Een schitterende lentedag, ervan genieten is de boodschap. Wij hebben besloten de Pillecynroute te verkennen waarvan de start gelegen is te Hamme aan de sporthal, maar wij houden halt te Moerzeke aangezien we hier al de bordjes tegenkomen en er voldoende parkeergelegenheid is op het pleintje in het centrum. Eens de wijk Moerheide voorbij komen we in een prachtig natuurgebied van de Oude Durme. Een oase van rust, fauna en flora zijn hier aanwezig.
Kilometers lang slingert het geasfalteerde fietspad zich langs deze rustgevende rivier soms vlak maar af en toe licht golvend. Verscheidene bankjes nodigen uit om even uit te blazen en te genieten van de prachtige natuur. Daar waar Durme en Schelde samen vloeien staat het standbeeld van Filip de Pillecyn, geboren te Hamme en overleden in 1962.
Wij laten ons meedrijven langs de kronkelende Schelde en zien langs de overkant de kerk van Mariekerke en St.Amands waar er mogelijkheid is tot overzet. Het is werkelijk een schilderachtig landschap. Wat verder steeds langs de Schelde leidt het fietspad ons tot Moerzeke waar we vertrokken zijn en alweer ons eindpunt bereikt hebben met 40,5 km op de teller waarvan we alweer ten volle hebben van genoten.
Provincië: Oost-Vlaanderen Streek: Waasland Start: Hamme Reliëf: vlak tot licht hellend, 80% geasfalteerd fietspad Aantal Km.: 38 (40,5) Opgelet: De themabordjes zijn inmiddels vervangen door bordjes van het fietsknooppuntennetwerk.
Gefietst op: 17.10.2006 Kruishoutem is de eiergemeente bij uitstek, compleet met jaarlijkse eierfeesten en de verkiezing van een eierboer en eierkoningin. De streek heeft tot op vandaag haar landelijk karakter kunnen bewaren. Het landschap is licht heuvelachtig en dat laat zich duidelijk voelen op de fiets. De route gaat van start op het marktplein waar er voldoende parkeer gelegenheid is. We fietsen richting Nokere en juist voorbij de dorpskern zien we al een statig kasteel tussen de bomen verschijnen dat zou toebehoren aan Baron Casier.
De fietsroute kronkelt verder door dit landelijke gebied en toert zo helemaal rond Kruishoutem met gehuchten zoals: Lage Hoek, Nellekenskeer, De Lieve Dochter, Sprietje, Marolle. Wellicht schuilt hier enige betekenis achter waaraan ze hun naam te danken hebben. Vervolgens komen we door de Lozerse bossen, een prachtig bosgebied heerlijk om er doorheen te fietsen zeker nu de herfstkleuren al goed zichtbaar zijn. Eens daar voorbij nemen we een scherpe bocht naar rechts en draaien de steenweg op richting Kruishoutem. We fietsen op een breed geasfalteerd fietspad afgescheiden van de weg waar we na een paar honderd meter links moeten afslaan. Daar is het even uitkijken. Ik ben er zeker van dat dit bordje door menig fietser genegeerd wordt, men is er zo voorbij ook wij kunnen er van mee spreken. We fietsen nog een mooi stuk langs het bos en merken het kasteel Ayshove op omringd door schitterende parken.
We zijn nu vlakbij Kruishoutem en toch maken we nog een grote lus richting Huise, het schilderachtige dorpje Mullem en fietsen verder langs Lede en Wannegem. Hier gaat het serieus op en neer. Regelmatig moeten we aan de versnelling sleutelen en een tandje bijsteken tussen deze heuvelachtige dorpjes. Nu is het einde in zicht en gaat het meestal bergaf tot Kruishoutem. Zo hebben we er weer een prachtige fietstocht opzitten, wellicht de laatste van deze mooie najaarszomer.
Provincië : Oost-Vlaanderen Streek : Vlaamse Ardennen Aantal km : 46 Reliëf : licht heuvelachtig Logistiek : goed Onze beoordeling : Prachtige fietsroute door een mooi landschap op 80% geasfalteerde fietspaden
De volgende dag beslissen we om samen de Godelieveroute te fietsen. We vertrekken van Middelkerke en nemen richting Wilskerke Leffinge. Dit gedeelte is wel langs een drukke en gevaarlijke baan, die we graag zo vlug mogelijk achter ons laten. Eens we linksaf slaan richting Leffinge is het een minder drukke baan en fietsen we langs het dorp voorbij de mooie kerk van Leffinge. Verder komen we aan de brug in Snaaskerke, gaan het kanaal over en volgen dan de oude spoorwegbedding richting Gistel. Hier is het zeer aangenaam om te fietsen. Regelmatig zien we de bordjes van de Wijnendaleroute welke gedeeltelijk dezelfde richting uitgaat als de Godelieveroute. Aan het station van Moere verlaten we de oude spoorwegbedding en fietsen we richting Moere. De route brengt ons grotendeels langs uitgestrekte landbouw- en akkergebieden waar we regelmatig te kampen hebben met felle tegenwind in deze open vlaktes en af en toe een tandje moeten bijsteken. In de verte zien we het witte kloostergebouw al staan. We zijn blij even van het stalen ros te kunnen afstappen wanneer we het klooster van zuster Godelieve bereiken. Bij het binnentreden van de kapel zijn de kloosterzusters zeer intens aan hun gebed bezig, één en al devotie. Wij nemen nog een paar fotos van dit mooie klooster waaraan duidelijk een geschiedenis aan verbonden is.
We keren nu een stuk terug en fietsen langs Zevekote zo verder richting Slijpe en een stuk langs het kanaal Plassendale- Nieuwpoort. Gelukkig kunnen we deze gevaarlijke baan vlug verlaten. Op de hoek over het kanaal in de taverne Rattevallenemen we nog een consomatie alvorens de laatste kms te fietsen richting Middelkerke.
