NIEUW: Blog reclamevrij maken?

Ik schrijf hier over allerlei dingen. Dat kunnen interessante schrijfsels zijn, maar ook vrije meningsuitingen die over van alles kunnen gaan. Bezoekers kunnen er desgewenst op reageren.

We zijn de 03de week van 2018

free hits

Springkasteel huren? Woon je in de provincie Antwerpen? Klik dan op bovenstaande button om op de website te gaan kijken. Daar vind je alle info. Reserveer tijdig wanneer je een springkasteel wil huren.

Als er hoop is

Als er hoop is:
voor deze wereld, dan ligt die in kleine gebaren van menselijke vriendelijkheid.

bedankt voor je vriendschap

Op het pad der vriendschap bloeien de mooiste bloemen. Ze heten verdraagzaamheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en vertrouwen.

Gedachten

Waak over je gedachten,
ze worden je daden,
waak over je daden,
ze worden je karakter,
waak over je karakter,
het wordt je toekomst.

Als je je geen dwaasheid
kunt herinneren
die je uit liefde hebt gedaan,
dan heb je nooit echt liefgehad.

Muzieknoten

Mensen kun je vergelijken met muzieknoten. Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd, vormen ze een prachtig orkest.

Archief per maand
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017

  Brabbeliaans

  Op zoek naar een springkasteel voor een feestje, klik dan op de bovenstaande link. Daar vind u alle informatie.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het langste woord dat je uit de bovenste rij van een "AZERTY" toesenbord haalt

   Het langste woord dat je met de bovenste rij letters op een AZERTY toetsenbord kunt maken "topprioriteit is?".

   Als je de bovenste rij met toetsen bekijkt op je AZERTY toetsenbord, en je probeert dan "topprioriteit" te typen, dan zie je dat je daar echt alleen maar de bovenste rij toetsen voor nodig hebt. Je kan natuurlijk ook nog veel andere woorden maken, maar die zijn dan korter.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zou wel eens kunnen....

  Wie het risico op dementie zoveel mogelijk wil beperken, doet er goed aan om regelmatig van bil te gaan. Zeker op oudere leeftijd stimuleert regelmatige seks de hersenen blijkbaar meer dan pakweg kruiswoordraadsels invullen.

  Voor het onderzoek werd aan 73 vijftigplussers (waarvan 45 vrouwen en 28 mannen) gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Hoe vaak seks ze hadden gehad in de twaalf maanden voorafgaande aan het onderzoek, was daarbij één van de vragen. Daarna werden ze onderworpen aan een aantal testen, gaande van geheugentesten tot oefeningen rond ruimtelijke oriëntatie en verbaal vermogen.

  37 deelnemers hadden wekelijks seks gehad, 26 maandelijks en 10 niet. Zij die regelmatig seks hadden gehad, scoorden gemiddeld twee punten meer op bepaalde taken, dan wie maandelijks seks had gehad en zelfs vier punten meer dan wie geen seks had gehad. Vooral op vlak van verbale vloeiendheid, bijvoorbeeld in één minuut zoveel mogelijk woorden opnoemen die beginnen met de letter ‘F’, heeft regelmatig seks hebben impact.

  Dopamine

  De auteurs van de studie zijn niet zeker waarom seks goed is voor de hersenen, maar ze suggereren dat de hormonen zoals dopamine en oxytocine die afgescheiden worden tijdens het vrijen, signalen doorsturen die bepaalde delen in het brein zouden “trainen”. Al is er meer en grootschaliger onderzoek nodig om dit te bevestigen.

  “Men gaat er maar al te graag vanuit dat oudere mensen geen seks meer hebben, omdat die gedachte niet aantrekkelijk is. Maar het is belangrijk dat we het taboe doorbreken en kijken naar wat voor een impact seks op latere leeftijd kan hebben. Op de hersenen, maar ook op de fysieke gezondheid.

  Terugbetaling voor ouderen die seks willen

  Goed nieuws trouwens voor de oude generatie in ons land die graag seks wil, maar fysiek niet meer in staat is om zelf op zoek te gaan naar een bed partner. Zij kunnen namelijk aankloppen bij de gespecialiseerde vzw Aditi, waar ze een gesprek met een psycholoog of seksuoloog kunnen hebben over de problemen die ze ervaren om seksueel actief te zijn. Daarna wordt samen met hen naar een praktische oplossing gezocht. Zo’n gesprek kost negentig euro, maar daar wordt sinds deze maand een stuk van terugbetaald.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het zijn de kleine dingen die het doen

  Het zijn de kleine dingen die het doen

  Het zijn de kleine dingen die het doen:
  een glimlach op een drukke trein,
  een zacht geschonken warme zoen,
  een lange babel op het plein.

  Het zijn de dingen die het doen:
  dat stukje steun midden de pijn,
  dat zomaar gratis zonder poen,
  dat zomaar vrienden wille zijn.

  Bron: Pr. Jan Coghe


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wist je dat Maneken Pis een zusje heeft?

  Weet je dat Manneken Pis een zusje heeft?

  Sinds 1987 heeft Manneken Pis van Brussel een zusje, Jeanneke Pis.
  Jeanneke Pis is een beeld van een plassend meisje. Het initiatief voor dit beeld kwam van lokale handelaren om meer bezoekers in hun wijk te krijgen.
  Het beeld staat in de Getrouwheidsgang (Frans: Impasse de la Fidélité), vlakbij de Grote Markt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een maand op voorhand hartinfarct herkennen

  Iedere dag krijgen  mensen een hartinfarct. Het is dus van groot belang dat je de waarschuwingssignalen van je lichaam herkent zodat je op tijd hulp kan zoeken. Roken, een hoge bloeddruk, overgewicht en langdurige stress zijn een aantal factoren die het risico op een hartinfarct of hartaanval verhogen.

  Gezond leven en goed voor jezelf zorgen kan dus het risico op een hartinfarct verlagen. Maar mocht je toch getroffen worden door een hartinfarct dan begint je lichaam je een maand van te voren al te waarschuwen. Wanneer je deze aanwijzingen kent kun je op tijd hulp zoeken om erger te voorkomen! Het is dus belangrijk dat je deze waarschuwingen herkent, je kan er levens mee redden!

  Zwak gevoel – Eén van de meest voorkomende symptomen is het gevoel dat je lichaam verslapt. Je lichaam voelt zwak omdat er een ader bij je hart is verbouwd. Dit betekent een minder optimale bloedsomloop en doorbloeding. Je spieren krijgen zo minder zuurstof wat resulteert in spierslapte en het gevaar van vaker vallen.

  Duizeligheid en zweten – Dit is ook het gevoel van een verminderde bloedcirculatie. Wanneer er minder bloed naar je hersenen wordt gepompt kan je je duizelig gaan voelen. Je lichaam kan ook klam en zweterig aanvoelen. Je hersenen hebben voldoende bloed en zuurstof nodig om je lichaam goed te laten werken.

  Druk op de borst – Wanneer je druk op je borst voelt is het altijd een goed idee om dit bij een arts te laten onderzoeken. Dit geldt al helemaal wanneer je tot een risico groep behoort. De druk op je borst zal in het geval van een aankomende hartaanval steeds meer toenemen. De druk en pijn kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam zoals armen, schouders en rug.

  Verkoudheid of griep – Veel mensen die ooit een hartaanval hebben gehad omschrijven griepachtige symptomen in de periode voordat de hartaanval toesloeg.

  Vermoeidheid – Voel je je vaak moe? Vermoeidheid is ook een symptoom dat er een minder goede doorbloeding van je hart is. Wanneer je hart een slechte bloedtoevoer heeft moet het harder werken om je bloed rond te blijven pompen. Dit voel je doordat je vermoeid raakt.

  Kortademigheid – Een andere waarschuwing van je lichaam is kortademigheid. Wanneer de bloedvaten vernauwen krijgen ook je longen minder bloed waardoor ze minder goed hun werk kunnen doen. Je hart en longen werken nauw samen. Wanneer één van de twee minder goed werkt heeft dit direct een effect op de andere.

  Wanneer je deze symptomen herkent is het slim om een arts te raadplegen. Vergeet deze belangrijke informatie niet verder te delen met je vrienden!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend

  Tijdens het weekend ben ik niet online. Dan gaat mijn pctje en ook ikzelf op rust. Ik ben de hele week in de voormiddag al online en dat vind ik wel voldoende. De berichten die toch tijdens een weekend op mijn blog verschijnen zijn op voorhand gemaakt en verschijnen automatisch. 
  In het weekend hou ik me vooral bezig met m'n hobby's. Deze zijn wandelen en fietsen als de weersomstandigheden dat toelaten. Maar het kan gewoon ook zijn dat ik een dagtripje maak. 's Morgens vertrekken en 's avonds weer thuis. Kortom, vervelen doe ik me nooit en moe wordt ik ook niet van die hobby's. Heb ook nog andere habby's, maar daar vertel ik later nog wel meer over.
  Al diegenen die mijn blog bezoeken tijdens het weekend wens ik van harte een:

  Heel graag tot maandag 14 januari.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Alienhaai ontdekt in Taiwan

  De lieverdjes zien er niet uit maar gaan momenteel wel vlot rond op sociale media.

  350 meter onder het wateroppervlak moesten Taiwanese onderzoekers gaan vooraleer ze hun toekomstige vangst vonden.

  Ze wisten maar liefst vijf exemplaren van de adderlantaarnhaai (ook gekend onder de naam ‘alienhaai’) te vangen. Wel heel jammer dat van de vijf exemplaren die ze wisten te vangen, geen enkel diertje nog leeft.

  De adderlantaarnhaai heeft zijn naam te danken aan de lichtgevende vlekken op zijn buik. Ook beschikt de soort over een stel ‘uitschuifbare kaken’. Die combinatie zorgt er dan weer voor dat velen hem de ‘alienhaai’ noemen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dronken man neemt taxi voor een rit van 600 km

  Dronken man maakte taxiritje van 600 km. Hij kwam in ieder geval veilig thuis.

   De rit ging vanuit Kopenhagen (Denemarken) via Göteborg (Zweden) naar Oslo (Noorwegen). 


  Een dronken man uit Noorwegen is op oudejaarsavond in de Deense hoofdstad Kopenhagen in een taxi gestapt om zich naar huis te laten rijden, ongeveer 600 kilometer verderop in Oslo (Noorwegen). Eens aangekomen, kroop hij in zijn bed zonder de rekening te betalen.

  De man van rond de veertig jaar hield het nog voor middernacht voor bekeken op het oudejaarsfeestje waar hij was en ging op zoek naar een taxi. De chauffeur moest wellicht even slikken toen hij de bestemming hoorde: “Oslo, Noorwegen. Snel naar huis!” Maar hij ging akkoord, en daarop startte een rit van 600 kilometer doorheen drie landen, goed voor zo’n zes uren rijden.

