De Gebruiker
Hoe apparaten omgaan met de mens
Foto
Inhoud blog
  • Gebruiksaanwijzing digitale TV (update)
  • Beeldschermen of spiegels?
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (2)
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (1)
  • Qwerty klavier: hoe instellen
  • Een pleidooi voor Qwerty
  • De digidoos en het milieu
  • Het autonome uurwerk
  • De Milieubox
  • Antivirus legt computer lam
  • Het kookvuur en de Wintertijd
  • Digitale TV update
  • Gedaan met analoge TV?
  • Stop Plaagreclame
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    05-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De digidoos en het milieu
    Enkele maanden geleden schakelde ik over op digitale televisie. Daar hoort een decoder bij, de zogenaamde Digicorder (bij Telenet). Een fijn toestel. Maar tot mijn verbazing stelde ik vast dat het toestel zeer warm werd. Met enige overdrijving: je kan er een ei op bakken (niet proberen want dan vervalt de garantie). De verbruiksmeter bevestigde mijn vermoeden: 37 Watt. Op zich niet zo veel, maar het toestel staat wel continu aan, dag en nacht, zomer en winter. Ruw geschat is dit goed voor 5% van ons totaal jaarlijks gezinsverbruik. Slik.

    'Je kan het toestel toch afzetten?' zult u opmerken. Zeer juist, er is een standby knop. Maar hoeveel bedraagt het zogenaamde sluipverbruik in standby? Ik geloof mijn ogen niet: 37 Watt. Precies even veel als in normale werking. Zo bruin heb ik het nog nooit zien bakken, bij geen enkel toestel. De zorgzame gebruiker die trouw elke avond zijn digidoos op standby zet, wordt hier wel heftig bij de neus genomen.

    Wat gedaan? Er wordt aangeraden een toestel via een tijdschakelaar volledig af te zetten als het niet in gebruik is. Wil je dan toch snel even het middagnieuws meepikken, dan kijk je gewoon eventjes analoog zoals vroeger. Je kan ook de tijdschakelaar manueel inschakelen, maar dan is het nieuws gedaan tegen dat de digidoos opgestart is. Dus toch analoog. Maar wat blijkt? Je ziet niets dan sneeuw. Hoezo? De digidoos moet aanstaan om analoog te kunnen kijken. Hoe bedenken ze het?

    Maar de aanhouder wint. Na enkele uren experimenteren met gerief dat ik nog had liggen, kwam de oplossing: een antenneversterker. De binnenkomende kabel gaat naar de versterker, en die heeft 2 uitgangen. Eén gaat naar de digidoos, de andere naar de TV. Op die manier heeft het TV toestel steeds ontvangst, of de digibox aanstaat of niet. Eindelijk werkt het zoals ik het wou. Hoe ruiger het pad, des te groter de voldoening. De voldoening was groot, dank u. Maar ongetwijfeld denkt de niet technische gebruiker liever aan andere paden. Niet iedereen wil door hoepels springen om een probleem op te lossen dat niet zou mogen bestaan: het schandelijk hoog standby-verbruik.

    Geachte kabelmaatschappij: los dat op, liever dan ons een vijftigste zender te geven waarop niemand zit te wachten!





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Technologie bekeken van de andere kant: de uwe.

    Een unieke kritische kijk op gebruiksvriendelijkheid, geschreven door een ontwerper van technologie, maar met de pet op van de gebruiker.
    In dit blog vertel ik niet hoe je dingen en programma's moet bedienen, maar wel hoe dingen jou (al dan niet) bedienen.
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Blijf op de hoogte van nieuwe artikels!

    RSS logo Druk op de RSS knop of deze onderaan de pagina.
    Hoe werkt RSS? Lees het hier.
    Wie ben ik

    Mijn naam is Paul Notredame (60j). Ik ben ingenieur elektronica en informatica. Ik heb in mijn carrière heel wat dingen ontworpen. De rode draad doorheen al mijn projecten is aandacht voor degene die het zal gebruiken. Mijn inspiratie is het boek The Design of Everyday Things van Don Norman, een cognitief psycholoog. Hij pleit ervoor om de mens centraal te stellen in alles wat ontworpen wordt.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!