NIEUW: Blog reclamevrij maken?

Ik schrijf hier over allerlei dingen. Dat kunnen interessante schrijfsels zijn, maar ook vrije meningsuitingen die over van alles kunnen gaan. Bezoekers kunnen er desgewenst op reageren.

We zijn de 46de week van 2017

free hits

Springkasteel huren? Woon je in de provincie Antwerpen? Klik dan op bovenstaande button om op de website te gaan kijken. Daar vind je alle info. Reserveer tijdig wanneer je een springkasteel wil huren.

Gedachten

Waak over je gedachten,
ze worden je daden,
waak over je daden,
ze worden je karakter,
waak over je karakter,
het wordt je toekomst.

Als je je geen dwaasheid
kunt herinneren
die je uit liefde hebt gedaan,
dan heb je nooit echt liefgehad.

Archief per maand
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
  Brabbeliaans

  HTML Editor - Full Version

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekenwinkel

  boekenwinkel

  Boekenwinkel

  Een boekenwinkel is een van de weinige bewijzen
  die we nodig hebben ven het feit
  dat mensen nadenken.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tegenslagen

  Tegenslagen

  Als je tegenslagen je verdrietig maken,
  dan mag je niet vergeten dat ieder mens
  harde situarties te verwerken krijgt
  en ook voor jou ie het leven veel te kort
  om jezelf ook maar één uur te beklagen.

  Als kwetsende kritiek je neerslachtig maakt,
  mag je niet vergeten
  dat geen klacht ter wereld zal verhinderen
  dat iedereen over iedereen iets weet
  en dat het na het sterkste applaus
  vorr jou straks ook weer stil wordt.

  Bron: Valeer Deschacht


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verhoogt eten opwarmen in de microgolf het risico op kanker?

  Verhoogt eten opwarmen in de microgolf het risico op kanker?

  voedselbakjes

  Het lijkt tegenwoordig wel alsof je van alles kanker krijgt. Vlees eten, alcohol drinken, zonnen op vakantie en ook van eten in de microgolf opwarmen wordt vaak gezegd dat het de kans op kanker verhoogt. Maar klopt dat ook?
  Zonder een microgolfoven is een keuken niet meer compleet anno nu. Dat bewijst het feit dat meer dan 70% van de Vlaamse gezinnen over een magnetron beschikt. Maar hoewel het uiterst handig is om eten in op te warmen, of zelfs cakes of pizza te maken zoals wij hier al uitprobeerden, bestaat er ook veel argwaan over eten opwarmen in de micro. De stralen zouden namelijk het risico op kanker verhogen.  Alleen bestaat er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor die stelling, integendeel zelfs.
  Er zijn verschillende onderzoeken gepubliceerd die opwarmen in de microgolfoven vergeleken met de traditionele manier van opwarmen. De conclusies waren altijd unaniem hetzelfde: eten in microgolven klaarmaken houdt geen groter risico in.

  Plastic

  Een microgolf werk namelijk op elektromagnetische straling en niet op radioactiviteit zoals vaak gedacht wordt. Radioactiviteit wordt wel degelijk aan kanker gelinkt, elektromagnetische straling niet. Maar wat wél risico inhoudt, is het potje waarin je eten opwarmt. “Als je plastic opwarmt, kan dat gevaarlijke stoffen doen vrijkomen. In plastic zitten bijvoorbeeld ftalaten, industriële chemische stoffen die worden toegevoegd om kunstmateriaal flexibeler te maken. Door het opwarmingsproces kunnen die vrijkomen en zo in je eten terecht komen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.  Ftalaten worden onder meer gelinkt aan borstkanker, maar ook diabetes, haarverlies, een hoge bloeddruk en zelfs slaapproblemen. Door plastic potjes in de afwasmachine te wassen, verhoog je de kans dat schadelijke chemicaliën vrijkomen nog meer. Eten opwarmen in de microgolf is op zich dus niet schadelijk, maar schep het op een bord of gebruik glazen potjes.

  Haalt opwarmen in de microgolf voedingstoffen weg?

  Nog zoiets waar vaak voor gewaarschuwd wordt, is dat eten opwarmen in de microgolfoven belangrijke voedingstoffen uit eten weghaalt. Maar ook dat blijkt volgens talloze onderzoeken niet te kloppen. Groenten koken of stomen, haalt zelfs meer voedingstoffen weg dan opwarmen in de magnetron. In water lossen namelijk sommige nutriënten op als sneeuw voor de zon. Het is tenslotte wel belangrijk om voeding niet te lang en op een te hoge temperatuur op te warmen, anders verlies je alsnog voedingstoffen. Zoek dus altijd op voorhand even de instructies op.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sint - Maarten

  Sint-Maarten

  Sint-Maarten was de patroon van heel wat bevolkingsgroepen, zoals de ridders, soldaten, schutters, hoef- en wapensmeden en dit omwille van zijn connecties met het soldatenleven.
  De kleermakers en de wevers kozen hem tot patroon vanwege de mantel die hij doormidden had gesneden en aan een bedelaar gegeven.
  Om diezelfde reden werd hij ook patroon van de armen en de bedelaars. Omdat hij op een bepaald ogenblik uit Poitiers moest wegvluchten om niet in handen te vallen van de ketterse arianen, werd hij tot slot ook verkozen tot patroon van de vluchtelingen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 1917

  Boomskeletten kreunen bijna menselijk
  in schemering van troostloze dagen
  die over 't overstrromde land vervagen
  in kruiddamp van mistgordijnen.
  Omdat landen
  hun vermeende recht betwisten
  moeten mensen hier de wapens richten
  op wie zij eens als vriend erkenden!
  En in 't late uur sterft ook de zon
  haar bloed een stroom
  van kim tot jil een eerbetoon
  aan elke stille droom
  die pas begon
  en hier zijn einde vond...

  Bron: Emmy Swerts


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Laat je niet vangen door misbruik of phishing

  De ene keer proberen cybercriminelen je op te lichten via telefoon, de andere keer via e-mail. Je kunt bijvoorbeeld een e-mail ontvangen van een zogenaamde Nigeriaanse prins die zijn fortuin met je wilt delen. We ontvangen regelmatig berichten dat consumenten worden opgebeld door oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Let op: het gaat hier in alle gevallen om zogenaamde phishing-aanvallen, waarbij criminelen privacygevoelige informatie proberen te stelen. Microsoft zal zelf nooit ongevraagd bellen naar consumenten. Ben jij telefonisch of via e-mail benaderd door oplichters? Neem dan direct maatregelen.

