Wielerwedstrijden met beeld en fietsen op Mallorca en andere vakantieplaatsen
16-07-2014
Voormalig koploper Tony Gallopin blijft peloton net voor
Tony Gallopin heeft zijn tweede succesnummer in de Tour de France beet. De renner van Lotto-Belisol bleef in de 187,5 kilometer lange rit van Besançon naar Oyonnax net uit de greep van het sprintende peloton. Maandag reed de Fransman al een dag lang in de gele trui. De Italiaan Vincenzo Nibali blijft nu het klassement met een royale marge aanvoeren.
Direct na de officiële start van de heuvelachtige etappe regende het aanvallen, maar telkens werden de vluchters onmiddellijk in de kraag gegrepen. Martin Elmiger wist uiteindelijk toch weg te komen en de Zwitserse kampioen kreeg Cyril Lemoine en Anthony Delaplace met zich mee. Het drietal verzamelde een maximale voorsprong van zes minuten. Op de Côte de Rogna, de eerste beklimming van de dag, haakte Delaplace af. Niet veel later liet Elmiger ook Lemoine achter zich. Op dat moment was de etappe al tot een lijdensweg verworden voor Andrew Talansky. De kopman van Garmin-Sharp - door een val in de slotfase van de zevende rit al gehavend - kon het tempo van het peloton niet volgen en kreeg al snel meerdere minuten aan zijn broek. De Amerikaan stapte zelfs af en leek zodoende op te geven, maar na een gesprek met de ploegleiding vervolgde hij huilend zijn weg. Garmin besloot vervolgens de kaarten op Tom-Jelte Slagter te zetten. De Groninger maakte zich samen met Jan Bakelants en Nicolas Roche los van het peloton, maar die krachtsinspanning bleek een te grote aanslag op zijn kuiten. Slagter zakte terug naar de grote groep, terwijl Jesús Herrada en Cyril Gautier juist de omgekeerde route volgden. Samen met Bakelants en Roche voegden zij zich bij Elmiger. Op de Côte d'Echallon slokte het uitgedunde peloton de vluchters één voor één op. Gallopin plaatste in de slotfase vervolgens een aanval, maar Peter Sagan, Michael Kwiatkowski en Michael Rogers haalden hem bij. De Fransman wist zijn metgezellen echter alsnog af te schudden en bleef het aanstormende peloton uiteindelijk tien meter voor. John Degenkolb won de sprint van de grote groep.
Vincenzo Nibali slaat toe op dag dat Alberto Contador wegvalt
Nibali lijkt de Tour de France van 2014 naar zijn hand te zetten. Op de dag dat zijn grootste concurrent Alberto Contador na een valpartij moest opgeven, won de Italiaan de etappe naar La Planche des Belles Filles. Door de dagzege neemt hij de gele trui weer over van Tony Gallopin.
Het moest de dag worden van Alberto Contador, dat kondigde de Spanjaard voor de start ook aan. "Ik heb gezien dat veel van mijn concurrenten goed in vorm zijn, maar de rit van maandag geeft ons de mogelijkheid om te zien wie goed genoeg is om op het podium te eindigen in Parijs. Ik moet proberen om mijn achterstand op de renners die voor me staan, te verkleinen. Want hoewel Parijs nog heel ver weg is, kunnen we het ons niet veroorloven om rustig af te wachten." En dus wilde hij aanvallen en de rit naar La Planche des Belles Filles was daar bij uitstek geschikt voor. Het was een loodzware rit over zeven cols, die bergop eindigde. Dat leek spek naar de bek van Contador, maar het mocht niet zo zijn voor de Spanjaard. In de afdaling van de tweede klim, de Petit Ballon, ging de kopman van Tinkoff-Saxo onderuit. Zo hard, dat hij even later moest opgeven. Het was niet zijn dag, niet zijn Tour. Het werd de dag, en misschien ook wel de Tour, van Vincenzo Nibali. Nadat zijn ploeg lang aan kop gereden had om een vroege vluchtersgroep terug te halen, met daarin onder meer klassementsrenner Michal Kwiatkowski, trok de Italiaan op de laaste klim ten aanval. Hij liet al zijn concurrenten achter zich en achterhaalde in de laatste twee kilometer koploper Joaquim Rodriguez, die overgebleven was uit de vluchtersgroep. Solo kwam Nibali over de streep, voor de tweede keer deze Tour. Achter Nibali eindigde Thibaut Pinot op een fraaie tweede plaats, voor Alejandro Valverde. Ook Richie Porte zat goed voorin, hij stijgt naar de tweede klassement in het klassement op 2.23 van leider Nibali. De Italiaan neemt de gele trui weer over van Tony Gallopin, die in zijn leiderstrui geen stand wist te houden. Belkin-kopman Bauke Mollema reed een redelijke slotklim en kwam ruim een minuut na winnaar Nibali over de eindstreep. Joaquim Rodriguez kreeg als beloning voor zijn lange vlucht de bergtrui omgehangen. Het Franse talent Romain Bardet, die goed mee kon in de groep achter Nibali, is de nieuwe leider in het jongerenklassement.
