was Louis De Hertogh x Denonville Deze laatste was een dame met een warm hart, toen ik daar aankwam stond ze steeds bereid mij te helpen in mijn zoektocht naar de geschiedenis van Neervelp. Deze kaart dateert zeker van het jaar 1889. (bron Fam.De Hertogh).
De hele familie bierstekers Meeus-Trotoir, Fernand Meeus- Maria Meeus-Jean Meeus-Petrus Meeus-Café Flora Louis meeus x Amelie Trotoir.(foto fam.Meeus).
Generaal Camille Jacmart geboren anno 1821 overleden 1894 en zijn vrouw Maria de Wouters d'Oplinter-Bouchout geboren anno 1833 overleden 1856. Jacmart overleefde zijn vrouw 35 jaar Zij woonden in het kasteel van Vertrijk nu Gemeentehuis.
Men begon met de bouw van een "droog" kasteel en pas later werd een slotgracht gegraven, waarin dan water kwam te staan. omdat een waterkasteel diepe funderingen vereist, kwam het toch vaak voor dat in een waterrijk milieu diende gemetseld . Grondwater werd in de middeleeuwen op dezelfde manier aangepakt als nu. was er niet zo veel, dan zette men zich aan het leeghozen. De toenmalige pompen werden aangedreven door een rosmolen. (Heemk.kring Rummen.).
Hier liggen begraven Willem van Urle heere van Rummen ende vrouwe Jenne van Quaedbecke sijn wijff . Die wilicker was wettich dochter Greve Ards Van Loen ende grevinne Margariten ende her Ard, heder soen, die welcke here van Rummen was.(Hier ligt begraven Willem van Urle heer van Rummen zijn eega Jenne van Kwabeek zijn vrouw.Die wettige dochter was van Graaf Ards van Loen en gravin Margariten en haar Ard, zoon die heer van Rummen was).( bron Heemk.kring Rummen) foto Grenié.
In de klein Heidestraat staat een heel pitoresk huisje, de vroegere eigenaar was Branson. U ziet hier het huisje in drie staten. Foto rechts is het huisje in zijn oorspronkelijkse staat, links boven 2e verbouwing en de derde eindresultaat. Ik vind het gewoonweg prachtig gedaan.(foto A Grenié)
De grafsteen van E.H Jacobus Vanlaethem is haast onleesbaar geworden, hij dateert van het jaar 1742 onzer heren, hij was geboren te Brussel, licentiaat in de godsdienstgeleerdheid en.was pastoor van Neervelp van 1732 tot aan zijn overlijden in 1742. Zijn testament werd uitgevoerd op 19 januari 1747.De grootte van de steen die buiten op het kerkhof ligt is"1,40 x0,87". (bron foto Grenié A).
U ziet hier op de foto mev Martha Massa gehuwd met M Taverniers en haar vriendin Marcella Laevers in hartje winter. In het jaar 1980, dit ter ere van de jubileum van de honderd jarige Rosa Verhoeven geboren in 1880. Met dank voor de inlichtingen van Thierry Taverniers en Gerda.(bronnen Taverniers-Massa)
Dit is het vervolg van de stoet, de inhuldiging van E.H Denil anno 1961. Men ziet hier achter de versierde wagen A Noé met zijn witte schimmel. Een beeld dat men zelden nog ziet(bron Fam.Noé)
De inhuldiging van pastoor Denil, we zien de voetbalclub Jong Neervelp op een stoetwagen, versierd met bloemen en welkom plaat Jong Neervelp heet onze nieuwe herder welkom. Dit was in het jaar 1961. Onderaan de notabelen van het dorp, vanaf links De Hertogh Louis, Andre Noé, Ernest Taverniers, en tenslotte Pastoor Denil.In de pletsende regen , u ziet dat bestond toen ook al. Erachter de schepenen en veel volk.De vlaggen hangen ook buiten.(bron de familie Taverniers)
De brouwerij Grenier is gelegen in Nord Pas de Calais vieux Renge. Place de la mairie nr 30. De brouwerij produceerde in anoo 1927 8000 hl, in 1940 6000hl,.bier van zeer hoge kwaliteit.Nu vraagt u zich af wat hebben wij met de brouwerij Grenier te zien , het zijn mijn voorouders Grenier is zolder Granier is hooi zolder en Grainger is een ploegbaas die op een zolder werkte.Min voorouders zijn afkomstig van Charleroi, Orleans en Canada.