  Maar na de lange en blijkbaar uitputtende reis had de dronken man bij aankomst blijkbaar alleen nog maar zin om snel zijn bed in te kruipen. De rekening van goed 18.000 Noorse kronen (ongeveer 1.860 euro) betaalde hij niet. De taxichauffeur riep daarom de politie ter plaatse, die de man aantrof in zijn bed. Hij zal de rekening alsnog gepresenteerd krijgen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. - 89,2 graden als buitentemperatuur

   -89,2 °C de laagste buitentemperatuur ooit gemeten is?

  Vostok is een Russisch weerstation op de Zuidpool. Het ligt 3488 meter (bijna 3,5 kilomter) boven zeeniveau. Tijdens de lange winters is de temperatuur gemiddeld -65 °C, terwijl in de korte zomers deze gemiddelde -30 °C is. De laagste temperatuur die ooit op aarde is waargenomen werd hier gemeten op 21 Juli 1983 en was -89,2 °C (-128,6 °F).


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dankbaar

  Dankbaar

  Iets dankbaar in ontvangst nemen
  is een bevestiging van
  de waardigheid van het geven.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Herinnering

  Herinnering

  Ik wil iedereen er nog eens een keertje aan herinneren dat de "STILLE PAGINA" nog altijd bestaat. Velen weten wel dat dit een blog is waar men overleden bloggers een  stille groet kan brengen. Het zijn niet allemaal bloggers die je er aantreft, het kunnen ook familieleden zijn van bloggers.
  De "Stille Pagina" is niet alleen bestemd voor bloggers. Mensen die het wensen kunnen er ook een  dierbare overledene een plaatsje geven. Kortom, alle mensen die een overledene een herdinkingsplaatsje willen geven op de "Stille Pagina" kunnen dat doen. Het voordeel daarvan is, dat je de overledene altijd kan gaan begroeten, zonder dat je daarvoor naar de begraafplaats moet. Je kan het adres van de "STILLE" pagina altijd doorgeven aan familieleden, vrienden enz... Op die manier kunnen ook zij een groetje brengen aan de overledene. 
  Om zo'n herdenkingsbericht te laten plaatsen, neem je via het gastenboek contact met me op. Ik laat je dan weten welke gegevens ik nodig heb om het bericht te kunnen plaatsen. Uiteraard is deze dienst volledig gratis. 
  Je kan op het plaatje hierboven klikken op de pagina te bezoeken of op de hierna volgende link: http://blog.seniorennet.be/stille_pagina


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 6 januari DrieKoningen

  Op 6 januari vieren we DrieKoningen

  De drie wijzen kwamen uit een verre wereld.
  Ze hadden alle drie een ster gezien.
  Ze wisten dat die ster betekende: de nieuwe koning van de joden is geboren.
  Ze volgden daarom de ster.
  Ze moesten en zouden de nieuwe koning ontmoeten, ook al was het een verre tocht en moesten ze lang reizen.

  Ze groetten Jezus zoals je dat doet met een echte koning.
  Daarom hadden ze dure geschenken mee voor Jezus: goud, wierook en mirre:

  • Wierook staat symbool voor de goddelijkheid.
   Als men in die tijd iemand wierook cadeau gaf, betekende dat: jij staat vast en zeker dicht bij God.
  • Goud is het geschenk bij uitstek om aan een koning te geven.
   In die tijd waren het alleen koningen die goud cadeau kregen.
  • Mirre werd onder andere gebruikt als zalf.
   Mensen wreven er zich soms mee in.
   Maar die zalf werd ook gebruikt om een dood lichaam mee in te wrijven.
   Dat was zo de gewoonte in die tijd.
   Daarom kunnen we zeggen dat het geschenk ook al een beetje verwijst naar de dood van Jezus.
   De dag die we herdenken op Goede Vrijdag.


  Met deze feestdag komt ook een einde aan de kerstperiode.
  Hopelijk komen al jouw wensen voor het nieuwe jaar uit.
  Ik wens het jou alvast van harte toe!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ook schilders in huis tijdens vakantie's ?
   Het kan altijd wel eens gebeuren
  Heerlijke quality time met de kinderen in de vakantie's. Samen knutselen, samen liedjes zingen en...samen de muren bekliederen. Oeps!  Enkele tips om tekeningen van je mooi geverfde muur te verwijderen.

  Een paar trucjes om tekeningen van de muur te verwijderen:


  - Doe tandpasta op een borstel en schuur zacht over de tekening.

  - Veeg de tandpastaresten weg met een vochtige doek.

  - Maak de speciale spons nat en wrijf over de Tovergom.
  - Knijp tot er schuim ontstaat.
  - Veeg schoon met een droge doek.

  Wat is Tovergom?

  Tovergom is een sterkreinigend en natuurvriendelijk onderhoudsproduct. Reinigt zonder te krassen en is geschikt voor het reinigen van metalen als chroom, aluminium, inox, zink, koper, goud, zilver, brons en messing; glas en spiegels; kunststof, pvc en plastic; marmer, graniet, natuursteen, kalksteen, Franse steen en blauwe steen; alle vinyl-, stof- en ledersoorten en zelfs parket.

  Bron: Het Poetsbureau


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Fluor

  Fluor (Waar of niet waar?)

  Fluor zit bijna in alle tandverzorgingsproducten en maakt het tandglazuur harder. Dit zal wel waar kunnen zijn.
  Maar zorg er dan wel voor dat je niet te veel fluor inslikt, want dan komt het in je lichaam terecht, waar het de plaats van andere mineralen inneemt.
  Zo verdingt een teveel aan fluor jodium, wat tot schildklierproblemen kan leiden. Fluor bemoeilijkt ook de opname vancalcium, wat broze botten en nervositeit tot gevolg heeft. Tot slot is te veel fluor ook schadelijk voor de nieren, de zenuwen en de spieren. Ook dit kan wel waar zijn.
  Is dat een reden om onze tanden niet meer te poetsen??? Absoluut niet! Als je nooit meer dan een hoeveelheid aan tandpasta ter grootte van een erwt gebruikt, kan de fluor geen schade aanrichten in ons lichaam. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vaarwel 2017 - Welkom 2018

  Vaarwel 2017 - Welkom 2018 !

  Het jaar 2017 was voor mij een heel druk jaar. Een jaar dat ik waarschijnlijk niet vlug zal vergeten omwille van de droevige gebeurtenissen, beetje tegenslag met de gezondheid en ook op familiaal vlak liep alles niet zoals verwacht. Gelukkig waren er ook mooie momenten, maar die kan ik op één hand tellen. De bezigheden die ik in 2017 had, verzettten mijn gedachten, zodat ik niet al te veel aan de trieste dingen dacht.

  Op het einde van het jaar 2017 nam ik de tijd om alles op een rijtje te zetten en om bepaalde dingen een plaats te geven. Ben al blij dat Kerstmis goed verlopen is en dat ik een goede start kon maken van het oude- naar het nieuwe jaar 2018. Zoals wellicht iedereen heb ik wensen en bepaalde voornemens gemaakt. Eigenlijk heel simpel. Leven van dag naar dag en afwachten wat erop me afkomt. Plannen maken voor de toekomst doe ik al lang niet meer omdat ik er mij door bedrogen voelde. Toch hoop ik dat het nieuwejaar beter wordt dan het voorbije jaar. Dat zal ik wel merken of ondervinden de komende 362 dagen, dit jaar nog te bieden heeft. Blij zal ik zijn dat ik dit jaar overleven mag in betere omstandigheden.

  Bedankt aan diegene die dit gelezen hebben. Vraag absoluut geen medelijden, maar gewoon vriendschap. Ik wens iedereen een heel mooi jaar 2018 en hoop dat al julle wensen in vervulling mogen gaan. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zo maar een versje om het jaar mee te beginnen

  Zo maar een versje

  Gezondheid is het grootste geschenk,
  tevredenheid de grootste rijkdom,
  trouw de beste relatie.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaarwel 2017 - Welkom 2018

  Beste vrienden en vriendinnen bloggers,

  Bij deze neem ik afscheid van het jaar 2017 en ook wel een beetje van jullie.
  Ik ga namelijk Kerst- en Nieuwjaar vieren in mijn familiekringen.
  Daar ik een tamelijke grote familie heb, wordt het een drukke periode.
  Vandaar dat ik geen tijd zal hebben om te bloggen tijdens de feestdagen.
  Ik ben weer terug op woensdag 3 januari 2018.

  Ik wens al mijn bezoekers een zalig Kerstfeest en
  een gelukkig nieuwjaar 2018.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmens zijn

  Kerstmens zijn

  Is volop leven en een en al vrede zijn.

  Is alle geweld bannen uit landen en huizen en straten en gebouwen en harten.

  Is handen reiken en inzien:
  als God het de moeite vindt om echt mens te worden... waarop wachten wij dan...

  Mensen zijn tot grootse zaken in staat... op voorwaarde dat het voor iedereen is...

  Ook jij bent van goede wil, toch?

  LEEF !


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel mensen leven maar half

  Veel mensen leven maar half,
  omdat ze zich blind staren
  op al wat negatief is en verkeerd loopt.

  Leer het goede der dingen zien,
  want "de mooiste rozenstruik heeft niet de minste doornen,
  maar de mooiste rozen".

  Wees geen verwend kind dat humeurig wordt,
  wanneer het niet alles heeft wat het wenst.

  Het geluk ligt meestal binnen handbereik
  en het is niet nodig het ver te gaan zoeken.

  Als je denkt: het leven heeft me niets te bieden,
  denk dan aan mensen,
  Al was het maar één,
  die veel van je houden.

  Bron: Valeer Deschacht

  bloemen


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstmis

  Kerstmis wordt elk jaar gevierd op 25 december.  Christenen in West-Europa vieren op de dag de geboorte van Jezus.
  Hij wordt de Zoon van God of Messias genoemd.
  In de oosterse christelijke kerken viert men Kerstmis dertien dagen later.
  Kerstmis is een belangrijk christelijk feest.
  Vaak zijn er op de avond voor Kerstmis (24 december) speciale vieringen in de kerk: een kerstviering of een middernachtsmis.
  Christenen hebben Kerstmis voorbereid in de advent.
  Licht en kaarsen spelen een belangrijke rol in de advent, maar ook met Kerstmis.
  Kerstmis wordt ook wel eens 'het feest van het Licht' genoemd.
  Het 'Licht' verwijst niet enkel naar de kaarsen, maar ook naar Jezus die ook wel eens 'het Licht van de wereld' wordt genoemd.

  kerststal


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doordenkertje

  Vraag niet wat een ander zegt van uw doen en laten,
  Handel eerlijk en oprecht en laat eenieder praten.
  Het ware te wensen dat menige mensen
  met al hun gebreken zichzelf eerst bekeken.
  Dan zouden zij 't praten van een ander laten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensoioen

  Pensioen

  Al jaren is de overheid aan 't klagen over de pensioenuitkeringen. Voor de gewone burger is er niet genoeg geld in de kassa om een redelijk pensioen uit te keren. Maar ik ben er zeker van dat de mensen van de overheid niks zullen te kort komen als zij op pensioen gaan.
  Nu heb ik tijdens het nieuws wel een heel merkwaardige uitspraak hierover gehoord. Ik noem geen namen, maar die mijnheer zei hetvolgende:

  Het wordt alsmaar moeilijker om pensioenen uit te betalen. Vroeger leefden de mensen na hun 65ste jaar nog ongeveer 10 jaar lang. Heden ten dage is dat gestegen met 20 jaar en dat is een probleem.

