Onze fietsmicrobe
Wandel- en fietsroutes
Welkom op ons blog

Enkele jaren geleden kregen we een heel besmettelijke ziekte: de ,,fietsmicrobe''. Het begon allemaal na mijn oppensioenstelling en met een tripje langs de Moezel. De microbe had ons onmiddellijk te pakken. Het hoogtepunt van die reis was een ontmoeting met familie van het Belgische koningshuis. Sedertdien zijn we een paar onvergetelijke ervaringen rijker. Een drietal jaar geleden startte ik al een blog op, maar die ligt op apegapen door een zware ziekte. Nu ik volledig hersteld ben, betekent dit nieuwe blog een nieuwe start. Ik hoop dat menig wandelaar en fietser inspiratie vindt om de wandelschoenen aan te binden of om op de tweewieler te kruipen. Veel kijk-, lees-, wandel- en fietsgenot.


Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Willekeurig SeniorenNet Blogs
fotospel_van_mailgroep_fotografie
blog.seniorennet.be/fotospe
Onze geestverwanten
  • De doortrappers
  • Sportblogs
  • SNITT
  • Blog als favoriet !
    23-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donkmeer

    Langs turfputten en door oude Scheldemeander

    Start: toeristisch infokantoor, Donklaan, Overmere
    Afstand: 11 km

    Aard van parcours: verkeersarme en onverharde wegen. Bij regenweer is aangepast schoeisel een must.

    Bewegwijzering:  zeshoekige bordjes op houten palen.

    De toeristische trekpleister in Oost-Vlaanderen is ongetwijfeld het Donkmeer. De waterplas ontstond door het ontginnen van turf in de 17de eeuw. Het goedje werd gebruikt als brandstof. Al vlug liepen de ontstane turfputten vol met water en was het Donkmeer geboren. De route is een aaneenschakeling van natuurgebieden. Berlare Broek, Maeydonckbos, de bedding van een oude Scheldemeander, Broekmeers enz. Je passeert het allemaal. De route is uitstekend bewegwijzerd. Alleen als je de Scheldedijk nadert is er enige verwarring, opeens was er geen bordje meer te bespeuren. Je gaat dan gewoon naar rechts en volgt de Scheldedijk tot in Uitbergen. Daar verlaat je de rivier om langs het kasteel verder te gaan. De wandeling is een echte aanrader. 

     naar de diashow
    Overmere

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-11-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    24-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rondje Clervaux

    Een rondje Clervaux

    Start: toeristisch infokantoor Clervaux aan de kiosk
    Afstand: 12 km

    Bewegwijzering: gele pijlen nr. 3

    Aard parcours: sterk heuvelachtig - goed begaanbare wandelpaden - Niet geschikt voor rolstoelers of buggy's. 
    De toeristische dienst van Clervaux verdient een dikke pluim voor het bewegwijzeren van de wandelingen rondom het charmante stadje. De route is niet alleen perfect aangeduid, maar je krijgt ook telkens te zien hoeveel kilometers je nog onder de voeten krijgt.
    Vanaf het startpunt gaat je door de enige wandelstraat die Clervaux rijk is. Op het einde van de straat ga je schuin rechts de parking over en volgt enkele honderden meters de baan om dan rechts via een paadje het bos in te gaan. Langzaam klimmend ligt Clervaux al vlug aan uw voeten en heb je een mooi panoramisch zicht over de omgeving. Je moet echt geen klimgeit zijn om de wandeling tot een, goed einde te brengen. Er zijn geen steile beklimmingen of spectaculaire afdalingen. Een echte aanrader.

     naar de diashow
    Clervaux


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (14 Stemmen)
    24-08-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clervaux

    Clervaux by night

    In het noorden van het Groothertogdom Luxemburg ligt Clervaux. Het charmante stadje was drie dagen lang voor ons de ideale uitvalsbasis voor een prachtige wandeling rond Clervaux en een fietstocht langs de Sûre naar Echternach. In hotel International sloegen we onze tenten op. In het centrum van Clierf, zoals Clervaux in het Letzenburgs genoemd wordt, staat een prachtig wit kasteel uit de 12de eeuw. Achter het kasteel ligt de in Romaanse stijl opgetrokken kerk. Van daaruit leiden een tweetal wandelpaden naar de hogerop gelegen Benedictijnerabdij. Als je de kans hebt, moet je zeker eens een viering bijwonen. De monniken staan wereldwijd bekend voor hun gregoriaanse gezangen. In de diashow zie je het avondlijke Clervaux.

