Wielerwedstrijden met beeld en fietsen op Mallorca en andere vakantieplaatsen
28-08-2014
Alejandro Valverde wint op indrukwekkende wijze eerste aankomst bergop
Alejandro Valverde heeft de zesde etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Spanjaard van Movistar liet een sterk staaltje zien door Chris Froome en Alberto Contador in een machtige sprint bergop van zich af te schudden. Valverde is tevens de nieuwe leider in de Ronde van Spanje.
De etappe van donderdag ging over 167 kilometer van Benalmádena naar La Zubia met aankomst bergop. De renners moesten bovendien een behoorlijk hoogteverschil overbruggen. De startplaats lag namelijk meer dan 1.100 meter lager dan de aankomstplaats. Van de drie beklimmingen die onder de wielen doorgingen, was de slotklim naar Cumres Verdes de belangrijkste. Al vroeg in de etappe gingen Luis Más Bonet en Pim Ligthart er vandoor. De Nederlander was gisteren ook al in de aanval en ontving daarvoor de rode rugnummers voor de meest strijdlustigste renner. Ligthart toonde zich van zijn goede kan en verzamelde samen met Más Bonet bijna een kwartier voorsprong. Ondanks dat de voorsprong gestaag terugliep, begon het duo iets meer dan twee minuten eerder aan de slotklim dan het peloton. Het bleek echter niet genoeg om de favorieten voor te blijven. Onder aanvoering van Alejandro Valverde raasde een groep met zo'n vijftien kanshebbers voorbij. Joaquim Rodríguez plaatste uit die groep een aanval, maar zag die geneutraliseerd door Valverde. De Spanjaard van Movistar trok daarna door en ging even later zelf in de aanval. Alleen Froome en Contador konden nog enigszins volgen, maar kwamen tekort om mee te doen om de ritzege.
De vijfde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door John Degenkolb. De Duitser was na een wandeletappe de sterkste in de massasprint van een uitwat uitgedunt peloton. Nacer Bouhanni pakte de tweede plaats, terwijl de Nederlander Moreno Hofland knap derde werd.
De rit ging over meer dan 180 kilometer van Priego de Córdoba naar Ronda en was niet helemaal vlak. Onderweg moest de Puerto El Saltillo bedwongen worden, een lopende klim van de derde categorie. Het peloton brak op die beklimming, maar al snel vond een hergroepering plaats. Daarna kon het peloton zich opmaken voor een massasprint. Aan het begin van de etappe hadden Pim Ligthart en Tony Martin nog geprobeerd om via een ontsnapping uit de greep van het peloton te blijven. De Duitser zag zijn vlucht zelfs echter meer als een training voor het WK en liet zich na honderd kilometer terugzakken in het peloton. Toen ook Ligthart, op zo'n 30 kilometer van de meet, werd teruggepakt, kon het spel van de sprintersploegen beginnen. De finale verliep echter relatief rustig op een weg die nog gemeen omhoog liep. Op dat terrein bleek Degenkolb, die zijn tweede ritzege op rij pakte, de sterkste. De leiderstrui van Michael Matthews kwam niet in gevaar. Morgen (donderdag) staat de eerste bergetappe op het programma.
Nicola Ruffoni wint verrassend ochtendrit Tour du Poitou-Charentes
Nicola Ruffoni heeft de derde etappe van de Tour du Poitou-Charentes gewonnen. De Italiaan van Bardiani CSF was in de sprint verrassend genoeg Mark Cavendish te snel af. De Brit had de eerste twee ritten in de Franse etappekoers gewonnen. Cavendish werd nog wel derde, achter Roy Jans. De rit ging over slechts 111 kilometer van Montmorillon naar L'Isle Jourdain en gold als een uitgelezen mogelijkheid voor de sprinters om een rit te winnen. Vier vluchters probeerden een massasprint nog te voorkomen, maar bleken kansloos in die opzet. De sprint werd daarna voorbereid door Omega Pharma-Quick Step, maar die voorbereiding werd in de soep gegooid door de Italiaanse formatie Bardiani. Ruffoni profiteerde van het werk van zijn ploeg en spurtte naar de zege. Later vanmiddag (donderdag) staat er nog een tijdrit van 24 kilometer op het programma.
