Carpe Diem, oftewel Pluk de dag.De Romeinen hebben deze spreuk ongetwijfeld in de streek van Tongeren opgepikt. In en om de oudste stad van het land vindt u nog overal sporen van het Romeinse verleden, kunt u genieten van de golvende landschappen en bloeiende fruitbomen. Stel u voor: duizenden fruitbomen voor zover het oog reikt, boordenvol appelen, peren en kersen. U bent dan ook in dé fruitstreek van Vlaanderen, waar alles ruikt en proeft naar vers, smakelijk fruit.
De zomer is het ideale seizoen om Haspengouw te bezoeken met zijn prachtige natuur waarin u heerlijk kan onthaasten. In authentieke dorpjes rond Tongeren met namen als Rutten, Lauw, Sint-Huibrechts-Hern, s Herenelderen en Berg geniet u van de rust, een terrasje én een enorme culinaire rijkdom! Ook op cultureel vlak heeft Haspengouw u heel wat te bieden. Het Haspengouwse kastelenlandschap schittert in pracht en praal. Burchten, kastelen en kasteelhoeves vindt u in vrijwel elk dorpje. Haast onveranderd getuigen zij van een rijke streek en een woelig verleden.
Tijdens de Davidsfonds zoektocht kan u de mooiste plekjes bezoeken in Tongeren en Haspengouw. Een fietsroute van ongeveer 35 km leidt u over veilige wegen door een golvend landschap, tussen boomgaarden, akkers en dorpjes. Een autoroute garandeert dat u ook in de wagen optimaal kunt genieten van de pracht die Haspengouw te bieden heeft.
Vertrekpunt is de historische stad Tongeren, waar zich de imposante basiliek, het standbeeld van Ambiorix en het mooie begijnhof bevinden. Van daaruit gaat het richting Rutten, gedomineerd door de vele vierkantshoeves. In St.-Huibrechts-Hern bewondert u de aparte Sint-Annakapel alvorens voort te gaan naar s Herenelderen een echt herendorp. Even verder waant u zich aan de Loire bij het charmante wijnkasteel van Genoelselderen.
De zoektocht praktisch
Fiets of auto?
U kan de zoektocht met de auto of met de fiets afleggen. Tijdens de zoektocht worden fietsers langs rustige, grotendeels autovrije wegen van het ene dorpje naar het andere geleid. Limburg staat dan ook bekend als fietsparadijs. Fietsen kunnen voor één dag gratis geleend worden bij Toerisme Tongeren. Als u in Tongeren overnacht, mag u de fiets drie dagen gebruiken. U kunt de fietsen ter plekke huren of vooraf reserveren (voorraad beperkt, tel. 012/39.02.55). Kinderfietsen zijn niet voorradig. Maandag tot vrijdag: 9u tot 16.30u, weekends en feestdagen: 9.30u tot 16.30u.
Gratis kinderzoektocht
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar is er gratis een avontuurlijke zoektocht-in-de-zoektocht. Zij krijgen een eigen zoektochtboekje met aangepaste vragen. Zo kunnen de kleinsten onder ons zowel meegenieten van de uitstap als iets bijleren! Natuurlijk zijn er voor de winnaars van de kinderzoektocht honderden prachtige prijzen.
Gratis streekgids
Elke deelnemer ontvangt gratis het boek Met de Romeinen door Haspengouw (waarde 14.95), geschreven door Limburgkenner Herman Clerinx. Met een mengeling van humor en verwondering beschrijft hij de grote en kleine kantjes van deze bijzondere streek en neemt hij u op sleeptouw. Bovendien is deze streekgids geïllustreerd met mooie kleurenfotos.
Prijzen
Een prijzenpakket van meer dan 30.000 maakt deelnemen nog aantrekkelijker! Er zijn prachtige reizen, weekendjes, boekenpakketten en audiovisuele toestellen te winnen.
Een deelnemingspakket kost 13 ( 16 voor niet-leden) en omvat een deelnemingsbrochure, een deelnemingsbrochure voor kinderen, een cultuurtoeristische streekgids t.w.v. 14,95 en vele leuke verrassingen. Ook de kinderzoektocht is in de prijs inbegrepen.
U kan dit deelnemingspakket bestellen tot 30 juni bij Eddy Vermoesen, tel. 0478/963399 of via email: davidsfonds_aartselaar@hotmail.com.
Dankzij haar aardewerk is Delft wereldberoemd. In 'De Koninklijke Porceleyne Fles', de enige nog overblijvende aardewerkfabriek uit de 17e eeuw, kom je te weten hoe het versieren van het porselein in zijn werk gaat. En de historische verzameling 'Delfts blauw' in de tentoonstellingsruimte van de fabriek is ronduit indrukwekkend.
