De Gebruiker
Hoe apparaten omgaan met de mens
Foto
Inhoud blog
  • Gebruiksaanwijzing digitale TV (update)
  • Beeldschermen of spiegels?
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (2)
  • Stop de chaos van afstandsbedieningen (1)
  • Qwerty klavier: hoe instellen
  • Een pleidooi voor Qwerty
  • De digidoos en het milieu
  • Het autonome uurwerk
  • De Milieubox
  • Antivirus legt computer lam
  • Het kookvuur en de Wintertijd
  • Digitale TV update
  • Gedaan met analoge TV?
  • Stop Plaagreclame
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    18-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beeldschermen of spiegels?

    De dictatuur van de spiegels

    Mijn trouwe laptop waarop ik dit artikeltje aan het schrijven ben, is bijna vijf jaar oud en begint wat pluimen te verliezen. Tijd om aan vervanging te denken. Maar er is een probleem. Keuze genoeg, daar niet van. Als je rondloopt in media-supermarkten staan er lange rijen laptops te blinken. Letterlijk te blinken. En dat is nu juist het probleem: spiegelende schermen.

    In de winkel ziet zo'n glanzend scherm er mooi uit, zeker met een of andere high-definition film er op. De koper wordt erdoor aangetrokken, en schaft zo'n mooie laptop aan. Maar thuisgekomen, als het eerste enthousiasme over de nieuwe aankoop voorbij is, blijkt niet alles goud te zijn wat blinkt. Op het scherm zie je het vertrouwde bureaublad met ikoontjes, maar wat je nog beter ziet is de weerspiegeling van de verlichting achter je, de ramen, je streepjespull en zelfs je eigen gezicht. De laptop buitenshuis gebruiken, in de tuin of op het terras, daar moet je zelfs niet aan denken. Je ziet met moeite wat er op het scherm staat, of je moet je in allerlei bochten wringen.

    Ik hoor veel gebruikers klagen over hun spiegelend scherm. Sommigen willen zelfs van hun nieuwe laptop af omdat ze er gek van worden. Een laptop dient tenslotte niet enkel om naar films te kijken. En toch zijn er nauwelijks nog laptops met een ontspiegeld scherm te vinden. Op internet vind ik nog één model van Dell, dat bedoeld is voor professioneel gebruik.

    Hoe is het toch zo ver kunnen komen? Ik denk dat het zo gegaan is: één fabrikant is ermee begonnen. Zijn laptops vielen onmiddellijk op in de winkelrekken, we worden nu eenmaal aangetrokken door glanzende voorwerpen. De verkoop ging omhoog, en dat is de concurrentie niet ontgaan. Resultaat: alle merken apen het na, want anders valt hun product niet op tussen al die glanzende modellen.

    De dupe van dit alles is de gebruiker, die geen enkele keuze meer heeft. Ik hoor van meerdere mensen dat ze een aankoop uitstellen omdat een ontspiegeld scherm doodgewoon niet meer te krijgen is. De fabrikanten denken dat hun laptop-verkoopcijfers dalen door de economische crisis. Ze zijn verkeerd. De vervangingsmarkt voor laptops is wellicht nog nooit zo groot geweest. Maar in hun blinde blinkzucht verliezen ze klanten.

    Ik zal wat minder hard moeten tikken op mijn toetsenbord want het ziet er naar uit dat mijn oude laptop (met mat scherm) nog heel lang zal moeten meegaan. Ik geef niet toe aan modegrillen. We zullen handhaven.


    Met dank aan Etienne Lenaers voor zijn bijdrage aan dit artikel.




    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Technologie bekeken van de andere kant: de uwe.

    Een unieke kritische kijk op gebruiksvriendelijkheid, geschreven door een ontwerper van technologie, maar met de pet op van de gebruiker.
    In dit blog vertel ik niet hoe je dingen en programma's moet bedienen, maar wel hoe dingen jou (al dan niet) bedienen.
    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Blijf op de hoogte van nieuwe artikels!

    RSS logo Druk op de RSS knop of deze onderaan de pagina.
    Hoe werkt RSS? Lees het hier.
    Wie ben ik

    Mijn naam is Paul Notredame (60j). Ik ben ingenieur elektronica en informatica. Ik heb in mijn carrière heel wat dingen ontworpen. De rode draad doorheen al mijn projecten is aandacht voor degene die het zal gebruiken. Mijn inspiratie is het boek The Design of Everyday Things van Don Norman, een cognitief psycholoog. Hij pleit ervoor om de mens centraal te stellen in alles wat ontworpen wordt.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!