" Het vroegere Abyssinië "
Ethiopië is een van de weinige landen in Afrika die vanaf de grijze oudheid tot nu een geheel eigen en ononderbroken ontwikkeling heeft meegemaakt. Een van de belangrijkste redenen voor deze onbekendheid was het isolement waarin het land in de 7de eeuw na Chr. kwam te verkeren door de opkomst en de expansie van de islam. Een gevolg daarvan was dat het zijn havens aan de Rode Zee verloor en geen contact meer had met de buitenwereld. Het bracht de historicus Edward Gibbon, tot deze kernachtige uitspraak: Aan alle kanten omringd door de vijanden van hun geloof, sliepen de Ethiopiërs bijna duizend jaar zich niet bewust van de rest van de wereld die hen eveneens vergeten had.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dit isolement werd doorbroken door de komst van keizer Menelik II aan het eind van de 19de eeuw en nog meer recent door de troonsbestijging van keizer Haile Selassié.
Via een autotocht van 2500 km verkennen we het noorden van Ethiopië, de bakermat van de natie. Het Ethiopische christendom speelt hier een zeer belangrijke rol. In deze diavoordracht is aandacht besteed aan de zogenaamde "Historische Route" waar de grote vier -Axoum - Gondar - de monolithische kerken van Lalibela - en het Tanameer - terecht de aandacht vragen.
De Koptische kerk (monofysitisch) is hier alom vertegenwoordigd. Zij onderscheidt zich van onze Katholieke kerk door de leer van Eutyches die slechts één natuur in Christus erkent. Haar priesters mogen huwen; alleen de hooggeplaatste geestelijken zijn tot het celibaat verplicht.
De reisweg verloopt als volgt :
Deel 1 (39') - Inleiding
- De taal, het schrift en het onderwijs
- De bevolking
- Een vleugje geschiedenis
- Addis Abeba: de hoofdstad
- Landbouw en veeteelt
- De monolithische rotskerk Het Paradijs van Maria
- Lalibela: Gebedshuizen uit de rots gehouwen
- Het Debre Damo-klooster, alleen te bereiken langs een touw
Deel 2 (33') - Aksum: alle keizers van Ethiopië lieten zich hier kronen
- De Ark des Verbonds zou zich in Aksum bevinden
- In Yeha staat de ruïne van de oudste tempel van het land
- Het landschappelijk schoon van het hoogland
- Gondar: het paleis en de baden van Fasilidas
- Gondar kan bogen op een kleurrijke markt
- Het Falasha dorp: een joodse gemeenschap
- Het Tana-meer: het grootste meer van het land
- Kerken en kloosters op de eilanden in het Tana-meer
- De watervallen van de Blauwe Nijl
- Debre Libanos-klooster: residentie van de raadgever van de keizer
- Inheemse dansen wijzen ons op een rijke cultuur
- Nabeschouwingen
|