Provincië : West-Vlaanderen Streek : Kust Aantal km : 48 Reliëf : vlak Logistiek : goed Onze beoordeling : Toffe fietsroute die grotendeels loopt langs landbouw- en akkergebieden. Er ontbreekt één bordje tussen Zevekote en Slijpe.
Tijdens ons verblijf aan zee te Middelkerke profiteren we ervan om in de omgeving te fietsen. Samen met vrienden volgen we de Lange Lisroute die start op het marktplein van Nieuwpoort. Wij zijn vanzelfsprekend vertrokken van Middelkerke richting Nieuwpoort waar we over de brug aan het sluizencomplex links af slaan. We rijden voorbij het monument van Koning Albert. Dan nemen we rechts en fietsen langs de Yzer richting spaarbekken. Na ongeveer 1 km slaan we rechts af naar Ramskapelle. Aan de oude spoorwegbedding op een goed berijdbaar grind fietspad nemen we links richting Diksmuide. Op het einde van de oude spoorweg gaan we richting Booitshoeke. Net iets verder komen we aan een taverne waar er zomers een leuk terras is gekend door menige fietser. Nu gaan we even binnen en bestellen een verse dagsoep.We gaan verder de route volgen richting Veurne maar eerst is het even opletten we moeten een drukke Rijksweg oversteken. Daarna is het heerlijk fietsen tot Veurne. De route zelf doet het centrum niet aan. Daar trekken wij ons niets van aan en nemen plaats op één van de vele terrasjes van deze gezellige marktplaats. Het is er heerlijk vertoeven en we genieten van ons gezellig samen zijn op dit zonnig terras. We fietsen terug langs het kanaal Veurne-Nieuwpoort die we volgen tot Wulpen. Eigenlijk blijven wij liever het kanaal volgen tot Nieuwpoort wat leuker is maar de route wijst ons linksaf te gaan.
We fietsen nog een groot deel langs een drukke weg zonder fietspad. Gelukkig komt er vlug een einde aan en komen we terug aan het kanaal die we verder volgen tot Nieuwpoort en zo terug naar het marktplein wat het eindpunt van de route betekent. Wij bereiken Middelkerke langs monument van Koning Albert, fietsen de brug over en slaan vervolgens langs de vaart linksaf richting zeedijk. Bij aankomst wijst de teller 56 km aan. Alweer hebben we genoten van een mooie fietsroute.
Provincië : West-Vlaanderen Streek : Kust Aantal km : 39+17= 56 Reliëf : vlak Logistiek : zeer goed Onze beoordeling : Mooie fietsroute die we liever bij terugkeer naar Nieuwpoort langs het kanaal blijven volgen.
De mooie najaarszomer is nog lang niet aan haar einde toe. Alweer een mooie dag nodigt uit om ervan te genieten en dat gaan we zeker doen. We rijden voor de tweede keer tot Breskens, richting ferry boot en parkeren de auto op de voorziene ruime parking. Samen met onze fietsen gaan we aan boort voor de overzet naar Walcheren. Nu gaan we eens een route fietsen die grotendeels rond het eiland loopt. Na ongeveer 20staan we in Vlissingen klaar voor de start en fietsen langs de linker zijde langs het water naar knpt 86 De route is door middel van de kaart fietsknooppuntennetwerk Zeeland/Noord-Beveland uitgestippeld en genoteerd op de fietsstrip langs volgende knptn: 86-81-80-44-42-40-10-14-16-27-30-31-32-36-34-35-63-58-57-84-83-85-86
We fietsen kilometers lang afwisselend langs de zee, door het duinen gebied en door prachtige stroken bos en bovendien op zeer goed aangelegde fietspaden. Heerlijk, wat kan een fietser nog meer verlangen. Zoutelande is het eerste dorpje dat we doorkruisen aan knpt 42 en daar hebben we meteen onze eerste windmolen welke Nederland rijk is. Alvorens we knpt 10 bereiken komen we in Westkapelle en zien op de hoge duinen een gedenkteken staan en een legertank waar de kinderen gretig gebruik van maken om dit oorlogstuig te beklimmen. Ik heb alles op foto vastgelegd ook het prachtig uitzicht dat ik daarboven mocht aanschouwen, een vergezicht over de huizen heen en langs de andere kant zee en strand.
We vervolgen onze route en rijden voorbij een vuurtoren maken een bocht naar rechts en fietsen nu langs de Noordzee richting Domburg. Een pittoresk dorpje met een gezellige winkelstraat en volle terrasjes met genieters van het mooie weer. Eenmaal het dorp voorbij komt alweer een prachtig stuk fietsgenot van 6,5 km lang door Hoogduin naar knpt 16 met aan de rechter zijde een kasteel.
Nu fietsen we naar Vrouwenpolder knpt 30 waar men de brug kan over fietsen naar NOORD-BEVELAND knpt 3. Helaas hebben we daar nu niet genoeg tijd voor maar dat zal zeker voor een volgende keer zijn, wellicht voor 2007. Wij keren terug via het gezellige dorpje Veere en genieten nog even van het mooie uitzicht over het Veerse Meer. We fietsen naar knpt 35 langs het kanaal door Walcheren naar Middelburg en langs Oost-Souburg recht naar Vlissingen naar ons begin en eindpunt 86. Zeer tevreden van de prachtige 60 km fietsgenot keren we naar huis terug.