Mark Cavendish pakt tweede ritzege op rij in Tour du Poitou-Charentes
Mark Cavendish heeft opnieuw een ritzege gepakt in de Tour du Poitou-Charentes. De Brit van Omega Pharma-Quick Step was na 183 vlakke kilometers van Marans naar Niort in de massasprint te sterk voor Enrique Sanz en Lorenzo Manzin. Cavendish, die na zijn winst dinsdag in de eerste etappe de leiderstrui om zijn schouders mocht dragen, was op voorhand de gedoodverfde favoriet voor de zege en stelde niet teleur. Het sprintkanon pakte gisteren (dinsdag) nog zijn eerste zege sinds zijn val in de Tour de France. Vorig jaar werd de Tour du Poitou-Charentes gewonnen door Thomas Voeckler.
John Degenkolb laat Giant-Shimano juichen in Vuelta
De eerste zege met een Nederlands tintje in deze Vuelta is een feit. John Degenkolb van Giant-Shimano sprintte dinsdag naar de overwinning in Córdoba, hij bleek met afstand de beste sprinter het eerste peloton. Michael Matthews finishte in zijn rode trui als derde en blijft leider in het klassement.
Het was, zo wist iedereen vooraf, een dag voor de sprinters met inhoud in deze Vuelta. Wie mee wilde doen om de dagzege, moest een klimmetje van tweede categorie over. De top van de Alto del Catorce por Ciento, de berg van veertien procent, lag op 25 kilometer van de meet. Wie daar moest lossen, kon de winst vergeten. En dus lagen er kansen voor Degenkolb, een rappe man die vrij goed over bergen heen kan komen. Beter dan bijvoorbeeld Nacer Bouhanni, de winnaar van de eerste massasprint in deze Vuelta. Waar de Fransman het peloton moest laten gaan op de lastige beklimming, wist Degenkolb zich te handhaven. De beloning voor zijn goede klimwerk volgde 25 kilometer later, in Córdoba. Niemand, maar dan ook echt helemaal niemand, bleek in staat om Degenkolb partij te bieden in de sprint. Het kanon van Giant-Shimano won met meerdere fietslengtes voorsprong en boekte daarmee zijn eerste zege van dit jaar in de Vuelta, een koers waar hij geweldige herinneringen aan bewaart. In 2012 won de Duitser vijf (!) ritten in deze ronde. Achter Degenkolb werd Michael Matthews in zijn rode trui derde, hij blijft daardoor leider in het klassement. De positie van Matthews leek even te wankelen toen Alejandro Valverde in de afdaling van de Alto del Catorce por Ciento een verrassende aanval plaatste, maar de Spanjaard werd ruim voor de meet tot de orde geroepen.
Mark Cavendish kan eindelijk weer juichen. De Britse sprinter van Omega Pharma-Quick Step was dinsdag de beste in de eerste etappe van de Tour du Poitou-Charentes, een koers door West-Frankrijk. Na een rit over 192,4 kilometer, van Jarnac naar La Ronde, was Cavendish in de sprint rapper dan de Fransman Maxime Daniel (AG2R) en de Belg Roy Jans van Wanty-Groupe Gobert. Het is voor Cavendish zijn eerste overwinning sinds zijn dramatische val in de eerste etappe van de Tour de France. Vorig jaar werd de Tour du Poitou-Charentes gewonnen door Thomas Voeckler.
Michael Matthews maakt werk Orica-GreenEdge keurig af
Vrijwel de hele dag reed Orica-GreenEdge aan kop van het peloton in de derde etappe van de Vuelta. Michael Matthews was de man die het namens de Australische ploeg moest doen in deze rit en de sprinter stelde niet teleur. Hij was in aankomstplaats Arcos de la Frontera net iets rapper dan Dan Martin.
