xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Gebeurtenissen in Smeermaas tijdens de recessie rond 1930.
(foto Kardinaal Jozef Cardijn)
Terwijl de Missionarissen in Afrika en de Filippijnen hun godsdienstig werk doen gaat in Smeermaas het leven gewoon door. De recessie is in volle gang en de politieke instabiliteit zorgt ervoor dat de regeringen zich snel opvolgen. 13 Ministers-President volgen elkaar met korte tussenpozen op, tijdens het Interbellum, tussen einde WO I en begin WO II. De kortste regeerperiode duurt 1 maand en de langste vijf jaar. Allen waren lid van de katholieke op de twee laatste na de Liberaal Janson en Socialist Spaak regeerden maar enkele maanden net voor de WO II uitbrak.
Smeermaas zou in 1932 naast de kajotters ook een groep kajotsters verenigen en speciaal in september van 1932 waren er bevriende verenigingen present tijdens de wijding van hun vlag.
Smeermaas ligt op de staatsgrens en een deel van Smeermaas ging in de 19e eeuw, samen met Caberg, over naar het Nederlandse Oud Vroenhoven. In het Zouwdal, op de kruising Zouwweg en Lanakerweg, staat nog steeds een kapel die eens tot de parochie Lanaken behoorde, ze is toegewijd aan 'Onze Lieve Vrouw van Smarten'. De kapel werd bij ernstige ziekten bezocht om er een noveen te houden ook wel ne beijweeg genaamd om aan O.L.V de genezing af te smeken. De niet katholieke fanfare de Grensbewoners mocht op last van de Bissschop niet meer deelnemen aan processies en begrafenissen.
Rond dezelfde periode als de wijding van de vlag van de Kajotsters in Smeermaas, was er een belangrijke samenkomst aan het kapelletje in het veld.
Op zondag 8 mei 1932 vond een massale bedevaart naar de kapel plaats, ter gelegenheid van de plaatsing van een nieuwe pietà. Zo'n 2000 Maastrichtse Maria-congregangers en bedevaarders uit de omgeving namen, onder leiding van E.H. Kengen pastoor van Caberg, deel aan de processie naar de kapel van de 'Moeder der Smarten'. De inzegening werd verricht door deken P. Wouters van Maastricht, de plaatsing door de toenmalige burgemeester mr. L.J.B. van Oppen, terwijl prof. dr. F. Feron de feestpredicatie hield. Het nieuwe beeld werd geplaatst omdat het vorige in 1931 was vernield.
Dinsdag 20 september 1932, schrijft het algemeen Belang (voorloper van HBvL) het volgend verslag over de wijding van de vlag van de V.K.B.J. Smeermaas.
Het mooie Smeermaas, waar doorheen de zilveren Maasstroom kronkelt, en de kalmere wateren van het kanaal, langs rijen schepen torsen; getuigenis gevend van de bloeiende handel en nijverheid, vierde zondag een heerlijk feest van frissche jeugd, namelijk de wijding van de vlag van de V.K.B.J.
Na de plechtige Communie-mis, had s morgens om 9 ½ uur een plechtige Hoogmis plaars waaronder de Z.E. Z.Gel. Heer president dr Féron, van Roermond, een prachtige kanselrede hield. Maar t eigelijke feest zou s middags eerst plaats grijpen.
Rond 2 uur begon meer leven en beweging te komen. Overal doken de witte potsen der kajotsters op, en kwamen groepjes frissche meisjes opgedaagd. Ook wapperden de talrijke vlaggen en gaven meer kleur en levendigheid aan de straten. De groepen steeds talrijker wordend, drumden tegaar in het nederige kerkje op welks top de pauselijke kleuren waren geheeschen.
Het mooi geschilderd kerkje vulde zich langzamerhand, hoog en grootsch prijkt de beeltenis van Jezus H. Hart boven t Hoofdaltaar, badend in een zon van licht. Op beide zijaltaren staan eenige heerlijk geordende en geurige bloemtuilen, wijl langs de net geschilderde zijbeuken, vele heiligenbeelden in lieflijken eenvoud prijken.
Om 2 ½ uur begint het plechtig lof, door den Doorl. Hoogw. Heer Mgr dr. G. Bauduin, pauselijk protonotarius en Vicaris generaal van t Bisdom Roermond, lang voor den aanvang is de kerk dichtbezet en nog maar komen geloovige binnengestroomd.
Ruim de helft der lieflijke kerk is bezet met V.K.B.J. meisjes. Langs de zijaltaren staan de kleurige vlaggen gerangschikt der deelnemende meisjeskringen.
Heerlijk aandoenlijk ruischen de orgeltonen over de kristenschaar, begeleid door het zoete gezang der maagdenschaar.
