Er zijn verschillende redenen om te broeden. Sommige mensen kweken alleen als hobby, andere kweken ze ook nog voor tentoonstellingen. je kan op 2 verschillende manieren broeden: natuurlijk of machinaal. Om goede broedresultaten te behalen, is het belangrijk om je aan bepaalde voorschriften te houden. De eieren moeten voldoen aan de volgende eisen:
goede vorm
goede schaal
vereiste grootte
niet ouder dan 10 dagen na het leggen
Je mag broedeieren nooit afwassen als ze vies zijn, dan verwijder je een beschermlaagje waardoor bacterien zo het ei kunnen binnendringen!
In 1934 kwam een onderzoeker, Funk genaamd, tot de conclusie dat de bewaartijd van broedeieren invloed had op het uitkomstpercentage.
0 tot 7 dagen
76.2 %
8 tot 14 dagen
74.0 %
15 tot 21 dagen
64.6 % %
22 tot 28 dagen
32.0 %
29 tot 31 dagen
0.0 %
De plaats waar je de broedeieren bewaart, dient geventileerd te worden. Een te hoge concentratie koolstofdioxide is namelijk schadelijk voor de kiemschijf. je kunt de eieren het beste bewaren bij een temperatuur tussen de 10 a 13 graden met een relatieve luchtvochtigheid van 75-80 %. Je moet het ei minstens 1 keer per dag draaien ! Ook schijnt het goed te zijn om de eieren een dag voor inleggen, in een ruimte te zetten met een temperatuur van 25 graden.
Machinaal broeden
De temperatuur moet gedurende het broedproces ongeveer 100 Fahrenheit/37.6 graden zijn. De luchtvochtigheid moet 55%-60%. Na de 18e dag, moet die worden opgevoerd naar 70%-75%. De eieren dienen elke dag zeker 1 of 2 keer gekeerd te worden ! Op de 19e dag steekt het kuiken zijn snavel door het vlies in de luchtkamer, waardoor de longademing start.De eieren mogen nu niet meer gedraaid worden. Je kunt het kuiken nu al horen piepen. Binnen 24 uur moet het ei nou aangepikt worden. In dit stadium treedt veel embryonale sterfte op. het grote voordeel van machinaal broeden is: Je kan broeden wanneer jij dat wil.
In de moderne pluimveehouderij probeert men pluimveeziekten zoveel mogelijk te voor komen door hygienische maatregelen op het gebied van de huisvesting, het broeden, het zorgvuldig opfokken en voederen en wat daarmee samen hangt. Pluimveefokkers hebben meestal wel een pluimvee-apotheekje thuis met middelen om ziekten te voorkomen.
Norrit (houtskool) voor kippen met diarree.
Sivotine tegen verkoudheid, coryza (snot), longonsteking en diarree .
Een tubbetje oogzalf, dat we ook voor kleine wondjes kunnen gebruiken.
Een wormmiddel voor pluimvee (raadpleeg de dierenarts).
Een insekten poeder voor pluimvee.
Een flesje slaolie om de beentjes tegen kalkpoten in te vetten.
Een schimmelzalf tegen schimmel aan kop en hals.
Een flesje vitamine A-D druppels die we af en toe kunnen geven als er windeieren(schaalloze eieren)worden gelegd.
Vaseline om de kammen licht in te vetten tegen vorstschade. Olie kan men niet gebruiken, die doet de kammen vervellen.
Een middel voor hokontsmetting mag niet ontbreken. Gewoon bleekwater is heel bruikbaar.