Een etappe om lang over na te praten was rit drie van deze Vuelta, gestart vanaf een vliegdekschip in Cádiz, niet. Het parcours zag er aardig uit met vier beklimmingen van derde categorie en een hellende aankomststrook, maar feitelijk gebeurde er tot de laatste kilometer niets. Vijf renners kozen de aanval, waarvan Luis Mas Bonet het meest lang uit de greep van het peloton bleef. Orica-GreenEdge zorgde ervoor dat de aanvallers altijd binnen bereik bleven, want Michael Matthews had zijn zinnen gezet op deze etappe. Bovendien kon hij, door bonificatieseconden, de leiderstrui pakken. Het plan van de Australiërs lukte. In de laatste kilometer leek Damiano Caruso een beslissende jump te plaatsen, maar de Katusha-renner viel net te vroeg stil. Dan Martin denderde er overheen, met Matthews in zijn wiel. De voormalig Rabobank-renner verschalkte de Ier in de laatste honderd meter. Achter Matthews en Martin werd Joaquim Rodriguez derde, voor Wilco Kelderman. Zijn teamgenoot Paul Martens eindigde als vijfde. Door zijn ritzege neemt Matthews, zoals zijn team al hoopte, de leiderstrui over van Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar verloor tijd in de lastige finale, teamgenoot Nairo Quintana staat nu tweede.
Eindzege voor Tejay Van Garderen; ritzege voor Alex Howes
Tejay Van Garderen heeft voor het tweede jaar op rij de USA Pro Challenge op zijn naam geschreven. De Amerikaan, rijdend voor BMC, zag zijn leiderstrui in de zevende en laatste etappe niet meer in gevaar komen. De vlakke etappe eindigde in een massasprint, die werd gewonnen door Alex Howes. De Amerikaan van Garmin Sharp hield Kiel Reijnen achter zich. Jens Voigt haalde in zijn allerlaatste koersdag nog een keer alles uit de kast. De 42-jarige Duitser maakte deel uit van de vlucht van de dag. Pas op 10 km van de streep werd hij teruggepakt.
Alexander Kristoff snelt naar winst in Vattenfall Cyclassics
Alexander Kristoff heeft de negentiende editie van de Vattenfall Cyclassics op zijn naam geschreven. De Noor van Katusha zegevierde in Hamburg in de massasprint. In 2013 ging de zege naar John Degenkolb. De Duitser ontbrak deze keer aan de start vanwege zijn deelname aan de Ronde van Spanje. De 27-jarige Kristoff was eerder dit jaar al de beste in Milaan-San Remo. Verder schreef hij twee ritten in de Tour de France op zijn naam. Giacomo Nizzolo van Trek moest in Hamburg genoegen nemen met de tweede plaats, voor Simon Gerrans van Orica-GreenEdge. Met een vijfde plaats viel Mark Cavendish buiten het erepodium. Ook Marcel Kittel stelde met een zesde plaats teleur. De Vattenfall Cyclassics staat bekend als een speeltuin voor sprinters. Léon van Bon was in 1998 de enige Nederlander die de Duitse eendagskoers ooit wist te winnen.
Iljo Keisse sprint naar eerste seizoenszege in Frankrijk
Iljo Keisse (Omega Pharma-Quick.Step) heeft de elfde editie van de Châteauroux Classic de l'Indre (cat. 1.1) gewonnen. De 31-jarige Gentenaar versloeg de Fransman Romain Feillu en Roy Jans in de sprint.
Na 50 kilometer vormde zich een kopgroepje met vier renners: Damien Monier, Angel Madrazo Ruiz, Julien El Fares en Nikolay Mihaylov. Hun maximale voorsprong liep op tot 5 minuten. Op 15 kilometer van de streep werd het viertal gegrepen door het peloton. De Duitser Nico Denz probeerde met een late uitval het peloton te verschalken, maar zonder succes. Daarna was het aan onze landgenoot Kevyn Ista. Hij leek op weg naar winst, maar werd op amper 50 meter van de finish gegrepen door een aanstormend peloton. Daarvan toonde Keisse zich de snelste, voor Feillu en Jans. Met ook nog Edward Theuns op een vierde plek en Baptiste Planckaert, zevende, finishen er vier Belgen in de top tien.
