Macht en vooral onmacht van de kiezers in Belgiëxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Woensdag 9 mei
Naarmate de verkiezingen in België eraan komen, gaan partijen en politici de kiezers ophemelen en opvrijen. Maar als je de ' Belgische democratie' wat beter bekijkt en echt vergelijkt met deze in een aantal Westerse staten zoals Frankrijk, Nederland, de Duitse Bondsrepubliek en andere, dan komt de Belgische democratie er bijzonder zwak uit! Wat een verschil met de 19de eeuw toen onze grondwet model stond in Europa! Eén voorbeeldje : heel wat media spreken vrij bombastisch van 'kanseliersverkiezing' of van de verkiezing van de eerste-minister.
Maar met de huidige staatsorganisatie in België kan dit gewoon niet. En zo zijn er in de ons omringende landen heel wat democratische veroveringen waarmee kiezers een verregaande beslissingsmacht in hun politiek hebben. Op 10 juni zullen wij kiezers in België er vrij bekaaid van afkomen, hoe goed velen van ons toch hun best doen (dit is helaas geen tafelspringerij of gemakkelijk populisme). Wat kan dan in die andere staten allemaal wel door de kiezers beslist worden? En kan het ooit in België veranderen?
Over deze problematiek zal professor Dewachter, politoloog en emeritus hoogleraar van de KUL ons onderhouden.
Praktisch:
woensdag 9 mei 2007, 20 uur in het Parochiaal centrum, t Wolffaertshof Kaarten aan 3 voor leden en 5 voor niet-leden kunnen besteld worden bij Eddy Vermoesen, secretaris, gsm 0478/963 399 of per email davidsfonds_aartselaar@hotmail.com. Betalen kan op bankrekening van Davidsfonds Aartselaar 401-5019031-75 met vermelding Verkiezingen.
|