  Laat je niet vangen! 5 tips tegen misbruik of phishing
  © Pulse Laat je niet vangen! 5 tips tegen misbruik of phishing

  1. Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes

  Cybercriminelen versturen frauduleuze e-mailberichten en zetten valse websites op. Maar ze kunnen je ook opbellen en beweren dat ze van Microsoft zijn. De gouden regel: wij of onze partners zullen je nooit bellen en kosten in rekening brengen voor het oplossen van computerproblemen. Als je dus zo’n telefoontje krijgt, wees dan meteen op je hoede. De oplichters bieden je zogezegd hulp aan bij het oplossen van je computerproblemen of ze maken je wijs dat ze van het hoofdkantoor van Windows of Microsoft zijn. De bedriegers vragen vervolgens je toestemming om je computer over te nemen en voor dat je het weet wissen zij al je bestanden op je computer, waarvoor ze nadien geld vragen om die terug op je computer te krijgen.

  2. Herken een phishingbericht of misleidende e-mail

  Een phishingbericht of misleidende e-mail is vaak te herkennen aan een aantal factoren:

  • Er wordt een iets te mooi aanbod voorgesteld.
  • Je wordt gevraagd om je privéof accountgegevens op te sturen.
  • Er staan spelfouten in het bericht.
  • Het e-mailadres heeft een buitenlandse domeinnaam zoals someone@example.uk.com.

  3. Verwijder verdachte mails en ga er niet op inq

  Phishingberichten proberen via een e-mail jouw persoonlijke gegevens of geld te verkrijgen. Reageer nooit op e-mails die je vragen privé- of accountgegevens op te sturen. Klik in e-mails die je niet vertrouwt nooit op een link die je zogezegd naar de website van een bedrijf brengt. Die website kan vervalst zijn. Open ook nooit een bijlage bij een verdacht uitziende mail. Als de e-mail van een bedrijf afkomstig lijkt, neem dan telefonisch of online contact op met dat bedrijf om te controleren of die e-mail ook echt van hen afkomstig is.

  4. Meld misbruik

  Ook door phishingberichten of ongevraagde e-mail te melden, help je  bij het blokkeren van spammers. En je hoeft er niet veel voor te doen! Als je een Hotmail of Outlook e-mailadres hebt, ga dan naar Outlook.com, klik op de pijl naast Ongewenst en kies Phishingbericht. Zo wordt de misleidende e-mail bij ons gemeld. Word je opgebeld door iemand die beweert van Microsoft te zijn, noteer de informatie van de beller. Meld dit onmiddellijk aan de politie en dien klacht in bij Federal Crime Unit.

  5. Beveilig je computer

  Werd je telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als medewerker van Microsoft, en heb je gevoelige informatie afgegeven? Of denk je dat je mogelijk schadelijke software hebt geinstalleerd of phishers toegang hebt gegeven tot je computer? Neem dan direct de volgende maatregelen:

  • Wijzig alle mogelijke wachtwoorden: je computer, je e-mailaccount, je internetbankieren, je creditcards, je sociale media en meer. Bij voorkeur vanaf een andere computer.
  • Download en installeer Microsoft Safety Scanner gratis op je computer en voer een scan uit op schadelijke software.
  • Gebruik antivirus-software. Heb je Windows 7, download dan Microsoft Security Essentials. Heb je Windows 8.1 of Windows 10, dan is er automatisch een gratis virusscanner, Windows Defender, geinstalleerd.

  Wie problemen ondervindt kan altijd bij de Microsoft helpdesk terecht. Je kan hen van maandag tot vrijdag bereiken tussen 8:00 en 18:00 op het nummer: +32 2 503 31


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Parijs opent zijn eerste nudistenrestaurant

  In Frankrijk kan je al naar hartenlust de nudist uithangen, met menig strand, camping en zwembad tot je beschikking. Nu is er ook een nieuw restaurant in Parijs waar je zonder blikken of blozen in je adamskostuum mag tafelen. Het restaurant met de toepasselijke naam O’Naturel is sinds vrijdag open. Er is plaats voor veertig naakte gasten, met maaltijden vanaf dertig euro. Bij de binnenkomst worden de klanten gevraagd om hun kleren achter te laten in de vestiaire en gezellig plaats te nemen.

  Geen pottekijkers

  Geïnteresseerden met een hongerige maag moeten zich geen zorgen maken, want pottenkijkers worden koste wat het kost vermeden. Zo blokkeren ze het zicht vanuit de straat, zodat gasten in alle rust aan tafel kunnen schuiven. Wie te benieuwd is, zal zelf uit de kleren moeten gaan.

  Naakt dineren

  Hoewel het valt af te wachten of Parijzenaars staan te springen om naakt te dineren, vielen eerdere initiatieven in bijvoorbeeld Londen al in de smaak. Dat 2,6 miljoen mensen in Frankrijk een regelmatige gewoonte maken van nudisme, kan ook al helpen. Naakt op restaurant gaan, kan een leuk uitje zijn met je partner. Voor een etentje met je schoonouders kies je misschien best tocht een andere plek. Of het eten beter smaakt als je naakt eet, daar twijfel ik sterk aan. Nudisten denken er blijkbaar anders over.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het leven is...

  Het leven is...

  Het mensenleven is als een trein:
  Hij komt eraan,
  hij raast voorbij,
  lang of kort, maar één geheel.
  Dan verdwijnt hij in de verte,
  weg, af, voltooid.
  Ik weet, hij is voorbij,
  ik zie hem niet meer,
  maar hij is er nog steeds.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dolfijnen en walvissen slapen met n oog open

  Dolfijnen en walvissen slapen met één oog open

  Dolfijnen en walvissen zijn zoogdieren. Ze zijn dus warmbloedig en om goed te functioneren moeten ze slapen. Het probleem is de omgeving waarin ze leven. De zoogdieren die op het land leven ademen zonder erbij na te denken. Het lichaam ademt automatisch. Dit zijn 'onbewuste' ademers.

  Dolfijnen en walvissen leven in het water en kunnen vrij lang onder water doorbrengen (soms 30 minuten of zelfs nog langer). Zij moeten dus naar de oppervlakte gaan om te kunnen ademen. Zij zijn dan ook 'bewuste' ademers.

  Dit veroorzaakt dus een probleem wat slapen betreft. Korte periodes slapen is geen optie vanwege het risico dat ze te lang zouden slapen. De oplossing voor hen is dan ook dat ze één hersenhelft tegelijk 'uitgeschakelen'. Er slaapt dus maar één hersenhelft tegelijk. De ander kan dan gewoon in de gaten houden of er geademd moet worden en daar op in spelen. Dolfijnen en walvissen zijn dus altijd minimaal voor de helft wakker.  walvis staart


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Allerzielen

  In het timbre van de dagen
  die vervlakken en vervagen
  op het ritme van de tijd
  dans de salsa, heb geen spijt
  van het niet geleefde leven
  we zijn hier alleen maar voor even
  op dit komisch punt aanbeland
  op de blauwe planeet gestrand
  net een universeel gegeven
  gewond, ofniet, verder leven
  met een ticket retour
  ligt ons sterven op de loer
  bij het vallen worden we opgeraapt
  als dode bladeren bijeengeschraapt
  onze laatste adem verspild
  ons zwijgen voor eeuwig verstild.

