Brugse Historische Encyclopedie
Informatie over Brugse historische figuren, monumenten en feiten
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • SCHRAVERS COUVENT
  • COENE, Jacob
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    07-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHRAVERS COUVENT

    Het Schravers Couvent wordt ook wel het Caermers Couvent of het Godshuis Breydel genoemd. Het lag oorspronkelijk in de Ganzenstraat, maar verhuisde later naar de Molenmeers. De stichting van het Schravers Couvent gebeurde in 1315 door Nicolaus De Schraevere en zijn echtgenote Adelise ten voordele van vier arme weduwen.

     

    Over het oude godshuis is weinig bekend. Kanunnik Duclos schrijft in zijn boek “Bruges. Histoire et Souvenirs” dat in 1579 aan de ingang van de Ganzenstraat rechts het godshuis “Sgraeven Couvent” stond waarover geen informatie bestaat.

     

    Nochtans wordt het godshuis vermeld in verscheidene stadsrekeningen tussen 1550 en 1560 waar het telkens Scarmers Couvent Ganzestraete genoemd wordt.  In de registers van de Zestendeelen staat het aangegeven als het zevende huis in de “Ganzestrate, westzijde gaende zuydwaert nr. 629 … nr. 630 … nr 631: ‘godshuys ghenaemt Sgraven Couvent’; nr. 632; “ thuys daerneffens pertinet tclooster van de Jacobijnen.”

     

    Het godshuis werd bestuurd door twee voogden. Tevens is bekend dat de vrouwen die er woonden een doodschuld dienden te betalen hadden en dat een derde van hun nalatenschap aan het godshuis bleef.

     

    Het bestaan van het godshuis in de Ganzestraat op het einde van de 17de eeuw blijkt uit de rekeningen van de diskamer van Sint-Salvators van 1709. Daarin is sprake van de “Fondatie Joffr. Barbara Breydel”, waardoor het godshuis ook het Weduwenhuis Breydel wordt genoemd.

     

    In 1745 werd het godshuis overgebracht naar de Molenmeers. Uit een archiefstuk van 1794 blijkt dat het beheer toevertrouwd was aan leden van de familie Vanden Bogaerde. De laatste was André-Louis Van den Bogaerde, burgemeester van het Vrije van Brugge.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    07-08-2007, 09:29 geschreven door Brugse encyclopedist
    Reacties (1)
    01-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.COENE, Jacob
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de muur van de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk, nabij de Sint-Bonifaciuspoort, is een herdenkingssteen voor Jacob Coene aangebracht.

     

    De steen vermeldt volgende tekst:


    Jacobo / Coene / Brugensi / inclyto codicum illuminatori /qui ecclesia metropolitanam / mediolanensem / ad. mccclxxxxix / arte sua adornavit / grati italici / monumentum dedicavere / mdccccxxv

    (Aan Jacob Coene, beroemde boekverluchter uit Brugge, die de aartsbisschoppelijke kerk van Milaan met zijn kunde/kunst heeft versierd in het jaar des Heren 1399, hebben dankbare Italianen deze herdenkingssteen opgedragen. 1925)

     

    De tekst is omgeven met een lauwerkrans. Linksboven staat het wapenschild van Italië en linksonder dat van Milaan. Rechtsboven klauwt de Belgische leeuw, rechtsonder de Brugse leeuw.

     

    De herdenkingssteen werd door de Italiaanse staat aan de stad Brugge geschonken en werd in 1994 gerestaureerd.

     

    De geboortedatum van Jacob Coene is onbekend; hij stierf na 1411. Coene was schilder, architect en miniaturist die zich al vóór 1398 in Parijs vestigde waar hij vooral door zijn technische vaardigheid bekendheid verwierf. Daarom kreeg Coene in 1399 de uitnodiging om in naam van de “Fabriek van de Dom” van Milaan – een soort commissie die als het ware de supervisie over de bouw ervan waarnam – actief deel te nemen aan de bouwwerken.

    Jacob Coene was contractueel verplicht het plan van de kerk te tekenen van de fundamenten tot de top: “designare ecclesiam a fundamento usque ad summitatem”. Hoelang hij in Milaan gewerkt heeft, is niet bekend, maar in 1404 was hij al terug in Frankrijk waar hij met twee andere miniaturisten werkte aan een Latijns-Franse bijbel voor Filips de Soute (+1404).

     

    Veel miniaturen zijn aan Jacob Coene toegeschreven en bevinden zich in verscheidene Europese bibliotheken. Hun groot aantal en het feit dat er veel assistenten hebben aan gewerkt, bewijzen dat Jacob Coene een belangrijk en actief miniaturist was en een baanbreker van de ontluikende kunst in de 15de eeuw in het Noorden.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (30 Stemmen)
    01-08-2007, 00:00 geschreven door Brugse encyclopedist
    Reacties (1)
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Archief per week
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Bezoek ook eens
  • Bruggeblog
  • Nolfinarium
  • Montanus

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!