Eerste slag voor Nairo Quintana, Jonathan Castroviejo pakt rode trui
Nairo Quintana heeft de eerste tik uitgedeeld in de 69ste editie van de Vuelta a España. De Colombiaan won zaterdag met Team Movistar de ploegentijdrit in Jerez de la Frontera en pakte daarmee meteen belangrijke seconden op de concurrentie. Jonathan Castroviejo kwam als eerste over de streep namens de Spaanse ploeg en vertrekt zondag dus met de rode leiderstrui om de schouders.
Movistar werd als laatste van het startpodium gestuurd om het vlakke parcours van 12,6 kilometer, met start en finish in Jerez de la Frontera, af te leggen. Voordat de Spaanse formatie aan de finish was gekomen, had Cannondale verrassend de snelste tijd in handen. De Italiaanse equipe, als negende begonnen, bracht een tijd van 14.19 op de klokken. Daarmee was het nipt sneller dan Orica-GreenEdge, dat tot dat moment de tijdenlijsten topte. Al snel bleek dat Cannondale een topprestatie had neergezet, want het gerenommeerde Trek Factory Racing kwam maar liefst negen seconden tekort. Wel had de Amerikaanse ploeg geen ideale voorbereiding op de ouverture. Eerder op de dag, bij de verkenning van de route, ging de volledige selectie onderuit. Echter, ook Omega Pharma-Quick Step, de andere grote specialist in dit onderdeel, wist de tijd van Cannondale niet te verbeteren. De Belgen strandden op elf tellen. Op het moment dat men bij Cannondale voorzichtig aan een stunt mocht denken, sloeg Movistar toe. De Spanjaarden, die met Nairo Quintana één van de titelfavorieten in hun midden hebben, ramden maar liefst zes tellen van de tijd van Cannondale af. En dat terwijl de start van de ploeg niet vlekkeloos was, omdat Adriano Malori achterop raakte. De belangrijke Italiaan hervond snel de aansluiting, waarna Movistar de toon zette. Jonathan Castroviejo was de snelste man van het team en dus is hij de eerste leider van deze Ronde van Spanje. Giant-Shimano zat er op de zesde plaats, in 14.29, goed bij. Team Belkin werd met 14.32 achtste. Wel verloor Laurens ten Dam tijd, omdat hij niet bij het voorste Belkin-groepje zat. Dat gold wel voor Robert Gesink en Wilco Kelderman. Het Tinkoff-Saxo van Alberto Contador reed dezelfde tijd als Belkin. Team Sky, met kopman Chris Froome, gaf 27 tellen toe op Movistar.
Leider Tejay Van Garderen superieur in USA Pro Challenge
Tejay van Garderen is van eenzame klasse in de USA Pro Challenge. De Amerikaan van BMC Racing was zaterdag met afstand de beste in de zesde etappe, een tijdrit van 16,1 kilometer rond Vail. Van Garderen had 24 minuten en 26 seconden nodig voor het zware parcours, een verbluffende tijd. Hij reed de nummer twee, landgenoot Tom Danielson, op 52 seconden. Serghei Tvetcov, de nummer drie van het klassement, werd derde in de race tegen de klok en hield Rafal Majka en Michael Rogers achter zich. Danielson steeg door zijn tijdrit naar de tweede plaats in de rangschikking. Zondag eindigt de USA Pro Challenga met een relatief simpele rit van Boulder naar Denver.
Nacer Bouhanni blijft John Degenkolb voor in tweede Vuelta-rit
Nacer Bouhanni heeft de tweede rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman van FDJ.fr was na een vlak parcours van 174,4 kilometer van Algeciras naar San Fernando de snelste in de massasprint. John Degenkolb werd op gepaste afstand tweede. Jonathan Castroviejo moest de leiderstrui afstaan aan zijn ploeggenoot Alejandro Valverde.