     naar de diashow
    Clervaux


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-08-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beieren
    Het Bayerische Wald
    Voor onze jaarlijkse vakantie trokken we dit jaar de wandelschoenen aan om het Bayerische Wald te verkennen. Op een tiental kilometer van de Tsjechische grens, in Lohberg, vonden we het Arber Wellnesshotel. De eerste avond al leerden we er onze Duitse vrienden Martina en Herman uit Duisburg kennen. Dat was meteen het begin van enkele oergezellige avonden, overgoten met liters bier.
    Op onze eerste wandeldag werd de omgeving rond Lohberg verkend. De volgende dag volgde het grote werk. Met het ,,treintje'' werd naar de kleine Arbersee gereden. Van daaruit ging het te voet, puffend en hijgend, naar de grosse Arber. Met zijn 1456 meter hoge top torent hij boven het Bayerische Wald uit wat hem de bijnaam ,,koning van het Beierse woud'' oplevert. Na een fikse klauterpartij, bemoeilijkt door steenslag, bereikten we de kleine Arber. De hoogste tijd om in de ,,Hütte'' wat op adem te komen. Volgens de gerante was de tocht naar de grosser Arber ,,nicht so schwer''. Ik weet niet wat ze verstaan onder zwaar, maar voor ons althans viel de laatste honderden meters dik tegen. Via een schots en scheef aangelegde trap, sommige treden lagen ongev. een halve meter uit elkaar, bereikten we het hoogste punt van het Beierse woud. Tot overmaat van ramp lag de top gehuld in een dik mistgordijn. Gelukkig voor ons trok bij het dalen de mist op en zagen we de mooiste vergezichten.
    's Avonds werd nog druk nagekaart over onze tocht en besloten we om samen met Martina en Herman 's anderendaags opnieuw het treintje te nemen en vanuit de kleine Arbersee te voet naar Lohberg te gaan. Het werd een van onze mooiste wandelingen. In het meer liggen een drietal eilandjes. Een ervan is een drietal meter dik en is voortdurend in beweging. Het zwemt letterlijk heen en weer. Na rond het meer te zijn gewandeld, ging het vlot naar beneden. Aan de brug sloegen we rechts een zeer smal wandelpad in. Het werd een van de mooiste wandelingen die we ooit hebben gedaan. Honderden meters liepen we langs tientallen watervalletjes en fotogenieke plaatsjes.
    Op donderdag ging het richting grosser Osser. Volgens een wandelaar is de afdaling ervan een van de hachelijkste ondernemingen die je in het gebied kunt doen. De zeer steile weg naar Lohberg lag bezaaid met grote en kleine stenen. Toen we een glimp van de zandweg zagen, haalden we opgelucht adem. We waren blij dat we het er zonder kleerscheuren vanaf hadden gebracht.
    Onze laatste wandeling ten slotte ging naar de Steinen Kopf. Opnieuw werd het een fikse klauterpartij. Door de regenval van de vorige nacht ontstonden spontaan tientallen beekjes. Soms was het letterlijk pootjesbaden, maar we hadden het er graag voor over. Het panorama die we ten aanschouwen kregen, was overweldigend. Op deze krachttoer mogen we terecht fier zijn. Volgens een van de obers zijn er heel wat Lohbergers die nog nooit aan de Steinen Kopf geweest zijn. Het was meteen de apotheose van een fijne vakantie.  

    naar de diashow
    Beieren



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    17-07-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    16-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tocht door het Brugse ommeland

    Door het Brugse Ommeland

    Start: Het Boothuis, Oude Vaartstraat 7a, Beernem
    Afstand: 46 km

    Bron: fietsnet.be

    Knooppunten:  88 - 87 - 71 - 69 - 83 - 84 - 85 - 93 - 10 - 11 - 27 - 26 - 32 - 31 - 98 - 92 - 97 - 96 - 99 - 88.

    Voor het vijfde jaar op rij trokken we met de nazaten van Gust Boes en Clementine Van Vooren erop uit. Voor deze lustrumfietstocht verlieten we het Waasland en verkenden we het Brugse Ommeland. Met een stevige wind op kop werd met dertien man gestart aan het Boothuis in Beernem. Langs het water ging het richting Brugge om ter hoogte van Sint-Michiels Brugge het hinterland op te zoeken. Zonder al te veel kleerscheuren (geen valpartijen, geen lekke banden...) stonden we na een viertal uur terug op ons vertrrekpunt en zochten we restaurant 't Boothuis op voor een oergezellige avond.

     naar de diashow
    Boesies

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-07-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    01-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Burg Eltz

    Van Klotten naar Burg Eltz

    Op de laatste dag van ons midweekverblijf aan de Moezel vertrokken we vanuit Klotten naar Burg Eltz. De rit zelf was de minste van onze tochten, maar de wandeling naar Burg Eltz maakte veel goed. Je moet evenwel fysiek in orde zijn voor de tocht. Op de weg die naar het kasteel leidt worden de gevaren op een bord weergegeven. Stijgingspercentage 30 procent. Het is ook geen spek voor gehandicapten of moeders met buggy's enz... Na de binnenkoer van een restaurant te zijn gedwarst begint de moeilijkheidsgraad. Soms moet ik aan het liedje ,,Mieke houdt u vast aan de takken van de bomen'' denken en dat moesten we soms letterlijjk doen. De wandeling ligt bezaaid met rotsblokken wat bij regenweer de afdaling tot een hachelijke onderneming maakt.Het kasteel zelf ligt in een put en al vlug zien we door de bomen de contouren van de burcht. Het lijkt wel of inpakkunstenaar Christo aan het werk is geweest. Een gedeelte van het bouwwerk is volledig ingepakt voor restauratie. Na restauratie wordt de burcht opnieuw opengesteld voor het publiek.