Kenny Van Hummel wint slotrit in Ronde van Venezuela
Kenny van Hummel heeft zondag de slotrit in de Ronde van Venezuela op zijn naam geschreven. In de tiende en laatste etappe, met start en finish in Caracas, was de Nederlandse renner van Androni Giocattoli de snelste in de massasprint. Van Hummel versloeg de Venezolanen Jesus Pérez en Xavier Quevedo. Jonathan Salinas - eveneens uit Venezuela - won het eindklassement. Het was na overwinningen in de Ronde van Azerbeidzjan en de Ronde van Langkawi de derde ritzege dit jaar voor Van Hummel.
Marco Haller spurt naar ritwinst in Oostenrijk; eindzege naar Peter Kennaugh
De Ronde van Oostenrijk is gewonnen door Peter Kennaugh. In de afsluitende negende etappe, met finish in Wenen, kwam de leidende positie van de Brit van Team Sky niet meer in gevaar, Marco Haller ging er met de ritzege vandoor. Peter Kennaugh pakte al in de eerste etappe de leiding in het klassement en stond die daarna niet meer af. In de slotetappe ging een vijftal, waaronder Nederlander Marco Minnaard, nog in de aanval, maar op het vlakke terrein mochten de sprinters uit gaan maken wie de rit op zijn naam mocht gaan zetten. Haller bleek in die sprint door de Weense straten de sterkste voor Jacopo Guarnieri en de Nederlander Raymond Kreder. In het klassement werd Javier Moreno tweede achter Kennaugh en completeerde Damiano Caruso het podium met de derde plaats.
Tony Martin soleert op indrukwekkende wijze naar ritwinst
Tony Martin heeft op indrukwekkende wijze de negende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser van Omega Pharma – Quick Step zegevierde na een vroege ontsnapping en kwam solo aan in Mulhouse. Tony Gallopin deed ook goede zaken, de Fransman reed lang in een achtervolgende groep achter Martin en pakte het geel ten koste van Vincenzo Nibali.
In een hectisch eerste uur van de etappe naar Mulhouse over 170 kilometer slaagden Tony Martin en Alessandro De Marchi er uiteindelijk in om los te raken van het peloton. Het duo moest vechten om voorsprong op te bouwen en werd achtervolgd door een grote groep. Het peloton liet het gebeuren en spande zich niet bovenmatig in. Hoewel het een ongelijke strijd leek, lukte het Martin en De Marchi om voorin te blijven. De Italiaan had echter moeite om de Duitser bij te houden en op de Merkstein, een beklimming van de eerste categorie, zag de renner van Cannondale Martin vertrekken. Gallopin besloot in de afdaling van de Grand Ballon, het dak van de etappe, om een aanval te doen op de gele trui door uit de grote groep met achtervolgers te ontsnappen. De Fransman van Lotto-Belisol streed voor het geel, werd weer teruggepakt door het pak, maar slaagde er toch in om de leidende positie over te nemen van Nibali. De Italiaan, nu de nummer twee van het klassement, finishte op 7.45 van winnaar Martin in het peloton waarin alle favorieten zaten. De zege van Martin was indrukwekkend om het feit dat de Duitse tijdritspecialist bergop tijd wist te pakken op een grote groep met achtervolgers en bovendien nergens tijd liet liggen op de vlakke finale van de rit. Martin pakte ook de bolletjestrui en de rode rugnummers. Naast Gallopin deed ook Tiago Machado van NetApp goede zaken voor het klassement. De Portugees kwam binnen in de tweede groep en staat nu derde in de algemene rangschikking. Er is nog één etappe te gaan tot de eerste rustdag. Morgen (maandag) wordt er, op de Franse feestdag, van Mulhouse naar La Planche Des Belles Filles gereden en wordt er nog een schepje bovenop gedaan wat betreft het klimwerk. Er zijn in de tiende etappe zeven beklimmingen verdeeld over 161 kilometer waarvan liefst vier van de eerste categorie, bovendien is de aankomst bergop.
Kristof Vandewalle wint tijdrit in Oostenrijk, Kennaugh blijft leider
Kristof Vandewalle heeft zijn status als tijdritspecialist zaterdagmiddag onderstreept in de 66ste editie van de Ronde van Oostenrijk. De tijdritkampioen van België klokte de snelste tijd in zijn favoriete discipline, voor Jesse Sergent en Manuel Quinziato. De 29-jarige Vandewalle, drievoudig Belgisch tijdritkampioen, noteerde in Podersdorf at Neusiedler See de snelste tijd over 24,1 kilometer. Pete Kennaugh is nog altijd de leider in het algemeen klassement van de Oostenrijkse ronde. Kennaugh lijkt zich op te maken voor de eindzege. Zondag wordt de achtste en tevens laatste etappe verreden, in een rit van 122,8 kilometer, die eindigt in de hoofdstad Wenen.
