Op deze weblog zal ik mijn inzichten omtrent het composteren noteren: dat zijn (nog) niet altijd de gangbare inzichten van alle compostmeesters. In compostland wordt te vaak alleen maar nagepraat, zonder dat er ooit onderzocht is of het waar is. Daarom: alles wat hier staat zijn mijn inzichten: spreken ze u aan, probeer ze uit en behoud het goede en laat uw ervaringen weten; ik wil graag mijn ervaringen ter discussie stellen.
Composteren is géén mensenwerk: Groeten- fruit- en tuinafval (een beter woord is compostgrondstoffen) worden door bacteriën, schimmels en soms door kleine ongewervelden omgezet in compost, CO2, waterdamp, percolaat en warmte op voorwaarde dat er voldoende vocht en lucht aanwezig is in het te composteren materiaal.
Een goede vermenging van 'bruin' steunmateriaal (takjes, houtsnippers,...) m.a.w. koolstof en 'groen' materiaal (groenten- en fruitafval, onkruid, ...) m.a.w. stikstof is van groot belang om het composteringsproces te starten en gaande te houden. Als er voldoende grof materiaal (stukken tak, takjes, haagscheersel, wortelstokken, ...) in het materiaal aanwezig is, dan kan het ontstane percolaat gemakkelijk afvloeien en dan kan er altijd voldoende lucht aanwezig zijn.
Percolaat: bacteriën breken de celwand open van vocht bevattende cellen: het vocht dat de voedingszouten bevat komt vrij en moet afgevoerd kunnen worden, anders wordt de compostbak, vat of hoop te nat. Meestal dringt dit percolaat in de bodem onder het vat, bak of hoop. Deze uiterst nuttige grondstof die maximaal mineralen bevat kan volgens mij het beste opgevangen worden. Dat dit zowel bij een compostvat, compostbak en composthoop kan zal ik de komende tijd tonen aan de hand van foto's. Dit percolaat is optimaal plantenvoedsel op voorwaarde dat het minimaal 15 x verdund wordt: 1 liter percolaat op 15 liter water: daarmee in het groeiseizoen de planten 1 x per week mee begieten: zowel kamerplanten, tuinplanten, bloemen, groenten, .... Bij zeer gulzige gewassen (pompoenen, mais, zonnebloemen, aardperen, ...) mag de frequentie van gebruik opgevoerd worden.