Een plaatselijk verslaggever uit Smeermaas deed volgend verslag in het Algemeen Belang de voorloper van het huidige Belang van Limburg.
Zondag 16 juni 1922
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Plechtige Eerste H. mis.
Eene niet alledaagse plechtigheid en voorrecht heeft verleden Zondag in het naburige vlak aan Maastricht grenzende Belgische dorpje Smeermaes-Lanaken plaats gehad. Het betrof de plechtige eerste H. Mis, welke zou opgedragen worden door een onzer edelster zonen, den Eerwaarden Priester- Missionnaris Arn. Driessen, pater van het Gezelschap Maria Stinchting de Montfort, waarvan het moederhuis te St Laurent, Vendée, Frankrijk, gevestigd is en welke zijne studiën te Oirschot, Noord Brabant (Holland) in een huis der zelfde orde volbracht heeft.
Reeds dagen van te voren was men onder de verdienstelijke leiding van onzen ijverigen pastoor van Smeermaas aan t werk getogen met het organiseeren van het feest en het aanbrengen van versieringen. Langs den geheelen weg van af het huis, waar Zijne Eerw. Bij zijne ouders vertoefde, tot aan de kerk van smeermaes, was het een en al bevlagd en versierd. Een tiental eerebogen verhoogden nog de plechtigheid. En talrijk waren de opschriften die men kon lezen, allen toepasselijk op den Priester-missionaris, die de 17 Aug. Aanst. Te Marseille zich inscheept met bestemming naar de Missie te Nyasaland, Britsch Oost Afrika, om er de Blijde Boodschap, het Heilig Geloof, te gaan verkondigen.
Het was goed weer, maar jammer, veel wind. Om half tien begaf zich een stoet van ruiter, op versierde paarden, de fanfare van Smeermaes, Z.E.H. Claes Pastoor van Smeermaes met geestelijkheid, broederschappen, een schare bruidjes en koorknapen, de jongelingen en jonge dochters, benevens eene groote schare belangstellenden, naar de woning van den jeugdigen Priester om hem af te halen en naar de kerk te begeleiden.
Gekomen aan het huis, stonden de nieuwe Gewijder reeds buiten, en vroeg hem de Z.E.H. Pastoor voor allen den Priesterlijken Zegen. En nadar de menigte neergeknield is en den zegen ontvangen heeft, zingt een kinderkoor een toepasselijke liedje en neemt Z.E.H. Pastoor van Smeermaes het woord en wenscht den jongen Priester geluk met zijne H. Wijding en biedt hem namens am de parochianen een prachtigen kelk aan.Dan spraken nog enkele eenige woorden de heer H. Whalen president der Fanfare namens de inwoners van Smeermaes en wenschte dat Z. Eerw. Lange jaren als missionaris werkzaam mocht zijn. Hartroerend aangedaan dankte de nieuwe priester uit den grond zijner ziel en kon nauwelijks zeggen: Ik dank U allen, ik zal vandaag het H. Misoffer voor U opdragen.
Toen zette de stoet zich in beweging en onder klokkengelui en de heerlijke tonen der muziek der fanfare ging het kerkwaarts. Aan de brug over het kanaal wachtte ons echter eene verassing. Men moest even halt houden. Daar was juist een versierd scheepje aangekomen waarop stond Spika en een aantal jonge zwartjes stapten aan wal en zongen den Eerw. Een mooi versje toe waarin voorkwam wij gaan naar Spika. Vervolgens toog men naar de kerk waar eene plechtige Hoogmis met Veni Creator werd opgedragen en waarin de Eerw. Heer Pepels eene predicatie hield over de betekkenis van het priesterssschap en den heerlijken arbeid in de missies tot glorie van God. Na afloop der plechtigheden werd de nieuwe priester onder de toonen der muziek naar het huis zijner ouders gebracht; daar dankte Z. Eerw. Allen voor de hulde hem gebracht: den Zeer Eerw. Here Pastoor van Smeermaes, de Geestlijkheid, broederschappen, Eerewacht, bruidjes, jongelingen en jonge-dochters, kortom allen zonder uitzonderingen, en die buitengewoon groote hulde hem gebracht, voor dien overgelukkigen dag, welke hij gedurende heel zijn leven nooit zal vergeten. Ook wij wenschen den Priester missionaris, diens ouders en familie veel geluk, en hoopen dat Gods overvloedigen Zegen op zijn arbeid in de Misie moge rusten, tot heil der zielen, tot Glorie van God.
Op het schip richting missiegebied in het huidige Malawi (vroeger Nyassaland)
Vader en moeder Driessen Cleuskens. Vader Driessen zou een jaar na het vertrek van Pater Arnold Driessen sterven.
Het oudershuis hier in de jaten 30 staat er nog aan de Maaseikersteenweg.
|