Het gaat er toch van komen! Vanmorgen is het me gelukt om overnachtingen te regelen in de buurt van Luik voor in de week van 25 maart(2008).
Adresje gevonden via de website van de stad LUIK, in Vaux-sous-Chèvremont, nog geen 9 km van het archief vandaan.
Vandaag de tijd en rust gevonden om te bellen.
Na 6 maanden franse les, denk ik dat me een telefonische reservering toch moet lukken. We steken van wal en zonder al te veel te haperen doe ik mijn verhaal.
Vraagt madame Van Hove waar ik dan wel vandaan kom. Uit Nederland zeg ik. Zegt ze:: " dan kunnen we het verder wel in het Nederlands doen", pak van mijn hart.
Ze zegt dat zij de enige nederlandssprekenden in het dorp zijn.
Ik leg uit wat de bedoeling is. Alles is prima, ik mag dinsdag 25 maart tussen 17.30 en 18.00 aankomen., ze moet die dag met haar man naar de dokter.
Mevrouw vindt het erg interessant wat ik kom doen en zegt dat er "beneden" Pirard wonen.
Hieruit begrijp ik dat we de berg op moeten om bij haar huis te komen. Daar had ik al een vermoeden van, gezien de straatnaam: rue Haute Folie.
Ze vraagt of ik met de trein kom. Nadat ik haar verteld heb dat ik met de auto kom,maar misschien met de bus naar Luik wil geeft ze me snel het nummer van de bus die in het dorp stopt: 33.
Ik geef haar nog mijn telfoonnummer van thuis.
Op de site van de stad Luik staat 30 euro vermeld, maar ze noemt nu een prijs van 40 Euro, inclusief ontbijt. Nou ja, Hotel Bedford vraagt mij 90 Euro voor 1 nacht!
Het volgende project is het uitvissen van de busroute en de prijs. Dat kan gemakkelijk via internet.
Gelukkig dat we al een hoop frans kennen want de NL versie van de "TEC" site is under construction.
Nu 1,30 euro is een normale prijs. En de vertrektijden zijn ongeveer iedere 20 minuten.
Alleen hij wijkt wel erg afvan de route die ikzelf al via de routeplanner had gedacht.
De bus rijdt via Chenée naar de Place de la Republique Francaise, en dat is een half uur. De afstand naar het archief is niet te lopen, heb ik al gezien.
Tenminste niet met volle bepakking(laptop, etc), ik weet niet hoe het met de crimineeltjes is daar en dicht bevolkt ziet het er ook niet echt uit. In Luik dan.
Ik denk dat ik toch maar voor vervoer met de auto kies: veiliger, sneller, en vooral lichter.
Wat avondeten betreft, dat heb ik van de zomer wel gezien. Bij de Parking waar de bus ook stopt, staat een brasserie met redelijke prijzen. Met terras in de zon, maar die zal er met het avondeten niet zijn, denk ik. Wel op loopafstand van het B&B, dus een glaasje kan er ook nog vanaf
Wel, ik heb er zin in.
Nog 3 weken dus voor het avontuur. Er moet een boel uitgezocht worden en gereedgemaakt. Er is in Vaux geen internet. Dus daar ben ik finaal blind, digitaal gezien dan.
Ik ben Rita Pierar. Al sinds bijna 10 jaar doe ik onderzoek naar mijn familie. Wat eerst als een onschuldige nieuwsgierigheid naar de afkomst was, is uitgegroeid tot een zeer serieuze "hobby".
Aangezien ik gauw klaar was met de familie van dichtbij(mijn vader is enigst kind en verdere familie onbekend)richt ik me, wanneer ik even stil lig, naar de familie van moederskant: Van Hoof en Van Elsacker (Brecht, Antw.)
Als je niet weet waar je moet beginnen is internet wel een handig medium. Al mijn genealogie "wijsheid" komt dan ook daar vandaan. Er zijn al heel wat behulpzame Vlamingen, Nederlanders, Oostenrijkers, Fransen, Walen en een verdwaalde Italiaan geweest, die mij iedere keer een duwtje in de goede richting gaven.
Al gauw bleek dat ik me niet mocht blindstaren op de spelling van mijn familienaam. Wanneer je die uitspreekt klinkt de "ie" lang en je hoort geen "d". Ik kwam er dus achter dat in de loop der tijd de Waalse naam PIRARD was veranderd in het Vlaamse PIERAR. Of de wijziging uit slordigheid bij de Burgerlijke stand is opgetreden of dat men al maar meteen vanwege de uitspraak de naam Vervlaamst heeft, weet ik niet. In de 250 jaar dat onze naam in Vlaanderen thuishoort heb ik die al in allerlei varianten mogen tegenkomen.
Via de Burgerlijke Stand Antwerpen kreeg ik een overzicht van het gezin van mijn overgrootouders: Walther Pierar en Theresia Boudou. Gelukkig waren zij voor 1900 geboren en getrouwd. Dus ik kon naar het archief. Sindsdien heb ik heel wat uurtjes gesleten in de archieven van Antwerpen, Brugge, Beveren, en links en rechts nog heemkundekringen,gemeente-en stadsarchieven.
Ik dacht dat het ook wel handig was om lid te worden van de VVF, je weet maar nooit. In hun uitgaven kom ik ook vaak interessante artikelen tegen. Daarnaast werd ik ook maar Vriend(in) van het Bureau voor Genealogie in den Haag, wellicht zou ik daar ook nog veel plezier aan beleven.
In elk geval onze roots liggen in Chaudfontaine(zie foto)en Vaux-sous-Chèvremont. Vandaar dat we nu weer franse les nemen bijde Alliance Francaise.
(wordt vervolgd)
De Vesdre te Chaudfontaine, het werkterrein van mijn voorvaders