Wij leven in een prachtig land met een zeer uitgebreide sociale zekerheid. Wij kunnen alles kopen en gaat het eens wat minder, dan zorgt het solidariteitsprincipe ervoor dat er niemand sterft van de grote honger en dat voldaan wordt aan de primaire behoeften.
Onze gezondheid hebben wij maar gedeeltelijk in de hand en op een uitzondering na worden wij allemaal eens geconfronteerd met een opname in het ziekenhuis. Als wij dan de factuur van die opname bekijken, stellen wij vast dat de gevraagde bedragen (g)astronomisch hoog zijn. Meestal blijft er nog een serieus bedrag over dat de patiënt zelf moet ophoesten. Wij kunnen dan beroep doen op onze hospitalisatieverzekering, waardoor onze eigen bijdrage min of meer minimaal blijft.
Ik wil hier zeker niet een opsomming geven van de soorten hospitalisatieverzekeringen noch de voor- of nadelen ervan in de kijker brengen, maar ik wil wel enkele persoonlijke bedenkingen neerschrijven.
Het bedrag van de premie van een hospitalisatieverzekering hangt af van de leeftijd waarop de verzekering werd afgesloten. De premie wordt eveneens aangepast volgens de leeftijdscategorie. Hoe jonger men is bij het afsluiten van de verzekering, hoe minder de premie bedraagt. Eenmaal 60 jaar geworden, wordt de premie drastisch verhoogd en meestal nog eens aan 65, 70 en 75 jaar. Soms wordt men op een bepaalde leeftijd ook uitgesloten van de verzekering of telt de verzekering niet als men een verhoogd risico heeft op bepaalde ziektes. Recente wetgeving heeft daar wel geprobeerd om daarop een stop te zetten. Als werknemer hebben wij dikwijls een hospitalisatieverzekering die geheel of gedeeltelijk door de werkgever betaald wordt. Het probleem begint als men met pensioen vertrekt en dan pas een hospitalisatieverzekering onderschrijft. In het beste geval kijkt men al snel op tegen een premie van 1000 per jaar voor een gezin van twee personen. Niet alleen wordt met het stoppen van de beroepsactiviteit uw inkomen met een 20 à 25% verminderd maar wordt men ook nog eens beloond een grotere factuur voor uw gezondheidsgarantie.
Volgens de verzekeringen zouden de kosten bij opname in het ziekenhuis altijd maar hoger oplopen omdat de bevolking ouder wordt en de verzorging steeds maar duurder wordt. Ik verneem echter ook in mijn omgeving dat meer en meer mensen de hospitalisatieverzekering te duur vinden en deze dan ook annuleren. Wordt het niet tijd dat de overheid dit probleem eens ernstig bestudeerd en samen met de verzekeringen naar een oplossing zoekt. De premie aftrekbaar van de belastingen maken zou al een stap in de goede richting zijn.
Als "jong" gepensioneerde senior, erger ik mij dikwijls over de uitspraken in de pers over de dure vergrijzing van onze bevolking. Er wordt weinig aandacht geschonken aan het belang van de gepensioneerden in de maatschappij en dit niet in het minst hun inzet in het vele vrijwilligerswerk. Toch zijn wij ook de gewillige slachtoffers van het steeds duurder wordende leven, waardoor onze activiteit(en) aan banden worden gelegd. Wij kunnen niet staken tegen de levensduurte ondanks dat ook voor ons alles duurder wordt. Deze blog wil enkele problemen uit de doeken doen en hoopt op reacties, misschien kunnen oplossingen gevonden worden. De eerste bijdrage zal gaan over de hospitalisatieverzekering. Tot binnenkort.
Meermaals hoort men spreken over de vergrijzing van
de bevolking en vooral het gevolg daarvan op de staatsfinanciën. Wat er nooit
aan gekoppeld wordt is het nut van de vele senioren en dan spreken we nog niet
van het vele vrijwilligerswerk. Wat mij werkelijk stoort als gepensioneerde
senior is de uitspraak dat de actieve bevolking nu zorgt voor de pensioenen.
Hebben wij dan nooit afgedragen???
Deze blog zou ik willen opstarten om bepaalde items
welke veel invloed hebben de senioren in het daglicht te zetten en vooral
reacties uit te lokken. Misschien kunnen op die manier oplossingen gevonden
worden.
Als eerste onderwerp verschijnt binnenkort een
visie over de HOSPITALISATIEVERZEKERING.
Hopelijk krijg is nu al enkele
reacties.
Groeten,
Dirk VAN HEE
Mijn Postvak In wordt beschermd door SPAMfighter 1126 spam-mails zijn er tot op heden geblokkeerd. Download de gratis SPAMfighter vandaag nog!
Ik ben Dirk VAN HEE
Ik ben een man en woon in OOSTENDE () en mijn beroep is ex hoofdinspecteur van politie (scheepvaartpolitie).
Ik ben geboren op 11/05/1948 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: sporten (joggen,wandelen), reizen, vissen, informatica.
Als jong gepensioneerde heb ik nog altijd veel interesse in mijn vroegere beroepsomgeving. Ik ben ook nog steeds actief in de syndicale werking met de nadruk op de gepensioneerden en ben tevens lid van de SARO (senioren adviesraad Oostende).