Hoogtepunten uit de
historiek van de Lierse Kunstkring Raymond de la Haye vzw
Op 1 september 1965 stichtten de kunstenaars van Lier en omstreken de Lierse Kunstkring Raymond de la Haye vzw. Die moest een 22 jaar lange leemte overbruggen, vermits er toen in de stad Lier geen kunstkring meer bestond. De kring had in die tijd als zetel Galerij Breughel op de Grote Markt.
Bijzondere mijlpalen uit die historiek :
- april 1965 : oud-burgemeester Dr. Jules Van Hoof, dichte vriend van Raymond, verwezenlijkt de oprichting van de Ere-Kunstrustbank Raymond de la Haye, naast het Zimmerpaviljoen, in samenwerking met het stadsbestuur en een kern van de kunstkring.
Een academische zitting en algemene Retrospectieve in het Stedelijk Museum zorgden voor een waardig geheel.
- 1967 : Tweede grootse monografie Raymond de la Haye en Felix Timmermans, herinneringen, van de hand van de ere - voorzitter Dr. M. Cordemans.
- Daarna komt er een Raymond de la Hayelaan.
- 28 april 1970 : in samenwerking met en dankzij Rotary - club Lier, het aanbrengen van een gedenkplaat op de Grote Markt nr. 15 te Lier. Tevens een creatie van een diamontage Raymond de la Haye, luminist door Ward Peinen, in samenwerking met Lou Slootmaekers.
- 9 oktober 1970 : oprichting van de Lierse Kunstgalerij Raymond de la Haye, Florent Van Cauwenberghstraat 15 te Lier.
- In december 1972 komt het cultureel tijdschrift De Netelaar tot stand.
- 16 februari 1973 : de Prijs voor schilderkunst Raymond de la Haye wordt gecreëerd.
De maandelijkse tweede donderdag-contactavonden verenigen telkens de kunstenaars en de leden voor de bespreking van de kunstwerken, de voorbereiding van tentoonstellingen en voordrachten.
De culturele jongerenclub Positief jong talent beeldende kunsten en letterkunde, stelt zich open voor jonge leden die zich beroepshalve of wegens hun studies niet zo aan de normen van de kring kunnen houden.
Ieder jaar is het Lentesalon de bekroning van een artistiek seizoen. Deze intense activiteit is baanbrekend werk : ze wordt gezamenlijk, vrijelijk en democratisch door de aanwezige leden beleefd en uitgevoerd en ze bepaalt tevens de richting die de kunstenaarskring wil volgen.
De oprichting en het bestaan van de Kunstkring, zijn artistiek en cultureel werk, houden de herinnering aan de talentvolle Lierse luminist, Raymond de la Haye in ere, wiens jonge leven zo tragisch door tegenkanting en tegenslag werd getekend.
|