Chocoladegebak met kardemomijs
Ingrediënten
Voor het chocoladegebak: 75 g boter 2 eieren 160 g suiker 1 tl vanille-essence 70 g bloem 40 g cacaopoeder 60 g pure chocolade, in kleine stukjes chocoladeschilfers voor de afwerking
Voor het kardemomijs: 3 eierdooiers 100 g suiker 2,5 dl melk 2 tl kardemompoeder of 1 kl kardemompeultjes 2 el gemalen koffie 2 dl room
Voor de steranijscrème: 3 dl volle melk 2 eierdooiers 1 el suiker 1 sterretje anijs
Bereidingswijze
1. Breng voor het kardemomijs de melk aan de kook, voeg kardemom en koffie toe.
Klop de eieren luchtig met de suiker en voeg ze bij de warme melk.
Roer het mengsel op een zacht vuur tot het bindt.
Laat afkoelen en zeef de kardemom en de koffie eruit met een fijne zeef.
Klop de room lichtjes op en voeg hem bij het mengsel.
Draai het mengsel in een ijsmachine.
2. Smelt voor het gebak de boter in een steelpannetje.
Klop de eieren los met de suiker, roer er de gesmolten boter en vanille-essence door.
Voeg geleidelijk bloem en cacaopoeder toe, vervolgens stukjes chocolade.
3. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en giet er het beslag in.
Bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar in de oven, op 175° C.
Neem het gebak uit de oven, keer het om op een snijplank en snij het in vierkantjes.
4. Breng voor de steranijscrème de melk aan de kook met de steranijs.
Laat kort koken op zacht vuur, daarna afkoelen.
Verwijder de steranijs en warm de melk opnieuw op.
Klop de eierdooiers schuimig met de suiker.
Voeg ze bij de melk en roer op zacht vuur tot het mengsel bindt.
Laat de saus afkoelen.
5. Serveer het gebak met een bolletje ijs en lepel er wat saus naast.
Werk af met chocoladeschilfers.
Wijnadvies Hierbij smaakt een glaasje tawny port uitstekend. Speel op zeker met bijvoorbeeld de Porto Niepoort Old Tawny 10 years . Elegant, evenwichtig en boordevol complexiteit.
|