    naar de diashow
    Naar Burg Eltz


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-07-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    03-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar Traben-Trarbach

    Naar de Midden-Moezel

    Voor onze tweede fietstocht aan de boorden van de Moezel zakken we af naar Alf. Van daaruit fietsen we naar Traben-Trarbach. Een dag die ons nog lang zal heugen. Traben en Trarbach zijn twee gemeenten aan weerskanten van de Moezel, samen vormen ze een stad. Ooit was het stadje de tweede belangrijkste wijnhaven van Europa. Getuige nog de woningen  van de wijnhandelaars uit die tijd die in Jugendstil zijn opgetrokken. De Brückentor (poortgebouw) is misschien wel het meest gefotografeerde gebouw van de stad. Na wat rondgekuierd te hebben, reden we nietsvermoedend terug naar ons vertrekpunt. Toen we bijna in Alf waren stelden we echter vast dat we een handtas met gsm en identiteitspapieren erin, vergeten waren in Trarbach. De fietsen werden vliegensvlug op de dragers geplaatst, blijkbaar iets te vlug. Na enkele kilometers stelde ik vast dat we een tweewieler verloren waren. We keerden terug en een tweetal kilometer verder had iemand de fiets in de graskant gelegd. Bij een eerste nazicht bleek alles nog in orde. Fiets opnieuw op de drager gezet en goed vastgesjord. Wij terug naar Trarbach waar de exploitant van de taverne keurig de handtas had bewaard. Waarvoor onze dank .

    AFSTAND: Alf-Traben-Trarbach-Alf 54 km.

     naar de diashow
    Naar Traben-Trarbach

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-05-2011, 22:09 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    30-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen naar Cochem

    Fietsen naar het sprookjesslot

    Onze eerste fietstocht aan de boorden van de Moezel starten we in Edinger-Eller. Voor we naar Cochem fietsen brengen we eerst een bezoek aan dit romantisch dorpje met een rijk verleden, getuige de vele gevelvakwerkhuizen uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Daarna gaat het onder een dreigend wolkendek naar Cochem, een van de vele pareltjes aan de Moezel. Wie kent niet de eeuwenoude Reichsburg die vanop een rots hoog boven de vallei uittorent. Van daaruit gaat het naar een ander Middeleeuws pareltje: Beilstein. Het pittoreske stadje deed meermaals dienst als filmdecor. Soms wordt Beilstein ook het Doornroosje van de Moezel genoemd.

    AFSTAND: Edinger-Cochem-Beilstein-Edinger 50 km.

     naar de diashow
    Naar Cochem

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    30-04-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    28-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen in Edinger-Eller

    Naar die Kreuzkapelle

    Vanuit het vakantiedomein loopt een prachtige wandeling naar die Kreuzkapelle. Voor onze vakantie hebben we de mooiste tijd van het jaar uitgekozen. De bomen getooid met lentebloesem liggen te, schitteren in de zon. Onderweg heb je een panoramisch zicht op Edinger. De kruiskapel dateert uit de zestiende eeuw en herbergt onder ander het prachtige reliëf Christus in der Kelter. We gaan verder langs de baan en na ontelbare haarspeldbochten staan we bijna aan de oevers van de Moezel. Daar slaan we rechts in en volgen de kruisweg. Het gaat nu steil bergop en na heel wat gehijg staan we opnieuw aan de kruiskapel. Wie nog een ommetje wil maken, kan nog naar de Romeinse grafkelders wandelen. Wat opnieuw een prachtig panorama oplevert.

    AFSTAND: 6 km

    AARD PARCOURS: goed begaanbaar, maar sterk heuvelachtig. Niet geschikt voor rolstoelers .

     naar de diashow
    Kreuzkapelle

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    28-04-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    27-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Golf- und ferienresort Edinger-Eller

    Een paradijs voor de vakantieganger

    Het golf- und ferienresort in Edinger-Eller was tijdens de paasvakantie vijf dagen onze verblijfplaats. De prachtige accommodatie is gelegen op de Moezelse hoogvlakte en ligt op ongeveer 20 km van Cochem. Het is een echt paradijs voor de vakantieganger. Je vindt er alles wat nodig is voor een geslaagde vakantie. Vanuit het domein vertrekken een viertal wandelingen. Enig minpuntje voor de recreatieve fietser is dat je moet beschikken over een auto om u naar de boorden van de Moezel te brengen, maar het is de moeite van een verplaatsing waard. De Moezelvallei is ruim zo mooi als de Donau.

     naar de diashow
    Het golfresort

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    27-04-2011, 00:00 geschreven door birthy
    Reacties (0)
    Inhoud blog
  • Donkmeer
  • Rondje Clervaux
  • Clervaux
  • Beieren
  • Tocht door het Brugse ommeland
    Gastenboek
  • 67423
  • solar
  • fietsmicrobe
  • Groetjes vanuit het fietsparadijs Limburg.
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!