desserten & gebak WELKOM BIJ DESSERTEN EN GEBAK.
Geniet van al dit lekkers, niet alleen bij het proeven maar ook van het bereiden.
01-01-2008
Clafoutis met kruisbessen
Clafoutis met kruisbessen
Ingrediënten
400 g kruisbessen 2 à 3 el poedersuiker (naar smaak) 1 el Grand Marnier 4 eieren 100 g fijne kristalsuiker 2 el maïszetmeel 200 g kwark (verse kaas)
Verder: lage taartvorm (24 cm diameter)
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180° C. Spoel de kruisbessen en laat ze uitlekken. Doe ze in een kom. Doe er de poedersuiker en de grand marnier bij.
2. Splits de eieren en klop de eidooiers met 4 el kristalsuiker tot het mengsel lichtgeel is en als een dik lint van de garde loopt.
3. Klop de eiwitten stijf. Vermeng het maïszetmeel met de kwark en de rest van de suiker en klop dit door de dooiers. Spatel de stijfgeklopte eiwitten luchtig door het kwarkmengsel.
4. Vul de vorm voor drie vierde met het beslag. Leg er de kruisbessen in.
5. Zet de clafoutis in het midden van de oven en bak hem in ongeveer 25 minuten goudbruin.
TIP Prik met een breinaald of met de punt van een mes in het midden van de taart. Wanneer die er schoon uitkomt, is de clafoutis gaar.
Voor het chocoladegebak: 75 g boter 2 eieren 160 g suiker 1 tl vanille-essence 70 g bloem 40 g cacaopoeder 60 g pure chocolade, in kleine stukjes chocoladeschilfers voor de afwerking
Voor het kardemomijs: 3 eierdooiers 100 g suiker 2,5 dl melk 2 tl kardemompoeder of 1 kl kardemompeultjes 2 el gemalen koffie 2 dl room
Voor de steranijscrème: 3 dl volle melk 2 eierdooiers 1 el suiker 1 sterretje anijs
Bereidingswijze
1. Breng voor het kardemomijs de melk aan de kook, voeg kardemom en koffie toe.
Klop de eieren luchtig met de suiker en voeg ze bij de warme melk.
Roer het mengsel op een zacht vuur tot het bindt.
Laat afkoelen en zeef de kardemom en de koffie eruit met een fijne zeef.
Klop de room lichtjes op en voeg hem bij het mengsel.
Draai het mengsel in een ijsmachine.
2. Smelt voor het gebak de boter in een steelpannetje.
Klop de eieren los met de suiker, roer er de gesmolten boter en vanille-essence door.
Voeg geleidelijk bloem en cacaopoeder toe, vervolgens stukjes chocolade.
3. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier en giet er het beslag in.
Bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar in de oven, op 175° C.
Neem het gebak uit de oven, keer het om op een snijplank en snij het in vierkantjes.
4. Breng voor de steranijscrème de melk aan de kook met de steranijs.
Laat kort koken op zacht vuur, daarna afkoelen.
Verwijder de steranijs en warm de melk opnieuw op.
Klop de eierdooiers schuimig met de suiker.
Voeg ze bij de melk en roer op zacht vuur tot het mengsel bindt.
Laat de saus afkoelen.
5. Serveer het gebak met een bolletje ijs en lepel er wat saus naast.
Werk af met chocoladeschilfers.
Wijnadvies Hierbij smaakt een glaasje tawny port uitstekend. Speel op zeker met bijvoorbeeld de Porto Niepoort Old Tawny 10 years . Elegant, evenwichtig en boordevol complexiteit.
1. Roer voor het deeg de boter zacht met de suiker en het ei. Kneed er dan de bloem, het amandelpoeder en het cacaopoeder door. Maak er een stevige bal van en laat rusten in de koelkast. Rol het deeg dun uit en bekleed er een beboterde bakvorm mee. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C. 2. Breng voor de flan de room met de melk aan de kook. Breek de chocolade in stukjes. Giet er de room en de melk over en roer tot een gladde massa. Voeg er de boter, de eieren en de bloem aan toe. Mix even met de staafmixer. 3. Meng voor de crumble alle ingrediënten door elkaar. Zorg dat ze niet gaan kleven. Laat even rusten in de koelkast. 4. Giet de flan in de taartbodem. Laat de abrikozen uitlekken en verdeel ze over de flan. Kruimel er de crumble over. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210° C.
Tip Is de crumble toch gaan kleven, dan kun je hem makkelijk weer verkruimelen door hem een tijdje in de koelkast te leggen en dan over een rasp te halen.