Maar Delft heeft meer. Met de vele statige panden rond lommerrijke pleinen en grachten, de boogbruggetjes, de monumenten en musea, keren we terug in de tijd. Delft is een van de meest karakteristieke oude Hollandse stadjes. Net zoals delvenaar Johannes Vermeer toen, raken we ook vandaag op dit stadje en haar bewoners maar moeilijk uitgekeken.
Het historisch centrum is overzichtelijk geordend tussen de Oude Delft en de Nieuwe Delft (Lange Geer, Koornmarkt, Wijnhaven, Hippolytusbuurt, Voorstraat) en ten oosten daarvan. Tussen de beide grachten in staat de Oude Kerk. Admiraal Piet Hein en luitenant-admiraal Tromp rusten er. Een gedenkteken herinnert aan Anthonie van Leeuwenhoek. De toren, 'oude Jan', helt meer dan twee meter uit het lood over de Oude Delft. In de omgeving vinden we de fraaie gotische gevel van het Gemeenlandshuis van Delfland, het flamboyant gotische Prinsenhof en de prachtige renaissancegevel van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Aan de Markt, ten oosten van de twee grachten, staat de Nieuwe Kerk, met het praalgraf van Willem van Oranje en de Koninklijke grafkelder. Tegenover de kerk staat het Delftse stadhuis. Het is gebouwd rondom 'het Oude Steen', het oudste gebouw dat Delft nu nog heeft. Een standbeeld op de Markt toont Hugo de Groot, geboren in Delft in 1583. Hij wordt geëerd als 'vader van het internationaal recht'.
Programma
08.30 u.Vertrek in Aartselaar, aan CC 't Aambeeld
10.30 u.Aankomst in Delft bij restaurant t Karrewiel voor koffie of thee met gebak.
11.00 u..Geleid bezoek in De Porceleyne Fles. Schilderdemonstraties en een audiovisuele presentatie geven een mooi beeld van de prachtige creaties in Delfts blauw.
12.30 u.-.Lunch in restaurant t Karrewiel. Er is keuze tussen een Delfts menu: (Soep Oranje - Kotelet Prinsenstad - IJs "Willem van Oranje") en een Haags menu: (Heldere Haagse Soep - Poulet Palais - IJs "Glace à la Reine")
Tijdens de heenreis noteren wij uw keuze.
14.00 u.-Stadswandeling onder leiding van een deskundige gids door de historische stad Delft, met bezoek aan de Nieuwe en de Oude Kerk.
16.00 u.Aansluitend vrij verblijf in Delft: kuieren langs leuke winkel(tje)s en galerijen, uitblazen in een gezellig café, op een terrasje, een hapje eten, genieten van de sfeer, .
18.45 u.Vertrek huiswaarts zonder tussenstop onderweg (128 km).
±20.30 u.Aankomst in Aartselaar, aan CC 't Aambeeld.
De verkiezingen komen eraan. Wij confronteren u met onze democratische machteloosheid.
Macht en vooral onmacht van de kiezers in België
Woensdag 9 mei
Naarmate de verkiezingen in België eraan komen, gaan partijen en politici de kiezers ophemelen en opvrijen. Maar als je de ' Belgische democratie' wat beter bekijkt en echt vergelijkt met deze in een aantal Westerse staten zoals Frankrijk, Nederland, de Duitse Bondsrepubliek en andere, dan komt de Belgische democratie er bijzonder zwak uit! Wat een verschil met de 19de eeuw toen onze grondwet model stond in Europa! Eén voorbeeldje : heel wat media spreken vrij bombastisch van 'kanseliersverkiezing' of van de verkiezing van de eerste-minister.
Maar met de huidige staatsorganisatie in België kan dit gewoon niet. En zo zijn er in de ons omringende landen heel wat democratische veroveringen waarmee kiezers een verregaande beslissingsmacht in hun politiek hebben. Op 10 juni zullen wij kiezers in België er vrij bekaaid van afkomen, hoe goed velen van ons toch hun best doen (dit is helaas geen tafelspringerij of gemakkelijk populisme). Wat kan dan in die andere staten allemaal wel door de kiezers beslist worden? En kan het ooit in België veranderen?
Over deze problematiek zal professor Dewachter,politoloog en emeritus hoogleraar van de KUL ons onderhouden.
Praktisch:
woensdag 9 mei 2007, 20 uur in het Parochiaal centrum, t Wolffaertshof Kaarten aan 3 voor leden en 5 voor niet-leden kunnen besteld worden bij Eddy Vermoesen, secretaris,gsm 0478/963 399 of per email davidsfonds_aartselaar@hotmail.com. Betalen kan op bankrekening van Davidsfonds Aartselaar 401-5019031-75 met vermelding Verkiezingen.