Is een niet zo grote katachtige die men vooral aantreft in de wouden en open gebieden van Zuid-Amerika, zolang er maar voldoende bosjes en struiken aanwezig zijn. Zelfs al heeft hij goede klimkwaliteiten, hij verkiest het toch om op de grond te verblijven. Zijn vacht is oker-bruin met hier en daar zwarte vlekjes. De melanine-soorten (met donker pigment) komen vaak voor.
Was vroeger erg verspreid in Zuid- en Centraal-Amerika. Hij weegt tussen de twaalf en vijftien kilo en is een uitstekende klimmer die tijdens de nacht jaagt op knaagdieren, stekelvarkens, apen, kleine herten en vogels. De voortplantingstijd is afgesteld op het regenseizoen : na een dracht van zeventig dagen, werpt het vrouwtje gemiddeld twee jongen. De Ocelot is na de poema, het meest bekende Amerikaanse ras. Voordat de Ocelot ingeschreven werd als een beschermde diersoort door de Conventie van Washington in 1989, werd er vooral jacht op hem gemaakt omwille van zijn pels.
Als de kat de ruimte heeft om te bewegen en er een krabpaal aanwezig is, zullen zijn nagels weinig onderhoud vergen. Worden de nagels toch te lang dan kunt u ze knippen met een speciale nageltang. De nagels komen tevoorschijn als u druk uitoefent op het kussentje bij de behorende nagel. De scherpe witte punt van de nagels bestaan uitsluitend uit dode cellen en kan probleemloos worden afgeknipt. Knip nooit in het roze gedeelte (een rode lijn in de nagel), maar gemiddeld slechts 2 mm.
Een kat wast zichzelf en vergeet daarbij geen enkel plekje op zijn of haar lichaam. Het wassen doen ze voornamelijk met de ruwe tong en de voorpoten. Niet alleen de hygiene ook stimuleert het de huidklieren waardoor de vacht waterafstotend blijft. Wanneer het warm is wassen ze zich vaker en blijft de vacht koel.
De kat is een zoogdier. De kat heeft een skelet, en een nstantelichaamstemperatuur van 38,6 graden Celsius en een behaarde huid.
De kaak bevat 30 tanden, dat zijn er minder dan andere vleeseters. De tanden zijn gebouwd op het snijden van vlees en een beet van de kat kan dodelijk zijn voor zijn prooi.
Het skelet is om de inwendige weefsels en organen te beschermen. Ze hebben 13 ribben de mens heeft er 12 en een aantal staartwervels.
De Sphynx is één van de meest uitzonderlijke katten. Niet alleen vanwege zijn zeldzaamheid, echter ook door zijn uiterlijk en hoe hij aanvoelt als je hem streelt. De meeste Sphynxen in Amerika en Europa van vandaag stammen af van een Canadese huiskat, die in 1962 een nest had, waarin 2 naakte kittens zaten.
De algemeen kenmerken van de Sphynx zijn:
lijkt haarloos te zijn en voelt warm en zacht zoals fluweel;
mogen haar op de neusrug, snuit, achter de oren en op de staart hebben(katers ook op de testikels);
de oren moeten groot en niet te hoog en ook weer niet te laag geplaatst zijn;
de citroenvormige ogen (afgerond) moeten schuin omhoog lopen, naar de buitenaanzet van de oren;
het hoofd (met ronde zachte lijnen) moet iets langer zijn dan breed, en een wigvorm hebben;
een sterk afgeronde snuit met een stevige kin en opvallende jukbeenderen en lichte stop zijn vereist;
het harde en stevige lichaam (medium bouw) met een brede borst, mag niet te dik zijn maar een induk geven dat het dier zojuist een goede maaltijd heeft genuttigd (dat is niet zo moeilijk voor een Sphynx);
de kittens zijn erg gerimpeld; volwassen katten moet zoveel mogelijk rimpels op de kop behouden;
de Sphynx heeft lange tenen en een lange dunne staart, waardoor ze zeer elegant zijn;
dit aparte ras is speels, liefdevol en intelligent, in één woord onweerstaanbaar.
De naam is afgeleid van het vanmeer in Turkije, waarvandaan de eerste katten die in Europa terechtkwamen in 1955 zijn meegenomen. Als enig gedomesticeerd kattenras deinst de Van er niet voor terug om een prooi tot in het water te achtervolgen. De Turkse Van is een natuurlijk kattenras dat zonder enige inmenging van de mens en in alle rust heeft kunnen ontstaan aan de voet van de berg Ararat, in het vrijwel geïsoleerd liggende gebied rondom het Vanmeer in het oosten van Turkije.
De oorsprong van (half)langharige katten gezocht moet worden in Zuid-Rusland, Turkije en Iran. In vroeger tijden kwamen er buiten deze contreien alleen kortharige katten voor. Men neemt aan dat het de zeevarende Noormannen zijn geweest die omstreeks de 9e eeuw halflangharige katten met zich mee naar huis namen. De katten met een dikkere vacht en een steviger lichaamsbouw hadden natuurlijk veel meer kans om de barre Scandinavische winter. In 1912 werd de allereerste Noorse Boskat als raskat tentoongesteld.te overleven. De Noorse Boskat is pas in 1977 door de internationale kattenverenigingen officieel erkend.