Provincië : Zeeland Streek : Walcheren Aantal km : 60 Reliëf : vlak Logistiek : zeer goed Onze beoordeling : Heerlijk fietsen langs zee, hoge duinen, en door bos op onberispelijke fietspaden
Gefietst op: 08.10.2006 Deze route gaat van start aan de Bareldonkkapel in Berlare. Wij nemen de start aan onze woonplaats waar we na 2 km fietsen de Schelde vervoegen richting Schellebelle. Net voor we het veer bereiken gaan we linksaf richting Kalkense meersen en fietsen tussen een rijk stuk natuur waar ook talrijke wandelaars hun weg vinden. Plots duikt een nieuwsgierige haas op maar wordt al vlug verstoord en kiest het hazenpad.Wat verderop is het minder fraai, een zwaar stuk kasseien moeten we trotseren 1,5 km lang, maar dit nemen we er wel bij als het van korte duur is. Dan komen we langs de Eendenkooi in Overmere met langs de overzijde verschillende campings en komen zo aan het bekende Donkmeer. De oppervlakte van het meer is 87 ha en is het grootste en visrijkste meer van ons land. Het ontstond pas in de achttiende en negentiende eeuw, toen de uitgedolven turfputten vol water liepen. Het is een toeristische trekpleister waar vooral op zondag heel veel wandelaars hun weg vinden wat wel een hindernis is voor de fietser en het even uitkijken is. Terrasjes zijn er in overvloed en liefst bij terugkeer kan je genieten van een heerlijke portie paling. Hier heerst altijd een vakantie sfeer.
Even voorbij het donkmeer nemen we richting Berlare een stuk ongerept natuurgebied waar we op onverharde goed berijdbare wegen fietsen en komen regelmatig de bordjes tegen van de kapelletjesroute. Alweer komen we aan de Schelde, fietsen de dijk op aan het veer te Appels met zijn overzet en een aangename taverne waar we gezellig plaats nemen tussen de vele sportievelingen en genieten van een verfrissing op het terras onder een prachtige najaars zon. We volgen de dijk langs de Schelde waar het zalig fietsen is in een wijdse omgeving en verlaten vervolgens opnieuw de Schelde en fietsen richting Berlare, de Sint-Martinus-parochie, door de prachtige lange dreef met statige villas. Algauw rijden we terug de Schelde dijk op en kunnen opnieuw genieten van de rust langs de kronkelende Schelde.Aan onze linker zijde zien we de spitse kerktoren van Wichelen. Verder komen we aan in Uitbergen, verlaten de Schelde en fietsen voorbij de kerk van Uitbergen waar we links afslaan en onze weg vervolgen langs weilanden en knotwilgen. Zo komen we terug aan het Veer van Schellebelle, hier is nog net een plaatsje vrij om te genieten van een laatste verfrissing. De fietsroute wijst na 500m rechtsaf richting Kalkense meersen, maar voor ons is de lus rond en wij blijven de Schelde volgen tot Wetteren dit betekend het einde van een prachtige fietsroute met 51 km op teller.
BARELDONK KAPEL
Provincië : Oost-Vlaanderen Streek : Donkmeer Overmere Aantal km : de route zelf is 34 km Reliëf : vlak Logistiek : zeer goed Onze beoordeling : mooie gezellige fietsroute zowel op verharde als onverharde goed berijdbare wegen.
Ook de laatste september dag wordt een zonnige dag met aangename temperaturen net boven 20°, prachtig weer zoals we vrijwel alle dagen van de maand gekend hebben en ideaal dus om te fietsen. Daar gaan we dan ook van genieten want het zou de volgende dagen veel minder zijn, aldus de vooruitzichten. De fietsen zijn al gemonteerd en we rijden met de wagen tot Sluis Nederland waar we net buiten het centrum op een parking de wagen kunnen achterlaten voor 1 per dag Zeker aan te raden aangezien het in het centrum praktisch onmogelijk is parking te vinden. Daar vlakbij is het bordje knpt 98 te zien en we zijn meteen en route. In en rond het centrum is het eventjes toeren om de weg te vinden maar door de bordjes Zwinroute te volgen komt men terug aan een bordje 98. Na 1,5 km aan knpt 53 naderen we het dorpje Sint Anna ter Muiden een pittoresk dorpje waar een bank je uitnodigt er even van te genieten.
De volgende knpt leiden ons naar Knokke waar we voorbij het gekende kind- vriendelijk restaurant Moeder Ciska langskomen. Het is er heerlijk fietsen tussen het bos gebied en de vele prachtige witte villa's, spijtig dat de weg niet voorzien is van fiets paden, maar algauw komt daar verandering in richting het Zwin. Hier is het rustig fietsen en kan men volop genieten van de natuur. We fietsen langs de hoge duinen en gaan even van de fiets af om het pad te nemen. Klauter eens naar boven want je weet niet wat je anders zou missen, een ongelooflijk vergezicht op het zwin, mensen die in slierten rondwandelen tussen ontelbare vogels en langs de andere kant in de verte hebben we zicht op Cadzand. Eigenlijk zou men hier boven moeten kunnen verder fietsen om te kunnen blijven genieten van dit prachtig zicht. Eens Cadzand Bad voorbij fietsen we door Nieuwvliet Bad met strand De Nolle. Aan knpt 10 fietsen we langs de dijk naar Groede knpt 16.
Verder richting Oostburg rijden we langs een vrijwel drukke weg gedeeltelijk zonder fietspad, richting Grote Gat waar we langs de kreken fietsen en ontelbare vogels opmerken. Het eindpunt lijkt in zicht maar toch is dit wel het zwaarste stuk vooral door de felle wind op kop waar we mee te kampen hebben in de open vlakte van dit landbouwers gebied. We rijden Sluis binnen langs het fietspad rond de vestigingen, nemen nog een paar fotos en zoeken een terrasje op voor een welverdiende versnapering. Onze fietsroute telt alweer 60 km, langs volgende knooppunten: 98-53-47-44-43-46-45-29-32-37-10-14-16-15-17-42-49-46-40-95-97-99-94-98
Provincië : Zeeland Streek : Zwin Cadzand Start : Sluis Aantal km : 60 Reliëf : Vlak Logistiek : Goed Onze beoordeling : Een aangename route met veel afwisseling waarvan het mooiste gedeelte ligt tussen Sluis tot Groede.
