Wielerwedstrijden met beeld en fietsen op Mallorca en andere vakantieplaatsen
11-03-2017
Richie Porte wint bergetappe Parijs-Nice; Sergio Luis Henao pakt geel
Richie Porte heeft de koninginnenrit in Paris-Nice gewonnen. In de beklimming naar de Col de la Couillole (zestien kilometer à 7,1%) sprong de klimmer van BMC weg uit een uitgedunde groep van favorieten. Klassementsleider Julian Alaphilippe kwam al snel in de problemen en verloor dan ook zijn gele trui. De 'maillot jaune' wordt overgenomen door de Colombiaan Sergio Luis Henao, die met een voorsprong van 30 seconden de slotdag ingaat. Henao sloot de bergetappe af als vierde, achter Alberto Contador (tweede) en Daniel Martin (derde).
De koninginnenrit van de Koers naar de Zon werd opengebroken door zes vroege vluchters, waarvan de Fransman Calmejane het langste wist stand te houden. Op de slotklim werd het commando echter overgenomen door de Italiaan Diego Ulissi. De twee leidende Fransen in het algemeen klassement, Julian Alaphilippe en Tony Gallopin, waren toen al zwaar in de problemen geraakt.
Het bleek de opmaat voor het vuurwerk tussen de klassementsmannen.Trek-Segafredo nam als eerste het initiatief met belangrijk beulswerk van Jarlinson Pantano. Toch was het niet zijn kopman Contador, maar juist Richie Porte die de eerste serieuze speldenprik uitdeelde. Nadat hij twee keer werd teruggehaald, bleek drie keer scheepsrecht voor de Australiër: Porte reed langzaam maar zeker weg bij de overige favorieten.
Porte speelt echter geen rol van betekenis meer in het algemeen klassement. Het gevecht tussen de mannen die nog wel voor het klassement meedoen, barstte dan ook vooral daarachter los. Eerst demarreerde Alberto Contador samen met Henao weg bij Daniel Martin, om vervolgens ook Henao achter zich te laten.
Contador kwam 21 seconden na Porte als tweede over de meet, terwijl Daniel Martin zich in de slotkilometers herpakte en in de laatste meters – ten koste van Henao – beslag wist te leggen op plek drie. Voor de slotetappe van morgen heeft de nieuwe klassementsleider Sergio Luis Henao een voorsprong van 30 seconden op Daniel Martin en 31 seconden op de nummer drie Alberto Contador.
Nairo Quintana grijpt de macht in bergetappe Tirreno
Nairo Quintana heeft de koninginnenrit in de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De Colombiaan pakte eveneens de leiding over in het algemeen klassement. Op de slotklim naar Monte Terminillo wist de klimmer van Movistar weg te rijden van een uitgedund groepje favorieten. De Nederlanders toonden zich met Tom Dumoulin en Robert Gesink, maar konden in de ultieme finale net niet volgen. Dumoulin eindigde als beste Nederlander op plek zes, terwijl Mollema net buiten de top tien viel.
De etappe werd gekleurd door een vroege vlucht van zes mannen: Davide Ballerini (Androni Giocattoli), Mirco Maestri (Bardiani), Alan Marangoni (Nippo-Vini Fantini), Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin), Romain Gioux (Novo Nordisk) en Marko Kump (Abu Dhabi). De zes pakten een voorsprong van ruim tien minuten, maar waren grotendeels gezien toen de koers openbrak op slotklim naar de Monte Terminillo (zestien kilometer aan ruim 7%).
Op de slotklim werd het bal geopend door Michal Kwiatkowski. De Pool kreeg gezelschap van Jonathan Castroviejo, Roman Kreuziger, Simon Spilak en de Nederlander Maurits Lammertink. Vooraan toonde Spilak zich duidelijk de sterkste door met meerdere speldenprikken Lammertink, Kreuziger en later ook Castroviejo te lossen.
In het peloton bleven de echte aanvallen lange tijd uit, waardoor de voorsprong van Spilak, die ook Kwiatkowski wist te lossen, gestaag groeide richting de vijftig seconden. De eerste echte aanval vanuit het peloton kwam van Tom Dumoulin. Het was het signaal voor de mannen van FDJ – Reichenbach en Pinot – om het initiatief te nemen en Dumoulin terug te pakken.
Toch werd de orde niet voor lange tijd hersteld: er volgde een spervuur van aanvalletjes van onder andere Yates en Thomas. Als gevolg hiervan werd het peloton stevig uitgedund, met Mollema, Dumoulin en Van Garderen als voornaamste slachtoffers. Rohan Dennis, de leider in het algemeen klassement, was toen allang gelost.
