Eén iemand van onze groep had voor een gunstige afloop van een bepaald iets, beloofd te fietsen naar Scherpenheuvel. Na dat dit was verteld in groep, verschenen er vele kandidaten om mee te fietsen. De planning werd gemaakt de route verkend en datum vast gelegd. Op zondag 23/08/2009 werd er vertrokken om 8u30 aan het station van Genk. Er was een deelname van 11 fietsende bedevaarders. We fietsten ongeveer een 15 km voor de eerste plaspauze. Toen de km teller op 30 km stond volgde de eerste boetedoening, deze vond plaats aan het Schulens meer. Na een drie kwartier waren de dorstige gelaafd en was er al veel bij gebabbeld, euh .nee!!! geboet. Op 45 km bereikten we de Calvarieberg, een holle weg, waar de natuur een 10cm mulle zand had voorzien waar we doorheen moeten ploerten. Het was maar een paar 100m, maar wel een ferme berg. Boven gekomen zocht ieder zijn drank. Vervolgens fietsten we nog een 7 km langs een rustige weg over de vloeiende heuvels van het Brabants landschap. Op 52 km was er een copy voorzien van het laatste avondmaal. Neen geen brood met wijn!! Maar tomatensoep met ballekes en brood, ijsje en gebak en koffie. Nadat we ons buikje dik en rond hadden gegeten vertrokken we . Na enkele km bereikten we de baseliek. Nadat we onze bedevaartsplicht en voorgenomen intensies hadden volbracht volgde een terrasje. De terugtocht begon met een zegening van de fietsen en alle die erbij stonden, sommige kregen zelfs een gratis douche. Om 17.30u vertrokken we via Zichem richting Diest station waar onze fietsen werden afgehaald. Het vertrek was voorzien om 18.37u iedereen was op tijd, behalve onze trein die had 8 min vertraging met als gevolg dat onze trein waar we moesten overstappen ribbedebie.. was. Rond 20.15u arriveerde we in Genk waardat de fietsen stonden te wachten. Het was een gezellige fijne dag met allemaal tevreden vrienden.
Gisteren ben ik samen met Carine onze fietstocht in Postel gaan verkennen.
Een mooie fietstocht van ongeveer 54 km, die ons ons vooral laat passeren door "groen en langs water".
Graag willen we U nog bijkomende informatie geven over de organisatie/indeling van onze dagfietstocht.
vertrek
We komen samen om 9.15 uur aan fietscafé De Eendracht.
fietsen worden in een vrachtwagen geladen.
We rijden dan naar ons vertrekpunt: Café - Brasserie - Postel Ter Heyde - Postelsebaan 74 - 2470 Retie. (buiten is een groot terras).
Uur van vertrek fietsers: ongeveer 10.30 uur.
Grote pauze
Na een 27 km komen we aan de abdij van Postel (rond 13.00uur)
Hier geven we de fietsers ongeveer 1,15' uur pauze (je kan dan doen wat je wilt).
Je hebt dan gelegenheid om uw luchpakket op te eten, of ergens een hapje te gaan eten.
Verder kan je de mooie omgeving rond de abdij wat verkennen (kruidentuin, abdijwinkel enz..).
Tips om ter plekke te eten:
Op het mooie terras van Gasthof De Beiaard aan de abdij kan je een kleine hap krijgen (aan relatief democratische prijzen).
Vb:
een croque-monsieur: 5.30
een croque-madam: 6
spaghetti: 9.25
Nb: op het terras van de Beiaard mag je eigen luchpakket niet opgegeten worden (wel in het café - Brasserie tegenover De Beiaard , uiteraard met een drank van de zaak).
Na de pauze:
Vervolgen de fietsers hun weg.
Na 54 km sluiten we allen onze fietstocht af met een terrasje aan café-Brasserie Postel Ter heyde.
PS: Geef dit berichtje door aan andere fietsers die ook meegaan naar Postel (deelnemers die geen e-mailadres hebben).
Vriendelijke groeten,
Lucien & Carine
Het historisch Postelbier, tot de Franse Revolutie gebrouwen in de abdij brouwerij, wordt sinds 1960 buitenhuis geproduceerd volgens aloud recept. Het is thans verkrijgbaar in vaten en flessen tot in de wijde omgeving van Postel.
De Postelse abdijkaas (uit één van de drie nog bestaande abdijkaasmakerijen) staat bekend om zijn pittig karakter en heerlijke smaak en is dan ook befaamd in de grensstreek en ver er buiten? Oppassen voor bedrog!
'n Knooppunt van heirbanen, 'n abdij, wat bos- en landbouwarbeiders als "de plaatselijke bevolking" en 'n gebied van 5.200 ha bos en heide.