Vandaag laten we ons leiden door de weersvoorspellingen; geen neerslag en meer zon in het Oosten van ons land, in het westen kans op wat regen, bijgevolg rijden we naar de Provincie Antwerpen. Op kaart 2 worden de volgende knooppunten uitgestippeld:
Wij zijn nogal gulzig en willen zoveel mogelijk meepikken in de regio. Het leuke is dat men onderweg steeds kan sleutelen aan de knooppunten, zowel inkorten als uitbreiden naargelang de omstandigheden. Aan de sluizen te Wijnegem is er parking voor de wagen waar ook het bordje staat van knooppunt 24 vlak aan het Albert Kanaal waar we nog 3 km langs rijden
Van knpt 16 tot knpt 85 is het zalig fietsen langs het kanaal Dessel Schoten 23 km lang op geasfalteerde fietspaden, van een luxe gesproken. Tussen knpt 98 en 38 hebben we even het fietspad verlaten voor een kijkje te nemen op het dorpsplein van Sint-Lenaarts, een groot en opvallend mooi dorpsplein en een prachtige kerk De moeite waard om een kijkje te nemen.
Op knpt 84 verlaten we het kanaal en komen in Malle en Westmalle waar we voorbij het Kasteel Westmalle fietsen.
Even verderop zien we de Scherpenberg molen en dan fietsen we van het ene bospad naar het andere op goed berijdbare meestal onverharde fietspaden. Soms moet er eens een baan worden gekruist en is het wel uitkijken geblazen maar dat is zeker geen bezwaar. Ook de prachtig Zoerselbosdreef komt aan de beurt geliefd door iedere recreatieve fietser. Zoals je hier kunt zien, een prachtig natuurgebied.
Zoerselhof Kasteel
We rijden door Halle en net voor knpt 57 komen we aan een fort omringd door een wal, een overblijfsel van oorlog 1914-1918. De hoeve in Zoerselbos dateert van 1828.
Vanaf knpt 56 fietsen we terug aan het Albert Kanaal en kunnen nog net een kiekje nemen van de Oelegem molen daterende uit 1845. Er blijven nog 3 knpt te fietsen en we hebben ons einddoel bereikt gelukkig en tevreden met op de teller niet minder dan 63 km.
Provincië : Antwerpen Streek : Antwerpse Kempen via knptn Start : Wijnegem Sluizen Aantal km : 63 Reliëf : Vlak Logistiek : Goed Onze beoordeling : Mooie fietsroute zeer afwisselend, grotendeels langs kanalen en bossen.
Vandaag zal het nog warmer worden, men spreekt zelfs van 27°, het belooft een heerlijke zomerdag te worden, prachtig fietsweer. Wij gaan wat verfrissing opzoeken langs de Scheldedijk en starten de fietsroute te Opdorp, waar er keuze genoeg is om de auto achter te laten op dit mooie dorpsplein die trouwens onlangs door Radio 2 verkozen werd tot mooiste dorpsplaats van Oost-Vlaanderen. Daar hadden we meteen het bordje met knpt 11. Daarna fietsen we de volgende knpt:
Na een 6-tal km kunnen we al de Scheldedijk op richting Sint-Amands. Het is het zalig fietsen onder een stralende zon, geen wolkje te bespeuren rond dit wondermooie panorama. We naderen het pittoreske dorpje van Sint-Amands waar de kerk vlak naast de route staat. Het decor van Stille Waters komt ons voor de geest, hier aan de Schelde was het beslist de plaats bij uitstek voor deze serie.
Aan knpt 03 rijden we onder de indrukwekkende brug van Temse en wat verderop aan knpt 1 aan het volgende Stille Waters decor: het huis van Vorlat.
We fietsen van de ene schelde dijk op de andere en laten ons meerdere malen door een enthousiaste veerman overzetten en nog wel gratis. Aan knpt 34: overzet veersteiger Wintam en aan knpt 30: zeesluis, knpt 70: Kallebeekveer. Via aangename kronkelende fietspaden komen we plots aan een immens groot gebouw. Wij rijden tot bij de ingang en stellen vast dat de gemeentelijke diensten van Hemiksem en het Roelantsmuseum daar gevestigd zijn.
Aan knpt 74 naderen we alweer een mooi dorpje: Ruppelmonde Steendorp en Tielrode. De fietspaden zijn overal vlak en op geasfalteerde paden, en toch is er een stuk bij op vlaamse kasseien, gelukkig maar een 500m lang.
We fietsen nu de andere kant van de Schelde dijk en zien duidelijk aan de overkant opnieuw het huis van Vorlat staan, nee hoor, we zijn niet naar de overkant gezwommen. Dit hebben we te danken aan de verschillende veerdiensten.
Om terug aan ons eindpunt te geraken nemen we aan knpt 91 nogmaals de overzet: Driegoten te Weert, wat telkens wel een attractie op zich is. Bij aankomst te Opdorp hebben we 70 km op de teller staan.
Een deel van de route nl. de Scheldedijkroute fietsten we voor de 3e keer maar door er nieuwe knpten aan toe te voegen, hebben we alweer genoten van een prachtige fietsroute die beslist tot één van onze favorieten behoord.
Provincies: Oost-Vl. & Antwerpen Streek: Temse - Sint-Amands Antal KM: 70 Reliëf: Vlak, enkel bij het oprijden van de dijken moet men een tandje bijsteken. Logistiek: Uitstekend Beoordeling: Zeer prachtige route een echte aanrader.