Met een kleine drie kilometer te gaan deelde Quintana zijn eerste tik uit. Uran, Thomas en Adam Yates konden zijn speldenprik echter vrij makkelijk volgen. De tweede aanval van Quintana, op ruim twee kilometer van de meet, kende een sterkere punch en bleek dan ook beslissend.
Quintana ging vervolgens koploper Spilak voorbij en bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Aan de meet wist de Colombiaan achttien seconden te pakken op nummer twee Geraint Thomas en vierentwintig op de nummer drie Adam Yates. In het algemeen klassement leidt Quintana nu eveneens, met ruim een halve minuut voorsprong op Yates en al bijna een minuut op nummer drie Thibaut Pinot.
Jan-Willem van Schip wint zeer verrassende Ronde van Drenthe
Jan-Willem van Schip (hier op archiefbeeld) heeft voor een grote verrassing gezorgd door de 55e Ronde van Drenthe op zijn naam te schrijven. De renner van Delta Cycling maakte deel uit van een vroege vlucht die, tot ieders verbazing, tot het einde kon reiken. In een sprint-à-deux in de straten van Hoogeveen versloeg Van Schip Twan Castelijns (LottoNL-Jumbo).
Van Schip en Castelijns zorgden samen met Julius van den Berg (SEG Racing) voor de vroege vlucht. Het drietal pakte in de 206 kilometer tellende koers een maximale voorsprong van ongeveer acht minuten. Het peloton nam, zo bleek achteraf, teveel risico met deze vluchters. Er werd niet snel genoeg en niet adequaat genoeg gereageerd, waardoor het peloton met favorieten uiteindelijk te laat kwam.
In de laatste lokale omloop moesten de sterke vluchters een marge van ruim tien seconden zien te verdedigen. Onder impuls van het hoge tempo moest Van den Berg uit de kopgroep lossen, maar de andere twee hielden stand. Van Schip knapte van beide koplopers verreweg het meeste kopwerk op, maar bleek toch nog voldoende over te hebben om Castelijns in de sprint achter zich te houden en zo de 55e editie van de Ronde van Drenthe op zijn naam te schrijven. In het achtervolgende peloton wist de Belg Jasper de Buyst (Lotto-Soudal) beslag te leggen op de derde plaats.
Peter Sagan vliegt naar etappezege in Montalto di Castro
Wereldkampioen Peter Sagan heeft zijn tweede zege van 2017 geboekt. De Slowaak rekende in de derde etappe van Tirreno-Adriatico in een eindsprint met kinderlijk gemak af met Elia Viviani. De 204 kilometer lange rit stond in het teken van de aanvallers, maar geen enkele van hen kon vooruit blijven. Een poging om de boel op de kant te krijgen mislukte, waardoor het uiteindelijk 'gewoon' op de sprinters aankwam. Ramon Sinkeldam (Team Sunweb) kwam als tiende over de meet.
Mark Cavendish, Fernando Gaviria, Tom Boonen, Jens Debusschere, Jasper Stuyven - er werden voldoende renners aangewezen als mogelijke dagwinnaar. Na een valsplatte laatste kilometer was het echter toch Sagan, die na Kuurne-Brussel-Kuurne voor de tweede keer in twee weken tijd aan het feest mocht. Waar Quick Step Floors en Dimension Data met een plan goed beslagen ten ijs kwamen, zat Sagan in het wiel te lachen.
Aangezien Rohan Dennis zijn wiel vlak voor Greg Van Avermaet over de meet drukte, mag de Australiër de leiderstrui overnemen van zijn BMC-collega. Even leek de Belg de aangewezen persoon om de trui nog een dag binnen de ploeg te houden, maar Dennis is nu degene die zaterdag met het blauw om de schouders aan de start verschijnt. Na Damiano Caruso en Van Avermaet is Dennis de derde leider van de Tirreno: BMC wist de ploegentijdrit op dag één met overmacht te winnen en bezet zodoende nog altijd de bovenste plaatsen in het klassement.
Naar alle waarschijnlijkheid mag Dennis de blauwe trui morgen voor één keer aantrekken: een loodzware bergetappe staat op het menu, vanauit de finishplaats van vandaag wordt een rit van 171 kilometer ingezet naar de Terminillo. Onderweg moeten La Colonnetta en de Piè di Morra worden overwonnen.