  Krasse uitspraak als je me vraagt. Dat komt er eigenlijk op neer, dat wanneer we op pensioen zijn, we niet te lang meer zouden mogen leven. Want hoe langer we leven als gepensioneerde, des te langer pensioenen er moeten uitbetaald worden. En dat is een probleem volgens die mijnheer.

  We moeten in ons leven al hard en lang genoeg werken en als je uiteindelijk op pensioen gaat, krijg je een uitkering waarmee je amper je rekeningen kan betalen. Voor vertier en plezier hebben we dan niet genoeg geld meer over. Zelfs naar de dokter gaan wordt vaak uitgesteld. Een ziekenhuisopname kost handen vol geld en je kan dan maar beter hiervoor verzekerd zijn, tenminste als je al die sociale bijdragen nog kan betalen enz.... enz...

  Hebben mensen die altijd gewerkt hebben dan geen volwaardig pensioen verdiend? Of moeten we werken tot op het einde van onze dagen? We mogen wel belanstingen genoeg betalen. 

  Dan zegt men: Geniet maar van je pensioen!
  Dat kan alleen maar als we daarvoor genoeg centjes krijgen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bescherm e schoenen tegen sneeuw en zoutkringen

  Zo bescherm je schoenen tegen sneeuw en verwijder je zoutkringen.

  schoenen  

   
   
  De hevige sneeuwval slibt niet alleen de wegen dicht, dit weer is ook een regelrechte ramp voor je schoenen. Zonder de juiste bescherming, krijg je de vlekken van sneeuw en strooizout er nooit meer uit. Onder het motto dat voorkomen beter is dan genezen, leggen we jullie haarfijn uit hoe je schoenen mooi houdt bij sneeuw.

  Je schoenen zo goed mogelijk voorbereiden op de winterse weersomstandigheden is de sleutel om ze langer mooi houden. Al moet je elke stof wel nét iets anders behandelen:

  Lederen schoenen smeer je liefst regelmatig in met schoensmeer. Het voedt de stof waardoor ze niet uitdrogen en het leder soepel blijft. Laat een kwartiertje intrekken en spuit ze daarna in met een water- en vuilafstotende spray, en dit ritueel herhaal je best wekelijks. 

  Suède is de binnenkant van leer en staat erom bekend heel gevoelig te zijn voor water en vuil. Als je kunt, draag je dan best ook geen suède als het sneeuwt of regent, al zijn er wel een aantal trucjes om suède enigszins te beschermen tegen winterse weersomstandigheden. Maak de schoenen proper met een rubberen suèdeborstel en spuit ze daarna in met een speciale suède spray. Gebruik vervolgens de zachte kant van de suèdeborstel om ze er terug als nieuw te doen uitzien. Spray tenslotte in met een water- en vuilafstotende spray en herhaal op wekelijkse basis. Vlekken kun je proberen verwijderen met een speciaal vlekschuim (dat je bij de schoenmaker koopt), waarna je het hele proces met de suèdeborstel moet herhalen.

  Nubuck wordt net als suède snel vuil, maar het fluweelachtige leder is wel makkelijker te onderhouden. Of vlekken zijn in ieder geval sneller te verwijderen. Beschermen doe je als volgt: maak de schoenen schoon met een nubuckborstel en spuit ze daarna in met een spray voor nubuck. Gebruik de zachte kant van de gom om de stof terug te doen heropleven. Ook schoenen van nubuck moet je daarna insprayen met een water- en vuilafstotende spray. Zoals bij suède kun je vlekken verwijderen met een vlekschuim. 

  Schoenen van textiel zijn het makkelijkst in onderhoud, maar meestal qua warmte dan weer niet geschikt voor sneeuw. Je beschermt ze simpelweg door ze regelmatig in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray. Vlekken verwijder je met ossengalzeep, warm water en een sponsje. 

  Hoe verwijder je witte kringen?

  Heb je ondanks de goede zorgen toch nog last van witte kringen door strooizout en vocht? Behandel je schoenen dan zo snel mogelijk nadat je de kringen opgemerkt hebt. Door met een vochtige doek over je schoenen te gaan, zorg je ervoor dat het zout er niet verder in doordringt. Eens je thuis bent is het tijd voor het iets grovere geschut.

  Als we tante Kaat mogen geloven, krijg je witte kringen uit je schoenen door een mengsel van lauw water met witte azijn te deppen op de kringen. Het kan zijn dat je deze behandeling moet herhalen, maar doorgaans merk je al na één beurt een groot verschil.

  Zijn je schoenen echt heel nat? Laat ze drogen door er krantenpapier in te stoppen. Zet ze in ieder geval nooit vlak bij de verwarming. Het leer droogt daarvan uit, wat je schoenen in sneltempo naar de knoppen helpt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echt gebeurt!

  Kleuter sluit rokende ouders buiten.

  De ouders van een 3-jarig kind in het Duitse Bremen wilden nog snel even voor het slapen gaan een sigaretje roken op het balkon. Maar het werd een angstig, langdurig nachtelijk avontuur toen de kleuter de sleutel omdraaide en de ouders buitensloot. 

  Het kind was niet van plan de twee weer binnen te laten. Uiteindelijk moesten de politie en de brandweer er aan te pas komen om de verkleumde ouders uit hun benarde positie te halen.
  De kleuter keek vol belangstelling toe hoe het een brandweerman uiteindelijke lukte via een ladderwagen en een raam binnen te komen.
  Echt waar gebeurt, maar dit gebeurde wel in 2008. Dus, beste (groot)ouders, wees op uw hoede als je een peuter in huis hebt, die absoluut tegen roken is.

  roken


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veilige Kerstmis

  Veilige Kerstmis

  In deze tijd van het jaar vergt veiligheid in huis toch net dat tikkeltje extra aandacht. Elk winter opnieuw vatten er immers, ondanks alle waarschuwingen, enkele kerstbomen vuur. Laat het u niet overkomen!

  Tips voor een (brand-)veilige kerst

  Het lijkt allemaal zo evident en toch... In de drukte van de feestelijke familiebijeenkomsten durft men wel eens zondigen tegen de veiligheidsvoorschriften. Daarom zetten we ze nog eens op een rijtje.

  De kerstboom

  • Plaats de boom in de woning op een plaats waar het koel is en ver van drukke plaatsen, zeker niet in de nabijheid van deuren die naar buiten leiden.
  • Plaats bij voorkeur een echte kerstboom; indien u een kunstkerstboom koopt, verifieer dat deze niet ontvlambaar is
  • Geef regelmatig water, ook aan een kerstboom zonder wortel. De voet moet altijd vochtig zijn. Is de pot of voet moeilijk bereikbaar? Gebruik een stuk plastic buis of een stevige kartonnen binnenrol van verpakkingspapier, plaats die in de pot en giet daar het water doorheen.
  • Controleer regelmatig de naalden: zijn de naalden droog of vallen ze af, dan is er brandgevaar en moet kerstboom onmiddellijk buiten
  • Kaarsen horen niet thuis in en rond de kerstboom
  • Doof alle kaarsen en elektrische slingers bij het verlaten woning of het slapengaan
  • Verhinder dat kinderen de elektrische slingers aanraken
  • Gebruik bij voorkeur kaarsjes met batterijen
  • Gebruik geen ontvlambare decoratie

  Vuurwerk

  • Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden: zorg dat wie het vuurwerk afsteekt niet drinkt of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.
  • Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus niet bij droog hout, een gastank of op een plaats waar veel mensen samen zijn.
  • Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing en bescherm u met een veiligheidsbril ( de meeste letsels doen zich voor aan handen en ogen ). Een correcte leverancier van vuurwerk levert gratis een veiligheidsbril.
  • Hou kinderen uit de buurt van vuurwerk
  • Niet ontploft vuurwerk mag niet terug aangestoken worden. Maak nat of bewaar in een emmer water.
  • Ga naar of er geen reglement is uitgeschreven in uw gemeente over het gebruik van vuurwerk. In sommige gemeenten of steden is er een totaal verbod.

  Fondue of gourmet

  • Gebruik bij voorkeur elektrische toestellen, maak het snoer altijd stevig vast aan de tafel poot en laat kinderen nooit alleen met dit toestel
  • Vermijd overbelasting van het elektrisch circuit door teveel aansluitingen op hetzelfde stopcontact; stekkerdozen mogen niet op elkaar worden aangesloten
  • Plaats ontvlambare en brandbare vloeistoffen op minstens 1 meter van een hittebron

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geloof je in mirakels

  mirakels

  Geloof je in mirakels?
  Ze bestaan echt.
  En wat meer is,
  we kunnen ze elke dag doen.
  Het is bovendien gemakkelijk
  en het kost niets.
  Door een glimlach, een knuffel,
  een streling, een zoen.

  Wat vriendelijkheid, behulpzaamheid,
  beleefdheid, meevoelen, troost, geduld,
  Liefde kortom.

  Bron: Pol Vanhaverbeke.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Nicolaas

  SINT-NIKOLAAS

  Volgens de overlevering zou Sint-Nikolaas heel wat mirakelen verricht hebben. Zo redde hij niet alleen drie kinderen uit de handen van een bloeddorstige herbergier, hij zorgde er ook voor dat de drie huwbare dochters van een arme edelman, die geen geld had om ze uit te huwelijken, niet in de prostitutie belandden. Hij deed dat door, telkens wanneer een van de meisjes, de huwbare leeftijd bereikt had, een beurs met geld door het raam naar binnen te gooien, zodat ze toch een eerbaar leven konden leiden.
  Hierdoor ontpopte zich Sint-Nikolaas zich tot de patroon van de trouwlustige en jonge meisjes en bestond vroeger in sommige kerken het gebruik om op 6 december een arm meisje uit tehuwelijken en haar een bruidsschat te geven.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan je van kou verkouden worden?

  Kan je van kou verkouden worden?

  Veel mensen denken dat je letterlijk kou vat door tocht of winterkou, maar dat is niet waar. Een verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Je moet op de een of andere manier incontact komen met het virus.

  Kan je van kou verkouden worden?

  Microdruppeltjes

  Verkoudheidsvirussen zijn in staat om de luchtwegen binnen te dringen. Eenmaal binnen begint de productie van nieuwe virusdeeltjes en dan word je ziek. Mensen die besmet zijn, kunnen dit weer makkelijk overbrengen naar anderen door te niezen, lachen of hoesten. Hierdoor komen namelijk kleine druppeltjes terecht in de lucht en zo in de luchtwegen van anderen. Die mensen kunnen ook weer verkouden worden en op die manier verspreidt het virus zich steeds verder.

