De Gebruiker
Hoe apparaten omgaan met de mens
Foto
Inhoud blog
  • Gebruiksaanwijzing digitale TV (update)
  • Beeldschermen of spiegels?
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (2)
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (1)
  • Qwerty klavier: hoe instellen
  • Een pleidooi voor Qwerty
  • De digidoos en het milieu
  • Het autonome uurwerk
  • De Milieubox
  • Antivirus legt computer lam
  • Het kookvuur en de Wintertijd
  • Digitale TV update
  • Gedaan met analoge TV?
  • Stop Plaagreclame
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    02-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Milieubox
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lang geleden gebeurden er in het land vele ongelukken met giftige stoffen: mensen lieten ze vaak achteloos in huis rondslingeren, binnen het bereik van hun kinderen; deze, nieuwsgierig als ze zijn, proefden ervan en werden ziek of lieten zelfs het leven. Dit kwam de keizer ter ore. Hij riep zijn minister in audiëntie en zei 'Ik wil dat ieder gezin een kist krijgt waarin men alle giftige stoffen kan bewaren. Geen kinderhand mag in staat zijn haar te openen'.

    De minister vertrok terstond naar China, een land dat beroemd is voor zijn tangrams en driedimensionele puzzels. Hij wendde zich tot een meester-schrijnwerker en zei 'Maak voor mijn volk kisten die door geen kinderhand kunnen geopend worden. Een rijke beloning zal uw deel zijn'. De meester antwoordde 'Ik zal uw opdracht vervullen binnen de drie maanden'.

    Na drie maanden keerde de minister vol verwachting terug. De meester-schrijnwerker zei: 'U zult zeer tevreden zijn; het ontwerp voldoet niet enkel aan uw vereisten, maar overtreft deze zelfs. Niet enkel kinderhanden kunnen de kist niet openen, maar zelfs volwassenen niet'. De minister, die een wijs man is, dacht na. 'Indien zelfs volwassenen er niet in slagen de kist te openen, dan moet ze voor kinderen des te veiliger zijn'. Hij dankte verheugd de meester, en liet de kisten verschepen naar zijn land en uitdelen aan het volk.

    Maar het volk morde: 'Hoe kunnen wij onze kinderen beschermen tegen giftige stoffen als we de kist niet open krijgen om ze op te bergen?' De minister was geïrriteerd door zo veel ondankbaarheid en antwoordde in een communiqué: 'er is in grote oplage een gebruiksaanwijzing verspreid waarin de procedure in detail beschreven staat. In elke kist zit er een'.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    02-12-2008, 11:45 geschreven door Paul  
    Reacties (2)
    12-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antivirus legt computer lam
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het menselijk organisme beschikt over een arsenaal van verdedigingslinies tegen de inval van bacteriën en virussen. Dit afweersysteem doet het meestal uitstekend, maar soms gaat het mis: het afweersysteem beschouwt dan het eigen organisme als de vijand en probeert het te vernietigen. De gevolgen zijn zogenaamde auto-immuun ziektes, zoals rheumatoïde artritis.

    Computers staan sinds de opkomst van het internet evneens bloot aan aanvallen van buitenaf: computervirussen. Hoesten of niezen doen besmette computers niet, maar ze geven vrij spel aan hackers die uit zijn op uw persoonlijke gegevens, of uw kredietkaartnummer.

    Antivirusprogramma's zijn het afweersysteem van de computer. Dit controleert voortdurend uw bestanden op mogelijke besmetting. Deze programma's worden vrijwel dagelijks aangepast, want hackers produceren nieuwe virussen in een onwaarschijnlijk tempo. Maar in elke aanpassing of update schuilt een dodelijk gevaar: het risico dat een legitiem bestand een signatuur heeft die er uitziet als dat van een virus.

    Vorig weekend bracht antivirusmaker AVG een routine-update uit. Na minder dan een uur werd de helpdesk overspoeld door oproepen van wanhopige gebruikers. Hun computer startte niet meer op. Bij AVG werd groot alarm geslagen, en de technici werden uit bed gebeld om de uitslaande brand te bestrijden. De oorzaak was snel gevonden: het antivirusprogramma herkende verkeerdelijk een essentieel systeembestand als een virus, en vernietigde het terstond. Het immuunsysteem had het eigen organisme aangevallen. Niet met rheumathoïde artritis maar met een hartstilstand.

    Weinige uren later was bij AVG de fout gecorrigeerd. Er werd ijlings een nieuwe update op het internet geplaatst. Maar voor degenen die de foutieve update hadden gedownload, was het te laat. Geen internet meer, dus geen update. Trouwens, hoe krijg je een update op een computer die niet meer start?

