Na vier wedstrijden zonder nederlaag hebben de Rode Duivels opnieuw kennisgemaakt met het verlies. Het zesde al in deze voorronde. Een bijzonder matig Polen kwalificeert zich dank zij twee goals van Smolarek voor het eerst in zijn geschiedenis voor een EK.
Zelfs met de beste wil ter wereld blijft de balans van de Rode Duivels in deze EK-voorronde ronduit negatief. Tegen de vier ploegen die boven hen staan in het klassement kon de ploeg van René Vandereycken welgeteld 4 op 24 pakken. Een thuiszege tegen Servië en thuis een gelijkspel tegen Finland. Tel daarbij de 2 op 6 tegen Kazachstan en het resultaat is bijzonder pover.
Verdedigend zat het gisteren, op de twee weggeefdoelpunten na, vrij goed in elkaar. De organisatie was bijna uitstekend. Aanvallend was er echter het grote niets. Er kwam geen bal vooraan en als dat eens gebeurde, vingen de aanvallers er weinig mee aan. Het laatste halfuur stonden er met Mirallas-Pieroni-Dembélé drie spitsen op het veld maar dat hielp amper iets. De Duivels kregen in 90 minuten amper een uitgespeelde kans. De Polen evenmin maar ze scoorden wel twee keer. Het is maar ten zeerste de vraag of de ploeg van Leo Beenhakker een aanwinst is voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk.
Vertonghen in de fout
René Vandereycken koos net als tegen Finland voor Faris Haroun in de basis. De Genk-speler liep naast Fellaini in het middenveld. De eerste helft was een flinke tegenvaller. De Polen speelden met de daver op het lijf. Geen enkele actie lukte. Ze raakten niet aan een uitgespeelde aanval. De Rode Duivels leunden achterover en lieten de Polen geen doorgang.
Het eerste schot(je) op doel kwam er pas na tien minuten en was voor Kompany. Polen speelde veel te traag en toonde zich in de beginperiode absoluut niet de meerdere van de bezoekers. Pas halfweg de eerste helft mikten ze voor het eerst op doel. Het schot van Kryznówek ging over en naast. Gewezen Anderlecht-verdediger Michal Zewlakow illustreerde even later het moeizame Poolse spel met een vrije trap die elke richting miste.
Vertonghen knalde even na het half een vrije trap in de richting van het Poolse doel. Boruc kon er nog net bij en via de lat ging de bal in hoekschop. Met de rust in zicht kwamen de Polen nog eens opzetten. Smolarek besloot zwak in de handen van Stijnen die tot dan amper werk had gehad. De laatste minuut van de eerste helft sloeg dan het noodlot toe voor Vertonghen. Hij speelde te kort terug en Smolarek lag op de loer. Hij frommelde het leer voorbij Stijnen en legde de 1-0 binnen.
Applausvervanging Smolarek
Onmiddellijk na de rust leed Vertonghen balverlies maar deze keer volgde geen nekschot. Het was echter uitgesteld. Drie minuten verder stond de 2-0 op het bord. Kryznowek haalde zo hard uit dat Stijnen de bal moest lossen. Alweer Smolarek profiteerde en stiftte hemelsmooi binnen.
Voor de Rode Duivels was het beste eraf. Goor trapte nog eens op de vuisten van Boruc en daarna nog eens naast. Vandereycken haalde Defour naar de kant ten voordele van Pieroni. Er stonden drie spitsen op het veld bij de Belgen. Polen richtte offensief niks meer uit en de Rode Duivels mochten meer op de helft van de thuisploeg gaan spelen. Dat veranderde aan de score niks meer. Een afgeweken vrije trap van Kompany hobbelde naast. Fellaini besloot in de slotminuut over.
Het stadion ging nog twee keer uit zijn dak. Bij de applausvervanging van nationale volksheld Smolarek en bij het laatste fluitsignaal toen de bondscoach Leo Beenhakker heilig werd verklaard.
Deze negende editie was het thema "Falling into life" (Het vallen in het leven). Hierbij waren negen zijdes (subthema's) van het leven te zien zoals het plezier, problemen, liefdesmomenten van het leven. Deze werden uitgebeeld in dominostenen. Dit jaar werden 4.500.000 dominostenen opgesteld door meer dan tachtig bouwers uit elf landen. De eerste steen werd gezet op woensdag 26 september door Gerard Joling. Het vallen van de stenen vond plaats op vrijdag 16 november. De eerste steen werd om 21.00 uur omgeduwd door Katie Melua, de laatste viel even na 23.00 uur.
Het wereldrecord werd, onder andere door het falen van twee van de vier 'Builders Challenges', niet gebroken, wat de eerste keer is sinds het bestaan van Domino Day. Het totale aantal omgevallen dominostenen bedroeg 3.671.465, met dus een verschil van 407.916 stenen ten opzichte van het huidige record. Bij de laatste 'Builders Challenge' was het de bedoeling dat ruim 400.000 stenen zouden vallen, maar zelfs als deze Challenge had gelukt was het huidige record nog niet gebroken.
Een overzicht van wereldpogingen en Domino Days KLIK HIER !!