In het zuiden van Spanje kregen de renners de enige beklimming van de dag al direct in het begin van de etappe te verwerken. Voor Valerio Conti, Romain Hardy, Nathan Haas, Kristian Sbaragli, Javier Aramendía en Jacques Janse Van Rensburg vormde de Alto del Cabrito aanleiding om op avontuur te gaan. De grote groep liet het zestal begaan, in de wetenschap dat er daarna voldoende kilometers overbleven om de vluchters weer in te rekenen. Haas kwam als eerste boven op de beklimming van de derde categorie - goed voor de bergtrui - en liet zich vervolgens samen met Sbaragli weer terugzakken naar het peloton. Conti, Hardy, Aramendía en Janse Van Rensburg hielden daarna nog lang stand, maar op minder dan 25 kilometer voor de meet kwam het alsnog tot een hergroepering. In de straten van San Fernando verzekerde Bouhanni zich uiteindelijk van de dagzege. Hij bleef Degenkolb, die van ver moest komen, een fietslengte voor. Roberto Ferrari van Lampre-Merida completeerde de top-drie. Moreno Hofland was de beste Nederlander op de negende plaats. In het algemeen klassement nam Valverde de leiderstrui over van Castroviejo. Qua tijd staan de twee ploeggenoten nog wel gelijk. Maandag moeten de renners vier beklimmingen van de derde categorie over. De laatste honderden meters in finishplaats Arcos de la Frontera lopen eveneens omhoog.
Zege voor Laurent Didier in vijfde rit USA Pro Challenge
Laurent Didier heeft de vijfde etappe in de USA Pro Challenge op zijn naam geschreven. De Luxemburger van Trek Factory Racing verwees in Breckenridge de Colombiaan Janier Acevedo en de Canadees Rob Britton naar de overige ereplaatsen. Didier maakte deel uit van een kopgroep en sprong weg in het klimmetje naar Boreas Pass, zo'n vijf kilometer voor de finish. Tejay van Garderen kwam in het peloton over de streep. De Amerikaanse BMC-renner blijft aan kop van het klassement. Hij heeft een voorsprong van 20 seconden op de Pool Rafal Majka. De USA Pro Cycling Challenge gaat zaterdag verder met een zestien kilometer lange tijdrit. Zondag staat de slotetappe van Boulder naar Denver op het programma.
Yves Lampaert heeft de Arnhem Veenendaal Classic gewonnen. De Belg sprong weg uit een kopgroep van tien man en kwam solo over de streep. Michael Vingerling verzekerde zich van de tweede plaats, Jos van Emden werd derde. De sprintersploegen stuurden aan op een massasprint, maar in de laatste dertig kilometer verloren de teams echter de controle en ontstond er een kopgroep met onder anderen Lampaert. Voor de renner van Topsport Vlaanderen-Baloise is het zijn eerste profzege. De bijna 196 kilometer lange Arnhem Veenendaal Classic stond de afgelopen jaren bekend als de Dutch Food Valley Classic. De koers eindigt meestal in een massasprint, maar dat scenario voltrok zich deze keer dus niet.
De laatste etappe in de Ronde van de Limousin is een prooi geworden voor Manuel Belletti. De Italiaanse renner van Androni Giocattoli – Venezuela was vrijdag, na 175 kilometer koers, de beste in de massasprint. Hij bleef Kevin Reza en Björn Leukemans voor in de straten van Limoges. Mauro Finetto gaf de leiderstrui op de slotdag van de Franse rittenkoers niet meer uit handen. De Italiaan van Neri Sottoli wordt op het erepodium geflankeerd door Leukemans en Davide Rebellin.
Mauro Finetto is de nieuwe leider in de Ronde van de Limousin. De Italiaan greep de macht door de derde etappe op zijn naam te schrijven. Björn Leukemans verloor op de slotklim te veel tijd. De Belg valt terug van de eerste naar de derde plaats. Finetto versloeg in een rit over 183 kilometer van Lac de Vassivière naar Le Maupuy les Monts de Guéret zijn medevluchters Julien Simon en Davide Rebellin in een sprint. Finetto verdedigt vrijdag in de vierde etappe een voorsprong van elf seconden op zijn landgenoot Rebellin.