Blel Kadri ziet lange jacht op succes gestalte krijgen in Tour
Blel Kadri was al jaren op jacht naar een grote overwinning en heeft deze zaterdag eindelijk gegrepen, in de achtste etappe van de Tour de France. De Fransman van AG2R La Mondiale maakte deel uit van de ontsnapping van de dag, gebruikte landgenoot Sylvain Chavanel als springplank en wist de vier medevluchters en het peloton met volle overtuiging voor te blijven. De 27-jarige renner dwong, tijdens het eerste klimwerk in de Tour, veel respect af met zijn solo, de hem ook nog eens de bolletjestrui opleverde.
De achtste etappe verliep uiterst rustig, totdat Chavanel wegsprong uit het peloton. Niki Terpstra voegde zich meteen bij de Fransman. Simon Yates, Adrien Petit en Kadri hadden ook wel trek in een ontsnapping en wisten na een tijdje aan te sluiten bij het tweetal. De kopgroep tikte op een gegeven moment een marge van elf minuten aan, maar naarmate het klimwerk - in de laatste 30 kilometer moesten drie beklimmingen overwonnen worden - vorderde, slonk de voorsprong snel. Toen de kopgroep startte aan de eerste beklimming, de Col de la Croix des Moinats, vond Chavanel het tempo te laag. De routinier vond de achtste etappe bij uitstek geschikt om zijn mooie carrière extra glans te geven. Hij toonde zich de hele etappe zeer gretig, maar moest zijn meerdere erkennen in Kadri, die eerst gemakkelijk meekwam met Chavanel en uiteindelijk nóg eenvoudiger wegreed bij zijn landgenoot. Kadri zat al zovaak mee in een Tour-ontsnapping, maar kreeg het nu eindelijk voor elkaar om een glansrijke overwinning op zijn cv te mogen zetten. Dat hij ook nog eens bovenaan komt te staan in het bergklassement, is een dikke bonus voor de AG2R-renner, die de bolletjestrui overneemt van Cyril Lemoine. Hij bezorgde Frankrijk tenslotte de eerste zege in deze Tour. De drie Vogezen-klimmen in de laatste dertig kilometer zorgden ervoor dat de medevluchters van Kadri allemaal werden ingerekend door het peloton. In de top van het algemeen klassement vonden niet bijster veel verschuivingen plaats. Alberto Contador ging vol in de aanval, maar gele truidrager Vincenzo Nibali volgde met speels gemak en hoefde uiteindelijk maar een paar seconden toe te geven op de Spanjaard, die als tweede over de meet kwam. Jurgen van den Broeck, Michal Kwiatkowski en Andrew Talansky deden niet zulke goede zaken. Bauke Mollema kon aanvankelijk met de besten mee, maar moest uiteindelijk wat tijd inleveren op de pittige slotklim, waar het duidelijk ieder voor zich was. De Groninger kwam uiteindelijk als elfde over de finish, op 2.55 minuten achterstand. Terpstra, die de hele dag aan kop had gereden, werd veertiende.
Matteo Trentin verrast Peter Sagan in hectische finale
Matteo Trentin heeft de zevende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Italiaan van Omega Pharma – Quick Step bleef in de straten van Nancy de favoriet Peter Sagan heel nipt voor. Tom Dumoulin eindigde knap als vierde. De finale verliep met een aantal valpartijen bijzonder hectisch.
Het peloton kreeg vandaag een lange dag voor de kiezen. Er moest 234,5 kilometer afgelegd worden, van Épernay naar Nancy, de op één na langste rit van deze Tour. De lange aanloop was relatief vlak, maar in de finale waren twee cols van de vierde categorie opgenomen, waardoor een traditionele massasprint uitgesloten leek. De eerste 210 kilometer van de koers waren weinig boeiend. Zes man kozen al vroeg het hazenpad. Het ging om Martin Elmiger (IAM), Bartosz Huzarski (NetApp), Alexandre Pichot (Europcar), Matthew Busche (Trek), Nicolas Edet (Cofidis) en Anthony Delaplace (Bretagne-Séché). Het zestal bouwde een maximale voorsprong van iets meer dan vier minuten op. Omdat Cannondale het tempo in het peloton hoog hield, waren de vluchters kansloos voor de dagzege. Op iets minder dan twintig kilometer van de meet werden Elmiger en Huzarski, ook de grondleggers van de ontsnapping, als laatste ingerekend. Cannondale reed zo hard omdat dit een perfect parcours was voor Peter Sagan. De Slowaak eindigde in de voorgaande zes ritten altijd in de top-vijf, maar een overwinning ontbrak nog op zijn erelijst deze Tour. En dat moest er vandaag maar eens van komen. De Slowaak leek niet helemaal op zijn sprint te vertrouwen, want in de laatste kilometers sloeg hij samen met Greg Van Avermaet een gaatje naar het peloton. In de afdaling van de slotklim werd het verschil steeds groter, aangezien Sagan uitstekend kan dalen, maar uiteindelijk redde het tweetal het toch niet. Sagan verspeelde met zijn vlucht wel zoveel energie dat hij in de sprint Matteo Trentin voor zich moest dulden. De marge van de Italiaan van OPQS was wel bijzonder klein. Er moest zelfs een fotofinish aan te pas komen om duidelijkheid te scheppen. Tom Dumoulin eindigde knap als vierde en redde daarmee de eer namens Giant-Shimano. De finale was te zwaar voor drievoudig ritwinnaar Marcel Kittel en ploegmakker John Degenkolb was te gehavend om een rol van betekenis te spelen. De finale werd ontsierd door een aantal valpartijen. Onder meer Jurgen Van Den Broeck en Andrew Talansky lagen op het asfalt, maar omdat dit binnen de laatste drie kilometer gebeurde, hoeven zij niet bang te zijn voor tijdverlies. Dat geldt niet voor Tejay van Garderen. De Amerikaanse kopman van BMC kwam op de eerste gecategoriseerde klim ten val en verloor daardoor ruim een minuut op zijn concurrenten. Daardoor zakt Van Garderen weg in het klassement. Bauke Mollema werd even opgehouden door de val, maar kon zijn weg schadeloos vervolgen en incasseerde geen tijdverlies. Wel verloor de kopman van Belkin in de persoon van Stef Clement één van zijn helpers. Clement kwam na veertig kilometer ten val en kon zijn weg niet vervolgen. Ook Danny van Poppel stapte af. De jongeling van Trek was daartoe genoodzaakt vanwege een knieblessure, waarvan hij al een paar dagen last heeft.
Jesse Sergent solo naar overwinning in Ronde van Oostenrijk
Jesse Sergent heeft de vijfde etappe in de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De 26-jarige renner van Trek kwam solo over de eindstreep. De Nieuw-Zeelander had veertig seconden voorsprong op de Fransman Yohann Bagot. De Oostenrijker Patrick Konrad maakte het podium compleet. In de 146,4 kilometer lange etappe van Matrei naar St. Johann gaf de groep met klassementsrenners 57 seconden toe op de winnaar. De Brit Peter Kennaugh blijft de koploper in de rangschikking. De Oostenrijkse rittenkoers duurt tot en met zondag. Vorig jaar werd de eindzege een prooi voor thuisrijder Riccardo Zoidl.
Oscar Gatto heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Ronde van Oostenrijk. In de vierde etappe van Kitzbühel naar Matei in Osttirol over bijna 172 kilometer was de Italiaan in de sprint te sterk voor Juan José Lobato en Marco Haller, Peter Kennaugh behield zijn leiderstrui. Marco Canola en Pawel Poljanski bleken de meest taaie aanvallers in de pittige etappe naar Matei. Het peloton achterhaalde het duo echter voor de absolute finale waarna er een sprint voorbereid kon worden. Gatto was daarin voor de tweede keer in deze editie van de Oostenrijkse ronde de sterkste. Donderdag staat een etappe over 146 kilometer op het programma van Matei naar St. Johann waarin drie stevige beklimmingen zijn opgenomen. De ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met zondag.
Lars Boom wint spectaculaire vijfde etappe in de Tour
Exact negen jaar na dato is Lars Boom de opvolger geworden van Pieter Weening als laatste Nederlandse winnaar van een Tour-etappe. De renner van Belkin won op machtige wijze de tumultueuze vijfde etappe van Ieper naar Arenberg waarin de nodige kasseistroken waren opgenomen.
Nog voor de start van de etappe was er tumult in het peloton. Er werden wegens de slechte weersomstandigheden namelijk twee van de negen kasseistroken geschrapt. De regen had duidelijk zijn werk gedaan en de stroken bleken er inderdaad slecht bij te liggen. Maar nog voor dat er ook maar een meter over kasseien was gereden, lag Chris Froome al twee keer op de grond. De kopman van Team Sky en winnaar van het eindklassement in de vorige editie van de Ronde van Frankrijk kwam de tweede valpartij niet meer te boven en besloot af te stappen. Op dat moment reed er al een kopgroep voor het peloton uit met daarin de Nederlander Lieuwe Westra, de knecht van Vincenzo Nibali was zeer actief in het begin van de etappe. Toen de eerste kasseistrook werd aangedaan, ontstond er direct schifting in het peloton. Alberto Contador, Alejandro Valverde en Bauke Mollema misten de slag, terwijl Andrew Talansky en Nibali juist goed voorin zaten. Toen de kopgroep werd bijgehaald door de groep met de gele trui-drager gingen de favorieten de strijd aan om de ritzege. Sep Vanmarcke en Lars Boom bleken in de strijd oppermachtig, maar de Belg reed lek en uiteindelijk kwam Boom met een drietal van Astana op kop te zitten. Samen met Westra, Jakob Fuglsang en Nibali reed de Nederlander voor de groep met favorieten voor de ritzege uit met daarin onder meer Peter Sagan en Fabian Cancellara. Op de laatste strook met kasseien sloeg Boom zijn slag. De man uit Vlijmen reed weg bij zijn medevluchters en stond de leiding in de koers daarna niet meer af en won daarmee de vijfde etappe in La Grande Boucle. Boom is de opvolger van Pieter Weening, die exact negen jaar geleden een etappe won in Gérardmer. Van de favorieten leed Contador het grootste tijdsverlies op leider Nibali, de Spanjaard staat op nu 2'37 van de Italiaan in het algemeen klassement. Mollema doet het tien seconden beter en staat nu achttiende in de rangschikking, vlak achter beste Nederlander Tom Dumoulin, die zestiende staat. Donderdag staat er een vlakke etappe van Arras naar Reims op het programma over 194 kilometer.
