Inhoud blog
  • meer paarden ?
  • meer paarden ?
  • abessijn
  • katten
  • honden ras
  • kattenrassen
  • dierenvragen
  • het paard in dressuur
  • paardenvragen
  • paardrijden
  • soort springhekken en balken
  • jumping
  • dressuur
  • kleding
  • borstelen en verzorging
  • gangen
  • opzadelen
  • hoofdstel aandoen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    We zijn de 04de week van 2025
    paardenvragenboek
  • Beste dierenweetjes
  • geloofsaangelegenheden
  • ben hier terug...
  • leuke sport...
  • Paarden : mensenvrienden

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    welkom op paarden vragen als je paardenvragen heb stuur je een e-mail naar lauramaeske@hotmail.com of schrijf je in het paardenvragenboek susces met de leerstof van paarden
    Archief
  • Alle berichten
    Zoeken in blog

    Startpagina !
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    dierenvraagen
    dierenvragen
    22-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.abessijn
    Abessijn, sorrel, staand
    foto ©Alan Robinson

    Geschiedenis:
    De abessijn is één van de oudst bekende rassen, waarbij er enige discussie bestaat betreffende het “ontstaan” van dit ras. Het is in zijn algemeenheid op te splitsen in 3 verhalen. Het eerste verhaal betreft Zula, een kat die door de Engelsen gelegerden meegenomen is uit Abessinië (voormalig Ethiopië) d.d. mei 1868 en in Engeland aangekomen in eigendom kwam van mevr. Captain Barret-Lennard. Een foto hiervan is gepubliceerd in het boek van Gordon Stables gepubliceerd in 1874: ‘Cats, Their Points, and Characteristics…..’
    Helaas is er geen bewijs te vinden dat de eerst geregistreerde abessijnen afstammen van deze uit Abessinië geïmporteerde ticked katten.

    Het andere verhaal is gebaseerd op een recent genetisch onderzoek op basis van een kat uit het zoölogisch museum in Leiden. Deze kat is rond 1834-1836 beschikbaar gekomen van een importeur van kleine wilde katten en kwam van de Oost-Indische kust. Een heel ander continent dus!

    Het laatste algemeen bekende verhaal betreft een ontstaansgeschiedenis van dit ras in Engeland. Daar werd begonnen met een groep katten (British Shorthairs) waarvan de hoofdmoot een ticked vacht had. Echter de hoofdkleur was een zilveren grondslag, vandaar ook namen als; Aluminium en Silver Fairy. Na verloop van tijd werd er een rode kat gebruikt om een warme kleur te doen laten ontstaan in tegenstelling tot het ‘koude’ zilver. Zo rond 1900 werden er al aby’s vanuit Engeland geëxporteerd naar de Verenigde Staten en vooral eind jaren ’30 werd er flink geëxporteerd om de basis van de abyfok in de Verenigde Staten op te starten. De rest is geschiedenis.


    foto ©Alan Robinson

    Karakter:
    Ja wat kunnen we daar van zeggen, iedere kat is anders natuurlijk maar er zijn wel herkenbare trekjes in de abessijn als ras te bespeuren. ‘Kat in het kwadraat’ is een veel gehoorde uitdrukking. Abessijnen zijn niet specifiek schootkatten, uitzonderingen daargelaten, maar willen graag wel overal bij zijn. Alles wat je doet wordt keurend bekeken en onderzocht; ben je je kat kwijt en heb je het laatst een kastje open en dicht gedaan, zoek dan daar. De kans is groot dat je geliefde huisdier zich daar bevindt. Zo ook in iedere ruimte die je in huis betreedt zul je je nooit meer alleen hoeven te voelen als je een deur openlaat. Aby’s zijn zeer energiek en blijven dat vaak tot op hoge leeftijd.

    Ze houden van veel aandacht en weten dat ook van je op te eisen. Ben je veel van huis neem er dan óf geen óf 2, zodat ze zich in je afwezigheid kunnen vermaken met elkaar. Een abessijn weet ook door maniertjes precies duidelijk aan je te maken wat hij/zij van je gedaan wil krijgen. Een voorbeeld hiervan is dat Hayfa, de dochter van Caïro bijvoorbeeld aan je arm trekt met haar pootje als ze geaaid wil worden. Caïro komt gewoon op je schoot staan, geeft je een kopstoot en blijft dan wachten met haar kopje tegen je gezicht tot je begint te aaien. Een bekend verschijnsel is ook dat ze, terwijl je ze aait, je opeens indringend aan kunnen gaan kijken en dan met hun pootje voorzichtig je gezicht gaan betasten. Dit wordt in het algemeen als een zeer aanhankelijk gebaar ervaren door eigenaars en dient dan ook met gepaste eerbied te worden ondergaan.


    foto ©Alan Robinson

    Uiterlijk:
    De rasstandaard van dit ras is sinds de opstelling daarvan in 1889 amper veranderd, hetgeen voor zo’n oud ras vrij uitzonderlijk is. Bij veel andere rassen zijn er grote aanpassingen geweest in de standaard van de betreffende rassen. De abessijn is een kat met een ticked-tabby patroon in de vacht, de ticking wil zeggen dat iedere haar een bandering heeft met afwisselend donkere en lichte bandjes. De buik is egaal van kleur en op de rug loopt een aalstreep die doorloopt tot een donkere punt aan het einde van de staart. De achterzijde van de achterpootjes (de gewenste ‘laarsjes’) evenals de voetzooltjes van alle pootjes zijn ook deze donkere kleur. Voorheen hadden veel abessijnen oorpluimpjes; langere haartjes aan de oorpunten, hetgeen je tegenwoordig helaas minder ziet maar wat wel een gewild uiterlijk kenmerk is.

    Abessijnen komen voor in de volgende kleuren: wildkleur, sorrel, blauw, fawn, lilac, chocolate, genetisch rood, genetisch creme, tortie en als laatste ook nog eens alle hiervoor genoemde kleuren met een zilveren ondervacht. De bekendste kleuren zijn natuurlijk de wildkleur en de sorrel en de laatste tijd zie je de blauwtjes en de fawntjes steeds meer. Wat de andere kleuren betreft heeft iedereen zijn eigen voorkeur en worden ze, op wereldniveau bezien, door de ene kattenorganisatie wel erkend en door de andere weer niet. Qua postuur zijn abessijnen middelgroot, goed gespierd maar ook weer slank. Een foto of een ontmoeting in levende lijve zal meer duidelijk maken dan duizend woorden om dit ras te omschrijven!

    Rasgerelateerde Ziekten:
    Er zijn een aantal ziekten waar deze rassen last van kunnen ondervinden en waar zij ook op getest kunnen worden.

    Patella Luxatie; dit komt kort samengevat neer op de knieschijf die in meer dan wel in mindere mate van zijn plaats te brengen is en dan wel zodanig dat de kat er last van ondervindt bij iedere beweging die zij uit wil voeren. Het is een operabele ziekte en wordt momenteel op erfelijkheid onderzocht..

    Een volgende rasgerelateerde ziekte is PRA (Progressieve Retina Atrofie), hetgeen zich bij de kat uit in een verslechtering van het zicht. Dit heeft echter totaal geen invloed op de levensverwachting; katten met PRA zijn bovenmodaal oud geworden.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    22-07-2005
    kopierechten
    Deze tekst en foto's horen thuis op allemaalkatten.nl en je hebt geen toemstemming om ze te gebruiken. Zou je aub zo vriendelijk willen zijn om het te verwijderen?

    22-07-2005 om 23:11 geschreven door Dorine Post




    Archief per week
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 04/07-10/07 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto





    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!