Het beloofd een mooie dag te worden vandaag. De zon is al vroeg van de partij. De weersvoorspellingen schijnen te kloppen wat niet altijd kan gezegd worden. Wij gaan er dus de komende dagen van profiteren want wie weet, het kunnen wel de laatste mooie september dagen zijn. De fiche met vooropgestelde routes langs het knooppuntennetwerk ligt al klaar. Vandaag wordt het in en rond de streek van Beernem-Aalter. Het grote voordeel met het knooppunten systeem is dat met de begin schakel kan nemen die het dichts bij de woonplaats ligt. Dus wij rijden tot Aalter, nemen rechts richting Tielt en rijden tot Ruiselede waar we de fietstocht starten aan knpt 39, tegenover de kerk waar voldoende parkeergelegenheid is. Al na één km komen we aan Knok-Hostens Vlaagmolen waar we graag een soevenier van meenemen.
Verder langs knpt: 43-44-40-35-31-29-28-26-27-86-87-88-99-96-93-98-97-94-95-96-01-02-39 Dit traject loopt langs rustige landbouwwegen waar we ongestoord kms kunnen fietsen zonder te moeten uitwijken voor enige luchtvervuiler.
Aansluitend rijden we vele kms door het Provinciaal domein Lippensgoed Bulskampveld. Een waar paradijs voor iedere fietsgenieter. Aan de goed berijdbare bospaden lijkt geen einde te komen, hier kan men ten volle genieten van de gezonde natuur en de stilte die af en toe gebroken wordt door het geluid van een vogel. Het was dan ook de plaats bij uitstek om even te poseren en van spijs en drank te genieten.
Aan knpt 87 nemen we rechtsaf richting Gent. Zo rijden we 11 km langs het kanaal Brugge- Gent tot Aalter. Langs het water is het heerlijk fietsen op goede verharde fietspaden en de kms schuiven zo voorbij terwijl men geniet van het mooie landschap.
Provincië : Oost/West-Vlaanderen Streek : Aalter, Beernem, Oostkamp Start : Ruiselede Aantal km : 50 Reliëf :Vlak Logistiek : goed Onze beoordeling : Het is een mooie route, met veel afwisseling door een prachtige natuur.
Na Limburg komt onze provincie Oost-Vlaanderen nog eens aan de beurt.
De Reuzenroute start vanzelfsprekend in Dendermonde en is een echte reuzeroute:
Weinig of geen autoverkeer, fietsen over de dijken van de Schelde en de Dender en onderweg enkele aantrekkelijke tavernes, waar het aangenaam verpozen is.
Wij zijn vertrokken vanuit onze woonplaats te Wetteren, zijn daar de Schelde gevolgd,voorbij t veer te Schellebelle waar men gebruik kan maken van de overzet en hebben de Schelde verlaten in Berlare Uitbergen om zo langs Berlare dorp voor Schoonaarde brug opnieuw de schelde te vervoegen. Daar hadden we het eerste bordje Reuzenroute. Achteraf gezien hadden we het schelde pad niet mogen verlaten want we kwamen zo op de reuzenroute terecht. Wij hebben er alvast wat meer kms aan over gehouden.
Wij rijden zo op autovrije dijkwegen heel wat kms langs de kronkelende schelde terwijl we genieten van prachtige vergezichten, een wondermooi panorama met in de verte de spitse kerktoren van een pittoresk dorpje. We fietsen langs: Schoonaarde- Oudegem- Appels-Grembergen en Dendermonde waar je best even de route verlaat om het centrum te bezichtigen en die je uitnodigt voor een gezellig terrasje. Het is beslist een ommetje waard.
Vervolgens fietsen we langs de oevers van de Dendervallei waar de natuurpracht al even mooi is, voorbij het dorpslein van Mespelare, Sas van Wieze, Gijzegem en Hofstade. Tussen Schoonaarde en Wichelen loopt de fietsroute te midden van velden en akkers langs alweer een gezellig terrasje Hof de pikkeling, wij konden dit vooral met het warme nazomer weer niet voorbijrijden!
Een beetje verderop aan de brug van Schoonaarde hebben we opnieuw de Scheldedijk opgezocht door met de fiets aan de hand langs de zijkant af te dalen om zo Wetteren te bereiken. Wij hadden maar liefst 71 km op de teller staan.
Prachtige natuur gelegen op enkele kms van onze woonplaats waar het heerlijk is om te fietsen!
Provincië : Oost-Vlaanderen
Streek : Dendermonde
Start : Scheldedijk, De Bruynkaai
Aantal km : 38
Reliëf :Vlak
Logistiek : goed
Onze beoordeling : Mooie route, op één klein slecht stuk na zeer goede fietspaden waarvan grotendeels verkeersvrij.