André Greipel aan de champagne na sprintzege in Reims
André Greipel heeft zijn eerste overwinning binnen in de 101ste Tour de France. De Duitser van Lotto-Belisol won de massasprint van een uitgedund peloton in de zesde etappe naar Reims. Topfavoriet Marcel Kittel moest deze keer genoegen nemen met een anonieme rol. De sprintbom van Giant-Shimano, die de afgelopen dagen al drie keer zegevierde, verloor in de finale de aansluiting met de voorste groep.
De etappe van 194 kilometer liet een eerste blik zien op de nieuwe verhoudingen binnen het peloton. Een dag eerder had de door Lars Boom gewonnen kasseienrit diepe sporen in het deelnemersveld achtergelaten. Titelverdediger Chris Froome werd de dupe van twee valpartijen en besloot de strijd te staken, terwijl Bauke Mollema, Alberto Contador en Alejandro Valverde veel tijd verloren op klassementsleider Vincenzo Nibali. De route van Arras naar Reims, over een overwegend vlak parcours met slechts twee klimmetjes van de vierde categorie, bood enkele avonturiers de mogelijkheid om het spotlicht op te zoeken. Al vlot na de officiële start grepen Belkin-coureur Tom Leezer, Jérôme Pineau, Luis Angel Maté en Arnaud Gérard hun kans. Het viertal mocht vrijwel de volledige rit vooruit blijven rijden, maar voor de boog van de laatste tien kilometer hengelde het peloton de vluchters alsnog één voor één binnen. In de slotfase scheurde het peloton door waaiervorming uit elkaar. Topfavoriet Kittel zat te ver weg om mee te doen om de overwinning. Michal Kwiatkowski trachtte met een demarrage de sprinters te vlug af te zijn, maar het tempo van de Pool bleek niet voldoende om vooruit te blijven. Met een late jump verzekerde uiteindelijk Greipel zich zonder de hulp van zijn Lotto-treintje van de zege. Nibali behield zonder problemen de gele leiderstrui.
Primeur voor Dayer Quintana in Ronde van Oostenrijk
Dayer Quintana heeft de derde etappe in de ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner van Movistar kwam als eerste boven op de Kitzbüheler Horn. De Italiaan Damiano Caruso en de Brit Peter Kennaugh maakten het podium compleet. Het duo passeerde de finish 54 tellen na de Colombiaan. De 21-jarige Quintana maakte deel uit van een groep met in totaal tien renners die al vroeg ten aanval trok. Op de slotklim nam hij afscheid van zijn vluchtmakkers. De jongere broer van Giro-winnaar Nairo Quintana reed vervolgens naar de eerste zege uit zijn profcarrière. Kennaugh verdedigde met succes zijn leidende positie in het klassement. Hij heeft 29 seconden voorsprong op nummer twee Caruso. De Ronde van Oostenrijk duurt nog tot en met zondag.
Marcel Kittel wint derde massasprint op rij in Tour de France
Marcel Kittel heeft zijn status als beste sprinter nog maar eens onderstreept in de Tour de France. De Duitser van Giant-Shimano boekte in de vierde etappe al zijn derde dagzege. In de straten van Lille bleef hij Alexander Kristoff en Arnaud Démare voor. De leiderstrui van Vincenzo Nibali kwam niet in gevaar.
De relatief korte etappe met twee hellinkjes van de vierde categorie leverde al vroeg opwinding op. Chris Froome, de winnaar van 2013, raakte betrokken bij een valpartij. De kopman van Team Sky liep daarbij twee forse schaafwonden aan zijn linkerbeen en een pijnlijke pols op. Met behulp van twee ploegmaten werd Froome weer teruggebracht bij het peloton, waar hij zich liet behandelen door de koersarts. Belkin-troefkaart Bauke Mollema, eveneens een slachtoffer van de vroege val, kwam er ogenschijnlijk zonder kleerscheuren vanaf. Op dat moment reden Thomas Voeckler en Luis Ángel Maté al in de aanval. De Fransman - alom bekend door zijn lange ontsnappingen met vele gekke bekken - en de Spanjaard begonnen echter aan een kansloze missie. De ploegen van de snelle mannen wilden de kans op een massasprint in Lille niet laten schieten. Maté werd al eerste teruggehaald en op ruim zestien kilometer voor de finish werd ook de moegestreden Voeckler bedankt voor de moeite. In de absolute slotfase kon Kittel, in tegenstelling tot de eerdere ritten, niet rekenen op een treintje met ploeggenoten. Kristoff leek te profiteren, maar de Duitser toonde zijn klasse door de Noor vlak voor de finish nog te passeren. Op de streep was de marge minder dan een wiel. Démare eindigde op de derde plaats. Danny van Poppel was wederom de beste Nederlander met de achtste plek. In de top van het klassement vonden geen wijzigingen plaats. Nibali behield zijn gele trui.
Oscar Gatto spurt naar zege in Oostenrijk; Peter Kennaugh blijft leider
Oscar Gatto heeft de tweede etappe van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Italiaan van Cannandale was in de massaspurt te sterk voor Juan José Lobato en Marco Haller. Peter Kennaugh, de winnaar van de eerste etappe, behield zijn leiderstrui. De tweede etappe van de Ronde van Oostenrijk ging van Waidhofen naar Bad Ischl over 180 kilometer. Al vroeg in de etappe gingen Sebastian Schönberger, Hans-Jörg Leopold, Stephan Rabitsch, Frederik Backaert en Maxim Belkov in de aanval, waarbij laatstgenoemde vooral zijn bergtrui verdedigde. Er bleek ook niet meer in te zitten dan dat, tien kilometer voor het einde werden de koplopers bijgehaald en werd een sprint voorbereid. In die sprint bleek Gatto de sterkste van het peloton. Dinsdag staat er een pittige etappe op het programma met aankomst bergop op een klim van de buitencategorie naar Kitzbüheler Horn. De Oostenrijkse ronde duurt nog tot en met zondag.
Nibali wint in Sheffield na huzarenstukje en pakt het geel
De tweede etappe van de Tour de France is gewonnen door Vicenzo Nibali. De renner van Astana was in de Britse versie van Luik-Bastenaken-Luik de sterkste van de overgebleven groep met favorieten. Op twee seconden werd Greg Van Avermat tweede en Michal Kwiatkowski derde. Nibali is door zijn overwinning ook de nieuwe drager van de gele leiderstrui.
Op weg naar Sheffield ging al snel een zestal in de aanval. Perrig Quémeneur (Europcar), Matthew Busche (Trek), Cyril Lemoine (Cofidis), David de la Cruz (NetApp), Armindo Fonseca (Bretagne) en Blel Kadri (AG2R) kozen het hazenpad en kregen even later gezelschap van Bart De Clerq (Lotto-Belisol) die de oversteek had gemaakt vanuit het peloton, maar ook met zeven renners was de kopgroep volledig kansloos voor de ritzege. Het geaccidenteerde terrein zorgde er namelijk voor dat de klassementsploegen voorin wilden zitten. Dat had ook als gevolg dat de voorsprong van de kopgroep nooit groter werd dan drie minuten. Kadri hield het nog lang vol, maar werd uiteindelijk teruggepakt door een op hol geslagen peloton onder aanvoering van Tom-Jelte Slagter. De Groninger gaf op 35 kilometer van de streep gas en zorgde ervoor dat er in een klap alleen nog maar favorieten in zijn wiel zaten. Vanaf dat moment bleef het even rustig totdat Jean Christophe Péraud en Pierre Rolland de aanval zochten. Rolland schudde even later zijn medevluchter af, maar werd vlak voor de slotklim op Jenkin Road teruggepakt. Er volgde daarna een prachtig spervuur aan demarrages, onder meer van Cristopher Froome en Romain Bardet, maar de groep met favorieten kwam gezamenlijk boven. In de afdaling liet Peter Sagan, op dat moment de grote favoriet voor de zege, zien dat hij het niet op een sprint wilde laten aankomen. Zijn vluchtpoging werd echter geneutraliseerd en Nibali zag zijn kans schoon. De Italiaan reed weg op het laatste vlakke gedeelte en werd nooit meer teruggepakt. Bauke Mollema finishte in de groep met favorieten, op twee seconden van de winnaar. Morgen krijgen de sprinters weer een kans als de laatste etappe op Brits grondgebied de Tourkaravaan naar Londen trekt.
Marcel Kittel grijpt in nat Londen met overmacht tweede ritzege
De derde etappe van de Tour de France is met overmacht gewonnen door Marcel Kittel. De renner van Giant-Shimano was op de Mall voor Buckingham Palace de sterkste in een massaspurt voor Peter Sagan en Mark Renshaw. De leiderstrui van Vicenzo Nibali kwam niet in gevaar.
