De Gebruiker
Hoe apparaten omgaan met de mens
Foto
Inhoud blog
  • Gebruiksaanwijzing digitale TV (update)
  • Beeldschermen of spiegels?
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (2)
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (1)
  • Qwerty klavier: hoe instellen
  • Een pleidooi voor Qwerty
  • De digidoos en het milieu
  • Het autonome uurwerk
  • De Milieubox
  • Antivirus legt computer lam
  • Het kookvuur en de Wintertijd
  • Digitale TV update
  • Gedaan met analoge TV?
  • Stop Plaagreclame
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    23-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stop Plaagreclame
    Web pagina's beginnen er meer en meer uit te zien als pagina's uit een tijdschrift of ander drukwerk, met grote aandacht voor vormgeving. Daarenboven hebben webpagina's een groot bijkomend voordeel: er kunnen bewegende beelden getoond worden, zoals filmpjes en animaties. Dit is een belangrijk voordeel tegenover papier, en het heeft tal van nuttige toepassingen.

    Maar ook de reclamewereld heeft deze technologie ontdekt. Meer en meer wordt de gebruiker overspoeld door bewegende reclameboodschappen. Ons oog wordt als het ware aangetrokken door bewegende beelden, in zo'n sterke mate dat we ons moeten inspannen om de tekst te lezen die in de buurt van de animatie staat. Om gek van te worden. Zelfs de website van een ernstig dagblad zoals De Standaard is besmet met bewegende reclame. Als we die animaties konden op stop of pause zetten, dan zou het zo erg niet zijn. Maar dat kan niet. De gebruiker heeft er geen controle over.

    Ongewenste animaties zijn niet alleen vervelend, ze nemen ook processor-tijd in beslag. Bij bewegende beelden moet het beeld voortdurend 'ververst' worden, en daardoor wordt de processor belast. Wanneer u een statische pagina bekijkt (pagina zonder animaties) wordt de processor niet belast, en gaat hij in een energiebesparende modus. Bij bewegende beelden wordt de processor wel belast. Hij gebruikt hierdoor meer energie; genoeg om de batterijduur van een laptop merkbaar te verkorten, tot een half uur of zelfs meer.

    Verreweg de meeste animaties maken gebruik van Adobe Flash. Een mogelijke optie is om Flash niet te installeren. Maar dan krijgt u voortdurend vervelende waarschuwingen te zien die verzoeken om Flash te installeren. Bovendien kunt u dan ook geen animaties bekijken die u wél wil zien. Geen optie dus.

    Oplossingen voor Windows gebruikers:

    Internet Explorer: een klein gratis programma ToggleFlash. Hiermee u Flash in- en uitschakelen op elk gewenst moment. Zie flash.melameth.com/. Opgelet: dit programma werkt enkel met Internet Explorer versie 7. Hebt u een eerdere versie, dan moet u eerst een upgrade doen (gratis voor legale Windows versies).

    Firefox: voor Firefox bestaat een handige  extensie FlashBlock; te vinden op flashblock.mozdev.org/. Deze toont een leeg vak met een grote letter f voor elke animatie op de webpagina. U kunt de animatie starten door er op te klikken. Bovendien kunt u een witte lijst maken van websites waar u Flash animaties steeds wil toelaten. Sterk aanbevolen!





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Technologie bekeken van de andere kant: de uwe.

    Een unieke kritische kijk op gebruiksvriendelijkheid, geschreven door een ontwerper van technologie, maar met de pet op van de gebruiker.
    In dit blog vertel ik niet hoe je dingen en programma's moet bedienen, maar wel hoe dingen jou (al dan niet) bedienen.
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Blijf op de hoogte van nieuwe artikels!

    RSS logo Druk op de RSS knop of deze onderaan de pagina.
    Hoe werkt RSS? Lees het hier.
    Wie ben ik

    Mijn naam is Paul Notredame (60j). Ik ben ingenieur elektronica en informatica. Ik heb in mijn carrière heel wat dingen ontworpen. De rode draad doorheen al mijn projecten is aandacht voor degene die het zal gebruiken. Mijn inspiratie is het boek The Design of Everyday Things van Don Norman, een cognitief psycholoog. Hij pleit ervoor om de mens centraal te stellen in alles wat ontworpen wordt.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!