1. Klop de eieren, de dooiers en de suiker heel luchtig, tot de creme als een lint van de klopper loopt. Met de hand moet u minstens 10 minuten stevig kloppen, met de mixer 5 minuten op de hoogste stand. 2. Laat de boter en de chocolade samen au bain marie smelten. Roer glad. Roer er de helft van het eimengsel door. Giet dit bij de rest van de eieren. Meng alles met een klopper. Roer er de gezeefde bloem door. 3. Schep het mengsel in beboterde ovenschaaltjes. Als u de moelleux serveert in het schaaltje is een keer beboteren voldoende. Wilt u ze uit de vorm halen, dan is twee keer invetten en met bloem bestuiven veiliger. Zet ze een nacht in de koelkast. 4. Verwarm de oven voor op 180¡ en laat de moelleux ongeveer 10 minuten bakken. Serveer ze warm, met verse frambozen en een bolletje frambozensorbet.
Tip Een moelleux moet binnenin zacht blijven, de chocolade moet er nog wat uit lopen. Als u ze voor het bakken goed koud laat worden, garen ze minder snel en blijven ze binnenin heerlijk 'moelleux'.
1. Klop voor de brownie de eieren op met de suiker tot het mengsel lichtgeel ziet en in een dik lint van de garde loopt. Breek de chocolade in stukjes. Smelt de boter en giet ze over de chocolade. Roer tot een egaal mengsel, verwarm eventueel nog even samen. Meng de eieren beetje bij beetje bij de chocolade en roer er ten slotte de bloem en de helft van de noten door. 2. Leg een vel bakpapier op een beboterde diepe bakplaat. Giet het beslag op de plaat. Strooi er de rest van de noten over. Bak de brownie ongeveer 10 à 15 minuten op 200° C. Prik met een mes of satéstokje in het gebak om te kijken of het gaar is. 3. Splits voor de chocolademousse de eieren en klop het eiwit stijf met enkele lepels suiker erbij. Voeg er de dooiers aan toe en klop verder tot een luchtige massa. 4. Week de gelatine in koud water. Smelt de chocolade au bain-marie en roer hem voorzichtig door de eieren. Smelt de uitgeknepen gelatine in een pannetje of in de microgolfoven en roer hem door de mousse. Klop de room dik (maar niet stijf) en roer hem ook door de mousse. 3. Steek met een ring de browniebodem uit, zet er een iets grotere taartring rond en giet er de mousse in. Hou een lepeltje opzij voor de afwerking. Strijk de bovenkant mooi glad en laat opstijven in de koelkast of diepvries. Haal uit de vorm en werk af met wat fijngemalen chocoladekoekjes, chocoladepastilles en enkele stukjes sukade.
Tip Als je een taart even in de diepvries hebt gezet, kun je ze makkelijker uit de vorm halen en mooier afwerken. Een uurtje is ruim voldoende, de taart mag natuurlijk niet stijf bevroren zijn.
200 g rode aalbessen (+ 50 g extra) 100 g zwarte bessen (cassis) 200 g suiker 12 blaadjes gelatine (3 g elk) 2 1/2 dl room 3 eierdooiers 250 g mascarpone 50 cl melk
Bereidingswijze
1. Laat de helft van de gelatineblaadjes tien minuten weken in koud water. 2. Spoel intussen de bessen en ris ze. Hou 50 g rode bessen apart. Breng de rest van de aalbessen en de zwarte bessen elk apart aan de kook, de aalbessen mey 40 g suiker, de zwarte bessen met 60 g. 3. Wrijf de rode besjes door een zeef en doe de uitgeknepen gelatine bij het sap. Roer tot de gelatine is opgelost. Laat afkoelen. 4. Laat de zwarte bessen nog even inkoken. 5. Zet de bavaroisvormpjes klaar. Laat voor de gele bavarois de rest van de gelatine 10 minuten weken. Klop de dooiers met 100 g suiker en de mascarpone tot een glad en romig mengsel. Verwarm de melk lichtjes en los er de gelatine in op. Vermeng met het mascarponemengsel en verdeel meteen over de vormpjes. Laat 20 minuten opstijven in de koelkast. 6. Leg een paar rode besjes op de gele bavarois. Klop de room stijf en spatel deze door het aalbessenmengsel. Verdeel over de gele bavarois en zet de vormpjes een nacht in de koelkast. 7. Werk vlak voor het serveren af met een laagje cassissaus. Geef er eventueel nog wat gesuikerde besjes bij.
Geïmproviseerde vormpjes Geen bavaroisvormpjes? Met plastic bekertjes lukt het ook. Snij er de bodem uit en zet de bekertjes omgekeerd op een stuk bakpapier. Als de bavarois is opgesteven, kan het bekertje gemakkelijk verwijderd worden.
Maak een beignetbeslag met 150 g bloem, 1 ei, 1 zakje bakpoeder, 30 g fijne suiker en een snufje zout. Laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur. Snij 200 g oudbakken wit brood (of beter nog, briochebrood) in stukjes en laat het 10 minuten weken in melk. Druk het goed uit en vermeng het met 75 g gekonfijt fruit. Schep het mengsel door het beignetbeslag. Schep het beignetbeslag (beetje bij beetje, met een eetlepel) in frituurolie op 180° en laat de beignets goudbruin bakken.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!