3-daags fietsarrangement Limburgse Kempen-Bocholt Zoals velen onder jullie zaten wij ook te wachten op beter weer om terug nieuwe fietsroutes te verkennen. Het slechte weer van de voorbije maand augustus was alvast de grote spelbreker. Wij hebben gekozen voor een reservatie uit het boek van Vlaanderen Vakantieland: De Watermolen, fietsarrangement voor 3 dagen, en zijn vertrokken op dinsdag 5 september. De Watermolen is de ideale vertrekplaats om te fietsen in de groene natuur. Het hotel gelegen te Bocholt bevindt zich aan het grensoverschrijdende fietsroutenetwerk Kempen en Maasland en aan diverse andere fietsroutes. Het beschikt over een afsluitbare, overdekte fietsenstalling, maar ook over eigen fietsenverhuur. Er zijn nog tal van vermakelijkheden alsook binnenzwembad. Mooie kamers en een goede keuken. info@de-watermolen.com www.de-watermolen.com
Eens geïnstalleerd in het hotel en de omgeving en accommodatie te hebben verkend, zijn we gestart voor de eerste rit via de knooppunten: 07B-09B-87N-89N-16B-17B-18B-19B-20B-21B-33N-(20-19-18)-14B-12B-07B-208B. Het eerste bordje staat tegenover het hotel, dus startplaats Bocholt, Reppel. De route loopt langs zeer rustige wegen meestal autovrij, geasfalteerde paden regelmatig door bosjes en wondermooie natuur, kortom heerlijk om te fietsen! Limburg is niet voor niets het fietsparadijs bij uitstek Juist voor we Thorn, knpt.33 bereikten snelde ons een koppel voorbij die uit de andere richting kwamen. Ik kreeg als een flits door mij heen waarop de remmen dicht vlogen: maar dat is precies Louis en Jenny! Wij kwamen daar totaal onverwachts goede vrienden tegen uit Zoutleeuw, van toeval gesproken! Zo besloten wij rechtsomkeer te maken en gezellig samen te fietsen Aangezien het grensoverschrijdende routes zijn moet men rekening houden met de verschillende bordjes: groen voor Nederland, en blauw voor Belgïe. Hier hebben wij aan den lijve ondervonden dat Limburg primeert voor wat de aanduidingen betreft. Plots na dat we amper een paar km samen aan het trappen waren reed ik plat en dan nog de achter band, maar met twee ervaren fietsliefhebbers was de klus algauw geklaard! In Tongerlo kwamen wij aan knpt 12 aan de Zuid Willemsvaart waar ons een heerlijk terrasje wachtte. Daar hebben we gezellig genoten en nog wat bij gepraat. Daarna scheidden onze wegen, zij richting Dilsen-Stokkem en wij verder langs de vaart tot knpt 07 over de fiets- en voetgangersbrug terug naar knpt 208 richting Bocholt
Aan onze eerste fietsdag hebben wij een fijne verrassing beleefd! Alvorens aan tafel plaats te nemen hebben we nog een plonsje genomen in het mooie zwembad, heerlijk na 59 km in de beentjes.
Woensdag, 6 september 2006
Na een lekker uitgebreid ontbijt hebben we de tweede dag enkele kms gereden met de auto tot Opritter en hem daar achtergelaten op de parking tegenover de kerk. Wij fietsen opnieuw langs grensoverschrijdende fietsroutes en zijn vertrokken aan knpt 36 en zo verder langs de knpt 12-13-28-27-25-22-21-33-42-40-39-01-03-13-24-26-45-47-13-12-36. Dit was goed voor zowat 78 km op de teller. Knpt 25 bracht ons aan de maas en aan knpt 22 kon men gebruik maken van het voetveer. Wij hebben gekozen voor knpt 22 richting Thorn Nederland, het mooie witte stadje aan de maas met zijn hobbelige kasseien straten waarop de fietsers hevig door elkaar worden geschud. Men kan er ook de abdij kerk bezoeken, een gotische kruisbasiliek met een romaanse westbouw, daterend uit de 10e eeuw. Het interieur is barok met een imposant hoofdaltaar. Van knpt 39 te Maasbracht tot knpt 01 rijden we 7 km volledig autovrij heerlijk fietsen langs de uitgestrekte jachthavens en verder aan knpt 03 rijden we langs het Juliana kanaal opnieuw 7 km enkel voor fietsers. De fietser is hier de koning te rijk!
Gotische kruisbasiliek Thorn
Zo zijn we aan knpt 24 aangekomen in Maaseik. Op de grote gezellige marktplaats primeert in het midden het standbeeld van de gebroeders Van Eyck. Hier hebben wij genoten van een heerlijke dorstlesser! De overvolle zonnige terrasjes deed ons terug denken aan de mooie juli maand
Maasbracht
Eens knpt 47 bereikt reden we terug de Zuid-Willemsvaart langs goed voor de laatste 11 km. Met de 78 km op de teller zijn we in Opritter toegekomen en de laatste kms heeft de wagen ons tot aan ons verblijf De Watermolen gebracht, anders waren het er bij de 100 geweest wat wel een beetje teveel is, want .de laatste loodjes wegen het zwaarst Alweer een tevreden dag met heel veel fietsgenot!
Donderdag, 7 september 2006
De derde en laatste dag is al aangebroken. Ons lijstje met de vooropgestelde knooppunten werd de avond voordien in elkaar geknutseld. Wij hebben besloten om na het ontbijt en uiteraard na onze rekening te vereffenen aan de receptie, bagage en fietsen te monteren en te rijden tot Houthalen-Helchteren. Daar hebben we knpt 75 opgezocht Zo kwamen wij midden in de bossen terecht aan de abdij Kelchteren en troffen daar knpt 75 aan. De voormalige abdij wordt inmiddels gebruikt als taverne-restaurant, gelegen in een prachtig natuur gebied en uitvalsbasis voor verschillende knooppunten. De auto konden we achterlaten op de ruime parking.
Abdij Kelchteren
Na een paar kiekjes te hebben genomen hebben we volgende knpt gevolgd: 75-39-40-41-60-61-63-62-64-30-73-74-75 Die dag hebben we voor 80 % door bos en heide gefietst op geasfalteerde fietspaden, door de bossen lichtjes op en neer. Nog nooit heb ik de heide zo mooi in bloei gezien met de warme gloed van de laagschijnende september zon, werkelijk prachtige kleuren! En zo was de route kms aan één stuk, van een fietsparadijs gesproken!
Aan knpt 41 komt men te Niel-bij-As waar men oude locomotieven en treinstellen kan bezichtigen. Het oud stations gebouw doet dienst als taverne. Er is ook een parking met startplaats aan knooppuntennetwerk Vanaf knpt 41 hebben we 18 km aan één stuk gefietst volledig autovrij, door de Mechelse heide, Maasmechelen, langs de kikmolenvijver richting Zutendaal.