De abdijkerk dateert van 1190 Ze is vrij toegankelijk. De bezoeker kan dagelijks deelnemen aan het gezongen morgengebed (6.45 uur), de Hoogmis (10 uur s zondags en 11.30 uur door de week) en het avondgebed (18 uur). Het contactcentrum is het gastenkwartier van de abdij. Het staat open voor bezinning (individueel of in groep), jeugdwerk en ontmoeting. De sfeervolle kruidentuin, die aansluit bij een eeuwenoude traditie van de abdij, straalt rust uit en zorgt voor een uitgebreid gamma afgewerkte producten. Voor het toerisme is er een VVV-kantoor, ondergebracht in het gekende Huyze Colibrant. Zodoende is er voor de zoekende mens op alle niveaus een antwoordje.
Vandaag zijn we met 15 sportievelingen van start gegaan om 13.30 u. Het weer was wat beter, niet zo warm maar wel zwoel. We trapten zowat een 15 km en streken toen neer op een terasje. Het ging er gezellig aan toe, en zeker toen Carine een serenade gaf met haar roze fluit, het was lachen geblazen en ieder had zo de nodige uitleg betreft Carine haar roze fluit.( natuurlijk arbitterfluitje ) Ons glaasje leeg vertrokken we verder de route die deze keer Genk, As, Genk ging .
Om 13u30 zijn we met verschillende actievelingen weer van start gegaan. Vandaag werden er twee groepen gemaakt, de éne groep ging petanque spelen en de andere namen plaats op hun stalen ros. Het was verdorie heet weer, we waren blij dat we fietsten door de bossen, maar eens op de vlakte was het bijna ondraaglijk. Al gauw wisten enkele dat we langs een ijshoeve kwamen, natuurlijk werd daar gebruik van gemaakt. De route ging richting Zutendaal, Opglabbeek, en zo terug naar ons vertrekpunt.
Het is weer een prachtige dag, het zonnetje schijnt . We schreven met 28 personen in om deel te nemen. We vertrekken met de groep om ongeveer een 30 tal kilometers af te leggen, de route was mooi, we reden, Bret, Waterschei, Hoevenzavel, Driehoeven, Winterslag, Termien, Melberg waar de controlepost was en dan verder Kolderbos, Molenblook en zo terug naar start plaats Gelieren. Op tijd en stond werd er gestopt voor..... je weet wel wat. Terug in het fietscafé aangekomen werd er nog wat gedronken en genutigd, ieder ging daarna zijn eigen weg.
Vandaag start de 21ste editie van de recreatieve fietsvierdaagse van de Genker Trappers.
Wij als vereniging van S-Plus & S-Sport deden ook mee. Het was een mooi uitgestipelde route van ongeveer een 30 km. Nadat we ons ingeschreven hadden vertrokken we met een groepje van 15 fietsers, het ging er gezellig aan toe, zodat we zelfs onze controlepost miste en enkele km'ters terug moesten. Aangekomen aan de controle een stevige pint genomen en dan weer verder. We fietsen door ons mooi Zutendaal en daar kan je niet voorbij zonder ijsje, dus dat ook nog meegenomen onderweg, want met dat warme weer is dat altijd lekker. Terug aangekomen op de startplaats ons stempelke halen, en pintje en dan huiswaarts. Morgen zullen we er weer zijn, afspraak om 13.30 u.
woensdag 29 juli 2009 Bezoek aan de blauwe bessenplantage
Het weer ziet er vandaag prachtig uit. Met liefst 40 clubleden brengen we vandaag een bezoekje aan de blauwe bessenplantage van de fam. Schrijnwerkers in Gruitrode. Sommigen verkiezen de auto om naar naar de bessenplantage te gaan (carpooling), enkele anderen (sportievelingen ) kiezen voor de fiets. Onder begeleiding van Carine vertrekken we aan KRC Genk om 12 uur met een groepje fietsers. Om 13.30uur gaat de rondleiding met proeverij van start. De mannen hebben vandaag geluk, en zijn aan het glunderen, een charmante vrouwelijke gids (Ruth) zal de rondleiding doen. Met een duits-hollands accentje (grappige manier) heet ze iedereen welkom. En, de toon wordt al dadelijk gezet, ze heeft een plateau mee met een 40 tal kuipjes bessenjenever om te proeven. Tijdens de rondleiding langs de plantage krijgen we uitleg over de vele variëteiten blauwe bessen die er gekweekt worden. We mogen ook steeds bessen plukken om te proeven. Wanneer Ruth aangeeft dat bessen gezond zijn om het 'verouderingsproces' tegen te gaan, hebben sommigen al direct een hoopje bessen in hun hand (eigenaardig?) Zij geeft ook aan dat in België eigenlijk niet zo veel bessen gegeten worden t.o.v andere landen. Gemiddeld is het verbruik bij ons maar 4 gr per persoon per jaar (heel weinig). Na de rondleiding krijgen we nog een stuk blauwe bessenvlaai met e en glas bessensap, koffie, of thee opgediend. Achteraf gaan de meesten nog bessen plukken om mee te nemen naar huis. Per kg dat je plukt moet je hiervoor 3.50 betalen. Het was vandaag een leerrijke en gezellige dag.