Wetterse vlaai, eerste recept
Breng aan de kook, een liter melk, 250 gr. witte suiker, een beetje zout, gedroogde sinaasappelschillen (naar eigen smaak), 10 beschuiten en 125 gr. in wat melk opgeloste bloem.
Voeg bij 250 gr. in melk geweekte peperkoek en laat enkele minuten doorkoken.
Doe de sinaasappelschillen uit de pap, voeg telkens een koffielepel foelie en kaneel toe, gemengd met 4 eidooiers en drie tot vier eetlepels kandijsiroop.
Minstens 45 minuten en misschien wel een uur laten bakken in de oven op 200° in een vuurvaste schotel. Daarna de oven afzetten en de vlaai er nog wat in laten staan (maximum 15 minuten).
Wetterse vlaai, tweede recept
Een liter melk, 175 gr. paneermeel, telkens 150 gr. speculaas, macarons en honingkoek, telkens een koffielepel foelie en kaneel, suiker naar smaak (toch wel 250 gr.). In de oven bakken op 180°, zeker 45 minuten.
Wetterse vlaai, derde recept
Je hebt nodig: 4 harde mastellen, 1 halve peperkoek, 350 gram klontjessuiker, 250 gram bruine suiker, 25 gram gekonfijte sinaasappelstukjes, een snuifje zout, een weinig kaneel, 3 eetlepels kandijsiroop, een koffielepel foelie, 125 gram maïzena en 2 liter verse melk.
De mastellen en de peperkoek fijn snijden. Suiker, kaneel en de gekonfijte sinaasappelstukjes bijvoegen. Alles onder elkaar mengen. Melk bijvoegen (een weinig melk overhouden om de maïzena in op te lossen). Laten koken, maar net voor het koken kandijsiroop en foelie toevoegen en laten meekoken. Op gewenste dikte brengen met de in melk opgeloste maïzena. In een vuurvaste schotel doen en één nacht laten afkoelen. Gedurende 45 minuten tot 1 uur laten bakken in een warme oven op 180° à 200°.