  Maar hoe komt het dan dat er in de herfst en winter, als het kouder is, veel meer mensen verkouden en grieperig zijn? De reden is eigenlijk heel simpel: doordat er veel meer binnen gezeten wordt met de ramen dicht en de verwarming aan. Kijk bijvoorbeeld naar scholen. Kinderen spelen minder buiten. En in klaslokalen wordt veel minder geventileerd dan in het voorjaar en de zomer. Wanneer iedereen dicht op elkaar zit, is de kans dat virussen worden overgedragen veel groter.

  Vatbaarder

  Je wordt dus niet verkouden van kou, maar bent wel vatbaarder voor een infectie als je het koud hebt. Dit komt doordat je slijmvliezen bij kou slechter doorbloed worden en het natuurlijke afweersysteem daardoor minder werkt. Ook moet het lichaam bij kou harder werken om warm te blijven en daardoor is de weerstand ook niet optimaal.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinterklaas

  Sinterklaas is alweer een poosje in ' land. Alhoewel de brave man en z'n pieten het hard te verduren kregen, geven ze het toch niet op. Niet alleen omdat ze veel werk hebben, maar ook vanwege hun uiterlijke.
  Zo zouden de pieten niet zwart meer mogen zijn en mag de Sint geen kruis meer op z'n mijter dragen. Wat eeuwenlang als normaal beschouwd werd is ineens abnormaal. 
  Maar ja, buiten al die kritiek is het Sinterklaasfeest ook niet meer wat het ooit geweest is. Vroeger geloofde alle kinderen er nog echt in. Ze dachten dat hij echt bestond en vele kinderen hadden het ook niet zo op hem staan. Het speelgoed dat gebracht werd was meer dan welkom. Maar de Sint en z'n pieten waren niet zo graag gezien. Want Sinterklaas kon de kinderen het hele jaar door volgen en kijken of ze wel braaf waren geweest. Ze begrepen het niet hoe de Sint dat kon weten.
  De dag van heden geloven de allerkleinsten nog in Sinterklaas. Kinderen vanaf ongeveer 4 à 5 jaar, weten nu al maar te goed wie de man is. Alhoewel de Sint of de pieten nu ook van het vrouwelijk geslacht kunnen zijn. In ieder geval, wordt Sinterklaas nog altijd gevierd en brengt hij nog steeds speelgoed en andere geschenken. Alleen jammer dat de Sint de armste kinderen vergeet. Zijn er dergelijke kinderen die in uw buurt wonen??? Schenk ze dan het speelgoed waar uw (klein)kinderen niet meer mee spelen en dat nog in goede staat is.

  Prettig Sinterklaasfeest voor iedereen!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste zondag van de advent

  De eerste zondag van de avendstijd

  De adventstijd begint vier zondagen voor Kerst. In 2017 is dat op zondag 3 december. De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor 'komst' of 'het komen' 'adventus' is, worden de vier weken voor Kerst 'Advent' genoemd.

  advent  Adventus
  Het woord 'advent' is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent Advent: God komt naar ons toe. De Advent heeft in de liturgie een dubbel karakter: Het is de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus ruim 2000 jaar geleden.

  Eveneens is de Advent de periode van verwachting van Jezus' wederkomst op het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn.

  Vier zondagen
  De Advent omvat ongeveer vier weken. De Advent begint op zondag vier weken voor Kerstmis, dus de zondag tussen 26 november en 4 december. De zondagen van deze tijd heten 1e, 2e, 3e, 4e zondag van de Advent. De Advent telt altijd vier zondagen, terwijl het totaal aantal weekdagen kan varieëren van 22 tot 27.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels voederen

  Het vriest (nog) geen stenen uit de grond. En toch is het een goed idee om nu al je tuinvogels te beginnen voederen. In de periode voor de winter stippelen vogels namelijk routes uit om zo efficiënt mogelijk voedsel te verzamelen. Wie er op tijd bij is, heeft deze winter gegarandeerd meer vogels op de voederplank.

  Wordt er regelmatig gevoederd in een tuin? Is er voedzaam eten dat makkelijk bereikbaar is? Ligt er geen kat op de loer? Zijn er goede vluchtroutes voor het geval er een Sperwer opduikt? Het is cruciale informatie die voor vogels het verschil kan betekenen tussen leven en dood.

  Vanaf de herfst, wanneer het flink kouder wordt, de bessen op geraken en insecten in de grond kruipen, beginnen tuinvogels aan de verkenning van hun ideale winterparcours. Dat vaste parcours bevat vaste toplocaties waar ze zeker zijn van voedsel en veiligheid. Dat is cruciaal, want de winter kan soms ongenadig hard en onverwacht toeslaan. Vogels die pas na de winterprik beginnen zoeken, zijn er dikwijls aan voor de moeite. De dagen zijn korter, terwijl een afgekoeld lijf net meer voedsel nodig heeft.

  Appels en zaden
  Wie komende winter veel vogels op z'n plank wil, schiet dus maar beter in actie. Enkele tips: momenteel worden er in ons land veel lijsters gemeld. Wie bessen in de tuin heeft, zal dat al gemerkt hebben. Die lijsters kan je naar je tuin loodsen door extra fruit (appels) te voorzien. Ook vinkachtigen zijn er dit jaar overvloedig. Die kan je dan weer aantrekken met zaden en zonnebloempitten. En dan zijn er natuurlijk de klassieke vetbollen voor mezen.

  In elk geval is zorgen voor variatie een goed idee. Kleine voederplaatsen op verschillende plaatsen in de tuin werken doorgaans trouwens beter dan één grote. Zo krijgen de verschillende soorten de kans op verschillende plaatsen te eten en wordt het voor grotere vogels als duiven moeilijker om zich meester te maken van de hele voedertafel.

  Waarom is voederen belangrijk?
  Volgens de wetten van de biologie hoef je vogels niet bij te voederen. Toch zijn er een aantal redenen waarom we adviseren om dat toch te doen. Vogels verteren bij strenge vorst snel hun vetreserves om een hoge lichaamstemperatuur van om en bij de 40° celsius te behouden. Een Winterkoninkje kan in een koude winternacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen. Bovendien is het natuurlijke voedselaanbod van vogels in ons land de voorbije decennia sterk afgenomen door verstedelijking, industrialisering en intensivering van de landbouw. Daardoor zijn ze aangewezen op onze hulp.

  Schouwspel
  Niet alleen help je de vogels om barre tijden door te komen, je krijgt er een schitterend schouwspel voor terug. Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbijvliegen, laten zich nu gemakkelijk bekijken.


  Bron: Vogelliefhebber-NaTuurpunt


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilziiten

  Stilzitten is niet goed!

  Wie de hele dag stilzit loopt meer risico op kanker, hartziekten, diabetes, depressie en een vroegtijdige dood.
  Het is aangeraden om regelmatig (om de 30 minuten) even op te staan en de benen te strekken.
  Zo kun je in plaats van zittend ook staand telefoneren. De vuilbak een beetje verder van je bureau zetten, zodat je ernaartoe moet lopen om er iets in te gooien, helpt ook al. Moeten we ons hierver zorgen maken? NEEN, maar alle beetjes helpen wel. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook is goed voor 61 verschillende ziektes
  Enkel en alleen met knoflook kun je 61 verschillende ziektes genezen. Dat komt onder meer omdat het parasieten elimineert en de groei van schimmels, gisten zoals candida albicans en andere organismen vertraagt.

  knoflook

  Hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, infectieziektes (griep, keelontsteking, verkoudheid, tandvlees- of dikkedarmontsteking, cholera, dyenterie...), wonden, abscessen en tumoren: er zijn maar weinig aandoeningen waar knoflook geen positief effect op lijkt te hebben. De krachtige antibacterie werking werd al in 1858 vastgesteld door Louis Pasteur, nadat hij knoflook in een petrischaaltje deed en merkte dat de omringende bacteriën werden verwoest.

  Om van een teentje knoflook een krachtig natuurlijk antibioticum te maken, moet je wel wat geduld hebben. Pas wanneer je je versgeperste knoflook vijf minuten laat liggen, wordt er een enzym geactiveerd dat het zwavelhoudende alliine in de knoflook omzet in het krachtige allicine.

  Natuurlijke aspirine

  Knoflook wordt al eeuwen aangeraden als geneeskrachtig middel. De slaven in het oude Egypte moesten het verplicht eten voor hun gezondheid. Het gaf hen het uithoudingsvermogen dat ze nodig hadden om de piramides te bouwen. Maar er is meer.Als je graag op een natuurlijke manier je bloeddruk wilt verlagen, dan is het eten van veel knoflook een natuurlijke methode. Net zoals een aspirientje verdunt het je bloed en zorgt het ervoor dat het sneller door je bloedvaten stroomt. Hierdoor worden er meer voedingsstoffen en zuurstof bij de cellen afgeleverd. Het heeft ook een bloedzuiverend effect, wat betekent dat je lever het wat rustiger krijgt als je look door je eten mengt.

  Daarnaast is het een verrassende mooimaker. Als je je huid graag jong en in conditie wilt houden, ondersteun je die het best van binnenuit met onder meer knoflook. Het zwavel dat in knoflook zit, heeft namelijk een verstevigende werking.

  Heet, heter, heetst

  Knoflook is ook een must wanneer de temperaturen zakken, omdat je het er lekker warm van krijgt - net zoals gember, zwarte peper en ui trouwens. Doe het dus zeker in je wintersoepen en stoofpotjes. Wist je trouwens dat het een goede reputatie heeft als afrodisiacum? Dat laatste werkt natuurlijk alleen als je niet met een lookadem zit. Een vroegere collega van mij was een grote fan van cremekaas met look, en dat ruik je. Omdat ik voor geen goud dezelfde geur wilde verspreiden, heb ik look jarenlang gemeden. Gelukkig kun je er iets aan doen. Bijt na je scampia's met knoflook in een schijfje citroen of limoen, kauw op wat peterselie, basilicum of muntblaadjes, sip van een kop groene thee of pepermuntthee, of eet een appel. De polyfenolen in deze groente- en fruitsoorten neutraliseren de zwavel die knoflook zo adembenemend maakt.

  KOOKTIP

  Wanneer je knoflook eventjes opwarmt, wordt het zachter van smaak. Als je alle voedingsstoffen in je knoflook wilt bewaren, voeg je die wel het best een minuutje voor je je kookpot van het vuur haalt toe.