Prachtzege Simon Yates, minimaal verlies Julian Alaphilippe
De eerste, zwaardere bergetappe in Parijs-Nice is een prooi geworden voor Simon Yates. Nadat meerdere vluchtpogingen waren verijdeld, sloeg de Brit van Orica-Scott zijn slag door weg te rijden van de groep met favorieten. Ondanks een loodzwaar tweetal slotkilometers wist de tweelingbroer van Adam Yates weg te blijven - Julian Alaphilippe moest Sergio Henao laten gaan, maar behield zijn leiderstrui.
Met ruim twintig kilometer voor de boeg waren het Alessandro De Marchi (BMC) en Eduardo Sepúlverda (Fortuneo-Vital Concept) die voor de meut aangingen, het tweetal werd echter in rap tempo ingelopen. Wachten zat er voor Yates niet in: de 24-jarige Brit, wiens laatste grote wapenfeit een dagzege in de Vuelta a España was, trok de stoute schoenen aan en ging op de pedalen staan.
Alaphilippe wist wie zijn pappenheimers waren: de Fransman hield een oogje op Henao, Gorka Izagirre en niet in de laatste plaats op de nummer twee van het klassement, Tony Gallopin. Waar de laatste twee geen partij boden voor de Quick Step Floors-renner, kon de Colombiaan Henao wél wegrijden. Een kleine voorsprong op de meet, inclusief bonificatie, brengt de kopman van Sky iets dichterbij Alaphilippe. Gallopin blijft de nummer twee in het klassement met 36 seconden achterstand, Henao volgt op tien tellen.
Sam Oomen liet een prima vorm zien in de rit naar Fayence, die werd gekenmerkt door zes beklimmingen. Het talent van Team Sunweb kwam binnen op een vijftiende plaats, na gedurende de hele rit met de besten mee te hebben gereden. Hier en daar moest hij op het tandvlees omhoog, maar bleef het verlies ten opzichte van de grote kanonnen beperkt tot een halve minuut.
De Koers naar de Zon vervolgt met zware bergetappe nummer twee: 177 lastige kilometers zorgen voor de verbinding tussen startplaats Nice en de Col de la Couillole, waar de eindstreep ligt.
André Greipel verslaat Dylan Groenewegen in sprint Parijs-Nice
André Greipel heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Duitser van Lotto Soudal troefde in de massasprint Nederlander Dylan Groenewegen af. De renner van LottoNL-Jumbo werd uiteindelijk na een foto-finish derde terwijl Arnaud Démare op plaats twee eindigt.
De vijfde rit gold als een laatste kans voor de sprinters. De kopgroep werd al vroeg tijdens de 199,5 kilometer tellende etappe gevormd. Axel Domont (Ag2R), Natnael Berhane (Dimension Data), Pierre-Luc Perichon (Fortuneo), Lilian Calmejane (Direct Energie), Federico Zurlo (UAE) en Remy di Gregorio (Delko-Marseille) wisten aan het peloton te ontsnappen.
De voorsprong van het zestal liep op tot ruim zeven minuten, maar op twaalf kilometer van de streep werd de groep ingerekend. In de massasprint trok Greipel uiteindelijk aan het langste eind. Julian Alaphilippe van Quick Step-Floors blijft ook na dag vijf de klassementsleider
Geraint Thomas soleert naar dagzege in Tirreno-Adriatico
Geraint Thomas heeft de tweede rit in Tirreno-Adriatico gewonnen. De renner van Team Sky reed op vijf kilometer van de streep weg bij het peloton en wist stand te houden. Tom Dumoulin eindigde als tweede terwijl Peter Sagan derde werd. Greg Van Avermaet is de nieuwe klassementsleider.
Hugo Houle, Charles Planet, Franco Ballerini, Alan Marangoni, Raffaello Bonusi en Mirco Maestri vormden de kopgroep van de dag. De voorsprong van de vluchters kwam echter nooit boven de vijf minuten uit. Vlak voor de beklimming van de Volterra was van die voorsprong nog 2.50 over.
Roger Kluge was de eerste renner die opgaf in Tirreno, maar na een val in de afdaling van de Volterra hielden ook LottoNL-Jumbo-renner Jurgen Van den Broeck en Caleb Ewan het voor gezien. De vluchters werden even later ingerekend en op de top van de Val di Cecina zat alles weer bij elkaar.
Onder aanvoering van Quick-Step werd het tempo opgevoerd en dunde het peloton flink uit. Sagan moest zelfs afhaken, maar wist zich weer terug te knokken. Op vijf kilometer van de streep plaatste Geraint Thomas een aanval. De kopman van Team Sky reed solo weg en sloeg meteen een flink gat met het uitgedunde peloton. Met nog één kilometer te gaan was zijn voorsprong achttien seconden. Dat bleek uiteindelijk genoeg voor de dagzege.