    Het goede nieuws is dat gedupeerde systemen vrij snel en zonder verlies van gegevens kunnen hersteld worden. Krijgt u het advies uw systeem vanaf nul opnieuw te installeren, doe het niet! Neem contact met een computerspecialist. Met mij bijvoorbeeld



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    12-11-2008, 00:00 geschreven door Paul  
    Reacties (1)
    07-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kookvuur en de Wintertijd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tweemaal per jaar wacht ons een zware taak: het verzetten van alle klokken van winter- naar zomertijd en omgekeerd. Het is ongelooflijk hoeveel apparaten we in huis hebben die moeten weten hoe laat het is. Van de telefoon tot de thermostaat, de video, de auto, de GSM en GPS. En dan vergeet ik nog de digitale camera en tal van andere technicalia. En ons uurwerk uiteraard.

    Bij ouderwetse mechanische uurwerken is de handeling eenvoudig: aan het knopje achteraan draaien tot de wijzers goed staan. Maar bij digitale klokken zijn de obstakels ontzaglijk. De ontwerpers van deze machines sparen kosten noch moeite om steeds meer obscure middelen te bedenken om de tijd in te stellen. Bij sommige moet u op een welbepaald uitsteeksel drukken gedurende lange tijd, of moet u op twee uitsteeksels gelijktijdig drukken. 

    Ons kookfornuis is in dit opzicht een meesterwerk. Ik heb lang geleden tevergeefs gepoogd de formule te vinden met dewelke de Poort naar de Tijd kan ontsloten worden. Vele wegen door het labyrint leiden tot niets; bij andere licht een geheimzinnig symbool op. De betekenis ervan verwijst naar magische elementen uit de oudheid: Vuur, Water en Tijd. Maar de Tijd laat zich niet manipuleren door oningewijden.

    Na deze queeste langs obscure paden heb ik de strijd moeten staken. Gelukkig stond de formule in het Boek der Voorschriften waar alleen de Vrouw zeggenschap over heeft. Ik heb de formule op een stuk perkament neergeschreven en dit op een geheime plaats bewaard. Maar bij de laatste Overgang naar de Wintertijd was het kostbaar geschrift verdwenen. Ik was verloren. Mijn zoon, wiens krachten de mijne overstijgen, vond de formule terug in minder dan duizend tellen. Maar sinds dat ogenblik is er tussen de uren en de minuten een mysterieus symbool verschenen. Sommigen zien er een dampende kookpot in. Volgens mij is het een symbool van bedreiging: waag het niet om de formule te stelen, of gij zult koken op het vuur.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    07-11-2008, 11:25 geschreven door Paul  
    Reacties (0)
    30-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Digitale TV update
    Vandaag is in de pers het bericht verschenen dat de programma's van Ketnet+ en Canvas+ eveneens zullen digitaal worden uitgezonden via de ether. Dit vanaf 3 November, datum waarop de analoge zenders van VRT TV uitgezet worden (zie vorig artikel). Voor één+ is het nog wachten tot 'de tweede helft van 2009'.

    Nog iets over DVB-T (digitaal via de ether): Sommige nieuwe TV toestellen zijn reeds uitgerust met een ingebouwde DVB-T ontvanger. Deze toestellen kunnen dus rechtstreeks digitaal uit de ether plukken, zonder settopbox. Maar let op: soms wordt een bepaald type TV verkocht in twee versies, een mét en een zonder digitale ontvanger. Aan de buitenkant is er geen enkel verschil. Het toestel dat ik recent aanschafte, had volgens de technische gegevens een DVB-T ontvanger. Maar op mijn toestel zit die niet. Het blijkt te liggen aan een klein lettertje achteraan het modeltype.

    In antwoord op de vraag van MandysBlog 'geen schotel meer nodig'? Niet als je enkel één en Ketnet/Canvas wil kijken. Het aanbod van TV Vlaanderen, mét schotel, is aanzienlijk ruimer; o.m. VTM, VT4 en 2BE. Maar niet gratis.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-10-2008, 23:19 geschreven door Paul  
    Reacties (0)
    28-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedaan met analoge TV?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 3 November stopt de VRT met analoge televisie-uitzendingen. Wat betekent dit voor u, de gebruiker? Is ons TV toestel goed voor het containerpark?

    Voor de kabelkijkers (Telenet, Belgacom,...) verandert er niets. Maar wel voor de antennekijkers die vooral TV kijken voor nieuws en reportages, en voldoende hebben aan één en Ketnet/Canvas. En voor degenen die niet wensen te betalen voor een kabelabonnement. Wat krijg je nog te zien op je TV-met-antenne vanaf volgende week? Niets. Enkel nog sneeuw op de vertrouwde kanalen.

    Wil men ons met zachte dwang leiden naar een kabel-abonnement? Wel euh... misschien toch een klein beetje. Ik vind het opvallend stil rond de mogelijkheid om gratis en digitaal VRT te blijven kijken. De VRT zendt reeds meer dan een jaar naast analoog ook digitaal uit. Dat was een overgangsperiode, die nu bijna voorbij is.
     
    Wat is digitaal eigenlijk? Digitale TV is geen speciaal TV toestel. Het is een nieuwe manier om TV beelden in digitale vorm uit te zenden. Het is ook een betere manier. Digitale beelden zijn veel scherper en ze hebben totaal geen last van ruis, ook wel sneeuw genoemd. Het beeld aan het begin van dit artikel toont het Sporza logo, digitaal ontvangen op mijn pc. Ga maar eens dicht bij uw (analoog) TV-beeld staan. Vergelijk en u zult zien.

    Een bijkomend voordeel van digitaal uitzenden is dat men via deze techniek veel zuiniger kan omspringen met de beschikbare kanalen (frekwenties). In één analoog kanaal kan men 7 digitale kanalen onderbrengen, of een mix van TV- en radiokanalen. Alle met een superieure kwaliteit. VRT zendt de 2 TV programma's (één en Ketnet/Canvas) plus 9 (negen!) radiokanalen uit op één voormalig analoog kanaal (kanaal 22 = 482 MHz), en daarmee is nog slechts de helft van de beschikbare capaciteit gebruikt! De beeldkwaliteit is identiek aan die van digitale TV via de kabel.

    Hoe zit het met het prijskaartje? Analoge TV via de ether was altijd gratis. VRT zendt immers uit met geld van de belastingbetaler. Ook digitale TV via de ether is gratis te ontvangen. Jammer genoeg worden één+ en Canvas+ niet via de ether uitgezonden, hoewel dit technisch geen enkel probleem zou zijn.

    Wat hebt u nodig om VRT vanaf 3 November via de ether te ontvangen? U hebt een digitale tuner nodig. Dit is een doosje (settopbox) dat u aansluit op uw bestaande antenne. Het doosje heeft een SCART aansluiting, waarmee u het verbindt met uw televisietoestel. Vrijwel elk toestel beschikt tegenwoordig over zo'n aansluiting. Een digitale tuner is best betaalbaar. De Philips DTR220 bijvoorbeeld kost rond de 50 Euro. Voor die prijs heeft u niet enkel beeld in digitale kwaliteit, maar ook nog eens de 9 Vlaamse radiozenders. Indien u op een gunstige locatie woont, kunt u soms nog andere zenders ontvangen. Zo kan ik bijv. La Une, La Deux en Arte ontvangen... aan onze kust!

    Opgelet: De Vlaamse commerciële zenders (VTM, VT4, 2BE) worden enkel doorgestuurd via de kabel.

    Er is nog een andere mogelijkheid om digitale TV te ontvangen: met de PC of laptop. Er bestaan ontvangers in de vorm van PCI kaarten (voor inbouw in de PC) en van USB sticks. Ik heb zelf een Pinnacle PCTV USB NanoStick. Een sterk staaltje van miniaturisatie. Er wordt een piepkleine antenne meegeleverd; ze is met moeite 15 cm groot maar de ontvangst is uitstekend. Een subtiel detail is het magnetisch antennevoetje dat stevig blijft vastzitten aan bijv. een radiator. Let op: de software op de bijgeleverde CD (october 2008) is een oude versie die vol fouten zit. Download de nieuwe versie en alles loopt op wieltjes.

    Er wordt soms geschreven dat u een betere antenne nodig hebt voor digitale TV dan voor analoge. Mijn ervaring is net omgekeerd. Met een binnenhuisantenne heb ik thuis (Wondelgem bij Gent) een slecht analoog beeld vol sneeuw. Het digitaal beeld daarentegen is perfect! Belangrijke factoren zijn uw locatie t.o.v. de zendmast, en hoe hoog u woont: op een hogere verdieping is de ontvangst beter. Specifiek voor digitaal is dat er ofwel een perfect beeld is ofwel geen beeld..