In 1576 werd de slag bij Vissenaken uitgevochten aan de overzijde van de Velp, tegenover het Hof van Bijvoorde. Laurent van Arnem, heer van Bijvoorde, werd beschuldigd van medeplichtigheid met de "vijand". Bijvoorde werd verwoest en geplunderd, de bevolking vluchtte weg. Het Hof werd in beslag genomen en kwam in handen van de Cistercién-zers van Maagdendaal(Oplinter). Onder dwang van de overheid zullen de kloosterlingen herstellingen doen.Getuigen zijn hier nog de schouw in een benedenplaats en de aanbouw achteraan (Bron Guido Janzegers Leefbaar Kerkom) (Litho Michelle Stijnen).
Winterpret in Neervelp Bernard de hond en de zeven geitjes, kiekeboe achteraan staat er nog een pony in de gang ,(oeps) de wei.De 1e van rechts is Thierry Taverniers, de 2e rechts is de baas van de hond en zijn zus, verkleed in oude stijl. De tweede foto is de jeugdherberg van Neervelp (bron Michelle Stijnen.& leefbaar Kerkom).Hartelijk bedankt. ( bron foto1 Taverniers.) Grenie André.
Met de bedoeling het kasteel van Gent te gaan ontzetten, verzamelde de spanjaard Alonso de Vargas een grote schare soldaten. Onder de 17 escadrons lichte ruiterij telde men 1200 oudgedienden die St pieter Vissenaken legerden. Daarentegenover stelden de staten van Willem van Orange de heer Bouvry aan het hoofd van eenfd van een 1000 tal nieuw gelichte ruiteren, 2000 infanteristen, aangevoerd door Jean De Glymes, baljuw van Waals Brabant. Het merendeel had nog nooit aan een gevecht deelgenomen. Burgers van Brussel en inwoners en studenten van Leuven voegden zich bij dat legerkorps, eerder uit nieuwsgierigheid dan uit strijdlust, zodanig zegt Le Petit, dat diegenen die er niet aan wilde deelnemen beschouwd werd als een slecht patriot.(bron A Wauters- geogr et histoire des comunes Belges arr.de Louvain Deel II canton de Glabbeek-Roosbeek-Neerbutsel p. 105).( V Brams)
U ziet de ingangspoort met twee tuinen achteraan, het verdwenen kasteel.op de kadasterkaart 1820-1830. Het kasteel is verwoest tijdens de Brabantse revolutie in 1789 en afgebroken begin 19e eeuw. (Bron R Deneef & J Wijnant).
Het wondermooie waterslot van Opvelp, lag achteraan de gebouwen van de verbranden toren. Wat overblijft zijn een paar hoevegebouwen en schuren.Ooit stonden daar twee hoge torens. Die zijn dan later afgebrand, daarom de benaming verbranden toren. Het kasteel dateert van anno 1678. In de eerste wereldoorlog moest de eigenaar zijn notebomen kappen van de duitsers, dat was eigenlijk de broodwinning van de eigenaar.Deze boer ging altijd naar Leuven om zijn waar van de hand te doen, het waren 3 of vier bomen. De kleindochter van de boer woont nog altijd daar het echtpaar noemt Dehenin-Benoit, ja ja familie van!!!! (Grenié andré)
De Redingen molen lag op de Velpe tussen Redingen en Neervelp. Hij bestaat niet meer, maar in Leuven spreekt men nog altijd van Redingen en de ridders.Er is ook een Redingen hof. Dit schilderij is van ( J Lodewijckx privé bezit) .Je kunt er wel een scan van krijgen,Indien u intresse hebt e mail mij andre.grenie@telenet.be niet allemaal gelijk AUB.
Oorlog1914.1918 het opgraven van de duitse soldaten op de Crommen Herent. Ze werden een 2e maal begraven te Boutersem. We zien hier De wetsdokter met witte jas, Burgemeester Polus met bolhoed, officier, werkmannen voorzeker van de gemeente.De duitsers liepen in een hinderlaag aan de Crommen Herent Waar de belgen het vuur opende op de jeep van de duitse soldaten. Ze werden een 3e maal begraven in Duitsland.De lijkkisten staan al klaar.Het zijn er drie of misschien wel vier. bron R Meeus)
Hallo goeiedag, Ik ben André Grenié uit Boutersem. Diegenen die meer informatie wensen over mijn webblog mogen altijd contact opnemen via "mail mij" hieronder. Veel kijk- leesplezier André
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek