spelen met ideeën, kleuren, geuren, vormen, ruimte...
18-10-2005
Vijver begin oktober
Zo ziet onze vijver er nu nog uit. Binnenkort begint het echt kouder te worden en dan verdwijnen de meeste van onze bloemen. Maar de winter heeft ook zijn charmes :)
de kruiden en bloemen de groenten en bloemen de vijver en vijverborder met bloemen de speelruimte en composthoek
De vijver is gemaakt met rubberfolie van 1,1 mm, hij is 26 m² groot en hij kan ongeveer 8.000 l water bevatten Het diepe deel is 100 cm en 60 cm diep en bevat minstens 1/3 van het totale water Daarrond een zone van 30 - 40 cm Daarrond een vrij brede moeraszone van 0 tot 20 cm diep. De moeraszone is bij ons een plantenzone en geen filterzone!!
Rondom de vijver is een border of bloemenperk gemaakt met daartussen stapstenen De borderplanten moeten nog wat groeien :)
Als je geen pomp of filters gebruikt kan je het vijverwater helder houden door vanaf het begin behoorlijk wat zuurstofplanten in de vijver te zetten de diepe zone moet minstens eenderde tot de helft van de totale waterhoeveelheid zijn, dit om 's zomers het water koel genoeg te kunnen houden als je vissen houdt moet er een zone van 100cm bij zijn om de vissen te laten overwinteren.
Als vissen hebben wij goudwinde, blauwe winde en shubunkin. 15 in totaal. Teveel vissen schijten te veel en veroorzaken daardoor problemen.
Als alles goed gaat en het water is helder content zijn en overal afblijven :) en hopen dat het zo blijft...
Typisch aan een cottagetuin is: - alle bruikbare ruimte wordt vol gezaaid of geplant - groenten, kruiden, bloemen, struiken, alles staat door en naast elkaar (licht- en schaduwspel) - er is ruimte voor nuttige dieren en insecten.
Als je biologisch of ecologisch wil tuinieren is de cottagetuin ideaal als vorm. Bijzonder interessant voor kleinere tuinen!!
Op de foto zie je : asperges, brandnetel, zonnebloem, sjalotten wortelen, kervel, kamperfoelie bosaardbei, rode krulsla, erwten en een kinderschupje wortelen, selder en zomerprei hosta en bamboe als bodembedekking is gazonmaaisel (van vrienden gekregen) gebruikt en on-kruiden, dit alles op smaak gebracht met vers zweet...
Wij zijn nu 3 maanden op het nieuwe adres en de tuin begint ons steeds meer te bevallen. Het is vruchtbare leem-zandgrond en de nuttige en niet-nuttige planten (nuttig is een breed en relatief begrip) doen het goed. De vijver is af (echt af is ie nooit, gelukkig maar), sinds Pinksteren (half mei) staat het water er in, de planten in de vijver doen het behoorlijk, de vissen zijn vinnig, het water is glashelder. En dit zonder filters, pompen en gekke producten...
Zo rap als ik de kabel van mijn fototoestel gevonden heb, kan ik de foto's online zetten...
Een tuin is ofwel een karwei het gras moet gemaaid, het onkruid moet gewied, wat gaan we tegen die verrekte insecten doen...
ofwel een sensueel feest voor de zintuigen er staan madeliefjes in het gras, je vindt in je tuin een mengelmoes van planten en kruiden (wat bepaalt of die plant nu een kruid of een onkruid is? wat maakt een plant nuttig of hinderlijk), als ik stil genoeg blijf zitten, kan ik genieten van de scharrelende vogels en rondvliegende insecten...
na de regenbuien van vannacht hangt er een vochtige zoete geur in de door de morgenzon beschenen tuin, de kleuren zijn vandaag heftiger, de geuren een beetje ondefinieerbaar, de wind is zacht en streelt, een wilde vink kweelt, je voelt de lente in die micro-cosmos van een tuin...
Ik bedenk nu plots: zouden er nu ook tuiniers zitten genieten in Brussel, Halle of Vilvoorde? en genieten zij in het Frans of in het Vlaams? terwijl intussen de politiekers zeuren in alle talen over problemen die al lang opgelost moesten zijn...
Hoe zit dat nu met die cottagetuin? Wij zien niks!
Wij zijn verhuisd op 1 maart 2005. De tuin was een verwilderde gazon met in de ene hoek een stapel snoeihout en in de andere een soort composthoop met groenafval, vermengd met plastiek, schoenen, dekens, glas, porcelein, blik enz. Een privé-containerpark, maar dan ongesorteerd!! Hier en daar was ook wat ingegraven.
Mijn zonen, mijn vrouw en ik hebben goed wat gezwoegd. Ik zei voortdurend, om de moed er in te houden:" Jongens, het is maar een eenmalige opruiming."
Intussen is de tuin bijna klaar, deels al bezaaid en beplant, en de vijver is al gegraven. Foto's volgen...
Mijn eerste eigen uitzicht of layout is voorlopig af. Als basis heb ik uitzicht 9 genomen en dan heb ik wat met de kleuren in de CSS-file gaan spelen. Liefst van al zou ik de het uitzicht grondiger willen wijzigen. Zonder tabellen, puur positioneren, als dit blogsysteem niet tegenwringt.
We krijgen mooi weer dit weekend. De batterijtjes van mijn fototoestel worden deze nacht bijgeladen :) Binnen enkele dagen kan ik links en rechts wat foto's plaatsen om mijn blog wat op te fleuren.
Dit is niet mijn eerste blog (dat was in 2001) ... en ook niet mijn laatste ;) In 2001 waren er in België nog geen 30 weblogs of blogs. Ludo van Le temps perdue en ik met Belopia Webgazet (eerste versie), wij waren de 50-plussers. De meeste anderen waren tussen 20 en 40 jaar oud.
Ik ben aangenaam verrast door de ingebouwde mogelijkheden van dit systeem. Morgen even de layout (uitzicht) aanpassen via CSS.