    Voor de technisch geïnteresseerden onder u: digitale TV bestaat in 3 varianten, afhankelijk van de drager van het signaal:
    • DVB-S (satellite): TV uitgezonden door een satelliet, die u ontvangt met een schotelantenne.
    • DVB-C (cable): TV signaal over de kabel.
    • DVB-T (terrestrial antenna): TV uitgezonden via de ether vanaf zendmasten op de grond. Te ontvangen met uw bestaande antenne (binnen- of buitenshuis).
    U kunt VRT uitzendingen op de 3 manieren ontvangen. DVB-T is 'FTA' (free to air), d.w.z. gratis te ontvangen. Voor satelliet moet u een betalend abonnement hebben op TV Vlaanderen. Bij kabel moet u extra betalen voor een digitaal abonnement. Het signaal is versleuteld, zodat u verplicht bent de settopbox (Digibox enz.) van uw kabelleverancier te gebruiken.
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    28-10-2008, 10:47 geschreven door Paul  
    Reacties (0)
    23-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stop Plaagreclame
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Web pagina's beginnen er meer en meer uit te zien als pagina's uit een tijdschrift of ander drukwerk, met grote aandacht voor vormgeving. Daarenboven hebben webpagina's een groot bijkomend voordeel: er kunnen bewegende beelden getoond worden, zoals filmpjes en animaties. Dit is een belangrijk voordeel tegenover papier, en het heeft tal van nuttige toepassingen.

    Maar ook de reclamewereld heeft deze technologie ontdekt. Meer en meer wordt de gebruiker overspoeld door bewegende reclameboodschappen. Ons oog wordt als het ware aangetrokken door bewegende beelden, in zo'n sterke mate dat we ons moeten inspannen om de tekst te lezen die in de buurt van de animatie staat. Om gek van te worden. Zelfs de website van een ernstig dagblad zoals De Standaard is besmet met bewegende reclame. Als we die animaties konden op stop of pause zetten, dan zou het zo erg niet zijn. Maar dat kan niet. De gebruiker heeft er geen controle over.

    Ongewenste animaties zijn niet alleen vervelend, ze nemen ook processor-tijd in beslag. Bij bewegende beelden moet het beeld voortdurend 'ververst' worden, en daardoor wordt de processor belast. Wanneer u een statische pagina bekijkt (pagina zonder animaties) wordt de processor niet belast, en gaat hij in een energiebesparende modus. Bij bewegende beelden wordt de processor wel belast. Hij gebruikt hierdoor meer energie; genoeg om de batterijduur van een laptop merkbaar te verkorten, tot een half uur of zelfs meer.

    Verreweg de meeste animaties maken gebruik van Adobe Flash. Een mogelijke optie is om Flash niet te installeren. Maar dan krijgt u voortdurend vervelende waarschuwingen te zien die verzoeken om Flash te installeren. Bovendien kunt u dan ook geen animaties bekijken die u wél wil zien. Geen optie dus.

    Oplossingen voor Windows gebruikers:

    Internet Explorer: een klein gratis programma ToggleFlash. Hiermee u Flash in- en uitschakelen op elk gewenst moment. Zie flash.melameth.com/. Opgelet: dit programma werkt enkel met Internet Explorer versie 7. Hebt u een eerdere versie, dan moet u eerst een upgrade doen (gratis voor legale Windows versies).

    Firefox: voor Firefox bestaat een handige  extensie FlashBlock; te vinden op flashblock.mozdev.org/. Deze toont een leeg vak met een grote letter f voor elke animatie op de webpagina. U kunt de animatie starten door er op te klikken. Bovendien kunt u een witte lijst maken van websites waar u Flash animaties steeds wil toelaten. Sterk aanbevolen!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    23-10-2008, 12:10 geschreven door Paul  
    Reacties (0)
    Technologie bekeken van de andere kant: de uwe.

    Een unieke kritische kijk op gebruiksvriendelijkheid, geschreven door een ontwerper van technologie, maar met de pet op van de gebruiker.
    In dit blog vertel ik niet hoe je dingen en programma's moet bedienen, maar wel hoe dingen jou (al dan niet) bedienen.
    Blog als favoriet !
    Blijf op de hoogte van nieuwe artikels!

    RSS logo Druk op de RSS knop of deze onderaan de pagina.
    Hoe werkt RSS? Lees het hier.
    Wie ben ik

    Mijn naam is Paul Notredame (60j). Ik ben ingenieur elektronica en informatica. Ik heb in mijn carrière heel wat dingen ontworpen. De rode draad doorheen al mijn projecten is aandacht voor degene die het zal gebruiken. Mijn inspiratie is het boek The Design of Everyday Things van Don Norman, een cognitief psycholoog. Hij pleit ervoor om de mens centraal te stellen in alles wat ontworpen wordt.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!