  Bron: Tine Hermans 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Allerheiligen

  Allerheiligenmens zijn

  Is volop leven en nooit vergeten wie ons voorgingen.
  Is zich laten inspireren en aanvuren door alle geliefden en heiligen en helden die echt "mens" waren.
  Zij begrepen wat betekent om "Gods werk op aarde te voltooien".
  En nu is het aan ons...
  Hun werk verderzetten
  en handen reikeN
  over de dood heen.
  De liefde doorgeven
  omdat niemand verloren gaat.
  DOORGEVEN!

  Bron: Pr. Filip Vanbiesen


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Winden waaien over de vlakte

  Herfstgedicht 

  Gerelateerde afbeelding


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Aan de Powerpoint makers

  Berichtje voor Powerpointmakers

  Regelmatig krijg ik uitnodigingen via mijn gastenboek of mail om naar Powerpoints te kijken. Hoe graag ik dat ook zou willen doen, moet ik eerlijkshalve bekennen dat ik daarvoor geen tijd heb.
  Soms gebeurt het wel eens dat ik toch Powerpoints bekijk, maar daar blijft het dan bij. Ik reageer dus zelden na het bekijken van zo'n Powerpoint. Hoe mooi ze ook zijn, momenteel heb ik te weinig tijd om een uitgebreide reactie te schrijven aan de maker. Als ik later wat meer tijd zal hebben kan ik dat zeker wel doen.
  Ik hoop dat de Powerpointmakers niet boos op me zullen zijn en dat ze niet gaan wegblijven op mijn blog. Dat zou ik jammer vinden. Weet wel dat het mogelijk is dat ik de powerpoint heb bekeken maar er gewoon niet op reageer.
  Ik dank jullie voor het begrip dat jullie hiervoor wel of niet zullen hebben. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Opwarming van de aarde erger dan gedacht
   Opwarming van de aarde erger dan gedacht!

  Volgens een nieuwe studie is de opwarming van de aarde wellicht veel erger dan we totnogtoe dachten. Wetenschappers ontdekten dat zeetemperaturen jarenlang fout werden gelezen, wat betekent dat de klimaatverandering veel sneller gaat dan voordien gedacht.

  De nieuwe studie stelt dat de methodologie die wetenschappers gebruikten om de zeetemperatuur door de eeuwen heen te begrijpen op een vergissing berust. Ons begrip van de klimaatverandering zou daardoor fundamenteel fout zijn.

  Kouder dan gedacht

  Het nieuwe onderzoek stelt dat de oceanen honderden miljoenen jaren geleden veel kouder waren dan gedacht. Als dit klopt, betekent dit dat de opwarming van de aarde die we momenteel meemaken de ergste is van de voorbije 100 miljoen jaar en dus veel erger dan voordien werd becijferd.

  Tot nog toe meenden wetenschappers dat de temperaturen van de diepzee en het oppervlak van de polaire oceaan 100 miljoen jaar geleden zo'n 15 graden hoger lagen dan vandaag. Maar in werkelijkheid bleven die temperaturen al die tijd relatief stabiel, wat de opwarming vandaag nog alarmerender maakt.

  Sleutelrol

  “Als we het bij het rechte eind hebben, ondermijnt onze studie decennia van klimaatonderzoekâ€, stelt Anders Meibom, hoofd van het Labo voor Biologische Geochemie aan de universiteit van Lausanne. Oceanen bedekken 70% van onze planeet en spelen een sleutelrol in het klimaat op aarde. De mate waarin hun temperaturen hebben gevarieerd is cruciaal om te begrijpen hoe ze zich gedragen en de gevolgen van de huidige klimaatverandering te voorspellen.

  De vorsers menen dat wetenschappers belangrijke processen over het hoofd hebben gezien toen ze de temperatuur van de oceanen miljoenen jaren geleden berekenden. Daardoor dachten ze dat het zeewater warmer was dan in werkelijkheid het geval was.

  Bron: Het Laatste nieuws


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vergeet jullie klokjes niet over te schakelen naar het winteruur

  Zondag 29 oktober moeten we de klok een uurtje terugdraaien. 3 uur wordt 2 uur. 
  Vervelende klus en niet goed voor onze gezondheid. Maar misschien is het wel de laatste keer dat we dit moeten doen. Men heeft eindelijk ingezien dat het qua energiebesparingen niet veel uithaalt. In deze moderne tijden wordt er gebruik gemaakt van besparende energietechnieken. Als de ganse Europese Unie het daarover eens kan worden hoeven we ons niet meer bezig te houden met het zomer- en winteruur. Laat het ons hopen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Haver

  Haver

  Haver, een bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten, is belangrijk voor een goede gezondheid, want ze bevat bétaglucanen, oplosbare voedingsvezels die de LDL-cholesterol -in het bloed verlagen.
  Hver is goed voor de darmflora en bevordert de activiteit van de cellen, wat het immuunsysteem te goede komt.
  Haver wordt dan ook de in de voedselketen zeer veel gebruikt.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Telenet werkt in onze straat

  OPGELET!

  Mijn internet operator gaat vanaf maandag 23 oktober tot en met 26 oktober, werken uitvoeren in mijn straat.
  Op maandag 23 oktober zijn mijn telenet-diensten NIET BESCHIKBAAR tuusen 7u30 en 18u. Ik zal die dag dan zeker niet op internet kunnen.
  Vanaf dinsdag 24 oktober wordt er nog verder gewerkt en dan kunnen er onderbrekingen voordoen. Daarmee is een vlot verloop van mijn internet niet gegearandeerd. Deze werken duren tot donderdag 26 oktober tot 18u. 
  Neem het mij dus niet kwalijk als ik geen tegenbezoekje  kan brengen door deze omstandigheden. Ik kan vanaf vrijdag waarschijnlijk zonder problemen weer gebruik maken van mijn telenet-diensten. 

  Bedankt voor uw aandacht en tot zo snel mogelijk!


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De strepen van een zebra

   De strepen van een zebra zorgen voor verkoeling?   

