Wielerwedstrijden met beeld en fietsen op Mallorca en andere vakantieplaatsen
10-04-2017
Greg Van Avermaet wint prachtige Parijs-Roubaix
Greg van Avermaet ontpopt zich tot de Koning van het Voorjaar. Na zijn overwinningen in Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem was de Belgische renner zondag in een enerverende editie van Parijs-Roubaix de beste. Van Avermaet versloeg Zdenek Stybar in de sprint, Sebastian Langeveld werd derde in de laatste koers als prof van Tom Boonen.
Hoewel Van Avermaet al een aantal weken op dreef is, ging het in aanloop naar de 115e editie van Parijs-Roubaix eigenlijk maar over één man: Tom Boonen. De 36-jarige Belg reed in de Hel van het Noorden zijn laatste koers als prof. Alom werd hem de zege gegund. Boonen heeft al vier kasseien op de schorsteenmantel staan en was bij een nieuwe triomf alleen recordhouder geworden, een status die hij nu deelt met landgenoot Roger de Vlaeminck. Een overwinning voor Boonen zat er echter niet in.
Hoog tempo
De start van het Franse monument werd met een kwartier uitgesteld vanwege het goede weer. Niet alleen was hem warm en droog, ook hadden de renners de wind in de rug. Mede daardoor was het tempo na het startsein moordend. De eerste twee uur werden afgewerkt met een gemiddelde snelheid van 50,5 kilometer per uur. Door de hoge snelheden in het peloton wilde het maar niet lukken om een succesvolle ontsnapping te doen, ondanks talloze pogingen.
Net voordat aan de eerste kasseistrook, van in totaal 29, werd begonnen wisten Jelle Wallays, Mickaël Delage en Yannick Martinez zich dan toch los te maken van het pak. De samenstelling van deze groep wisselde meermaals, al was Wallays er altijd bij betrokken. Op ruim 75 kilometer was het echter gedaan voor de Belg, die op dat moment met Sylvain Chavanel vooruit was. Niki Terpstra was op dat moment al uitgevallen. De winnaar van 2014 kwam ten val op de achtste strook en kon niet verder. Van Avermaet had het op dat moment ook niet gemakkelijk. Hij reed samen met onder meer Alexander Kristoff op achterstand na materiaalpech.
Schifting op Mons-en-Pévèle
Nadat Wallays en Chavanel waren gegrepen vormde zich een nieuwe kopgroep met daarin Peter Sagan, Maciej Bodnar, Jasper Stuyven en Daniel Oss. De wereldkampioen reed echter lek en om die reden besloot Bodnar te wachten op zijn kopman, waardoor Stuyven en Oss samen overbleven in de spits van de koers. De Belg en Italiaan hadden voortdurend een marge van rond de halve minuut op het achtervolgende peloton, dat behoorlijk werd uitgedund op Mons-en-Pévèle, strook negentien van 29.
Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld overleefden de schifting en probeerden zelfs de aansluiting te vinden bij Stuyven en Oss, maar hun pogingen waren tevergeefs. Gianni Moscon, Jürgen Roelandts en Dmitri Claeys hadden daarmee meer succes en voegden zich wel bij de kopgroep. Na de Mérignies to Avelin, op ruim veertig kilometer van de finish, volgde vooraan een samensmelting. De vijf koplopers zagen het uitgedunde favorietengroepje, met daarbij onder meer Boonen, Sagan, Van Avermaet, Langeveld en Van Baarle, aansluiten.
Langeveld sterk
Deze groep van ongeveer vijftien man werd naarmate de finale vorderde steeds kleiner. Oss ging er opnieuw vandoor, daarachter was Langeveld één van de grondleggers van een achtervolgend clubje met Roelandts, Stybar, Van Avermaet, Stuyven en Moscon. Sagan probeerde ook de oversteek te maken vanuit de groep-Boonen, maar werd weer getroffen door materiaalpech en kwam nadien in het stuk niet meer voor. Hetzelfde gold voor Boonen. De Belg zou zijn laatste koers als prof besluiten op plaats dertien.
Nadat Oss werd gegrepen door de zes achtervolgers werd de kopgroep op de Carrefour de l'Arbre (strook 26) steeds kleiner. Uiteindelijk bleef Langeveld vooraan over met Stybar en Van Avermaet. Omdat de concurrentie het gat niet meer dicht kreeg, draaiden ze samen de wielerbaan van Roubaix op. Door het gepoker aldaar wisten Stuyven en Moscon nog de aansluiting te vinden voor de sprint, maar een podiumplaats zat er voor hen niet in. Van Avermaet leek in de sprint even klem te zitten, maar troefde Stybar toch af. Langeveld werd derde.
Mallorca behoort naast de andere eilanden van de Balearen en de Canarische Eilanden, tot de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Weliswaar zijn de watertemperaturen slechts ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en is het niet idea om te zwemmen in de wintermaanden, maar het eiland heeft juist dan zoveel meer te bieden. Er zijn geen overvolle stranden en de prijzen lekker laag. Het is rustig in de straten en vaak zijn alleen de hotels dichtbij het strand geopend. Mallorca in de winter is een paradijs voor degenen, die de koude en natte winter willen ontvluchten en op zoek zijn naar een beetje rust. Vooral fietsers en wandelaars komen volledig aan hun trekken, ze hebben het hele eiland voor zichzelf. Accommodaties: vaak worden hotels en appartementen aangeboden tegen sterk gereduceerde tarieven voor een langere periode. Vakantiewoningen kunnen ook gunstig worden geboekt. Natuurlijk zijn sommige attracties zoals bijvoorbeeld het aqua park gesloten. Nu kunt u van de vele romantische stranden aan de oostkust van Mallorca genieten, zonder parasols en ligstoelen. De wintermaanden zijn ook de tijd van goedkope vluchten naar Mallorca. Na september dalen de prijzen fors. Als u flexibel bent, reserveer tijdig.