Elia Viviani houdt Jens Voigt van zege af in Colorado Springs
Jens Voigt heeft in zijn laatste etappekoers naast de dagzege gegrepen. De bijna 43-jarige Duitser demarreerde in de vierde rit van de USA Pro Challenge uit een kopgroep van elf renners, maar werd in de laatste kilometer alsnog achterhaald door het peloton. Elia Viviani ging uiteindelijk met de winst aan de haal. Voigt, die na de USA Pro Challenge zijn loopbaan afsluit, had duidelijk zijn zinnen op de overwinning gezet. De veteraan zat mee in een kopgroep van twaalf renners en gedurende de etappe ging hij solo op avontuur. In de laatste kilometers kreeg het peloton de eenzame Voigt in zicht, waarna ze hem op 800 meter van de meet in de kraag grepen. Viviani sprintte na 113 kilometer fietsen als snelste in Colorado Springs. De Italiaan bleef de Zwitser Martin Kohler en de Roemeen Sergei Tvetcov voor. De Amerikaan Tejay van Garderen behield de leiding in het klassement.
Tejay Van Garderen grijpt macht in USA Pro Challenge
Tejay van Garderen heeft woensdagavond laat uitstekende zaken gedaan in de USA Pro Challenge. De Amerikaan van de BMC-formatie sloeg voor eigen publiek een dubbelslag in de derde rit. Hij schreef niet alleen de etappe op zijn naam, maar kreeg ook de leiderstrui om de schouders. Michael Rogers toonde zich een ware avonturier in de 155 kilometer lange etappe, maar werd op de lange slotklim, de Monarch Mountain, in de kraag gevat. Er volgden diverse offensieven, onder meer van Tour of Utah-winnaar Tom Danielson en Matthew Buske, maar deze zouden niet winst resulteren. Een vrij late aanval van Van Garderen was wel succesvol. De BMC'er bleef de dit seizoen zo succesvolle Pool Rafal Majka voor in de sprint. Van Garderen heeft in het klassement een marge van 20 seconden op Majka. Ben Hermans, vierde in de derde rit, completeert tot dusver het podium.
Cyril Gautier wint in Limousin, Björn Leukemans blijft leider
Cyril Gautier heeft woensdag de tweede etappe van de Ronde van de Limousin gewonnen. De Franse renner van Europcar was in Grèzes nipt te sterk voor de Italiaan Davide Rebellin in de sprint heuvelop. Na 171 kilometer eindigde de Est Rein Taaramaë als derde. Björn Leukemans behoudt de leiding in het klassement. De voor de Wanty-ploeg uitkomende Belg won dinsdag de openingsetappe. Hij schreef de vierdaagse rittenkoers in 2011 al eens op zijn naam. Dat jaar was Leukemans eveneens de beste in de eerste rit.
Mallorca behoort naast de andere eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden, tot de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Weliswaar zijn de watertemperaturen slechts ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en is het niet idea om te zwemmen in de wintermaanden, maar het eiland heeft juist dan zoveel meer te bieden. Er zijn geen overvolle stranden en de prijzen lekker laag. Het is rustig in de straten en vaak zijn alleen de hotels dichtbij het strand geopend. Mallorca in de winter is een paradijs voor degenen, die de koude en natte winter willen ontvluchten en op zoek zijn naar een beetje rust. Vooral fietsers en wandelaars komen volledig aan hun trekken, ze hebben het hele eiland voor zichzelf. Accommodaties: vaak worden hotels en appartementen aangeboden tegen sterk gereduceerde tarieven voor een langere periode. Vakantiewoningen kunnen ook gunstig worden geboekt. Natuurlijk zijn sommige attracties zoals bijvoorbeeld het aqua park gesloten. Nu kunt u van de vele romantische stranden aan de oostkust van Mallorca genieten, zonder parasols en ligstoelen. De wintermaanden zijn ook de tijd van goedkope vluchten naar Mallorca. Na september dalen de prijzen fors. Als u flexibel bent, reserveer tijdig.