  De zebra heeft opvallende wit-zwarte strepen. De strepen zijn een soort beschermingsmechanisme voor de zebra. Door deze strepen kunnen leeuwen een zebra moeilijk onderscheiden. De leeuw ziet namelijk alles in zwart wit. Als een kudde zebra's gaat rennen kan een leeuw de afzonderlijke zebra's niet meer onderscheiden. Naast de bescherming zorgen de strepen voor verkoeling. Doordat de zwarte strepen het zonlicht absorberen en de witte strepen het licht weerkaatsen is er een temperatuursverschil van wel 10 graden celcius tussen de strepen. Door dit temperatuursverschil ontstaat er een beetje wind wat de zebra afkoelt.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verantwoordelijk voor ons eigen leven

  Verantwoordelijkvoor ons eigen leven

  Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen leven. We beslissen zelf of we positief of negatief denken, maar elke gedachte heeft een gevolg en wat we door de tijd heen denken, wordt waarheid.
  Dat waar we aandacht aan schenken, groeit immers en de manier waarop het groeit is afhankelijk van de manier waarop we het aandacht geven: positief of negatief.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar gebeurt verhaal uit de oorlog 1914-1918

  Waar gebeurt verhaal uit de oorlog 1914-1918

  Margaretha Zelle (°1876) was de dochter van een Nederlandse winkelier in hoeden. Toen ze 18 was, trouwde ze en trok met haar man naar Nederlands-Indië. Wegens huwelijksproblemen keerde het paar in 1902 naar Nederland terug. Ze scheidden en Magaretha verhuisde naar Parijs, waar ze de kost verdiende als schildersmodel en optrad in een circus.
  In 1905 begon ze als Mata Hari met het opvoeren van exotische dansen, warbij ze zich van het ene naar het andere kledingstuk ontdeed tot ze alleen nog maar bedekt was met de gouden munten van haar halsketting. Ze trad overal in Europa op.
  Bij het begin van de oorlog verkeerde ze in militaire kringen in Berlijn. In 1915 begonnen er geruchten over haar de ronde te doen en werd ze verdacht van spionage.
  In februari 1917 stuurde de Duitse militaire attaché in Madred een bericht naar Berlijn, waarin hij beweerde belangrijke informatie van Mata Hari te hebben ontvangen. De Fransen onderschepten het bericht en arresteerden Mata Hari.
  Op 24 juli werd ze, na een rommelig proces, ter dood veroordeeld en op 15 oktober gefusilleerd.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Slechte adem

  Slechte adem

  We hebben het allemaal al wel eens. Een slechte adem ontstaat meestal niet door wat je eet, maar door een verkeerde mondhygiëne. Daardoor ontstaat er een aanslag op de tong, waarin bacteriën zich nestelen en een vieze geur afgeven. Een tongschraper om je tong te reinigen, elke dag flossen en je mond na het tandenpoetsen spoelen met mondspoeling zonder alcohol, kunnen wonderen doen. Mondhygiëne is belangrijk. Op die manier vermijd je een slechte adem en blijft je gebit gezond. Regelmatig naar de tandarts voor controle blijft aan te raden. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Stille Pagina

  Graag wil ik iedereen er aan herinneren dat de "STILLE PAGINA" nog steeds bestaat. Ik beheer die pagina nog altijd. Heb wel gemerkt dat er de laatste tijd niet zoveel berichten meer worden geplaatst. Is deze pagina in de vergetelheid geraakt?
  Ik laat gewoon even verstaan dat deze nog altiijd online is. Zijn er overlijdens die je graag op die pagina wil laten plaatsen, dan hoef je me dat gewoon via mail te laten weten. Deze blog is een plaats waar je uw dierbaren altijd een groetje kan brengen, zonder dat je daar de deur voor uit moet. Het adres: http://blog.seniorennet.be/stille_pagina  Ik dan jullie voor je aandacht en ik hoop dat de pagina weer vaker wordt bezocht.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoeveel zuurstof produceert n boom

  Hoeveel zuurstof produceert één boom

  Eén enkele volwassen boom kan in één seizoen evenveel zuurstof produceren als tien mensen op een heel jaar inademen. Meer nog... bomen zuiveren de lucht op grote schaal.
  Laat die bomen dus maar in weelde groeien in plaats van ze te kappen. Het zijn onze zuurstofleveranciers en ze zorgen voor heel wat leven op aarde. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wist je...

  Wist je dat als je een goudvis in een donkere kamer opsluit, hij wit wordt?

  witte goudvisEen goudvis zal zonder enige vorm van licht na lange tijd van kleur veranderen. De mooie goude kleur zal verdwijnen en hij wordt wit van kleur.

  Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze nog een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje. Zelden of nooit is de kleurverandering het gevolg van een ziekte bij de vis. Er zijn wel verschillende andere oorzaken te noemen. Het kan bijvoorbeeld een erfelijke afwijking bij de vis zijn. Het is dan dus genetisch bepaald dat de vis verandert. Ook kan het een gevolg zijn van ouderdom. Door de leeftijd van de vis gaan de pigmentcellen minder goed werken. Dit is te vergelijken met het grijs worden van de haren bij oudere mensen. Verder kan het wit worden van de vis veroorzaakt worden door zaken als de temperatuur van het water, slechte waterkwaliteit, het ontbreken van bepaalde stoffen in de voeding, de hoeveelheid zonlicht, etc. Als die omstandigheden weer in gunstige zin veranderen, is het dus zeker mogelijk dat de vis zijn kleur weer terugkrijgt.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De Das

  DAS  

  Een das maakt ondergrondse burchten die hij heel netjes houdt. Zijn dieet bestaat voor tachtig procent uit insecten: regenwormen, kevers en slakken. Hij lust ook wel kersen, graan of vogeleieren. In bossen of grasvelden voelt hij zich veilig. Daar vind je hem dus ook.
  Overdag blijft hij in zijn burcht, maar ’s avonds trekt hij erop uit. Dassen zijn echte speelvogels. In hun territorium vind je speelplekken en krabbomen. Kom je een das tegen? Dan mag je terecht trots zijn, want in Vlaanderen is hij vrij zeldzaam.
  WAAR VIND JE EEN DAS? Dassen komen bij valavond uit hun burcht. Net zoals bij reeën, moet de wind in je gezicht blazen. Dan ruiken ze je niet.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Welkom Oktober

  De zomer sluit zich af, definitief,
  in kleur, indian summer,
  multicolor bladeren,
  roestbruin poot zich vrolijk naat het groen neer,
  besen van mahonia worden gretig weggepikt door
  schaarse appelvinken,
  het leven buigt weer naar de aarde toe,
  een spitsmuis, een egeltje, een zeldzame tor
  zoeken de beschutting tussen wat kreupelhout.

  Bron: De druivelaar - Tine Hertmans.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Beukenboom

  Wist je:

  Dat een beukenboom tot 45 meter hoog kan worden en in normale omstandigheden 200 jaar oud kan worden?

  De beuk heeft een dicht bladerdek dat geen licht doorlaat, waardoor onder de beuk niets groeit. Bij snik hete zomerdagen is het er ook lekker koel onder.

  Jammer genoeg krijgt hij pas na 50 jaar beukennootjes en daarna vervolgens om de vier jaar. 

  De eekhoorn, de bosmuis, de boomkliever enz.. zijn verzot op de beukennootjes.

  Dit exemplaar op de foto is te vinden in de stad Utrecht. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Benauwende angsten

  Benauwende angsten

  Benauwende angsten besluipen mij uit de verre verten van mijn verleden...
  Onweerstaanbaar hard teisteren, treiteren en striemen zij mijn heden.
  Ik zoek een uitweg, een bevrijding, een eindeloze rust, weg van spot, hoon en pech...
  Ik zoek, ik zoek, maar struikel steeds over dezelfde vragen die medogenloos aan mijn ego knagen.
  Waar is die warme schouder waarop ik mijn vermoeide hoofd te rusten leg?
  Die warme schouder en dat heerlijk sussende woord...
  maar bovenal die beschermende knuffel die toch niemand stoort?

  Knuffel voor iedereen!


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Herfstspin

  Herfstspin

  wielwebspin

  De herfst is het seizoen van de wielwebspinnen. Ze zijn al heel de zomer aan het oefenen om webben te bouwen in de vorm van een wiel. Dat is de meest efficiënte manier om zo weinig mogelijk materiaal toch een groot vangoppervlak te creëren. Hoe beter ze dat doen, hoe meer ze vangen, hoe langer ze overleven om uit te groeien tot volwassen sinnen die zich in de herfst kunnen voortplanten.

  Het mooiste voorbeeld is de kruisspin. Geboren in mei als een klein geel bolletje en in oktober in volle glorie te bewonderen midden in haar web. De kruisspin is alomtegenwoordig, zo lijkt wel. Tot je eens dichter gaat kijken (voor de durvers!.

  En kijk: op verschillende van die spinnen staat helemaal geen kruis op de rug en is dat daar een stemvork om het kopborststuk? De voorste pootparen zijn relatief langer en dat web hangt zo'n beetje schuin. We hebben te maken met de meest algemene onbekend spin: de herfstspin. De naam is zo gekozen omdat een heel verwante soort, de lentewielwebspin, vroeger in het jaar volwassen is. Tricky: hoewel de hefstspin een wielvormig web heeft, behoort ze tot de familie van de strekspinnen. Dat zie je wanneer ze zich aan de rand van haar web tegen een takje uitstrekt en zo bijna onzichtbaar wordt.

  Het liefdesleven van herfstspinnen is uitvoerig beschreven. Kort samengevat komt het hier op neer. Het mannetje komt om bezoek in het web van het vrouwtje, eet vaak een hapje mee, pakt haar in met zijn charmes en wat spinrag en na de nodige plichtplegingen gaan ze als vriende uiteen. Hij trekt wellicht naar het web van een ander vrouwtje. Zij bereidt zich voor op Halloween en knutselt eipakjes die ze in de buurt van haar web tegen een blad of takje spint. 

  Je hoeft niet naar afgelegen natuurgebieden te trekken om kennis te maken met de natuur. Je trekt gewoon de achterdeur open en gaat op safari in je eigen tuin. Wie de natuur een handje wil helpen, kan daarmee beginnen in de tuin, hoe klein die ook is. Vogels voeren en beloeren, een nestkast voor wilde bijen of koolmezen, een border vol bloemen voor de vlinders. Misschien vang je wel een glimp op van het intieme leven van de herfstspin.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 12 Mol Wezel

  Wezel

  De naam Wezel is afkomstig van ‘Weselloe’. Dit betekent ‘bos met stukken weiland’, afkomstig van wese (= weide) en lo (=bos). Het gehucht kwam pas tot bloei, nadat de lood- en zinkfabriek Vieille Montange, nu Nyrstar, in 1889 werd opgericht. Wezel kreeg tien jaar later zijn erkenning als parochie. In 1906 werd de oude noodkapel afgebroken en kwam er langs de Sint-Jozeflaan een heuse kerk in de plaats.

  Sint-Jozefkerk van Mol-Wezel

  Dit waren dan achtereenvolgens de twaalf gehuchten van Mol. Kleine uitleg over ieder gehucht met een afbeelding van bekende en oude gebouwen. Het hoofdstuk Molse gehuchten is hierbij afgerond. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 11 Mol Sluis

  Sluis

  Sluis is één van de oudste gehuchten van de gemeente. Bovendien heeft Sluis het langst zijn landelijke stempel bewaard. Verschillende grote boerderijen waren er gevestigd. De naam van het gehucht verwijst naar de sluizen op de plaatselijke waterlopen waarmee de beemden bewaterd werden. Op de grens met buurgehucht Donk liggen de bekende zandputten waar vanaf 1845 wit zand gewonnen wordt. Door de zandwinning zijn in Sluis verschillende grote waterputten ontstaan. Deze gaven op hun beurt de mogelijkheid tot waterrecreatie. Daarnaast is Sluis de thuishaven van het Jakob Smitsmuseum.

  Jacobs Smitsmuseum van Mol-Sluis. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 10 Mol Rauw

  Rauw.

  Puur aardrijkskundig bekeken, maakt het gehucht Rauw eerder deel uit van Lommel of Balen. Toch bestaat er geen twijfel: de inwoners voelen zich op en top Mollenaar.
  De parochie werd gesticht in 1889. Sindsdien is er door de wat afgezonderde ligging een sterk gemeenschapsgevoel gegroeid. Rauw is vooral gekend omwille van zijn kanalen en meren. Maar liefst een zesde van de oppervlakte van Rauw bestaat uit water. Die meren zorgen er voor dat jaarlijks duizenden toeristen Rauw uitkiezen als hun vakantiebestemming. Overnachten kan in het recreatiepark Sunparks Kempense Meren of in camping Zilverstrand.
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Rauw bekend omwille van de ‘spriet’. Bij het verbreden en verdiepen van het Maas-Scheldekanaal in 1928 haalden de baggerboten kastanjebruine brokken hout boven. Al snel werd deze goedkope brandstof door de inwoners opgehaald met kruiwagens. Vooral tijdens de eerste barre oorlogswinter, toen de steenkolen gerantsoeneerd werden, was het spriet enorm populair.

  Kempische golfclub van Mol rauw


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 9 Mol Postel

  Postel

  Het gehucht Postel is vooral bekend dankzij de abdij en de prachtige natuur. Het gigantische gebied met z’n vele ongerepte bossen is als het ware de groene long van de gemeente. Jaarlijks trekt het gehucht duizenden bezoekers. Voor elk is er wat wils. Je kan er de abdij bezoeken, een gezonde boswandeling of fietstocht maken of gewoon op een terrasje genieten van een deugddoende Postel met een schoteltje abdijkaas. De abdij werd tussen 1128 en 1138 opgericht door de Orde van de Norbertijnen. Belangrijke taken in de Middeleeuwen waren de zielzorg, het onthaal van reizigers (kruispunt van grote wegen: Antwerpen – Keulen en Leuven – ’s Hertogenbosch), landbouw en armenzorg. Gastvrijheid was én is het meest typische kenmerk van de abdij.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 8 Mol - Millegem

  Millegem

  Het woord Millegem verwijst naar ‘mille’, lichte aard, fijn stof, zand. Pas met de samenvoeging van Millegem bij Mol in 1818 kregen de gemeentegrenzen hun huidige vorm. Daarvoor behoorde het gehucht tot de heerlijkheid Geel. Het gehucht kende op dat moment een inwonersaantal van 40. De grenzen van het gehucht werden definitief afgebakend toen in 1854 Stokt bij Millegem kwam.