Daarna beklimt de Z.E.H. Lathouwers, directeur der Normaalschool van Borgloon en alg. bestuurder der Vrouw. Kath. Burgerjeugd in Limburg, den kansel en houdt een weldoordachte, schitterende rede. Hij dankt de Hoogeerw. HH. Féron en Mgr. Dr. Bauduin, voor hun hooggewaardeerde tegenwoordigheid. Na allen te hebben aangezet steeds te gehoorzamen aan onzen Paus, wiens voorschriften ons worden overgebracht door de Bisschoppen, legt hij de betekenis uit der vlaggen der V.K.B.J., de banier,- kleurig, nietig stukje stof,- is de bezieling der daad. "De jeugd is de vormingstijd om t later leven te sterken. De kajotters zijn als t ware de kleine soldaten van t groote leger van Kristus. Zij trekken ten strijde tegen het opkomende Communisme. Zij zullen den sterken dam vormen, de oninneembare stellingen, tegen de listen en lagen des duivels. En steeds hoog in top, zal prijken het H. Kruis, waartegen onze jeugd is aangeleund en welke, gelijk een rijpende koorenaar steeds hooger opklimt tot bij Godes oneindigheid.
De Kajotsters zullen steeds Kristus voorbeeld volgen: zij zullen in hunnen omgeving liefde zaaien: de al-overwinnende kristelijke liefde".
Na deze heerlijke rede treedt een groep naar voren. De kleurige vlag van den kajotsters van Smeermaas wordt ingezegend . dan spreekt een kajotster met heldere stem de opdracht uit aan de machtige Hemelkoninginne. Dit gebod wordt door de geloovigen aandachtig gevolgd, op de hun overgereikte Gebedjes.
Dan weergalmen weer zoete-ruischende lofgezangen. Het Tantum Ergo wordt aangeheven, wijl aller hoofden buigen: Mgr. G. Bauduin geeft de zegening, waarna deze plechtigheid is afgeloopen.
Nu in groepjes gauw naar het lokaal, waar de knapzak wordt aangesproken, want nu komt nog de optocht.
Klokslag 4 uur trekt de muziekmaatschappij de flinke kajotstersschaar tegemoet en gaan de verschillende kringen naar de plaats waar de stoet gevormd wordt.
Eerst gaan de schoolkinderen, onder hoede hunner onderwijzers. Dan volgt de talrijke en flinke fanfare de Grensbewoners gevolgd van de Oudstrijders en andere verenigingen.
En dan komt de kranige en talrijk opgekomen V.K.J.B. jeugd. Wij bemerken verschillende bonden van Maastricht, de puike kring van Borgloon, van Li(u)mmen, en andere. Flink en kranig komen ze aangemarcheerd, onder het geklapper hunner open wapperende vaandels, en zingen uit volle borst het Kajotterslied. Vele toeschouwers nemen dezen optocht met gretige oogen waar, en waarlijk, als men die frissche, heerlijke Limburgsche vrouwenjeugd, zoo vol betrouwen, zoo vol geestdrift zien aanstappen, dan voelt men, dat onze katholieke meisjes, een heerlijke toekomst is weggelegd. En dat zij steeds zullen aanstappen achter hun vaandel, vol zelfvertrouwen en vol overtuiging. Daarvan heeft Smeermaas ons zondag het bewijs gegeven.
Rond 5 uur werd in de Gildenzaal nog een algemene vergadering belegd waar t woord gevoerd werd door beide voornoemde Hoogwaardigheden, en door Mej. M. Delwaide, van Rekem. Lang zal die schoone dag nog in t geheugen onzer Smeermaasche kajotsters blijven voort leven.
het Kajotterslied dat uit volle borst werd meegezongen in Smeermaas na de H.Mis:
Vooruit de handen uit de mouwen, Jij jonge mens kijk om je heen.
Help mee beweging uit te bouwen, want zoiets doe je niet alleen.
Vooruit we maken een nieuw begin, door vriendschap krijgt elk leven zin.
Ga door kajot(s)ters leef voluit, zoals Cardijn vooruit.
Veel onrecht doet de wereld lijden, geschreeuw om vrede en om brood.
Help mee om mensen te bevrijden, het leven wint het van de dood.
Vooruit we maken een nieuw begin, door vriendschap krijgt elk leven zin.
Ga door kajot(s)ters leef voluit, zoals Cardijn vooruit.
Wie wil aan deze wereld bouwen, moet Jezus weg ten einde gaan.
Je moet van mensen leren houden, zoals Cardijn heeft voorgedaan. Vooruit we maken een nieuw begin, door vriendschap krijgt elk leven zin.
Ga door kajot(s)ters leef voluit, zoals Cardijn vooruit.
Vooruit we maken een nieuw begin, door vriendschap krijgt elk leven zin.
Ga door kajot(s)ters leef voluit, zoals Cardijn vooruit.
E.H. Féron Vicaris Generaal in opvolging van Mgr Bauduin.
Z.E.H. Mgr Bauduin
|