De laatste etappe in Groot-Brittanië werd vooraf al aangestipt als een absolute sprintersetappe, toch probeerden twee renners daar een stokje voor te steken. Meteen na de officiële start gingen Jean-Marc Bideau en Jan Bárta samen in de aanval. De maximale voorsprong van de twee werd echter nooit groter dan vijf minuten. Bárta hield het iets langer vol dan zijn medevluchter, maar werd zes kilometer voor het einde ook ingerekend. In die laatste kilometers door Londen was het uiterst hectisch. Zo zat Alberto Contador nog lang voorin met zijn ploeg om geen tijdverlies op te lopen en ook Belkin bleef lange tijd op kop meedraaien. In combinatie met de natte wegen was het moeilijk voor de sprintersploegen om de koers te controleren. De ploeg van Giant-Shimano kwam echter op het perfecte moment op kop en zette, mede door sterk werk van Tom Dumoulin en Roy Curvers, Marcel Kittel perfect af. Het Duitse kanon sprintte vervolgens soeverein naar de overwinning met in zijn wiel Peter Sagan en op de derde plaats Mark Renshaw. De Tourkaravaan zal nu de oversteek maken naar het vaste land, alwaar dinsdag een etappe over 163 kilometer op het programma staat van Le Touquet-Paris-Plage naar Lille Métropole. En ook die etappe lijkt een klusje voor de sprinters in het peloton.
Kittel slaat opnieuw toe in openingsrit Tour de France
Marcel Kittel heeft de openingsrit van de 101ste editie van de Tour de France gewonnen. De sprinter van Giant-Shimano verzekerde zich in een etappe over 190,5 kilometer van Leeds naar Harrogate van de eerste gele trui. De Duitser rekende in de massasprint op Engelse bodem af met Peter Sagan en Ramunas Navardauskas. Met zijn zege herhaalde Kittel zijn kunststukje van vorig jaar. Ook toen begon hij de Tour met een overwinning. Ondanks de zege van Kittel was de hoofdrol in de eerste etappe voor Jens Voigt. De 42-jarige Duitser van Trek sprong vrijwel direct na de officiële start weg met Nicolas Edet en Benoît Jarrier. Bij een tussensprint legde Voigt zijn medevluchters op fraaie wijze in de luren. Het Franse duo dacht dat het de veteraan alleen om de punten te doen was, maar hij trapte vervolgens hard door. Voigt kwam daarna op Buttertubs en Grinton Moor, de twee laatste beklimmingen van de dag, alleen boven en stelde zo als oudste renner ooit de bergtrui veilig. Het peloton brak in de jacht op de avonturiers even in twee stukken, maar ruim voor de finale kwam vrijwel alles weer bij elkaar - inclusief het vroeg ontsnapte drietal. In de straten van Harrogate gebruikte Fabian Cancellara de laatste hobbel voor een aanval. De Zwitser zag zijn poging in de laatste honderden meters mislukken, waarna Kittel zich het kaas niet meer van brood liet eten. Uit handen van Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, mocht hij vervolgens de eerste gele trui van deze Tour in ontvangst nemen. Voor Mark Cavendish liep de slotfase van de rit uit op een drama. De Brit, die zijn zinnen had gezet op een overwinning in eigen land, kwam hard ten val en greep vervolgens naar zijn schouder. Het is de vraag of Cavendish deze Tour nog kan vervolgen.
Jens Debusschere schenkt Lotto driekleur, Tom Boonen baalt zwaar
Het Belgisch kampioenschap in Wielsbeke werd op voorhand afgeschilderd als een kermiskoers, maar dan was het toch een knappe en spannende kermiskoers. In een intense en bloedstollende slotfase werd een kopgroep van 8 gegrepen en mochten de snelle mannen het alsnog onder elkaar uitmaken. Tom Boonen leek af te stevenen op zijn derde titel, maar werd gevloerd door de verrassende maar vinnige Jens Debusschere van Lotto-Belisol. Ook de 23-jarige Roy Jans (Wanty-Groupe Gobert) gooide zijn wiel nog voor dat van 'Tornado Tom'. Bij de troepen van Lefevere was het na afloop hommeles. Steegmans voelde zich genekt door zijn eigen ploeg, Boonen wees met een beschuldigende vinger naar de ploegleiding.
