Inhoud blog
  • .t kleine nonnetje zuster Gonzega bewaarzuster in Smeermaas.
  • De geschiedenis van Smeermaas een klein gehucht langs de Maas
  • Moeder Driessen Cleuskens overlijden
  • bidprentjes van fam Driessen Smeermaas (geb Stein)
  • Missinaaikrans stond achter haar missionarissen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    geschiedenis van een klein gehucht bij Maastricht
    geschiedenis van kleine mensen
    15-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen..t kleine nonnetje zuster Gonzega bewaarzuster in Smeermaas.

    Ze ligt begraven op het kerkhof van Smeermaas' Ter nagedachtenis', het kleine zustertje van de congregatie,'de kleine zusters van de H. Joseph' uit Heerlen, die mee aan de wieg stond van de kleuterschool in Smeermaas. Zij haalde de gezegende leeftijd van 90 jaar en is nog bij velen onder de bewoners in gedachten. Tot op hoge leeftijd stond zij voor de klas immer goedgemutst, volgens hen die het kunnen weten.
    In 1904 kwam vanuit het moederhuis in Lanaken Scholastica Hardt dagelijks naar Smeermaas om er bewaarschool te houden. In 1907 werd dat overgenomen door de jonge Begische zuster Bona Blonden. Dat bleef zo tot 1925 toen het overgenomen werd door zuster Gonzega. Het was een bescheiden begin waarvoor het gemeentebestuur de Gildenzaal ter beschikking stelde. Die zaal werd voor van alles en nog wat gebruikt, zodat de zuster haar werkdag steeds moest beginnen met opruimen, schoonmaken en vervolgens inrichten voor haar tijdelijke bewaarklas. Als de school uitging moest zuster Gonzega het hele lokaal weer ontruimen alvorens naar Lanaken te gaan.
    De kerk bood de zusters na verloop van tijd twee kleine, donkere kamertjes aan, die weliswaar ieder jaar door de schoolinspectie werden afgekeurd, maar hen tenminste in relatieve rust lieten werken.
    Tot begin jaren dertig had men de zusters in Smeermaas hun gang laten gaan, maar dat veranderde toen de kerk zich deed gelden. Met het toenemende Katholieke activisme groeide de weerstand. In die tijd kwamen de ‘Kajotters’op, een katholieke jeugdbeweging in Limburg met militaire trekken.
    Ingezet door de kerk om het rode gevaar tegen te gaan. In 1932 kreeg Smeermaas met veel bombarie een afdeling van VKBJ (Vrouwelijke Katholieke Burger jeugd), waar ook de zusters zich mee inlieten. En nu wilden Pastoor en kerkbestuur ook nog een nieuwe school stichten met religieuzen. In 1933 werd een begin gemaakt met de bouw van twee ruime, nieuwe lokalen. . Op uitdrukkelijk verzoek van de bisschop werd op 1 januari 1934 zuster Luciënne Steyns benoemd tot hoofd van de lagere meisjesschool, terwijl de plaatselijke onderwijzeres die functie ambieerde. Een pijnlijke situatie, waarbij de stem van de bisschop doorslaggevend was.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 11/01-17/01 2016
  • 17/01-23/01 2011
  • 02/03-08/03 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!