  Wil je rauwe look onder je hummus mengen of in je olijfdip verwerken? Haal er dan de groene kern uit. Zo wordt de looksmaak niet te overheersend.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze Senioren

  Onze Senioren

  Ze zeggen dat je de oude dag als de "gouden" leeftijd beschouwen mag. Maar af en toe twijfel ik daar toch wel aan, als ik 's avonds weer moe naar bed ben gegaan met mijn oren in de la, mijn tanden in een glas en mijn ogen op tafel, toen ik uitgelezen was.
  En voordat ik inslaap, denk ik dan: "zit er nog iets los dat ik wegleggen kan?", terwijl het mij zo slecht nog niet zit, want ik ben voor mijn leeftijd nog tamelijk fit.
  Elke morgen stof ik mijn hersens wat af en ben blij met de dag die God me weer gaf. 
  Dan haal ik de krant en lees na mijn bad de overlijdensberichten in het ochtendblad. Als mijn naam er niet bij staat, weet ik dat ik nog leef. Het was dus de bedoeling dat ik nog wat bleef.
  Ik geloof dat er toch iets heilzaams in zit, want ik ben voor mijn leeftijd nog redelijk fit.
  Wat is van dit alles tot slot de moraal die te leren valt uit dit goedmoedig verhaal? Voor elk die het ouder zijn glimlachend draagt, als een ander je weer eens "hoe maak je het?" vraggt. Is het beter te zeggen dat het best met je gaat dan die lui te vertellen hoe het echt met je staat!

  Verhaal van: Frans Reekmans uit Diepenbeek. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De meeste vrouwen hebben het vaak kouder dan mannen

   De meeste vrouwen hebben het vaak kouder dan mannen.

  Behalve dat het heel romatisch is om te zeggen dat je het koud hebt, zodat je vriend even z'n arm om je heen kan leggen, is het ook wetenschappelijk bewezen dat vrouwen het eerder koud hebben dan mannen. Bij vrouwen vloeit er minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen. Maar er zijn nog meer redenen.

  Zowel mannen als vrouwen hebben het moeilijk met lage temperaturen. Volgens professor menselijke fysiologie Mike Tipton van de universiteit van Portmouth komt dat doordat de mens ontstaan is in warme streken.

  Later heeft hij zich moeten aanpassen aan lagere temperaturen. Maar van nature hebben we dus liever hoge temperaturen. Toch is het opvallend dat mannen minder problemen hebben met de kou dan vrouwen.

  Tipton onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat vrouwen het wel degelijk kouder hebben dan mannen. Vreemd genoeg komt dat deels doordat vrouwen efficiënter omgaan met de warmte die ze produceren.

  Omdat het vet bij vrouwen beter verdeeld is over het lichaam dan bij mannen, zijn vrouwen beter in staat om het bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Handig zou je denken, maar daardoor stroomt er bij vrouwen ook wel minder bloed naar de handen en voeten. En zo krijgen vrouwen het koud.

  Dat is niet de enige oorzaak. Ook hormonen spelen een rol. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de temperatuur van vrouwen. In de fase na de eisprong kan dat al snel een verschil maken van 1 graad Celsius.

  Overigens heeft ook onze slaap een invloed op onze temperatuur. Nachts daalt onze lichaamstemperatuur, zowel van mannen als van vrouwen. Bij vrouwen gebeurt dat sneller en nadrukkelijker.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo worden je fietstochtjes een succes

  Fietsen met succes!

  bericht

  Kwam jij al eens thuis en dacht je: ˜Deze keer was ik beter thuis gebleven. Met deze tips worden jouw ritjes keer op keer een plezier.


  1. Je fiets

  Check voor je vertrekt nog eens de staat van je tweewieler. De juiste bandenspanning, goede remmen, goed geoliede ketting en werkende lichten: ze zijn essentieel. Voorzie ook een kleine reparatiekit. Handig bij pech onderweg.


  2. Het weerbericht

  Echte fietsers laten zich niet afschrikken door een regendruppel. Toch is het wijs te weten welk weer je kan verwachten. Al is het maar om de geschikte kledij aan te trekken. Eventuele stops kan je incalculeren volgens de kans op neerslag.


  3. Het parcours

  Een goede planning is belangrijk. Dit gezegd zijnde, plan vooraf het aantal kilometers. En houd rekening met wat jij wil: enkel fietsen, iets bezoeken of onderweg iets lekkers eten. O, en kijk ook eens na of je parours over verharde of ook over onverharde wegen gaat.

  Goed voorbereid? Vertek dan maar!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den grootten oorlog 1418

  Tankslag bij Cambrai

  Tijdens de tankslag bij Cambrai op 20 november 1917, in het noorden van Frankrijk werden voor het eerst op grote schaal en met succes tanks ingezet, een jaar na hun mislukte debiit in Fiers aan de Somme in september 1916.
  Het superwapen warvan opperbevelhebber Haig toen had gedacht dat het de oorlog vroegtijdig zou beëindigen, werd sindsdien beschoouwd als onvalmaakt en onbetrouwbaar.
  Ook de Duitsers keken neer op dat mechanische monster op het slagveld. De Britten daarentegen waren er van overtuigd dat tanks meer succes zouden hebben als ze konden worden ingezet op een vastere ondergrond.
  De aanval werd ingezet met 476 Mark IV-tanks over een 8 km breed front,vergezeld van zes infanterie- en twee cavaleriedivisies en 1000 stukken geschut.
  Nauwelijks een paar uur later waren de lichtbewapende Duitsers 6 km teruggedreven naar Cambrai en werd de Siegfriedline voor het eerst in de orrlog doorbroken. Er werden 10.000 Duitse soldaten krijgsgevangen genomen en 123 kanonnen en 281 michinegeweren veroverd.
  Jammer genoeg kregen de Britten de volgende dagen te weinig ondersteuning en bleef de kans om definitief door te breken onbenut. Een week later was het gebied weer in Duitse handen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekenwinkel

  boekenwinkel

  Boekenwinkel

  Een boekenwinkel is een van de weinige bewijzen
  die we nodig hebben ven het feit
  dat mensen nadenken.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tegenslagen

  Tegenslagen

  Als je tegenslagen je verdrietig maken,
  dan mag je niet vergeten dat ieder mens
  harde situarties te verwerken krijgt
  en ook voor jou ie het leven veel te kort
  om jezelf ook maar één uur te beklagen.

  Als kwetsende kritiek je neerslachtig maakt,
  mag je niet vergeten
  dat geen klacht ter wereld zal verhinderen
  dat iedereen over iedereen iets weet
  en dat het na het sterkste applaus
  vorr jou straks ook weer stil wordt.

  Bron: Valeer Deschacht


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verhoogt eten opwarmen in de microgolf het risico op kanker?

  Verhoogt eten opwarmen in de microgolf het risico op kanker?

  voedselbakjes

  Het lijkt tegenwoordig wel alsof je van alles kanker krijgt. Vlees eten, alcohol drinken, zonnen op vakantie en ook van eten in de microgolf opwarmen wordt vaak gezegd dat het de kans op kanker verhoogt. Maar klopt dat ook?
  Zonder een microgolfoven is een keuken niet meer compleet anno nu. Dat bewijst het feit dat meer dan 70% van de Vlaamse gezinnen over een magnetron beschikt. Maar hoewel het uiterst handig is om eten in op te warmen, of zelfs cakes of pizza te maken zoals wij hier al uitprobeerden, bestaat er ook veel argwaan over eten opwarmen in de micro. De stralen zouden namelijk het risico op kanker verhogen.  Alleen bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor die stelling, integendeel zelfs.
  Er zijn verschillende onderzoeken gepubliceerd die opwarmen in de microgolfoven vergeleken met de traditionele manier van opwarmen. De conclusies waren altijd unaniem hetzelfde: eten in microgolven klaarmaken houdt geen groter risico in.

  Plastic

  Een microgolf werk namelijk op elektromagnetische straling en niet op radioactiviteit zoals vaak gedacht wordt. Radioactiviteit wordt wel degelijk aan kanker gelinkt, elektromagnetische straling niet. Maar wat wél risico inhoudt, is het potje waarin je eten opwarmt. “Als je plastic opwarmt, kan dat gevaarlijke stoffen doen vrijkomen. In plastic zitten bijvoorbeeld ftalaten, industriële chemische stoffen die worden toegevoegd om kunstmateriaal flexibeler te maken. Door het opwarmingsproces kunnen die vrijkomen en zo in je eten terecht komen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.  Ftalaten worden onder meer gelinkt aan borstkanker, maar ook diabetes, haarverlies, een hoge bloeddruk en zelfs slaapproblemen. Door plastic potjes in de afwasmachine te wassen, verhoog je de kans dat schadelijke chemicaliën vrijkomen nog meer. Eten opwarmen in de microgolf is op zich dus niet schadelijk, maar schep het op een bord of gebruik glazen potjes.

  Haalt opwarmen in de microgolf voedingstoffen weg?

  Nog zoiets waar vaak voor gewaarschuwd wordt, is dat eten opwarmen in de microgolfoven belangrijke voedingstoffen uit eten weghaalt. Maar ook dat blijkt volgens talloze onderzoeken niet te kloppen. Groenten koken of stomen, haalt zelfs meer voedingstoffen weg dan opwarmen in de magnetron. In water lossen namelijk sommige nutriënten op als sneeuw voor de zon. Het is tenslotte wel belangrijk om voeding niet te lang en op een te hoge temperatuur op te warmen, anders verlies je alsnog voedingstoffen. Zoek dus altijd op voorhand even de instructies op.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sint - Maarten

  Sint-Maarten

  Sint-Maarten was de patroon van heel wat bevolkingsgroepen, zoals de ridders, soldaten, schutters, hoef- en wapensmeden en dit omwille van zijn connecties met het soldatenleven.
  De kleermakers en de wevers kozen hem tot patroon vanwege de mantel die hij doormidden had gesneden en aan een bedelaar gegeven.
  Om diezelfde reden werd hij ook patroon van de armen en de bedelaars. Omdat hij op een bepaald ogenblik uit Poitiers moest wegvluchten om niet in handen te vallen van de ketterse arianen, werd hij tot slot ook verkozen tot patroon van de vluchtelingen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 1917

  Boomskeletten kreunen bijna menselijk
  in schemering van troostloze dagen
  die over 't overstrromde land vervagen
  in kruiddamp van mistgordijnen.
  Omdat landen
  hun vermeende recht betwisten
  moeten mensen hier de wapens richten
  op wie zij eens als vriend erkenden!
  En in 't late uur sterft ook de zon
  haar bloed een stroom
  van kim tot jil een eerbetoon
  aan elke stille droom
  die pas begon
  en hier zijn einde vond...

  Bron: Emmy Swerts


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Laat je niet vangen door misbruik of phishing

  De ene keer proberen cybercriminelen je op te lichten via telefoon, de andere keer via e-mail. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen van een zogenaamde Nigeriaanse prins die zijn fortuin met je wilt delen. We ontvangen regelmatig berichten dat consumenten worden opgebeld door oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Let op: het gaat hier in alle gevallen om zogenaamde phishing-aanvallen, waarbij criminelen privacygevoelige informatie proberen te stelen. Microsoft zal zelf nooit ongevraagd bellen naar consumenten. Ben jij telefonisch of via e-mail benaderd door oplichters? Neem dan direct maatregelen.