Op het biljartvlakke parcours in het West-Vlaamse Wielsbeke werd het vuur al snel aan de lont gestoken. Pistier Iljo Keisse ging er al na enkele kilometers vandoor en kreeg aanvankelijk twee pionnetjes mee. Het trio werd snel een negental: Greg Van Avermaet (BMC), Iljo Keisse (OPQS), Tosh Van der Sande en Boris Vallée (Lotto-Belisol), David Boucher (FDJ.Fr), Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen-Baloise), Kristof Vandewalle (Trek Factory Racing), Frédéric Amorison (Wallonie-Bruxelles) en Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert). Drie renners probeerden de brug te slaan en slaagden ook in hun opzet: Arthur Vanoverberghe (Topsport Vlaanderen-Baloise), Antoine Demoitié (Wallonie-Bruxelles) en Pieter Serry (OPQS). Hoewel Wanty-Groupe Gobert met Kevin Van Melsen een pionnetje vooraan had, vertrouwde ploegleider Hilaire Van der Schueren het zaakje niet. Hij liet maar liefst 15 van zijn jongens de kloof van vijf minuten verkleinen. Op honderd kilometer van de streep nam Omega Pharma - Quick-Step het heft in handen, Tom Boonen voelde zich duidelijk goed. Het tempo werd stevig opgetrokken, waardoor dertig kilometer later alles al te herdoen was. Erg lang duurde het niet alvorens er een nieuwe kopgroep ontstond en daarin was Lotto-Belisol met opnieuw Tosh Van der Sande, Kris Boeckmans, Stig Broeckx en Kenny Dehaes ijzersterk vertegenwoordigd. Omega Pharma - Quick-Step had Gert Steegmans en Julien Vermote aan boord, Topsport Vlaanderen-Baloise had met Stijn Steels en Jelle Wallays twee ijzers in het vuur. De enige eenzaat was er eentje van formaat: Sep Vanmarcke van Belkin Pro Cycling. Al even testen met het oog op de Tour of vol voor winst gaan? De grote blokken van Wanty-Groupe Gobert en Wallonie-Bruxelles hadden de boot gemist en zagen zich genoodzaakt om alle registers open te trekken. Toen ook de troepen van Omega Pharma - Quick-Step zich diep in de finale kwamen moeien, kregen de koplopers het meer dan lastig. Vanmarcke probeerde nog even solo, maar zonder succes. Onder de rode vod werden de moedige lieden bij de kraag gevat. We kregen in extremis toch nog een massasprint. De immer sterke Jürgen Roelandts nam Jens Debusschere mee in zijn zog en die beschaamde het vertrouwen van zijn toekomstige schoonbroer allesbehalve. Tom Boonen probeerde zich naast de 24-jarige West-Vlaming te knokken maar tevergeefs. De 23-jarige Limburger Roy Jans kwam nog het sterkst opzetten, Debusschere hield echter knap stand en maakte zijn droom waar. Bij Omega Pharma - Quick-Step was het na afloop ambras in de klas. Boonen en Steegmans haalden scherp uit naar de ploegleiding. Verliezen in een thuismatch kan pijn doen. Snelle man Debusschere boekte vandaag zijn vijfde profzege. Vorig jaar won hij het Kampioenschap van Vlaanderen (1.1), een etappe en de eindstand in de Eurométropole Tour (2.1) en de Nationale Sluitingsprijs (1.1). "Eender welke koers ik in de toekomst nog ga winnen, dit blijft één van de hoogtepunten in mijn carrière", reageerde Debusschere meteen na zijn Belgische titel. http://www.hln.be
Sebastian Langeveld Nederlands kampioen na prachtige solo
Sebastian Langeveld is in een kletsnat Ootmarsum Nederlands kampioen op de weg geworden. Na achttien rondes en 243 kilometer fietsen kwam de renner van Garmin-Sharp solo over de finish. Achter Langeveld werd Niki Terpstra tweede en Wesley Kreder derde. Vijftien renners gingen in de aanval en kregen veel ruimte van het peloton. De groep kreeg meer dan tien minuten voorsprong, maar hield het geen 243 kilometer vol. Onder aanvoering van Garmin-Sharp, dat reed voor kopman Langeveld, kwam een klein groepje dat over was gebleven van het peloton bij de koplopers. Maarten Tjallingii liet zich daarna in de finale in positieve zin zien door aanval op aanval te laten volgen. De renner van Belkin zat al in de kopgroep en leek ook daarna nog over een eindeloze adem te beschikken. Toen Langeveld was weggeslopen uit de leidende groep, kon Tjallingii echter niet volgen. Achter Langeveld, die Johnny Hoogerland opvolgt als Nederlands kampioen, werd er gesprint om de overige podiumplekken. Terpstra en Kreder waren daarbij de verrassende nummers twee en drie.
Mallorca behoort naast de andere eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden, tot de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Weliswaar zijn de watertemperaturen slechts ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en is het niet idea om te zwemmen in de wintermaanden, maar het eiland heeft juist dan zoveel meer te bieden. Er zijn geen overvolle stranden en de prijzen lekker laag. Het is rustig in de straten en vaak zijn alleen de hotels dichtbij het strand geopend. Mallorca in de winter is een paradijs voor degenen, die de koude en natte winter willen ontvluchten en op zoek zijn naar een beetje rust. Vooral fietsers en wandelaars komen volledig aan hun trekken, ze hebben het hele eiland voor zichzelf. Accommodaties: vaak worden hotels en appartementen aangeboden tegen sterk gereduceerde tarieven voor een langere periode. Vakantiewoningen kunnen ook gunstig worden geboekt. Natuurlijk zijn sommige attracties zoals bijvoorbeeld het aqua park gesloten. Nu kunt u van de vele romantische stranden aan de oostkust van Mallorca genieten, zonder parasols en ligstoelen. De wintermaanden zijn ook de tijd van goedkope vluchten naar Mallorca. Na september dalen de prijzen fors. Als u flexibel bent, reserveer tijdig.