Door de mislukte ploegentijdrit van Sky in de openingsrit vormt Thomas echter geen bedreiging voor het klassement. Daarom mag de Belg Van Avermaet na dag twee de blauwe trui aantrekken.
BMC oppermachtig in ploegentijdrit Tirreno-Adriatico
De openingsetappe van de Tirreno-Adriatico, een ploegtijdrit over ruim 22 kilometer, is een prooi geworden voor BMC Racing. De Zwitserse ploeg passeerde de meet in Lido di Camaiore in een indrukwekkende tijd van 23:20 en sloeg meteen een gat ten op zichte van de concurrentie. Damiano Caruso gooide zijn wiel als eerste over de streep en start donderdag in de leiderstrui.
Achter BMC eindigde Quick-Step Floors knap op de tweede plaats. De Belgische formatie stond lange tijd aan de leiding, maar moest uiteindelijk zeventien seconden toegeven op de ploeg van titelverdediger Greg van Avermaet. FDJ legde beslag op de derde plaats.
LottoNL-Jumbo stond een tijd tweede, maar viel terug naar een zesde plaats. De Nederlandse equipe met Robert Gesink als kopman kijkt al wel tegen een achterstand van veertig seconden aan. Team Sunweb (Tom Dumoulin) en Trek-Segafredo (Bauke Mollema) verloren respectievelijk zelfs 56 en 58 tellen op BMC.
Bij Team Sky vond een bizar incident plaats. Zonder aanleiding brak het voorwiel van Gianni Moscon in stukken. De Italiaan smakte hard tegen het asfalt, maar kon zijn weg na een wielwissel wel vervolgen. Sky verloor echter veel tijd en kopmannen Mikel Landa en Geraint Thomas moeten nu al 1 minuut 42 goed zien te maken.
Julian Alaphilippe heeft de vierde etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman klokte in de tijdrit over 14,5 kilometer met de finish bergop een tijd van 21.39 en bleef Alberto Contador daarmee maar liefst negentien tellen voor. Alaphilippe neemt tevens de leiderstrui over van zijn landgenoot Arnaud Démare.
David De La Cruz zette al vroeg een sterke tijd neer, waar onder meer Richie Porte niet aankwam. De Spanjaard mocht even hopen op de winst, maar Contador had andere plannen. De renner van Trek-Segafredo zag Gorka Izagirre en Tony Gallopin zich nipt stukbijten op zijn tijd. Toch was het niet genoeg voor de zege, want daar was ineens Alaphilippe. De Fransman dook aan de streep maar liefst negentien seconden onder de tijd van Contador en mag door zijn zege morgen in de leiderstrui starten.
Sam Oomen reed een zeer verdienstelijke tijdrit en eindigde als beste Nederlander op de twaalfde plaats. Steven Kruijswijk volgde op 1 minuut 13 op de twintigste plaats. Die plaats neemt de kopman van LottoNL-Jumbo ook in in het algemeen klassement. Hij volgt echter al op bijna vier minuten van Alaphilippe.
Sonny Colbrelli zegeviert in sprint na onstuimige tweede etappe
Sonny Colbrelli heeft zijn eerste zege in dienst van Bahrain Merida geboekt. De 26-jarige Italiaan, die in de afgelopen winter overkwam van Bardiani-CSF, klopte John Degenkolb op de meet in Amilly, na zelf de sprint aan te zijn gegaan. Dylan Groenewegen kwam achter Arnaud Démare, die na het winnen van de openingsrit de leiderstrui behoudt, als vierde binnen. De tweede etappe van Parijs-Nice stond wederom in het teken van slecht weer, waaiers en favorieten die het zwaar hadden.
Nadat de ouverture van Parijs-Nice al de nodige krantenkoppen opleverde, was ook de tweede rit vol spektakel. Vroeg in de etappe vormden er meerdere waaiers, waardoor Alberto Contador en Richie Porte voor de tweede achtereenvolgende dag achter de feiten aanliepen. Waar de Spanjaard zich na een verbeten strijd wist terug te knokken in het peloton, moest Porte het onderspit delven. De Australiër is nu definitief kansloos voor het eindklassement: hij liep meer dan vijf minuten achterstand op.