  Sint-Odradamonument in Mol-Millegem.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 7 Heidehuizen

  Heidehuizen

  Pas sinds 1960 hebben de Heidehuizen zich ontwikkeld tot een echt gehucht. Op een klein aantal huizen na, waren de Heidehuizen de eeuwen daarvoor niet meer dan heidevelden waar de bewoners hun vee lieten grazen en zoden en hei uitstaken voor potstal. Deze hei lag ver van de huizen zodat er voor de herders schuilhutten moesten worden gebouwd. De hutten stonden langs de Molderdijk, de Burgerdijk (nu de Borgerhoutsendijk) en het moeilijk begaanbare Heipad.

  Geen afbeellding beschikbaar.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De twaalf gehuchten van Mol - 6. Mol - Gompel

  Gompel

  Volgens geschiedschrijver Adolf Reydams is Gompel het oudste gedeelte van de gemeente. Al in de vroege Middeleeuwen verbond een brede zandweg de Frankische hoeve van Gompel met het centrum en Ezaart. De ontwikkeling van het gehucht startte vooral met de komst van het glasfabriek langs het kanaal, na de Eerste Wereldoorlog. In 1930 uitte die groei zich in de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Naast de kerk staat een grot met stukken glas uit de fabriek.


  De grot naast de kerk.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 5 Mol - Ginderbuiten

  Ginderbuiten

  De naam Ginderbuiten is afgeleid van de ‘Buitenhijde’, waar het gehucht tegen aanleunde. Ginderbuiten slingerde zich S-vormig richting Lommel. Vanaf de Middeleeuwen was een belangrijke activiteit van de inwoners het ontginnen en vergraven van de heide.
  Tussen het Netedal in het zuiden en de heide in het oosten kreeg het gehucht in de late Middeleeuwen een eigen bestuur en een kapel (hoek Brandstraat – Kapellestraat).
  Ook de wolverwerking thuis nam toe. De beroemdste kermis uit de omtrek was Ginderbuiten kermis. Vanaf 1878 werd het gehucht in twee gehakt door de spoorweg. 
  Door de komst van de glasfabriek in Gompel, tijdens de industrialisering groeide Ginderbuiten uit tot een van de dichtst bevolkte centrumwijken.  Parochiekerk van Mol - Ginderbuiten.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 4 Mol - Ezaart

  Ezaart

  De naam Ezaart, vroeger Esaert, wordt gevormd door twee delen. Het eerste deel betekent ‘hees, heester, struikgewas’. Het tweede deel staat voor ‘aard’, gemeenschappelijk gebruikte grond. Samengevoegd betekent Ezaart ‘een plaats met kreupelhout’. Het dorp is vooral bekend voor zijn windmolen, de enige die nog werkt in de gemeente.

  De in 1984 gerestaureerde molen dateert oorspronkelijk van 1856. Andere blikvanger is het oude kapelletje van ‘Onze Lieve Vrouw in Nood’ langs de baan naar Geel. Het kapelletje werd in 1511 gebouwd. Medebeschermd door de lindebomen werd het kapelletje vroeger door reizigers gebruikt als schuilplaats.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 3 Mol-Donk

  Donk

  De naam ‘Donk’ is al zeer oud en betekent ‘opduiking uit een moeras’. De kern van de parochie is de kerk van Sint Antonius, gebouwd in 1949. Donk is vooral bekend als industriewijk.

  Getuigen daarvan zijn de gezellige arbeidershuisjes langs de Emiel Bequartlaan. De industrie in Donk waren de witzandgroeven. In 1911 kwam de betonfabriek Johns-Manville. Vanaf 1928 startte de fabriek met de productie van asbest. De uiteindelijke firma Balmatt is al enkele jaren failliet. Naast de betonfabriek kwam in 1922 flessenfabriek Verlica. Zeven jaar later verrees de elektriciteitscentrale Ebes met z’n typische koeltoren, die sindsdien de streek voorziet van elektriciteit. Na de oorlog kwam het Studiecentrum voor Kernenergie, ‘de Atoom’ in de volksmond. Met de komst van andere nucleaire bedrijven heeft het SCK zijn stempel op Donk gedrukt.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 2 Het Centrum

  Centrum

  Het centrumgebied heeft zich ontwikkeld juist ten noorden van de Molse Nete op een oost-westelijke georiënteerde zandrug. Deze lintvormige nederzetting kende aanvankelijk twee polen, de Markt en het Laar. Tot de 19de eeuw was het Laar een grote open vlakte met grasbegroeiing en lommerrijke aanplantingen. Het gebied was opgedeeld in verschillende deelruimten en werd gebruikt als gemeenschappelijke meerplaats voor het drenken van vee. De bouw van het station in de 19 de eeuw heeft er voor gezorgd dat het centrum zich verder noordelijk heeft ontwikkeld. Het centrum is centraal gelegen in de gemeente. Het is het dichtstbevolkte gebied in de gemeente. Dankzij de wekelijkse markt, de vele winkels, cafés en restaurants, het ziekenhuis, de gemeentediensten, het treinstation en de middelbare scholen is Mol-Centrum een echte verzamelplaats voor de inwoners van de verschillende gehuchten.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De twaalf gehuchten in Mol - 1 Achterbos

  Achterbos in Mol

  De naam Achterbos komt letterlijk van achter de bossen. Het gehucht is vooral bekend als de woonplaats van schilder Jakob Smits.

  Andere blikvanger is de kruisweg met de 15 kapelletjes. Tussen de dennenbossen beelden 14 kleine bakstenen kapellen de lijdensgang van Jezus uit, een 15de grote kapel werd later gebouwd. Patroonheilige van Achterbos is de Heilige Apollonia. Al in de 17de eeuw was Achterbos een bedevaartsoord. Gelovigen kwamen bij de kapel van Apollonia bidden om verlost te worden van hun helse tandpijn. De huidige Sint-Apolloniakerk dateert van 1939.

  De bosrijke omgeving van de 15 Kapellekens inspireerde ooit de hele schildersschool rond Jakob Smits en Dirk Baksteen. De 15 Kapellekens is een openluchtkruisweg

  Veertien uniforme kapellen zijn er in 1815 gebouwd. De grootste kapel dateert al uit de 18de eeuw. In 2004 werden de kruisweg en de kapellen grondig gerestaureerd. Sindsdien is de site ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De vernieuwde kruisweg werd plechtig ingehuldigd met een groots dorpsfeest. De site van de 15 Kapellekens is de ideale stop tijdens een fietstocht door de streek. Het bekende fietsknooppuntennetwerk passeert er trouwens.