  Laat je niet vangen! 5 tips tegen misbruik of phishing
  © Pulse Laat je niet vangen! 5 tips tegen misbruik of phishing

  1. Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes

  Cybercriminelen versturen frauduleuze e-mailberichten en zetten valse websites op. Maar ze kunnen je ook opbellen en beweren dat ze van Microsoft zijn. De gouden regel: wij of onze partners zullen je nooit bellen en kosten in rekening brengen voor het oplossen van computerproblemen. Als je dus zo’n telefoontje krijgt, wees dan meteen op je hoede. De oplichters bieden je zogezegd hulp aan bij het oplossen van je computerproblemen of ze maken je wijs dat ze van het hoofdkantoor van Windows of Microsoft zijn. De bedriegers vragen vervolgens je toestemming om je computer over te nemen en voor dat je het weet wissen zij al je bestanden op je computer, waarvoor ze nadien geld vragen om die terug op je computer te krijgen.

  2. Herken een phishingbericht of misleidende e-mail

  Een phishingbericht of misleidende e-mail is vaak te herkennen aan een aantal factoren:

  • Er wordt een iets te mooi aanbod voorgesteld.
  • Je wordt gevraagd om je privéof accountgegevens op te sturen.
  • Er staan spelfouten in het bericht.
  • Het e-mailadres heeft een buitenlandse domeinnaam zoals someone@example.uk.com.

  3. Verwijder verdachte mails en ga er niet op inq

  Phishingberichten proberen via een e-mail jouw persoonlijke gegevens of geld te verkrijgen. Reageer nooit op e-mails die je vragen privé- of accountgegevens op te sturen. Klik in e-mails die je niet vertrouwt nooit op een link die je zogezegd naar de website van een bedrijf brengt. Die website kan vervalst zijn. Open ook nooit een bijlage bij een verdacht uitziende mail. Als de e-mail van een bedrijf afkomstig lijkt, neem dan telefonisch of online contact op met dat bedrijf om te controleren of die e-mail ook echt van hen afkomstig is.

  4. Meld misbruik

  Ook door phishingberichten of ongevraagde e-mail te melden, help je  bij het blokkeren van spammers. En je hoeft er niet veel voor te doen! Als je een Hotmail of Outlook e-mailadres hebt, ga dan naar Outlook.com, klik op de pijl naast Ongewenst en kies Phishingbericht. Zo wordt de misleidende e-mail bij ons gemeld. Word je opgebeld door iemand die beweert van Microsoft te zijn, noteer de informatie van de beller. Meld dit onmiddellijk aan de politie en dien klacht in bij Federal Crime Unit.

  5. Beveilig je computer

  Werd je telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als medewerker van Microsoft, en heb je gevoelige informatie afgegeven? Of denk je dat je mogelijk schadelijke software hebt geinstalleerd of phishers toegang hebt gegeven tot je computer? Neem dan direct de volgende maatregelen:

  • Wijzig alle mogelijke wachtwoorden: je computer, je e-mailaccount, je internetbankieren, je creditcards, je sociale media en meer. Bij voorkeur vanaf een andere computer.
  • Download en installeer Microsoft Safety Scanner gratis op je computer en voer een scan uit op schadelijke software.
  • Gebruik antivirus-software. Heb je Windows 7, download dan Microsoft Security Essentials. Heb je Windows 8.1 of Windows 10, dan is er automatisch een gratis virusscanner, Windows Defender, geinstalleerd.

  Wie problemen ondervindt kan altijd bij de Microsoft helpdesk terecht. Je kan hen van maandag tot vrijdag bereiken tussen 8:00 en 18:00 op het nummer: +32 2 503 31


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Parijs opent zijn eerste nudistenrestaurant

  In Frankrijk kan je al naar hartenlust de nudist uithangen, met menig strand, camping en zwembad tot je beschikking. Nu is er ook een nieuw restaurant in Parijs waar je zonder blikken of blozen in je adamskostuum mag tafelen. Het restaurant met de toepasselijke naam O’Naturel is sinds vrijdag open. Er is plaats voor veertig naakte gasten, met maaltijden vanaf dertig euro. Bij de binnenkomst worden de klanten gevraagd om hun kleren achter te laten in de vestiaire en gezellig plaats te nemen.

  Geen pottekijkers

  Geïnteresseerden met een hongerige maag moeten zich geen zorgen maken, want pottenkijkers worden koste wat het kost vermeden. Zo blokkeren ze het zicht vanuit de straat, zodat gasten in alle rust aan tafel kunnen schuiven. Wie te benieuwd is, zal zelf uit de kleren moeten gaan.

  Naakt dineren

  Hoewel het valt af te wachten of Parijzenaars staan te springen om naakt te dineren, vielen eerdere initiatieven in bijvoorbeeld Londen al in de smaak. Dat 2,6 miljoen mensen in Frankrijk een regelmatige gewoonte maken van nudisme, kan ook al helpen. Naakt op restaurant gaan, kan een leuk uitje zijn met je partner. Voor een etentje met je schoonouders kies je misschien best tocht een andere plek. Of het eten beter smaakt als je naakt eet, daar twijfel ik sterk aan. Nudisten denken er blijkbaar anders over.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het leven is...

  Het leven is...

  Het mensenleven is als een trein:
  Hij komt eraan,
  hij raast voorbij,
  lang of kort, maar één geheel.
  Dan verdwijnt hij in de verte,
  weg, af, voltooid.
  Ik weet, hij is voorbij,
  ik zie hem niet meer,
  maar hij is er nog steeds.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dolfijnen en walvissen slapen met n oog open

  Dolfijnen en walvissen slapen met één oog open

  Dolfijnen en walvissen zijn zoogdieren. Ze zijn dus warmbloedig en om goed te functioneren moeten ze slapen. Het probleem is de omgeving waarin ze leven. De zoogdieren die op het land leven ademen zonder erbij na te denken. Het lichaam ademt automatisch. Dit zijn 'onbewuste' ademers.

  Dolfijnen en walvissen leven in het water en kunnen vrij lang onder water doorbrengen (soms 30 minuten of zelfs nog langer). Zij moeten dus naar de oppervlakte gaan om te kunnen ademen. Zij zijn dan ook 'bewuste' ademers.

  Dit veroorzaakt dus een probleem wat slapen betreft. Korte periodes slapen is geen optie vanwege het risico dat ze te lang zouden slapen. De oplossing voor hen is dan ook dat ze één hersenhelft tegelijk 'uitgeschakelen'. Er slaapt dus maar één hersenhelft tegelijk. De ander kan dan gewoon in de gaten houden of er geademd moet worden en daar op in spelen. Dolfijnen en walvissen zijn dus altijd minimaal voor de helft wakker.  walvis staart


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Allerzielen

  In het timbre van de dagen
  die vervlakken en vervagen
  op het ritme van de tijd
  dans de salsa, heb geen spijt
  van het niet geleefde leven
  we zijn hier alleen maar voor even
  op dit komisch punt aanbeland
  op de blauwe planeet gestrand
  net een universeel gegeven
  gewond, ofniet, verder leven
  met een ticket retour
  ligt ons sterven op de loer
  bij het vallen worden we opgeraapt
  als dode bladeren bijeengeschraapt
  onze laatste adem verspild
  ons zwijgen voor eeuwig verstild.

  Bron: Tine Hermans 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Allerheiligen

  Allerheiligenmens zijn

  Is volop leven en nooit vergeten wie ons voorgingen.
  Is zich laten inspireren en aanvuren door alle geliefden en heiligen en helden die echt "mens" waren.
  Zij begrepen wat betekent om "Gods werk op aarde te voltooien".
  En nu is het aan ons...
  Hun werk verderzetten
  en handen reikeN
  over de dood heen.
  De liefde doorgeven
  omdat niemand verloren gaat.
  DOORGEVEN!

  Bron: Pr. Filip Vanbiesen


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Winden waaien over de vlakte

  Herfstgedicht 

  Gerelateerde afbeelding


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Aan de Powerpoint makers

  Berichtje voor Powerpointmakers

  Regelmatig krijg ik uitnodigingen via mijn gastenboek of mail om naar Powerpoints te kijken. Hoe graag ik dat ook zou willen doen, moet ik eerlijkshalve bekennen dat ik daarvoor geen tijd heb.
  Soms gebeurt het wel eens dat ik toch Powerpoints bekijk, maar daar blijft het dan bij. Ik reageer dus zelden na het bekijken van zo'n Powerpoint. Hoe mooi ze ook zijn, momenteel heb ik te weinig tijd om een uitgebreide reactie te schrijven aan de maker. Als ik later wat meer tijd zal hebben kan ik dat zeker wel doen.
  Ik hoop dat de Powerpointmakers niet boos op me zullen zijn en dat ze niet gaan wegblijven op mijn blog. Dat zou ik jammer vinden. Weet wel dat het mogelijk is dat ik de powerpoint heb bekeken maar er gewoon niet op reageer.
  Ik dank jullie voor het begrip dat jullie hiervoor wel of niet zullen hebben. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Opwarming van de aarde erger dan gedacht
   Opwarming van de aarde erger dan gedacht!

  Volgens een nieuwe studie is de opwarming van de aarde wellicht veel erger dan we totnogtoe dachten. Wetenschappers ontdekten dat zeetemperaturen jarenlang fout werden gelezen, wat betekent dat de klimaatverandering veel sneller gaat dan voordien gedacht.

  De nieuwe studie stelt dat de methodologie die wetenschappers gebruikten om de zeetemperatuur door de eeuwen heen te begrijpen op een vergissing berust. Ons begrip van de klimaatverandering zou daardoor fundamenteel fout zijn.

  Kouder dan gedacht

  Het nieuwe onderzoek stelt dat de oceanen honderden miljoenen jaren geleden veel kouder waren dan gedacht. Als dit klopt, betekent dit dat de opwarming van de aarde die we momenteel meemaken de ergste is van de voorbije 100 miljoen jaar en dus veel erger dan voordien werd becijferd.

  Tot nog toe meenden wetenschappers dat de temperaturen van de diepzee en het oppervlak van de polaire oceaan 100 miljoen jaar geleden zo'n 15 graden hoger lagen dan vandaag. Maar in werkelijkheid bleven die temperaturen al die tijd relatief stabiel, wat de opwarming vandaag nog alarmerender maakt.

  Sleutelrol

  “Als we het bij het rechte eind hebben, ondermijnt onze studie decennia van klimaatonderzoekâ€, stelt Anders Meibom, hoofd van het Labo voor Biologische Geochemie aan de universiteit van Lausanne. Oceanen bedekken 70% van onze planeet en spelen een sleutelrol in het klimaat op aarde. De mate waarin hun temperaturen hebben gevarieerd is cruciaal om te begrijpen hoe ze zich gedragen en de gevolgen van de huidige klimaatverandering te voorspellen.