Philippe Gilbert (Quick Step Floors) ging de gehele dag voorop in de strijd: de Belg leek op weg naar een coup, maar werd op een kleine tien kilometer van de eindstreep ingelopen door het peloton. Gilbert had tientallen kilometers aan de leiding gelegen, met hem onder anderen ook Maarten Wynants en Tony Gallopin. Terwijl de sprinters hun treintjes al aan het vormen waren - die overigens volledig ontspoorden - probeerde Cannondale-Drapac-renner Kristijan Koren het nog met een losse flodder. De Sloveen werd snel ingerekend.
De koers was ook vandaag onverbiddelijk: nadat Michael Schär gisteren meerdere botbreuken opliep in een valpartij, gooiden Jesus Hernandez, Nacer Bouhanni en Niccolò Bonifazio maandag de handdoek in de ring. Julian Alaphilippe heeft momenteel het geluk wel aan zijn zijde: de Fransman reageerde ook vandaag precies op de juiste momenten en zat telkens mee in de juiste waaier. Door de bonificatieseconden die Démare scoorde loopt zijn achterstand wel op tot zes seconden, maar wat betreft de klassementsrenners deed de Quick Step-renner goede zaken.
De derde etappe van de Koers naar de Zon, die gedurende twee dagen nog geen zonnestraaltje heeft gezien, is morgen (dinsdag). Er moet 190 kilometer worden afgelegd - de start is in Chablis, de finishlijn ligt in Chalon-sur-Saone. Onderweg worden er twee colletjes aangedaan: eentje van de derde en eentje van de tweede categorie.
Sam Bennett verrast de favorieten in chaotische massasprint
Sam Bennett heeft dinsdag de derde etappe in Parijs - Nice op zijn naam geschreven. Na een rit van 190 kilometer van Chablis naar Chalon-sur-Saône met een zeer chaotische finale, waarin de vluchters net aan gegrepen werden, was de Ier van BORA-hansgrohe de snelste. Arnaud Démare blijft de leider in het algemeen klassement.
Na twee etappes vol spektakel verliep de derde rit een stuk rustiger. Pierre Latour, Romain Combaud en Benjamin King hadden blijkbaar nog energie over na de twee helse dagen en trokken ten aanval. Ze kregen bijna acht minuten alvorens het peloton het tempo wat opvoerde en zonder al te veel problemen de voorsprong terugbracht. Combaud en Latour trokken na de laatste klim nog een keer vol door, waardoor het toch even spannend werd, maar onder de vlag van de laatste kilometer werden ze gegrepen.
Dylan Groenewegen wist toen al dat hij niet meer ging winnen. Op ruim drie kilometer van de streep ging hij onderuit bij een rotonde, waar een renner van Cofidis zelfs helemaal de verkeerde afslag nam. Mede door diverse rotondes konden ook de treinen van de andere sprintersploegen zich niet heel goed formeren. Bennett profiteerde ervan en versloeg Alexander Kristoff en John Degenkolb.
Jos Van Emden klopt Silvan Dillier en wint Johan Museeuw Classic
Dwars door West-Vlaanderen heeft een Nederlandse winnaar gekregen: Jos van Emden mocht na ruim tweehonderd kilometer zegevieren in Ichtegem. De 32-jarige Schiedammer rekende in een sprint-à-deux af met Silvan Dillier (BMC Racing). Het is het derde Nederlandse dagsucces van 2017: eerder dit jaar kraaiden Danny van Poppel en Johim Ariesen al victorie.
Evenals in de eerder vandaag (zondag) verreden openingsetappe in Parijs-Nice werd de Johan Museeuw Classic, zoals Dwars door West-Vlaanderen officieel door het leven gaat, geteisterd door slechte weersomstandigheden. De koers werd gekenmerkt door meerdere gegroepeerde aanvallen, waarbij enkele renners van LottoNL-Jumbo en Roompot - Nederlandse Loterij betrokken waren.
Uiteindelijk kwam het aan op een zevental: naast Van Emden en Dillier, die later samen wegsprongen, maakten nieuwbakken Le Samyn-winnaar Guillaume Van Keirsbulck, Jan-Willem van Schip, Lasse Norman Hansen, Jasper De Buyst en Jens Debusschere daar onderdeel vanuit. Van Emden speelde het spelletje tactisch door Dillier in de slotfase voor het kopwerk op te laten draaien, om vervolgens zijn bordje leeg te eten in de sprint.
Het is het derde succes voor LottoNL-Jumbo dit jaar: eerder won Victor Campenaerts al een tijdrit in de Ruta del Sol, enkele dagen later mocht Primoz Roglic met de eindzege in de Volta ao Algarve pronken.
