Brownie met chocolademousse
· Ingrediënten
· Voor de brownie:
- 3 eieren
- 210 g suiker
- 200 g boter
- 125 g fondant chocolade
- 100 g gezeefde bloem
- 135 g walnoten, gehakt
· Voor de chocolademousse en de afwerking:
- 6 eieren
- 125 g suiker
- 6 blaadjes gelatine
- 250 g fondant chocolade
- 600 g room
- chocoladepastilles (bv. Droste)
- chocoladekoekjes
- sukade
Bereidingswijze
1. Klop voor de brownie de eieren op met de suiker tot het mengsel lichtgeel ziet en in een dik lint van de garde loopt. Breek de chocolade in stukjes. Smelt de boter en giet ze over de chocolade. Roer tot een egaal mengsel, verwarm eventueel nog even samen. Meng de eieren beetje bij beetje bij de chocolade en roer er ten slotte de bloem en de helft van de noten door. 2. Leg een vel bakpapier op een beboterde diepe bakplaat. Giet het beslag op de plaat. Strooi er de rest van de noten over. Bak de brownie ongeveer 10 à 15 minuten op 200° C. Prik met een mes of satéstokje in het gebak om te kijken of het gaar is. 3. Splits voor de chocolademousse de eieren en klop het eiwit stijf met enkele lepels suiker erbij. Voeg er de dooiers aan toe en klop verder tot een luchtige massa. 4. Week de gelatine in koud water. Smelt de chocolade au bain-marie en roer hem voorzichtig door de eieren. Smelt de uitgeknepen gelatine in een pannetje of in de microgolfoven en roer hem door de mousse. Klop de room dik (maar niet stijf) en roer hem ook door de mousse. 3. Steek met een ring de browniebodem uit, zet er een iets grotere taartring rond en giet er de mousse in. Hou een lepeltje opzij voor de afwerking. Strijk de bovenkant mooi glad en laat opstijven in de koelkast of diepvries. Haal uit de vorm en werk af met wat fijngemalen chocoladekoekjes, chocoladepastilles en enkele stukjes sukade.
Tip Als je een taart even in de diepvries hebt gezet, kun je ze makkelijker uit de vorm halen en mooier afwerken. Een uurtje is ruim voldoende, de taart mag natuurlijk niet stijf bevroren zijn.
|