De Gebruiker
Hoe apparaten omgaan met de mens
Foto
Inhoud blog
  • Gebruiksaanwijzing digitale TV (update)
  • Beeldschermen of spiegels?
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (2)
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (1)
  • Qwerty klavier: hoe instellen
  • Een pleidooi voor Qwerty
  • De digidoos en het milieu
  • Het autonome uurwerk
  • De Milieubox
  • Antivirus legt computer lam
  • Het kookvuur en de Wintertijd
  • Digitale TV update
  • Gedaan met analoge TV?
  • Stop Plaagreclame
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    25-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pleidooi voor Qwerty
    Azerty, een verwerpelijk gallicisme

    Lang geleden had mijn leraar Nederlands het over verwerpeljke gallicismen. Een gallicisme is een aan het Frans ontleende uitdrukking die gebruikt wordt in plaats van het taaleigen woord. Voorbeelden zijn rond punt (rotonde) en doodsgevaar (levensgevaar).

    Vele gallicismen doven vanzelf uit, maar één gallicisme blijkt onuitroeibaar: het Azerty toetsenbord. De eerste en wellicht wereldwijd meest gebruikte klavierindeling was Qwerty, ontstaan in de Angelsaksische wereld. Bij Qwerty staan de cijfers op de bovenste rij toetsen, in de 'kleine letter' positie, d.w.z. zonder de hoofdlettertoets (ook Shift toets genoemd) te moeten indrukken.

    Maar de Qwerty indeling was niet bruikbaar voor de franstalige markt. De vele accentletters moesten een plaatsje krijgen op het toetsenbord, en dus moesten de cijfers wijken naar de hoofdletterpositie. Dit gaat uiteraard ten koste van het gebruiksgemak bij het intikken van nummers en bedragen. De Azerty indeling is voor het Nederlands als schrijven met je andere hand: te doen maar leuk is anders. Toch blijft de Azerty indeling bij ons een hardnekkig bestaan leiden. Het is de officiële standaard.

    Nederlanders, efficiënt als ze zijn, zijn uiteraard Qwerty gebruikers. Waarom blijft Vlaanderen achter? 'Wij zijn een tweetalig land' zal u opmerken. Maar is er eigenlijk een goede reden om in beide landsgedeelten de zelfde toetsenborden te gebruiken? Neen. Enkel het voorraadbeheer van fabrikanten en groothandel vaart er wel bij. Zo heb ik tot mijn leedwezen moeten vaststellen dat bij Dell sinds begin dit jaar zelfs geen laptops met Qwerty meer verkrijgbaar zijn in ons land. Mijn volgende laptop zal uit Nederland komen.

    Ik pleit voor het veralgemenen van het Qwerty klavier in Vlaanderen

    Vlamingen en andere Nederlandstaligen, sta op, gooi uw Wals klavier buiten en eis in de winkel een Qwerty. Uw vingers verslijten zo al vlug genoeg. Niets belet u trouwens om Franse tekst in te tikken op een Qwerty klavier. Het is zo eenvoudig als wat. Très simple. In mijn volgende blog leg ik uit hoe het moet.

    Hebt u een laptop? Laptopklavieren zijn helaas niet vervangbaar. Maar u hebt nu het gedroomde argument om uw partner over de streep te halen en die nieuwe flashy widescreen machine te kopen; in Nederland wel te verstaan. In ons land wordt de Qwerty gebruiker gediscrimineerd; in Nederland is de BTW nog lager ook. Tijd is geld, en zo bespaart u bij elke toetaanslag op uw nieuwe Qwerty laptop ook nog eens een aanzienlijk bedrag uit.

    Go Qwerty en word tikkend rijk.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Technologie bekeken van de andere kant: de uwe.

    Een unieke kritische kijk op gebruiksvriendelijkheid, geschreven door een ontwerper van technologie, maar met de pet op van de gebruiker.
    In dit blog vertel ik niet hoe je dingen en programma's moet bedienen, maar wel hoe dingen jou (al dan niet) bedienen.
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Blijf op de hoogte van nieuwe artikels!

    RSS logo Druk op de RSS knop of deze onderaan de pagina.
    Hoe werkt RSS? Lees het hier.
    Wie ben ik

    Mijn naam is Paul Notredame (60j). Ik ben ingenieur elektronica en informatica. Ik heb in mijn carrière heel wat dingen ontworpen. De rode draad doorheen al mijn projecten is aandacht voor degene die het zal gebruiken. Mijn inspiratie is het boek The Design of Everyday Things van Don Norman, een cognitief psycholoog. Hij pleit ervoor om de mens centraal te stellen in alles wat ontworpen wordt.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!