Démare wint in Parijs-Nice, favorieten op achterstand
De openingsrit van Parijs-Nice, een etappe van 148,5 kilometer van en naar Bois-d'Arcy, is gewonnen door Arnaud Démare. De Franse FDJ-renner klopte Julian Alaphilippe (Quick Step Floors) in een sprint-à-deux. In het aanstormende peloton wist Alexander Kristoff de spurt om de derde plaats te winnen.
Het weer speelde een bijzonder grote rol in de Koers naar de Zon: onder meer Romain Bardet (die onderuit ging), Alberto Contador, Ilnur Zakarin en Richie Porte moesten door waaiers verstek laten gaan. De koers werd hardgemaakt door Quick Step en Lotto FixAll (zoals Lotto Soudal deze week door het leven gaat). Zij zorgden ervoor dat het groepje koplopers, dat weg was gesprongen, werd ingelopen.
Alaphilippe liet de koers op een paar kilometer voor de streep ontploffen, waardoor topsprinters als Marcel Kittel en Bryan Coquard moesten lossen. Slechts Démare kon volgen, iets wat beslissend bleek. Kristoff versloeg, op negen tellen van Démare en Alaphilippe, Philippe Gilbert en Romain Hardy om de derde plaats. De eerste Nederlander was Steven Kruijswijk: de LottoNL-Jumbo-renner moest een kleine tweeënhalve minuut toegeven. Porte, Bardet en Zakarin kwamen op 47 seconden binnen, Contador verloor één minuut en vier tellen op dag één.
Logischerwijs is Démare de eerste leider in Parijs-Nice: de Koers naar de Zon vervolgt morgen (maandag) met een rit van bijna tweehonderd kilometer. Deze voert de renners van Rochefort-en-Yvelines naar Amilly.
Adam Yates boekt eerste zege van het seizoen in Italië
De Italiaanse eendagskoers GP Industria & Artigianato is een prooi geworden voor Adam Yates. In een kopgroep van zes was de Britse renner van Orica-Scott uiteindelijk de sterkste. Richarrd Capraz werd tweede net voor zijn landgenoot Rigoberto Uran.
Nils Politt en Davide Orrico hadden het meeste zin om vroeg in de aanval te trekken. Toen het duo al een aardige voorsprong bijeen had gefietst, besloten Adriano Brogi en Angelo Raffaele in de tegenaanval te trekken. Het duurde een uur alvorens ze de aansluiting vonden. De voorsprong op het peloton was ondertussen opgelopen tot ruim zeven minuten. Politt bleef lang als enige over, maar werd op veertig kilometer van de meet ingelopen, waarna de finale kon beginnen.
Die werd geopend door Franco Pellizotti, die direct Davide Ballerini met zich meekreeg. Voor de laatste beklimming van de San Baronto werd het duo echter weer gegrepen. Daarop kwam de eerste aanval van Julián Arredondo. De Colombiaan viel zelf terug, maar zag een groepje met daarbij Yates, Uran en de winnaar van vorig jaar, Simon Clarke, wegrijden. Van hen bleek Yates de sterkste. De nummer vier van de Tour de France van vorig jaar greep naar de zege.
Het was overigens niet de eerste keer dat Adam Yates zegevierde in Larciano. In 2014 won hij de wedstrijd ook al. Toen was hij in de slotfase Davide Formolo de baas.
Michal Kwiatkowski wint heroïsche aflevering Strade Bianche
Michal Kwiatkowski heeft Strade Bianche voor de tweede keer in zijn carrière op zijn naam geschreven. De Pool soleerde in een heroïsche editie met regen en valpartijen naar de zege in Siena. Greg Van Avermaet werd tweede, voor zijn landgenoot Tim Wellens. Tom Dumoulin kwam als vijfde over de meet op Piazza del Campo.
Er was geen renner die vooraf niet met lovende woorden sprak over Strade Bianche. Dumoulin plaatste op Twitter 'ik houd van Italië' en Peter Sagan, die niet helemaal fit was, ging toch van start omdat hij het spektakel in Toscane niet wilde missen. Eenmaal onderweg bleek nog maar eens waarom Strade Bianche een koers is waar menig wielerliefhebber goed voor gaat zitten.
Na een halfuur koers reed er een kopgroep weg met daarin Thibaut Pinot, de nummer drie van de Tour de France in 2014. De Fransman bleek een goede zet te hebben gedaan door mee te springen, want in het peloton vielen door valpartijen slachtoffers. Sagan viel niet, maar was niet fit genoeg om een rol te kunnen spelen en gaf nog voor de finale op. Ondertussen brak het peloton door de tuimelpartijen en moesten de favorieten al vroeg kleur bekennen. Wellens had geweldige benen, bleef maar aanvallen en zorgde ervoor dat de sterkste mannen vooraan overbleven.
