Toen we pas digitale TV hadden, wou onze dochter eens komen televisiekijken terwijl we niet thuis waren. Ze vroeg hoe een en ander moest bediend worden. De uitleg bleek niet zo simpel, en daarom zette ik het op e-mail. Dit zijn de instructies:
Hoe digitaal kijken met de Digibox
- Als het schermpje van de digibox donker is, staat hij volledig uit → netstroom inschakelen. Opgelet: de box starten duurt langer dan opstarten van Windows.
- Als digibox het uur toont staat hij in standby → aanzetten met lichtgrijze afstandsbediening, knop bovenaan
- Opgelet: als de digibox aangezet wordt uit standby duurt het enkele seconden voor je kan zappen.
- Op afstandsbediening TV (zwart bakje) druk op knop HDMI (rechts, bijna onderaan)
- Beeld verschijnt pas na 20-tal seconden
- Volume van geluid NIET regelen met afstandsbediening van digibox maar met bakje van TV!!
- Indien geen geluid → knop volume+ drukken op bakje van digibox. Tegenstrijdig met vorig punt? Euh... volumeregeling op de digibox doet niets behalve als volume op nul gezet wordt, dan wordt het geluid afgezet.
- Opgelet: Als je per ongeluk met het bakje van de TV zapt → TV toont terug analoog beeld. Bakje TV enkel gebruiken voor regeling geluid. Druk terug op HDMI knop.
NB: Onze TV is inmiddels een 5-tal jaar oud. Bij niewere toestellen is het lijstje korter.
De Telenet afstandsbediening heeft de mogelijkheid ook uw TV aan te sturen via de Mode knop. Je hebt dus maar één afstandsbediening nodig. Dit creëert echter een nieuw probleem: als je niet de juiste modus hebt geselecteerd, gaat er weer van alles mis. Bovendien kan je op die manier niet alle functies van de TV bedienen, zeker niet van smart TV's (TV's met internetverbinding).
De enige goede oplossing is het afschaffen van de digibox (en zijn afstandsbediening) en het integerren van de decoder in het TV toestel. Nieuwere TV's hebben daartoe een CI of CI+ sleuf waar een decoder kan ingeplugd worden. Telenet biedt dit nu ook aan als alternatief voor de Digibox.
|