Div. Aassoorten.
Noten:
De Noot is een prima aas en er wordt eigenlijk overal goed op gevangen. Je kunt alle noten wel gebruiken voor het karpervissen en het grote voordeel van noten is dat ze vrij snel door de karper worden opgenomen in hun standaard voedselpakket. De meeste noten hebben de eigenschap dat ze gaan drijven, perfect natuurlijk voor het drijvend vissen aan de oppervlakte of als popup, wil je echter op de bodem vissen dient u de noot eerst te laten weken ( meestal 12 tot 24 uur) en vervolgen ongeveer een uurtje te laten koken.
Maden:
Met maden kun je heel goed op karper vissen, maar je moet er wel rekening mee houden dat de meeste vissoorten verzot zijn op een trosje maden. In Engeland wordt er veel met maden gevist door de karpervissers, meestal rijgen ze een trosje maden aan een hair en dit dan in combinatie met een tweede hair waar dan bijvoorbeeld maïs op zit, zo krijg je twee aassoorten met een behoorlijke massa. Ik heb er Engelse karpervisser behoorlijk mee zien vangen.
Deeg:
De Deegbal is een aassoort, dat vooral erg populair was in de begin jaren van het karpervissen. Een oud maar door de meeste vissers een vergeten recept, hoewel de deegbal voor een ware vreetorgie kan zorgen. Zeker op wateren waar veel met de bekende aassoorten wordt gevist. Proeven hebben uitgewezen dat op wateren waarmee de bekende aassoorten weinig tot niets meer werd gevangen de deegbal voor een ware revolutie zorgde. Je kunt hiervoor diverse meel en tarwesoorten gebruiken, dit in combinatie met wat eieren en je hebt al een basis die het goed doet. Eventueel experimenteren met andere toevoegingen zoals hennep, maïs, gemalen koffie, cacao, diverse kruiden of flavours kun je aan de deegbal een extra dimensie toevoegen. Zorg er wel voor dat het deeg niet te nat wordt anders blijft deze niet goed zitten.
Dierenvoeding:
Katten en hondenbrokken zijn ook een prima aas, je kunt ze direct aan een hair rijgen als drijvend aas of als pop-up, en voorgeweekt doen ze het prima op de bodem. Behalve de brokken heb je een geweldig aanbod van dierenvoeding in blik, deze dierenvoeding bestaat meestal uit grote stukken vlees die je prima direct aan de haak kunt zetten. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar het merk Tompoes dit vlees is iets taaier en blijft goed op de haak zitten.
Kaas:
Kaas is ook al zon oud recept die het nog steeds erg goed doet. Gebruik jonge kaas, deze is wat zachter en laat zich makkelijker bewerken dan de vaak brokkelige oude kaas. Je kunt de kaas direct op de haak doen, maar beter is het om de kaas aan een hair te rijgen omdat kaas in het water toch wat harder en taaier wordt, en tijdens het aanslaan het penetreren van de haakpunt kan belemmeren.
Worst:
Over worst kan ik erg kort zijn, met alle worstsoorten kun je karper vangen. Al moet gezegd worden dat niet alle worstsoorten makkelijk op de haak of op de hair blijven zitten. Worstsoorten waar ik zelf goede resultaten mee hebt geboekt zijn: Smac en bloedworst. Laat je fantasie maar eens gaan en denk bijvoorbeeld ook eens aan soepballetjes, knakworsten of rookworst.
Pellets:
Pellets zijn er in diverse soorten en maten en eigenlijk vangen ze allemaal. Op het ene water zal het ene soort wat beter aanslaan terwijl op een ander water een ander soort het weer beter doet. Pellets zijn vaak erg hard en moeten eerst voorgeboord worden, hier zijn handige apparaatjes voor te krijgen, ook kun je ze krijgen die al zijn voorzien van een boorgaatje. Ik heb er zelf regelmatig mee geëxperimenteerd en mijn favoriet is toch wel de Mais-scopex pellet.
De Aardappel:
In de jaren zeventig was de aardappel karperaas nummer 1, ook de aardappel is verdrongen door de boilie maar is nog steeds een geweldig aas. Zeker waar de boilie een beetje is uitgewerkt kan de aardappel voor geweldige vangsten zorgen. De aardappels niet helemaal gaar koken omdat deze dan te makkelijk van de haak valt. Eventueel tijdens het koken een schepje suiker of stroop in het water bijvoegen kan weer voor iets extras zorgen. Ook hier geldt weer
.. niet te veel smaken bijvoegen
.hou het simpel. Het makkelijkste om de aardappel op de haak te monteren is om de onderlijn van de hoofdlijn te halen en de onderlijn door de aardappel te trekken totdat de bocht van de haak nog net zichtbaar is, de aardappel blijft dan goed vastzitten.
Kunstaas:
Er zijn tegenwoordig diverse soorten kunstaas leverbaar voor de karpervisser, plastic maïs, plastic boilies, plastic maden en plastic wormen. Ze zijn vaak in diverse kleuren te verkrijgen en het zijn eigenlijk allemaal Pop-ups. Een plastic maïskorreltje in combinatie met een echt maïskorreltje geeft onderwater een leuk eigenwijs dwarrelend effect. Er is tegenwoordig zelfs klei op de markt dat je als haakaas kunt gebruiken. De klei is in diverse kleuren te verkrijgen en je kunt er zelf de vorm aan geven die je wilt. Gebruik de klei wel samen met een dipje om het een lekker geurtje te geven. Ik ben zelf wel een fan van de plastic maïs en heb er al menig karper mee gevangen. Maar voor al deze aassoorten geldt dat je het moet gebruiken in combinatie met een voerplek.
|