Net voor het Albertkanaal aan knpt 64 zijn we richting Genk gereden voorbij de koolmijn Oud Winterlag en zo ons einddoel bereikt knpt 75. Alweer hadden we 68 km in de beentjes en we kunnen zeggen dat er geen km teveel is, integendeel men kan er blijven genieten van deze prachtige streek, het fietsparadijs bij uitstek! Op de binnenplaats van de abdij Kelchteren hebben we tot slot nog van een welverdiende versnapering genoten alvorens de terugreis aan te vatten. Ons 3-daagse fietsarrangement in de Limburgse Kempen zowel wat betreft hotel verblijf als de fietsroutes is meer dan geslaagd beslist voor herhaling vatbaar en warm aanbevolen voor iedere fietsliefhebber.Wij hebben er genoten van 205 km heerlijk fietsen!
Wie kent er een Vlaamse gemeente waar géén Molenbeek stroomt? Veel van de molens verdwenen, maar de molenbeken bleven. Wij zijn gestart met de fiets vanuit onze gemeente en daardoor hadden we 73,5 km op de teller staan met nog een paar ommetjes erbij. De route zelf is 42 km, met start te HERZELE, op de Groenlaan, waar en dit is het vermelden waard, een bekende bakkerij is waar men de lekkerste mattetaarten kan kopen. Ze is nl genomineerd tot "Bakkerij Mangement Award" winnaar 2006, meer hierover : www.bakkerijdevuyst.be Deze route loopt langs vlaamse wegen door Burst-Bambrugge-Zonnegem-Vlekkem-Ottergem-Haaltert-Kerksken-Aaigem-Heldergem-Woubrechtegem-en zo terug naar Herzele. Veel pittoreske dorpjes gelegen in een mooi licht heuvelachtig landschap De route is dan zeker niet één van de gemakkelijkste er was zelfs een paar keer een serieus klimmetje bij. De beloning is steeds hetzelfde men krijgt prachtige vergezichten en na een klim komt een afdaling, super leuk! De route is 50 % verharde, en niet verharde fietspaden , en loopt door kms bospaden, waar het heerlijk fietsen is. Niet te gloven dat deze prachtige route zo dicht bij onze woonplaats ligt. Op twee bordjes na staat het goed aangegeven. Daar was het wel even twijfelen maar een goede Belg trekt zijn plan. De toeristische dienst van deze regio werd inmiddels op de hoogte gebracht van dit ongemak, hopelijk wordt er spoedig werk van gemaakt. Onze beoordeling : Zeer mooie route in een licht heuvelachtige streek. Provincie : Oost-Vlaanderen met start te Herzele. Aantal km : 42 Reliëf : licht golvend met af en toe een kort kuiten bijtertje. Wegdek : zowel verharde als onverharde fietspaden en bospaden. Logistiek : kan beter, neem zeker drinken mee.
Gefietst op: 29 juli 2006 Het zal éénieder wel bij blijven de hete juli maand 2006! Na dagen wachten tot de thermometer ietwat gezakt was naar 30° hebben we de fietsen gemonteerd en zijn we met de wagen tot Nevele gereden waar de fietstocht werd gestart aan het centrum pleintje. De route loopt meestal langs rustige en onverharde weg met een paar korte kassei stroken die fiets en passagier stevig doet schokken. We rijden door een mooi landschap met heel wat vergezichten waar men nog veel ongerepte natuur aantreft. De bewegwijzering is uitstekend, de bordjes zijn goed zichtbaar geplaatst. We hadden om en bij de 50 km op onze teller staan. Een "kriek primeur" zorgde op het einde van de rit voor de welverdiende verfrissing
Gefietst op 12 juli 2006 Bij het lezen van het aantrekkelijk verslag op de blog van "Deleukefietser" genoot deze route onze voorkeur. Ondanks dat de temperatuur al iets boven de 27° lag zijn we toch gestart. Het was er zalig fietsen daar de route kms door schaduwrijke boswegeltjes loopt en dat was meer dan welkom bij zo'n hoge temperaturen. Verder langs het Albertkanaal waar we een prachtig vergezicht hadden met in de verte een boot die ons stillaan naderde. Het vervolg van de route was één en al fietsplezier toen we op het kronkelende pad kwamen langswaar de kleine Nete haar bedding heeft, men kan hier terecht spreken van een fietsparadijs! Het is een route met zoveel afwisseling, prachtige fietspaden en goede bewegwijzing. Kortom het is er overheerlijk om te fietsen. Wij hebben er zo van genoten, deze route is één van onze favoriete fietsroutes en is beslist voor herhaling vatbaar.
Gefietst op 25 juli 2006 Eindelijk kan ik wat tijd vrijmaken om iets neer te schrijven over deze mooie route bij onze noorderburen aan de Westerschelde. We zijn met de auto tot Breskens gereden om aan boord te gaan van de veerboot om 9.30u. Maar we hadden pech aangezien er één boot in panne was konden we slechts vertrekken om 10.30u, dit ongemak zou nog 5 weken duren! Bij deze gewaarschuwd! Eens in Vlissingen aangekomen ging al onze aandacht naar de omgeving en het volgen van de bordjes met juiste richting. Deze leidden ons langs het kanaal in Oost Souburg naar het "Veerse Meer", waar het heerlijk fietsen is en waar we graag nog wat uitgebreider zouden willen rondtoeren. Verder langs het gezellig dorpje Arnemuiden en na heel wat kronkelingen door een prachtige natuur bereikten we het sluizencomplex van Veere, waar we werden opgehouden door het versassen van verschillende plezierbootjes . Dit was het moment en de juiste plek om hier wat kiekjes te nemen. Aangekomen in Veere was dit de plaats bij uitstek om iets te nuttigen in één van de restaurants met een gezellig terrasje en daar was er keuze genoeg. Veer is meer dan een bezoekje waard. De volgende stop was Middelburg waar onze aandacht ging naar het grote verkeersvrije marktplein en centrum met heel wat winkelstraten. Uniek zijn de nieuwbouw huizen die in het water staan! Alvorens de terugvaart aan te vatten mag men zeker niet vergeten Vlissingen te verkennen met zijn strand en eigen gebouwencomplex. Het eiland "Walcheren" zal nog aan bod komen om te fietsen want er zijn nog heel wat plaatsen die we willen ontdekken.