  De vorsers menen dat wetenschappers belangrijke processen over het hoofd hebben gezien toen ze de temperatuur van de oceanen miljoenen jaren geleden berekenden. Daardoor dachten ze dat het zeewater warmer was dan in werkelijkheid het geval was.

  Bron: Het Laatste nieuws


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vergeet jullie klokjes niet over te schakelen naar het winteruur

  Zondag 29 oktober moeten we de klok een uurtje terugdraaien. 3 uur wordt 2 uur. 
  Vervelende klus en niet goed voor onze gezondheid. Maar misschien is het wel de laatste keer dat we dit moeten doen. Men heeft eindelijk ingezien dat het qua energiebesparingen niet veel uithaalt. In deze moderne tijden wordt er gebruik gemaakt van besparende energietechnieken. Als de ganse Europese Unie het daarover eens kan worden hoeven we ons niet meer bezig te houden met het zomer- en winteruur. Laat het ons hopen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Haver

  Haver

  Haver, een bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten, is belangrijk voor een goede gezondheid, want ze bevat bétaglucanen, oplosbare voedingsvezels die de LDL-cholesterol -in het bloed verlagen.
  Hver is goed voor de darmflora en bevordert de activiteit van de cellen, wat het immuunsysteem te goede komt.
  Haver wordt dan ook de in de voedselketen zeer veel gebruikt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Telenet werkt in onze straat

  OPGELET!

  Mijn internet operator gaat vanaf maandag 23 oktober tot en met 26 oktober, werken uitvoeren in mijn straat.
  Op maandag 23 oktober zijn mijn telenet-diensten NIET BESCHIKBAAR tuusen 7u30 en 18u. Ik zal die dag dan zeker niet op internet kunnen.
  Vanaf dinsdag 24 oktober wordt er nog verder gewerkt en dan kunnen er onderbrekingen voordoen. Daarmee is een vlot verloop van mijn internet niet gegearandeerd. Deze werken duren tot donderdag 26 oktober tot 18u. 
  Neem het mij dus niet kwalijk als ik geen tegenbezoekje  kan brengen door deze omstandigheden. Ik kan vanaf vrijdag waarschijnlijk zonder problemen weer gebruik maken van mijn telenet-diensten. 

  Bedankt voor uw aandacht en tot zo snel mogelijk!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De strepen van een zebra

   De strepen van een zebra zorgen voor verkoeling?   

  De zebra heeft opvallende wit-zwarte strepen. De strepen zijn een soort beschermingsmechanisme voor de zebra. Door deze strepen kunnen leeuwen een zebra moeilijk onderscheiden. De leeuw ziet namelijk alles in zwart wit. Als een kudde zebra's gaat rennen kan een leeuw de afzonderlijke zebra's niet meer onderscheiden. Naast de bescherming zorgen de strepen voor verkoeling. Doordat de zwarte strepen het zonlicht absorberen en de witte strepen het licht weerkaatsen is er een temperatuursverschil van wel 10 graden celcius tussen de strepen. Door dit temperatuursverschil ontstaat er een beetje wind wat de zebra afkoelt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verantwoordelijk voor ons eigen leven

  Verantwoordelijkvoor ons eigen leven

  Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven. We beslissen zelf of we positief of negatief denken, maar elke gedachte heeft een gevolg en wat we door de tijd heen denken, wordt waarheid.
  Dat waar we aandacht aan schenken, groeit immers en de manier waarop het groeit is afhankelijk van de manier waarop we het aandacht geven: positief of negatief.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar gebeurt verhaal uit de oorlog 1914-1918

  Waar gebeurt verhaal uit de oorlog 1914-1918

  Margaretha Zelle (°1876) was de dochter van een Nederlandse winkelier in hoeden. Toen ze 18 was, trouwde ze en trok met haar man naar Nederlands-Indië. Wegens huwelijksproblemen keerde het paar in 1902 naar Nederland terug. Ze scheidden en Magaretha verhuisde naar Parijs, waar ze de kost verdiende als schildersmodel en optrad in een circus.
  In 1905 begon ze als Mata Hari met het opvoeren van exotische dansen, warbij ze zich van het ene naar het andere kledingstuk ontdeed tot ze alleen nog maar bedekt was met de gouden munten van haar halsketting. Ze trad overal in Europa op.
  Bij het begin van de oorlog verkeerde ze in militaire kringen in Berlijn. In 1915 begonnen er geruchten over haar de ronde te doen en werd ze verdacht van spionage.
  In februari 1917 stuurde de Duitse militaire attaché in Madred een bericht naar Berlijn, waarin hij beweerde belangrijke informatie van Mata Hari te hebben ontvangen. De Fransen onderschepten het bericht en arresteerden Mata Hari.
  Op 24 juli werd ze, na een rommelig proces, ter dood veroordeeld en op 15 oktober gefusilleerd.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Slechte adem

  Slechte adem

  We hebben het allemaal al wel eens. Een slechte adem ontstaat meestal niet door wat je eet, maar door een verkeerde mondhygiëne. Daardoor ontstaat er een aanslag op de tong, waarin bacteriën zich nestelen en een vieze geur afgeven. Een tongschraper om je tong te reinigen, elke dag flossen en je mond na het tandenpoetsen spoelen met mondspoeling zonder alcohol, kunnen wonderen doen. Mondhygiëne is belangrijk. Op die manier vermijd je een slechte adem en blijft je gebit gezond. Regelmatig naar de tandarts voor controle blijft aan te raden. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Stille Pagina

  Graag wil ik iedereen er aan herinneren dat de "STILLE PAGINA" nog steeds bestaat. Ik beheer die pagina nog altijd. Heb wel gemerkt dat er de laatste tijd niet zoveel berichten meer worden geplaatst. Is deze pagina in de vergetelheid geraakt?
  Ik laat gewoon even verstaan dat deze nog altiijd online is. Zijn er overlijdens die je graag op die pagina wil laten plaatsen, dan hoef je me dat gewoon via mail te laten weten. Deze blog is een plaats waar je uw dierbaren altijd een groetje kan brengen, zonder dat je daar de deur voor uit moet. Het adres: http://blog.seniorennet.be/stille_pagina  Ik dan jullie voor je aandacht en ik hoop dat de pagina weer vaker wordt bezocht.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoeveel zuurstof produceert n boom

  Hoeveel zuurstof produceert één boom

  Eén enkele volwassen boom kan in één seizoen evenveel zuurstof produceren als tien mensen op een heel jaar inademen. Meer nog... bomen zuiveren de lucht op grote schaal.
  Laat die bomen dus maar in weelde groeien in plaats van ze te kappen. Het zijn onze zuurstofleveranciers en ze zorgen voor heel wat leven op aarde. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wist je...

  Wist je dat als je een goudvis in een donkere kamer opsluit, hij wit wordt?

  witte goudvisEen goudvis zal zonder enige vorm van licht na lange tijd van kleur veranderen. De mooie goude kleur zal verdwijnen en hij wordt wit van kleur.

  Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze nog een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje. Zelden of nooit is de kleurverandering het gevolg van een ziekte bij de vis. Er zijn wel verschillende andere oorzaken te noemen. Het kan bijvoorbeeld een erfelijke afwijking bij de vis zijn. Het is dan dus genetisch bepaald dat de vis verandert. Ook kan het een gevolg zijn van ouderdom. Door de leeftijd van de vis gaan de pigmentcellen minder goed werken. Dit is te vergelijken met het grijs worden van de haren bij oudere mensen. Verder kan het wit worden van de vis veroorzaakt worden door zaken als de temperatuur van het water, slechte waterkwaliteit, het ontbreken van bepaalde stoffen in de voeding, de hoeveelheid zonlicht, etc. Als die omstandigheden weer in gunstige zin veranderen, is het dus zeker mogelijk dat de vis zijn kleur weer terugkrijgt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Das

  DAS  

  Een das maakt ondergrondse burchten die hij heel netjes houdt. Zijn dieet bestaat voor tachtig procent uit insecten: regenwormen, kevers en slakken. Hij lust ook wel kersen, graan of vogeleieren. In bossen of grasvelden voelt hij zich veilig. Daar vind je hem dus ook.
  Overdag blijft hij in zijn burcht, maar ’s avonds trekt hij erop uit. Dassen zijn echte speelvogels. In hun territorium vind je speelplekken en krabbomen. Kom je een das tegen? Dan mag je terecht trots zijn, want in Vlaanderen is hij vrij zeldzaam.
  WAAR VIND JE EEN DAS? Dassen komen bij valavond uit hun burcht. Net zoals bij reeën, moet de wind in je gezicht blazen. Dan ruiken ze je niet.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Welkom Oktober

  De zomer sluit zich af, definitief,
  in kleur, indian summer,
  multicolor bladeren,
  roestbruin poot zich vrolijk naat het groen neer,
  besen van mahonia worden gretig weggepikt door
  schaarse appelvinken,
  het leven buigt weer naar de aarde toe,
  een spitsmuis, een egeltje, een zeldzame tor
  zoeken de beschutting tussen wat kreupelhout.

  Bron: De druivelaar - Tine Hertmans.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Beukenboom

  Wist je:

  Dat een beukenboom tot 45 meter hoog kan worden en in normale omstandigheden 200 jaar oud kan worden?

  De beuk heeft een dicht bladerdek dat geen licht doorlaat, waardoor onder de beuk niets groeit. Bij snik hete zomerdagen is het er ook lekker koel onder.

  Jammer genoeg krijgt hij pas na 50 jaar beukennootjes en daarna vervolgens om de vier jaar. 

  De eekhoorn, de bosmuis, de boomkliever enz.. zijn verzot op de beukennootjes.

  Dit exemplaar op de foto is te vinden in de stad Utrecht. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Benauwende angsten

  Benauwende angsten

  Benauwende angsten besluipen mij uit de verre verten van mijn verleden...
  Onweerstaanbaar hard teisteren, treiteren en striemen zij mijn heden.
  Ik zoek een uitweg, een bevrijding, een eindeloze rust, weg van spot, hoon en pech...
  Ik zoek, ik zoek, maar struikel steeds over dezelfde vragen die medogenloos aan mijn ego knagen.
  Waar is die warme schouder waarop ik mijn vermoeide hoofd te rusten leg?
  Die warme schouder en dat heerlijk sussende woord...
  maar bovenal die beschermende knuffel die toch niemand stoort?

  Knuffel voor iedereen!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Herfstspin

  Herfstspin

  wielwebspin

  De herfst is het seizoen van de wielwebspinnen. Ze zijn al heel de zomer aan het oefenen om webben te bouwen in de vorm van een wiel. Dat is de meest efficiënte manier om zo weinig mogelijk materiaal toch een groot vangoppervlak te creëren. Hoe beter ze dat doen, hoe meer ze vangen, hoe langer ze overleven om uit te groeien tot volwassen sinnen die zich in de herfst kunnen voortplanten.

  Het mooiste voorbeeld is de kruisspin. Geboren in mei als een klein geel bolletje en in oktober in volle glorie te bewonderen midden in haar web. De kruisspin is alomtegenwoordig, zo lijkt wel. Tot je eens dichter gaat kijken (voor de durvers!.

  En kijk: op verschillende van die spinnen staat helemaal geen kruis op de rug en is dat daar een stemvork om het kopborststuk? De voorste pootparen zijn relatief langer en dat web hangt zo'n beetje schuin. We hebben te maken met de meest algemene onbekend spin: de herfstspin. De naam is zo gekozen omdat een heel verwante soort, de lentewielwebspin, vroeger in het jaar volwassen is. Tricky: hoewel de hefstspin een wielvormig web heeft, behoort ze tot de familie van de strekspinnen. Dat zie je wanneer ze zich aan de rand van haar web tegen een takje uitstrekt en zo bijna onzichtbaar wordt.

  Het liefdesleven van herfstspinnen is uitvoerig beschreven. Kort samengevat komt het hier op neer. Het mannetje komt om bezoek in het web van het vrouwtje, eet vaak een hapje mee, pakt haar in met zijn charmes en wat spinrag en na de nodige plichtplegingen gaan ze als vriende uiteen. Hij trekt wellicht naar het web van een ander vrouwtje. Zij bereidt zich voor op Halloween en knutselt eipakjes die ze in de buurt van haar web tegen een blad of takje spint. 

  Je hoeft niet naar afgelegen natuurgebieden te trekken om kennis te maken met de natuur. Je trekt gewoon de achterdeur open en gaat op safari in je eigen tuin. Wie de natuur een handje wil helpen, kan daarmee beginnen in de tuin, hoe klein die ook is. Vogels voeren en beloeren, een nestkast voor wilde bijen of koolmezen, een border vol bloemen voor de vlinders. Misschien vang je wel een glimp op van het intieme leven van de herfstspin.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 12 Mol Wezel

  Wezel

  De naam Wezel is afkomstig van ‘Weselloe’. Dit betekent ‘bos met stukken weiland’, afkomstig van wese (= weide) en lo (=bos). Het gehucht kwam pas tot bloei, nadat de lood- en zinkfabriek Vieille Montange, nu Nyrstar, in 1889 werd opgericht. Wezel kreeg tien jaar later zijn erkenning als parochie. In 1906 werd de oude noodkapel afgebroken en kwam er langs de Sint-Jozeflaan een heuse kerk in de plaats.

  Sint-Jozefkerk van Mol-Wezel

  Dit waren dan achtereenvolgens de twaalf gehuchten van Mol. Kleine uitleg over ieder gehucht met een afbeelding van bekende en oude gebouwen. Het hoofdstuk Molse gehuchten is hierbij afgerond. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 11 Mol Sluis

  Sluis

  Sluis is één van de oudste gehuchten van de gemeente. Bovendien heeft Sluis het langst zijn landelijke stempel bewaard. Verschillende grote boerderijen waren er gevestigd. De naam van het gehucht verwijst naar de sluizen op de plaatselijke waterlopen waarmee de beemden bewaterd werden. Op de grens met buurgehucht Donk liggen de bekende zandputten waar vanaf 1845 wit zand gewonnen wordt. Door de zandwinning zijn in Sluis verschillende grote waterputten ontstaan. Deze gaven op hun beurt de mogelijkheid tot waterrecreatie. Daarnaast is Sluis de thuishaven van het Jakob Smitsmuseum.

  Jacobs Smitsmuseum van Mol-Sluis. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 10 Mol Rauw

  Rauw.

  Puur aardrijkskundig bekeken, maakt het gehucht Rauw eerder deel uit van Lommel of Balen. Toch bestaat er geen twijfel: de inwoners voelen zich op en top Mollenaar.
  De parochie werd gesticht in 1889. Sindsdien is er door de wat afgezonderde ligging een sterk gemeenschapsgevoel gegroeid. Rauw is vooral gekend omwille van zijn kanalen en meren. Maar liefst een zesde van de oppervlakte van Rauw bestaat uit water. Die meren zorgen er voor dat jaarlijks duizenden toeristen Rauw uitkiezen als hun vakantiebestemming. Overnachten kan in het recreatiepark Sunparks Kempense Meren of in camping Zilverstrand.
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Rauw bekend omwille van de ‘spriet’. Bij het verbreden en verdiepen van het Maas-Scheldekanaal in 1928 haalden de baggerboten kastanjebruine brokken hout boven. Al snel werd deze goedkope brandstof door de inwoners opgehaald met kruiwagens. Vooral tijdens de eerste barre oorlogswinter, toen de steenkolen gerantsoeneerd werden, was het spriet enorm populair.

  Kempische golfclub van Mol rauw


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 9 Mol Postel

  Postel

  Het gehucht Postel is vooral bekend dankzij de abdij en de prachtige natuur. Het gigantische gebied met z’n vele ongerepte bossen is als het ware de groene long van de gemeente. Jaarlijks trekt het gehucht duizenden bezoekers. Voor elk is er wat wils. Je kan er de abdij bezoeken, een gezonde boswandeling of fietstocht maken of gewoon op een terrasje genieten van een deugddoende Postel met een schoteltje abdijkaas. De abdij werd tussen 1128 en 1138 opgericht door de Orde van de Norbertijnen. Belangrijke taken in de Middeleeuwen waren de zielzorg, het onthaal van reizigers (kruispunt van grote wegen: Antwerpen – Keulen en Leuven – ’s Hertogenbosch), landbouw en armenzorg. Gastvrijheid was én is het meest typische kenmerk van de abdij.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 8 Mol - Millegem

  Millegem

  Het woord Millegem verwijst naar ‘mille’, lichte aard, fijn stof, zand. Pas met de samenvoeging van Millegem bij Mol in 1818 kregen de gemeentegrenzen hun huidige vorm. Daarvoor behoorde het gehucht tot de heerlijkheid Geel. Het gehucht kende op dat moment een inwonersaantal van 40. De grenzen van het gehucht werden definitief afgebakend toen in 1854 Stokt bij Millegem kwam.

  Sint-Odradamonument in Mol-Millegem.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 7 Heidehuizen

  Heidehuizen

  Pas sinds 1960 hebben de Heidehuizen zich ontwikkeld tot een echt gehucht. Op een klein aantal huizen na, waren de Heidehuizen de eeuwen daarvoor niet meer dan heidevelden waar de bewoners hun vee lieten grazen en zoden en hei uitstaken voor potstal. Deze hei lag ver van de huizen zodat er voor de herders schuilhutten moesten worden gebouwd. De hutten stonden langs de Molderdijk, de Burgerdijk (nu de Borgerhoutsendijk) en het moeilijk begaanbare Heipad.

  Geen afbeellding beschikbaar.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De twaalf gehuchten van Mol - 6. Mol - Gompel

  Gompel

  Volgens geschiedschrijver Adolf Reydams is Gompel het oudste gedeelte van de gemeente. Al in de vroege Middeleeuwen verbond een brede zandweg de Frankische hoeve van Gompel met het centrum en Ezaart. De ontwikkeling van het gehucht startte vooral met de komst van het glasfabriek langs het kanaal, na de Eerste Wereldoorlog. In 1930 uitte die groei zich in de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Naast de kerk staat een grot met stukken glas uit de fabriek.


  De grot naast de kerk.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 5 Mol - Ginderbuiten

  Ginderbuiten

  De naam Ginderbuiten is afgeleid van de ‘Buitenhijde’, waar het gehucht tegen aanleunde. Ginderbuiten slingerde zich S-vormig richting Lommel. Vanaf de Middeleeuwen was een belangrijke activiteit van de inwoners het ontginnen en vergraven van de heide.
  Tussen het Netedal in het zuiden en de heide in het oosten kreeg het gehucht in de late Middeleeuwen een eigen bestuur en een kapel (hoek Brandstraat – Kapellestraat).
  Ook de wolverwerking thuis nam toe. De beroemdste kermis uit de omtrek was Ginderbuiten kermis. Vanaf 1878 werd het gehucht in twee gehakt door de spoorweg. 
  Door de komst van de glasfabriek in Gompel, tijdens de industrialisering groeide Ginderbuiten uit tot een van de dichtst bevolkte centrumwijken.  Parochiekerk van Mol - Ginderbuiten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 4 Mol - Ezaart

  Ezaart

  De naam Ezaart, vroeger Esaert, wordt gevormd door twee delen. Het eerste deel betekent ‘hees, heester, struikgewas’. Het tweede deel staat voor ‘aard’, gemeenschappelijk gebruikte grond. Samengevoegd betekent Ezaart ‘een plaats met kreupelhout’. Het dorp is vooral bekend voor zijn windmolen, de enige die nog werkt in de gemeente.

  De in 1984 gerestaureerde molen dateert oorspronkelijk van 1856. Andere blikvanger is het oude kapelletje van ‘Onze Lieve Vrouw in Nood’ langs de baan naar Geel. Het kapelletje werd in 1511 gebouwd. Medebeschermd door de lindebomen werd het kapelletje vroeger door reizigers gebruikt als schuilplaats.


  Hallo, de meesten zullen mij zich nog wel herinneren. Is dat niet zo, dan kan je me nu leren kennen. Ik ben Julien uit Mol en ik ga proberen om regelmatig wat op mijn blog te pennen. Breng je me een bezoekje en laat je een berichtje achter, dan kom ik zeker ook eens bij jou langs. Een aangenaam verblijf op mijn blog.


  Om een reactie te plaatsen in mijn gastenboek gebruikt u de toetsen Ctrl+v op je toetsenbord. 


  Kerstawards

  Kersrtawards van bloggers staan lager in deze kolom.
  Ik heb ook weer recent een Facebookpagina. Klik op bovenstaande button.


  Contact

  U kan me een mailtje sturen, indien echt nodig. Stuur me a.u.b. geen mails met uitnodigingen om naar powerpoint of filmpjes te kijken. Daar heb ik helaas geen tijd voor. Bedankt voor uw begrip.   Bedankt voor je reactie in mijn gastenboek. Ik kom zo snel mogelijk bij jou langs. Tot dan!


   

  Op de "Stille Pagina" kan je uw medeleven betuigen aan onze overleden bloggers, familieleden van bloggers, maar ook aan andere mensen die op deze pagina een eeuwige rustplaats kregen. Klik op bovenstaand plaatje.


  Best Friends Forever!  Kerstawards

  Deze awards bliven op mijn blog staat tot na kerstmis. Eind januari 2019 worden ze verwijderd. De awards zijn aanklikbaar.  Nikki  Diana  Eddy  Liliane  Roosje  Christiane


  Claire  Ria  Ella  Brigitte
  Charlotte


  Klaas & Marian  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!