Inhoud blog
  • logo olympische spelen in londen
  • de nederlandse winaars
  • dood van lei clijsters
  • olympisch kampioen jumping
  • fotos openingceremonie
  • medailes van vandaag momenteel
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    de olympische spelen
    de olympische spelen
    08-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De organisatie van de Olympische Spelen

     

    Bij de Olympische Spelen moeten er een heleboel dingen georganiseerd worden. Zoals: de mensen uitnodigen, (atleten, technische mensen, mensen voor het eten, kaartverkopers, enz.). De reis verzorgen. De kamers regelen. En in de plaats waar de plaats waar de Spelen gehouden woren moet een stadion gebouwd worden.

    Het Olympisch vuur

    Voordat de Olympische Spelen beginnen moet er nog heel veel gebeuren en 1 ding daarvan is het Olympisch vuur. De fakkel moet vanuit Athene naar de plaats worden gedragen waar de Olympische Spelen worden gehouden. Dat gebeurt via allerlei vervoer middelen., bijv: een vliegtuig, of te voet, ook gebeurt het wel eens onder water. Het ligt er maar aan waar de Spelen dat jaar worden gehouden.

    Wie mogen er mee doen?

    Alleen de aller sterkste mogen mee doen aan de Olympische Spelen. De beste worden uitgekozen en worden in de selectie (ploeg) gezet. De groep mensen die de sporters voor de Olympische Spelen aanwijst, heet het Olympische Comité. Elk land heeft zo’n comitë. Het Nederlandse Olympische comité (N.O.C.) is in 1912 opgericht. Ook de Sportbonden helpen bij het zoeken naar spelers. Elke soort sport heeft een Sportbond.

    Normen en limieten

    Om sporter te kunnen selecteren, worden er normen gesteld. Een norm is een voorwaarde (een eis), waaraan de sporter moet voldoen. Bijvoorbeeld: hij moet in zijn sport tot de beste vijftien van Nederland behoren. Normen gelden voor teamsporten (zoals volleybal en hockey), maar ook voor tennis, boksen, schaatsen en roeien.
    Voor de selectie van deelnemers werkt men ook met limieten. Dat zijn grenzen die je precies kunt meten. Er zijn twee soorten limieten: limieten in tijd (meestal seconden) en limieten in afstand (meestal centimeters).

    Een tijdslimiet geldt voor sporten als hardlopen en zwemmen. Zo moet een hardloper op de honderd meter die afstand in 10.15 seconden afleggen. Pas dan mag hij naar de Spelen. Doet hij er langer over dan 10.15 sec., dan komt hij niet in aanmerking.

    Selectiewedstrijden

    De normen en limieten worden per sport vastgesteld. Ongeveer een jaar van tevoren worden ze bekendgemaakt. Door mee te doen aan selectiewedstrijden kunnen sporters laten zien of ze aan de limiet voldoen. De bonden bepalen welke wedstrijden dat zijn. Meestal zijn het Wereldkampioenschappen of Europese kampioenschappen.

    De selectiewedstijden zijn er ook, omdat een sporter "vormbehoud" moet tonen. Dat betekent dat één keer een wedstrijd winnen niet voldoende is. Iemand die bijvoorbeeld twee jaar geleden wereldkampioen is geworden, moet laten zien dat hij ook nu nog kan winnen.

    Amareurs of beroeps?

    Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen gold jarenlang nog een extra eis: de deelnemer moest amateur zijn. Een amateursporter is iemand die sport beoefent uit liefhebberij. Hij verdient er geen geld mee.

    De laatste jaren is men hier minder streng in. Topsport kost erg veel tijd. Het valt niet mee om naast de trainingen ook nog te werken. Dan is het handig om met de sport waar je goed in bent geld te verdienen. Je bent dan beroeps. Toptennissers bijvoorbeeld verdienen veel geld. Daarom mochten zij nooit meedoen aan de Olympische Spelen. Pas sinds 1988 is tennis een olympische sport.

    Training en begeleiding

    Topsporters moeten hard trainen om de limiet te halen. Vaak trainen ze drie tot zes uur per dag. Ze moeten er veel voor over hebben om de top te kunnen bereiken. Ze gaan vroeg naar bed en hebben weinig tijd voor andere dingen. Sommige geven zelfs hun werk of studie op om te kunnen trainen. Als een sporter de limiet heeft gehaald, wordt er een trainingsschema gemaakt. Hierin staat hoe men zich op de spelen gaat voorbereiden. Hoeveel uur per dag wordt er getraind? En welke oefeningen? De trainingen staan onder leiding van een trainer.

    Hij laat de sporters deoefeningen doen. De leideing berust bij een coach. Hij zorgt dat er een goed plan is om een toppresentatie te behalen. Veel sporters bereiden zich op de Spelen voor in een trainingskamp. Een schaatsploeg bijvoorbeeld zondert zich èèn of twee weken af om samen te gaan trainen. Vaak gaat men daarvoor naar het buitenland. Men is dan de hele dag aan het sporten. de deelnemers doen niet alleen oefeningen die te maken hebben met hun eigen sport. Ze hebben ook looptrainingen om een goede conditie op te bouwen. Verder doen ze aan krachttrainingen met gewichten want elke sporter moet een goede conditie en sterke spieren hebben



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 16/02-22/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 18/08-24/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Rondvraag / Poll
    weet jij veel over de olympische spelen?
    je tamelijk veel.
    niet veel.
    ik weet helemaal niet over de olympische spelen.
    super veel.
    Bekijk resultaat


    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!