   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. TIP: Kruidentuin

  KRUIDENTUIN.

  Je kruidentuin kan deze maand al eens uit zijn voegen barsten. Kruiden te over en wat doe je daar allemaal mee?

  In een gerecht volstaat een plukje. Je kunt kruidenolie of kruidenazijn maken en je kunt kruiden ook drogen. Hang takken rozemarijn, salie, tijm of bonenkruid in bossen ondetsteboven op een droge plek in je huis (zolder is meestal een goed idee). Als de kruiden droog zijn, bewaar je ze op een droge donkere plek. Maak met je gedroogde kruiden een eigen theemelange of kruidenzout (gedroogde kruiden vermalen en mengen met zeezout). Zo geniet je het hele jaar door van je kruidentuin. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Voedingswaarden zijn belangrijk

  De voedingswaarde van ons moderne wijze geproduceerde voedsel, is er niet bepaald op vooruitgegaan. Toch is het van groot belang dat we voldoende mineralen en sporenelementen binnenkrijgen, want die zijn noodzakelijk voor de opname van vitaminen in ons lichaam en het goed functioneren van onze spieren en zenuwen.
  Zeewier (een rijke bron van plantaardige eiwiten, vitaminen, mineralen, sporenelementen en ballaststoffen) kan daarom beschouwd worden als een gezonde aanvulling in ons menu.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ooglapje

  OOGLAPJE.

  Als we het over een piraat hebben, dan stellen we ons die meestal voor als een man met een lapje voor een van zijn ogen. Waarschijnlijk waren er wel piraten die een lapje voor een verloren oog droegen, maar de echte reden waarom piraten een ooglap droegen, was gebrek aan licht. Toen er nog geen kunstlicht bestond, kon het immers vrij donker zijn op een schip. Wanneer piraten een donker schip binnendrongen, moesten hun ogen even wennen aan de duisternis en waren ze dus in het nadeel tenopzichte van de scheepslui die zich op het schip bevonden. Ze droegen dus een lap voor één oog om dat dat alvast te laten wennen aan de duisternis. Bij het binnentreden in een onverlichte scheepsruimte, hoefden ze dan enkel dat lapje van oog te verwisselen en konden ze meteen beter zien. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bedankt voor je vriendschap

  Echte vrienden zijn er altijd voor je en ze steunen je ook altijd. Echte vrienden houden van je zoals je bent en leven met je mee. Ze wensen je het beste en zijn niet jaloers. Ze weten wat je waard bent en laten je niet los, ook al heb je even een 'mindere' dag. Echte vrienden zijn oprecht en niet slechts 'gemaakt' lief. Echte vrienden leer je pas kennen als je iets ergs meemaakt en ze keihard nodig hebt. Echte vrienden moet je koesteren.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zeewier

  ZEEWIER

  Reeds in de de 16e eeuw werd zeewier door Chinese kruidengeneeskundigen voorgeschreven aan mensen met een gezwollen schildklier. Twee eeuwen later begon men ook in Europa te gebruiken bij behandeling van  schildklierproblemen. Zeewier bevat immers veel jodium dat werkzaam is bij een traagwerkenden schildklier.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hittegolven die de mens niet kan overleven.

  Hittegolven die de mens niet kan overleven.

  Indiase man wandelt op de uitgedroogde bedding van het meer Ahmad Sar in Ahmedabad, in de Indiase deelstaat Gujarat. © getty.

  Wetenschappers waarschuwen dat de klimaatverandering in zuidelijk Azië voor hittegolven kan zorgen die de mens niet meer kan overleven. De hitte en vochtigheid zouden ervoor zorgen dat mensen sterven aan oververhitting. Noordelijk India, Bangladesh en zuidelijk Pakistan zouden het zwaarst getroffen worden. In die regio wonen anderhalf miljard mensen.

  Recent onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad dodelijk kan zijn.

  Natteboltemperatuur
  Die combinatie wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde natteboltemperatuur. Dat is de laagste temperatuur die een nat voorwerp, dat zich in een luchtstroom bevindt, krijgt ten gevolge van het verdampen van het aanklevende water. Wanneer de natteboltemperatuur tot 35 graden oploopt, kan het menselijk lichaam zich niet voldoende afkoelen om meer dan enkele uren te overleven.

  In het klimaat dat we vandaag kennen, komt de natteboltemperatuur zelden boven de 31 graden uit. Maar in 2015 werd de grenswaarde bijna bereikt in de Perzische Golf. Dat jaar zorgde de hitte voor naar schatting 3.500 doden in Pakistan en India.

  Grenzen van leefbaarheid
  Het nieuwe onderzoek toont aan dat zonder drastische verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, extreme hittegolven zullen zorgen voor natteboltemperaturen tussen 31 en 34,2 graden. "Dat brengt ons op de drempel van de overleefbaarheid, en alles boven de 30 graden is heel ernstig", stelt professor Elfatih Eltahir van het MIT, de auteur van de studie.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Groenten begieten

  GROENTEN BEGIETEN

  Vooral kinderen en onervaren tuiniers begieten hun groenten graag en vaak. Bij ervaren ecologische moestuiniers werkt de compost in de grond als een reusachtige spons, die het water vasthoudt. Ook bedekken ze tussen de groenten hun bodem met grasmaaisel, stro enz... om de verdamping tegen te gaan.
  Dagelijks een beetje water geven maakt je groenten lui: dan blijven hun wortels oppervlakkig. Om de week of om de maand veel water geven doet je groenten diep wortelen en maakt ze sterker.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Als je de massa niet volgt....

  Wie de massa volgt,
  komt niet verder dan de massa.
  Wie zijn eigen weg volgt,
  komt nooit op plaatsen
  waar nog niemand is geweest.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het menselijk hart

    HET MENSELIJK HART.

  Het menselijk hart heeft vetstof nodig als brandstof, gezonde vetten waliswaar!
  Eten we voldoende gezonde vetten, dan zal ons lichaam 'gevaarlijke' vetten maken uit de suikers die we opnemen.
  In heel wat voorverpakte voedingsmiddelen worden die gezonde vetten vervangen door suikers en snelle koolhydraten, die onze bloedvaten doen dichtslibben. 
  Om dat te voorkomen gebruiken we beter elke dag een portie 'gezonde' vetten, zoals roomboter, olijfolie en kokosolie.

  DRAAG ZORG VOOR JE HART, JE HEBT ER MAAR 1.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De tien geboden van een wielertoerist

   De tien geboden van een wielertoerist

  Bovenal bemin uw fiets,
  doe hem steeds op slot,
  respecteer ook het alcoholverbod,
  't is geen luxe om een helm te dragen,
  en scheer uw benen,
  om uw vrouw te behagen.
  Onderhoud uw uitrusting en fiets piekfijn
  en volg de instructies van de wegkapitein.
  Kak of plas nooit langs de baan of tussen de struiken
  en zeker nooit doping gebruiken!
  Wees in de groep de grootste optimist
  en drink pas na de rit een goede trappist.