Bij die sterkste mannen zat ook Dumoulin. De Nederlander van Team Sunweb mengde zich in de finale in een groep met onder meer Van Avermaet, Wellens, Zdenek Stybar, Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen én Kwiatkowski. De Pool liet uiteindelijk de beslissende versnelling noteren op vijftien kilometer van de meet. Van Avermaet, Wellens en Stybar schoten in de achtervolging, terwijl Dumoulin daarachter moest passen met het Orica-Scott-duo Durbridge en Juul-Jensen in zijn wiel.
Op de steile slotklim naar het Piazza del Campo hield Kwiatkowski stand, om op het plein met zijn handen in de lucht over de finish te rollen. Van Avermaet schudde de ijzersterke Wellens en Stybar af en werd tweede. Dumoulin versnelde naar plek vijf. Pinot werd met de vroege vlucht in zijn benen nog knap negende.
Het was voor Kwiatkowski de eerste zege in bijna een jaar tijd. Vorig jaar was hij op 25 maart de beste in de E3 Harelbeke. In 2014 won de voormalig wereldkampioen zijn eerste Strade Bianche.
Guillaume Van Keirsbulck verslaat Kirsch na loodzware Le Samyn
Na een loodzware editie van Le Semyn, waar de renners ruim tweehonderd kilometer over kasseienstroken en door stortregens moesten afleggen, is Guillaume Van Keirsbulck als winnaar uit de bus gekomen. De Belg van Wanty-Groupe Gobert reed samen met Alex Kirsch (WB Veranclassic Aqua Protect) naar de meet en klopte de Luxemburger aldaar.
Met zeven achtervolgers op de hielen, waaronder Jesper Asselman van Roompot - Nederlandse Loterij en Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), wist het in de slotfase van de koers weggesprongen tweetal Van Keirsbulck-Kirsch weg te blijven. Iljo Keisse, Florian Sénéchal, Frederik Frison, Frederik Backaert en Bert Van Lerberghe werkten hard samen met het Nederlandse duo, maar het mocht niet meer baten.
In een sprint-à-deux was het Kirsch die aanging, waarop Van Keirsbulck hem met een uiterste krachtsinpanning wist te verschalken. Hierdoor mag de 26-jarige Belg zich de opvolger van Niki Terpstra noemen: de Noord-Hollander was de vorige winnaar van Le Samyn, een koers die in het verleden overwinnaars kende als Wouter Weylandt, Jens Keukeleire en Kris Boeckmans.
Tweede etappezege voor Jakub Mareczko in Tour de Langkawi
Voor de tweede maal deze Ronde van Langkawi heeft Jakub Mareczko een rit gewonnen. De Italiaan met de Poolse naam, uitkomend voor Wilier Triestina - Selle Italia, versloeg onder meer Travis McCabe en Andrea Palini in de eindsprint. Voor Dimension Data-renner Ryan Gibbons komt het doel, de eindzege, steeds dichterbij: ook vandaag wist de Zuid-Afrikaan zijn leiderstrui te verdedigen.
Een kopgroepje met onder anderen Greg Henderson wist lange tijd vooruit te blijven, maar kwam uiteindelijk tekort voor de dagzege. De drijfnatte slotkilometers deden klassementsleider Gibbons nog even bibberen, maar de Zuid-Afrikaan bleef op de been. Zijn voorsprong op nummer twee Cameron Bayly bedraagt met nog één etappe voor de boeg 24 seconden, Alberto Cecchin is nog altijd derde.
De slotrit van de Ronde van Langkawi is morgen (woensdag): de overgebleven renners moeten dan 121 kilometer afleggen. De start is in het plaatsje Setiawangsa, de finishlijn is geschilderd in residentiestad Putrajaya.
Peter Sagan wint in Kuurne met machtige sprint vanuit kopgroep
Peter Sagan heeft met een oppermachtige sprint Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Na zijn tweede plaats van zaterdag in Omloop Het Nieuwsblad, wist de Slowaakse wereldkampioen zondag wel te winnen in de eindsprint van een kopgroep. Jasper Stuyven, de winnaar van de vorige editie, werd tweede. Luke Rowe maakte het podium compleet.
Het duurde even voordat er een 'vroege' vlucht ontstond. Uiteraard zat daar een renner van Roompot-Nederlandse Loterij bij, dit keer was dat Sjoerd van Ginneken. Maar die vroege vlucht had weinig kans op de zege, zo was de verwachting vooraf en zo bleek uiteindelijk ook. Het scenario van massaspurt werd echter ook geen werkelijkheid.
