Deze neoclassicistische kerk werd gebouwd op het einde van 18de eeuw. Bij het tot stand komen van dit bouwwerk speelde de abdij van Herkenrode een belangrijke rol. Daarom prijkt het wapenschild van de abdis van Herkenrode in de voorgevel van de kerk onder het beeld van St-Quintinus. Voor de bouw van deze kerk moest de loop van de Roosterbeek verlegd worden. Maar liefst 700 grote eiken werden gebruikt om als drijvend fundering te fungeren in de moerassige ondergrond.
De vroeg- gotische kerktoren staat los van de kerk zelf en gaat terug tot de 14e 15e eeuw. Opvallend dikke muren (meer dan één meter) hebben er in elk geval voor gezorgd dat het bouwwerk de tand destijds met glans heeft doorstaan. De klokken dateren van de 15e en de daaropvolgende eeuwen. In de kerk zelf kan je heel wat kunstschatten bewonderen. Vooral het Robustellyorgel behoort tot de pronkstukken. De kerk wordt de kathedraal der Kempen genoemd.
Dit weekend ging de vernieuwde Sint Quintinuskerk in Zonhoven-centrum terug open. Ruim een jaar bleef de kerk dicht wegens een grondige restauratie. De kerk heeft opnieuw een opmerkelijk kleurrijk interieur gekregen. Zelfs de oude preekstoel, die al van in de jaren zestig was verdwenen, is nu terug geplaatst. Bisschop Hoogmartens heeft zaterdag 6 juni om 18 uur het altaar van de kerk opnieuw ingewijd, tijdens de viering. Nadien zijn er toespraken van de burgemeester en Louis Bammens van het Kerkfabriek geweest. In de doopkapel liep een tentoonstelling over de restauratie. Zondag om 10 uur was er opnieuw een zondagsmis in het centrum van Zonhoven. De Harmonie Sint Quintinus kwam voor de gelegenheid de viering opluisteren.