  Bron: Roland Mispelaere


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mooi weer vandaag

  Het is vandaag weer woensdag 19 juli 2017. De week is weer bijna in de helft. Wat vliegt de tijd toch snel voorbij. Het word vandaag ook 29 graden en dat is te mooi weer om de ganse dag aan de computer te zitten. Men spreekt wel van onweer in de namiddag, maar dat zal wel pas tegen vanavond zijn. Ik waag het in ieder geval om deze namiddag te gaan wandelen langs de Nete hier in Mol. Mijn hondjeBoots mag mee en die zal daar niet rouwig om zijn. De hond uitlaten is een wandelingske rond het blokske zoals we hier zeggen en daar heeft die niet veel aan. Dus, zowel ik als de hond zullen genieten van de wandeling om na afloop iets te gaan drinken aan de sporthal. Gelukkig zijn daar dieren toegelaten op het terras. 


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ket leven kan mooi zijn

  De mooie dingen van het leven
  worden niet gezegd met de mond
  maar met de ogen.


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zo snel kan het gaan...

  In de fleur van haar leven is studente Maya Moons (21) uit Sint-Lievens-Houtem vorige week totaal onverwacht en zonder duidelijke medische reden overleden. "Het is niet te vatten. Ze had nog zo veel plannen en nu is ze er niet meer", vertellen haar familieleden en vriend.

  KOEN MOREAU Voor papa Peter Moons, mama Lou Kestelier, zus Lara en vriend Nicola Leys is de vakantie plots omgeslagen in een nachtmerrie. Vorige week verloren ze hun geliefde Maya na iets wat op een banale buikgriep leek. "We hadden haar 's morgens nog aan de telefoon en hoorden dat ze niet goed was. Kortademigheid, hoofdpijn, diarree en wat moeilijk praten. We regelden nog een doktersbezoek en 's avonds leek alles beter", vertelt papa Peter. Samen met vriend Nicola overnachtte ze vervolgens in het ouderlijke huis. "Wellicht voelde ze zich 's nachts niet lekker en ging ze stilletjes naar beneden." Daar werd enkele uren later haar levenloze lichaam gevonden. "Ik heb alles geprobeerd en de hulpdiensten gebeld, maar alle hulp kwam te laat", snikt vriend Nicola.

  Het koppeltje had nochtans nog zo veel plannen. "Maya zou afstuderen in de opleiding bachelor Toegepaste Psychologie aan VIVES en droomde al van een master of een postgraduaat." De jonge vrouw genoot volop van het leven, maar had toch alles duidelijk gepland. "Deze zomer nog tweemaal naar Tomorrowland en Laundry Day, een vakantiejob in rustoord Ter Kimme en in september met de vrienden naar Frankrijk. Stilaan droomde ze ook al van samenwonen, trouwen en kindjes. Helaas schrijven we nu rouwbrieven in plaats van trouwbrieven", vertellen Peter en Lou. Maya was ook helemaal geen klager, stond steeds klaar om anderen te helpen en wou niemand lastig vallen of kwaad doen. "Ze was ook heel slim, had altijd een uitleg of stomme opmerking klaar. We zullen haar missen", vult zus Lara aan. Voor de familie is de doodsoorzaak een absoluut mysterie.In het duister tasten "Uit de eerste onderzoeken blijkt dat er geen sprake is van een hersenvliesontsteking of een epilepsieaanval." Verder onderzoek zal hopelijk meer duidelijkheid brengen, maar artsen tasten momenteel nog volledig in het duister over de dood van het meisje.

  Het heengaan van Maya sloeg ook als een bom in bij speelplein De Ravotter in Zonnegem. Maya was er tijdens de paasvakantie nog aan de slag als monitor en deze zomer was zus Lara er al aan het werk. "Wij hebben met de monitoren al een avondwandeling gemaakt om elkaar te steunen en Maya te gedenken. Op ons speelplein is ook een herdenkingshoekje ingericht, maar we denken vooral aan haar familie en vriend", luidt het daar.

  Persoonlijk afscheid nemen van Maya is nu woensdag, 19 juli 2017 mogelijk in de Sint-Michaëlkerk in Sint-Lievens-Houtem. Daar is om 10.30 uur de uitvaartplechtigheid met aansluitend het begraven van de asurne op begraafplaats Molenkouter.

  Bron:  HLN Nieuwsbrief


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Stille pagina

  De meeste mensen zijn blijkbaar de "STILLE PAGINA" gewoon vergeten. Ik ben regelmatig gaan kijken op dit blog en heb moeten vaststellen dat er in 2017 weinig reacties zijn geplaatst.
  Sinds ik een poosje geleden ben gestopt met bloggen is de pagina in de vergeethoek geraakt. Dat vind ik zeer jammer.
  Daarom wil ik er de aandacht op vestigen dat deze pagina nog altijd bestaat. Dus, wie wil kan er nog altijd terecht om overledenen een groetje te brengen. Als niemand nog interesse heeft voor deze pagina dan kan ik hem beter verwijderen. Ik dank u voor je aandacht en ik hoop dat jullie weer de pagina gaan bezoeken. http://blog.seniorennet.be/stille_pagina


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De vriendschap

  ​ Het mooiste in de vriendschap is 
   niet de uitgestoken hand,
   de vriendschappelijke glimlach,
   noch het menselijk contact,
   maar het warme gevoel iemand te
   hebben die in je gelooft en je
   vertrouwen schenkt.

   Bron: Ralph Waldo Emerson.


  Hallo, de meesten zullen mij zich nog wel herinneren. Is dat niet zo, dan kan je me nu leren kennen. Ik ben Julien uit Mol en ik ga proberen om regelmatig wat op mijn blog te pennen. Breng je me een bezoekje en laat je een berichtje achter, dan kom ik zeker ook eens bij jou langs. Een aangenaam verblijf op mijn blog.


  Om een reactie te plaatsen in mijn gastenboek gebruikt u de toetsen Ctrl+v op je toetsenbord.   Bedankt voor je reactie in mijn gastenboek. Ik kom zo snel mogelijk bij jou langs. Tot dan!


  Contact

  U kan me een mailtje sturen, indien echt nodig. Stuur me a.u.b. geen mails met uitnodigingen om naar powerpoint of filmpjes te kijken. Daar heb ik helaas geen tijd voor. Bedankt voor uw begrip. 


   

  Op de "Stille Pagina" kan je uw medeleven betuigen aan onze overleden bloggers, familieleden van bloggers, maar ook aan andere mensen die op deze pagina een eeuwige rustplaats kregen. Klik op bovenstaand plaatje.


  Best Friends Forever!
  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!