Op de Oude Kwaremont besloot Zdenek Stybar namelijk gas te geven. Dat bleek later de beslissende zet in de koers. Althans, de zet waardoor er nog maar een stuk of twintig kanshebbers voor de zege overbleven. LottoNL-Jumbo miste daar massaal de slag, Sagan en Greg Van Avermaet zaten meteen goed van voren. Zaterdag had Van Avermaet de Slowaak nog verslagen in de sprint om de zege in Omloop Het Nieuwsblad.
De mannen achter de groep met favorieten leken kansloos, maar kwamen nog gevaarlijk dichtbij toen de samenwerking in de eerste groep uitbleef. Uiteindelijk was het uittredend winnaar Stuyven die er klaar mee was en een soloaanval inzette. Sagan twijfelde niet en schoot meteen in de achtervolging. Matteo Trentin sloot aan, net als Rowe en Tiesj Benoot even later.
In de finale werkte de nieuwe kopgroep van vijf goed samen. Daardoor wisten Van Avermaet en Arnaud Démare in de achtervolging niet meer terug te komen. In de kopgroep werd pas op anderhalve kilometer van de meet naar elkaar gekeken. Trentin ging als eerste aan, Rowe counterde en Sagan plaatste de beslissende versnelling op 250 meter van het einde. Stuyven ging nog wel aan, maar kwam niet meer in de buurt van Sagan.
Sergio Henao kroont zich tot kampioen van Colombia
Sergio Henao mag zich het komende jaar de nationale kampioen van Colombia noemen. De 29-jarige renner van Team Sky passeerde na 239 kilometer als eerste de streep in de hoofdstad Bogota. Jarlinson Pantano moest, na de tijdrittitel van afgelopen vrijdag, deze keer genoegen nemen met de tweede plaats.
Bij afwezigheid van Esteban Chaves, die de wedstrijd vanwege knieproblemen aan zich voorbij moest laten gaan, bleek Henao de sterkste in de wegwedstrijd. Pantano kwam als tweede over de finish en bleef daarmee Oscar Quiroz en Darwin Atapuma voor.
Vorig jaar kwam Henao net tekort voor de nationale titel. De renner van Sky werd toen op drie seconden tweede achter Edwin Avila.
Caleb Ewan wint slotrit Abu Dhabi, Riu Costa pakt eindzege
Op een natgeregend Yas Marina Circuit heeft Caleb Ewan de laatste etappe in de Ronde van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De kleine, rappe Australiër van Orica-Scott was Mark Cavendish (Dimension Data) en André Greipel (Lotto Soudal) te snel af.
Costa had zich zaterdag in de leiderstrui gereden door de koninginnenrit naar Jebel Hafeet op zijn naam geschreven. De kans dat de Portugees zijn leiderstrui nog zou kwijtraken in de slotrit, was klein. De laatste etappe van de Ronde van Abu Dhabi was namelijk zo vlak als een biljartlaken, over het Yas Marina Circuit.
De rit werd, zoals op voorhand al verwacht werd, beslist met een massaspurt. Ewan had de perfecte timing en verschalkte daarmee Cavendish. Costa rolde in de buik van het peloton over de meet en stelde daarmee de eindzege veilig, Tom Dumoulin eindigde als derde in het klassement.
Mallorca behoort naast de andere eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden, tot de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Weliswaar zijn de watertemperaturen slechts ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en is het niet idea om te zwemmen in de wintermaanden, maar het eiland heeft juist dan zoveel meer te bieden. Er zijn geen overvolle stranden en de prijzen lekker laag. Het is rustig in de straten en vaak zijn alleen de hotels dichtbij het strand geopend. Mallorca in de winter is een paradijs voor degenen, die de koude en natte winter willen ontvluchten en op zoek zijn naar een beetje rust. Vooral fietsers en wandelaars komen volledig aan hun trekken, ze hebben het hele eiland voor zichzelf. Accommodaties: vaak worden hotels en appartementen aangeboden tegen sterk gereduceerde tarieven voor een langere periode. Vakantiewoningen kunnen ook gunstig worden geboekt. Natuurlijk zijn sommige attracties zoals bijvoorbeeld het aqua park gesloten. Nu kunt u van de vele romantische stranden aan de oostkust van Mallorca genieten, zonder parasols en ligstoelen. De wintermaanden zijn ook de tijd van goedkope vluchten naar Mallorca. Na september dalen de prijzen fors. Als u flexibel bent, reserveer tijdig.