9-10 en 11 juni 2006 Wij verbleven op het vasteland "Friesland", in Ternaard, hotel : "Herberg de Waard van Ternaard" , www.herbergdewaard.nl , een aanrader. Gelegen vlakbij de Waddenzee een prachtige omgeving om te fietsen tussen ontelbare schaapjes. Het pad was wel volgezaaid met ... wij noemden het "chaussée de merde". Het was dus wel even uitkijken maar dat kon de pret niet bederven. Zo zijn we de volgende dag per fiets aan boord gegaan van de veerboot. Drie kwartier varen over het Wad en u bent in een andere wereld.....Ameland Niet voor niets wordt dit eiland de Waddendiamant genoemd. Rust, ruimte en frisse lucht zijn ruimschoots voorhanden. De ongedwongen sfeer en de gastvrije bewoners geven dit eiland een speciale charme. De dag daarna fietsten we langs prachtige wegen naar Lauwersoog-Haven, dit ligt in de kop van Groningen tegen de Friese grens. De veerboot bracht ons naar het volledig verkeersvrije eiland "Schiermonnikoog". Wat een zalig gevoel te fietsen tussen slechts hier en daar een wandelaar, verweg van alle verkeer, waar enkel de natuur zegevierd. Wagenborg Passagiersdiensten vaart gemiddeld vier maal per dag tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. In het hoogseizoen en op drukke dagen varen er extra boten. Deze afvaarten worden o.a. vermeld op de website van Wagenborg (www.wpd.nl) en op NOS teletekst pagina 723. De prijs p.p.h.& t. bedraagt 11 - fiets inbegrepen. Deze kennismaking met de twee meest noordelijk gelegen eilanden welke bovendien minst toeristisch zijn, was meer dan de moeite waard.
Reeds eerder gefietste routes:Maerlandroute,Lange Lisroute,Schoorbakkeroute,Riante Polderr.,Veurne Ambachtr.,Ros Bejaardr.,Adriaan Brouwerr.,M-Route,Sense Krekenroute,Liever.,Turfputtenr.,Kastelenr.,Rodelandroute
Ook de voorbije 2 jaar hebben we heel wat kms bij elkaar gereden. Onder meer in de Kuststreek en Westhoek, de "Lange Lisroute", de "Schoorbakkeroute", de "Maerlandroute" zeer mooie route welke aansluit op de "Riante Polderroute", een favoriete route die we 3 keer gefietst hebben en de "Veurne Ambachtroute". In Oost-Vl. , de "Ros Bejaardroute" 56 km met start op de mooie marktplaats van Dendermonde, zeer landelijke route. De "Adriaan Brouwersroute" 45,6 km is mij bijgebleven als een zware route met heel wat steile hellingen maar die eens de top is bereikt toch zo een voldoening geeft.Met start te Oudenaarde door de mooie landschappen van de Vlaamse Ardennen. Voor ervaren fietsers. De "M-Route" ook mattetaart route genoemd, vergeet zeker niet deze specialiteit te proeven ! De start is op de mooie marktplaats van Geraardsbergen, waar je wel een bakker aantreft. Men moet er over de bekende muur van Geraardsbergen (maar, geen nood, met de fiets aan de hand bereikt men ook de top!) de route kronkelt een groot stuk langs de Dender, waar het heerlijk fietsen is, Boelarebos en door de pittoreske dorpjes Sint-Martens-Lierde en Hemelveerdegem. Ook het Provinciaal domein De Gavers komt aan bod. Zeer mooie route. De "Sentse Krekenroute", start in Eeklo de hoofdstad van het Meetjesland. Onderweg maken we kennis met het polderland van Sint-Laureins, dat slechts na eeuwenlange strijd op de zee gewonnen werd. Getuige daarvan zijn de talrijke geulen en kreken uitgespoeld door het water. Verder langs de dorpjes Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo (vandaar ook "sentse", dialect voor "sint"), tot bij de Boerenkreek en de Oostpolderkreek en over het Leopoldkanaal. Mooie fietsroute die we 2 keer gefietst hebben. De "Lieveroute", de geschiedenis begint in de vroege Middeleeuwen toen de Gentenaars een verbinding met de zee wilden en een kanaal lieten graven van de Arteveldestad naar de Zwinhaven van Damme. De Lieve vloeit nu als kleine waterloop door een prachtig landschap met hier en daar een fijn restaurantje of een gezellig café, heel wat bezienswaardigheden en mondt uit in het Schipdonkkanaal op het grondgebied van Zomergem. Zeer lieve toffe route hebben we tot 3 keer toe gefietst. In eigen streek, de "Rozenroute" loopt door Wetteren, de "Turfputtenroute" langs het toeristische Donkmeer van Berlare Uitbergen, zeker de moeite waard, de "Kastelenroute" en de "Rodelandroute" 1 en 2. Dit zijn zowat de voornaamste routes welke we de laatste jaartjes vooral tijdens de weekends op onze teller geplaatst hebben. Nu kunnen we er naar eigen keuze er dagelijks van profiteren.
Ik ben Maria en samen met mijn echtgenoot Frans is fietsen één van onze hobby's waar we momenteel meer dan ooit voordien zullen kunnen van genieten. We zijn nl.op non-actieve dienst (zoiets als jong gepensioneerden..) Vooraf uitgestippelde fietsroutes nu d.m.v. het fietsknooppuntennetwerk is steeds opnieuw ontdekken, een verrijking en uitdaging naar het onbekende. Wij hopen er nog zeer veel te kunnen van genieten en wensen dit aan iedere fietsliefhebber toe.
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek