Foto
Inhoud blog
  • 12. En nu concreet : vermageren = wiskunde
  • En nu concreet - deel 1
  • Beste Wensen voor een fit 2009
  • 10. Profiel en eetgedrag vóór aanvang (1 juli 2008)
  • Jaarlijks Verlof
    Foto

    Het is niet het weten dat moeilijk is, het is het doen.

    Foto
    Mijn favorieten
  • Het fietserke
  • Gezondheid
  • Calorielijst
  • Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    liesje
    blog.seniorennet.be/liesje
    Foto
    Foto
    Laatste commentaren
  • mooi verzorgd blog (boomer)
        op 12. En nu concreet : vermageren = wiskunde
  • Avondgroetjes uit de stille Kempen. (Mandy)
        op Beste Wensen voor een fit 2009
  • ppsjes en soms nog wat van wandelingen (georges)
        op 10. Profiel en eetgedrag vóór aanvang (1 juli 2008)
  • Ben op ronde om eens enkele andere blogjes te bezoeken zo ben ik dus hier aangeland en het was leuk (Leentje)
        op Kies er zelf voor!
  • Blijven proberen hoor. Groetjes. (Mandysblog)
        op Even voorstellen!
  • Foto
    Beetje bij beetje vertel ik hoe het werkt voor ons.
    Foto
    Startpagina !
    Fit 4 Fun
    FIT & SLANK DOOR HET LEVEN

    Met volle teugen genieten van de beste smoothies.

    Waarom zijn ze zo gezond?

    Stap voor stap.
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12. En nu concreet : vermageren = wiskunde

    Ja, ik hoor U al denken : WISKUNDE? Niets voor U? Wees gerust, voor mij ook niet echt, maar het helpt!

    Na al die maanden is dat de meest benaderende vergelijking dat ik kan maken, en eigenlijk één die eten en drinken in een ander perspectief zet, waardoor het eigenlijk gemakkelijker wordt vol te houden.

    Eten wordt in onze cultuur niet meer gezien als enkel een middel om in leven te blijven en ons lichaam te voorzien van de nodige voedingsmiddelen om dat zo efficiënt mogelijk te doen.  Eten is commercie, is gezelligheid, is een surrogaat voor emoties, bepaalde voeding doet ons goed voelen, en noem maar verder op. Het aanbod is ook zodanig groot dat de aandacht gemakkelijk afgeleid wordt van de basisbedoeling van voeding. Spijtig genoeg is de kwaliteit niet altijd even bevredigend voor ons lichaam en krijgt het enorm veel verborgen ‘junk’ te verwerken waar het niets mee is. Nochtans hoeft het daarom niet saai of ongezellig te worden. Een goed evenwicht vinden is steeds weer de boodschap, en dat kan met dit systeem.

    Vergeet die diëten die u steevast slaatjes en toastjes willen doen eten, alles herleiden tot enkel het tellen van (te weinig) calorieën, ed. Die dingen lijken efficiënt, doch zijn niet vol te houden, en doen u aanvankelijk enkel water verliezen, en dan spieren en zetten uw lichaam aan om zeer zuinig te zijn met voeding (want niet genoeg) waardoor later alles veel sneller bijkomt
    Het is blijkbaar een algemene tendens om  van die diep ingegroefde gedachte terug te komen. Al de literatuur dat ik nu vindt gaat de weg op van hetgeen ik aan de lijve heb ondervonden en die efficiënt lijkt te werken, en die (in mijn geval toch) geen drastische veranderingen vergde.

    OK! Waar zit nu de wiskunde?

    Iedereen heeft een specifiek lichaam, met specifieke behoeften, doch er kan een rode draad teruggevonden worden, rekening houdend met deze eigen behoeftes.

    Uw lichaam heeft volgens uw leeftijd, gewicht en lengte een bepaalde energiebehoefte : deze energie wordt in de voedingsindustrie uitgedrukt  in calorieën (of Kjoule, doch weinig in gebruik bij ons). Er bestaan richtcijfers doch het is steeds beter  dit per persoon te berekenen.
    Er zijn een aantal websites waar je deze berekeningen kan maken.

    De meeste tabellen vond ik op www.calorielijst.nl : Hier kan je een verzameling vinden van verschillende berekeningen zoals :

    Ruststofwisseling = de calorieën dat uw lichaam nodig heeft om gewoon te werken – leverfunctie- vertering – bloedsomloop – hartfunctie ed. verbruiken ook calorieën)

    Energiebehoefte = de calorieën dat uw lichaam nodig heeft om uw dagelijkse activiteiten uit te voeren. (Een vrouw van 50jaar die 1,65m meet en die 80kg  weegt en een zittend beroep heeft,  heeft minder calorieën nodig dan dezelfde vrouw met een zeer actief of sportief beroep, want er is meer verbranding)

    BMI = de berekening die een richtlijn geeft omtrent uw gesteldheid : normaal wordt aanbevolen max 25 te halen om ‘gezond’ te zijn. Deze berekening houdt echter geen rekening met uw lichaamsbouw, maar daarvoor zijn het ‘richtlijnen’ en geen ‘totale waarheden’.

    Vetpercentage : Normaal kan alleen de dokter of gespecialiseerde centra een juist vetpercentage meten met specifieke apparatuur, doch je kan toch een benaderende berekening maken. Dit is één van de meest belangrijke berekening aangezien bij het vermageren vooral de vetverbranding belangrijk is.

    Eens je deze cijfers hebt opgezocht, Kan je voor jezelf uitmaken of het nu tijd is dat je er iets aan doet of niet.

    Volgende keer leg ik het verband uit tussen de lijst die je vroeger maakte omtrent je dagelijkse eetgewoontes en hoe je aan de hand van deze cijfers er ook iets mee kan doen om te vermageren.

    Laat u niet afschrikken door de uitleg, het is moeilijk iets duidelijk te verwoorden, en het lijkt veel ingewikkelder dan het is.

    TIP VAN DE DAG : minder is meer. Eet liever verschillende kleine maaltijden verdeeld over de dag dan 3 grote maaltijden zonder tussendoortjes. Voorzie tussendoortjes zoals yoghurt, fruit of een maaltijdbaar. Meerdere kleine maaltijden per dag zijn beter voor de lijn

    Groetjes

    Dina

    17-02-2009 om 17:51 geschreven door Dina  


    >> Reageer (1)
    28-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En nu concreet - deel 1

     Ik ben een lange tijd stilgevallen met het noteren van mijn bevindingen op dit blog, mede door tijdsgebrek, doch ik ben nu volledig terug, heb meer tijd en ben vooral terug volledig gemotiveerd. Niet dat we gestopt zijn met de nieuwe levensstijl, doch met de feesten werden de teugels toch een beetje gelost, gelukkig zonder dramatische gevolgen : wat mij tot de conclusie drijft dat dit wel een efficiënt systeem is want de nieuw aangeleerde gewoontes blijken een nieuwe routine te zijn geworden (wel heb ik mij terug een beetje gezondigd aan alcohol en chocolade : doch met zeer grote mate) ik ben content over mezelf en dat is al zeer veel! Dit even tussen haakjes. mijn excuses aan allen die nu eindelijk wilden weten wat ze zouden kunnen doen.

    Vanaf nu ga ik gewoon verder waar ik gebleven was in de opbouw van mijn dieet.

    De eerste kleine ingrepen zijn reeds ingevoerd : de laatavondsnoep is al weggevallen, ook de alcohol. Dit laatste was geen groot probleem, we hadden echter de gewoonte genomen om regelmatig eens een aperitiefje te nemen, vooral in het weekend, en  ook eens een glaasje wijn bij een goede maaltijd, maar zonder kan het ook, vooral in de aanloop van deze nieuwe levensstijl.

    Als we naar vorige berichten kijken is het niet echt duidelijk waar de fout zit, we eten redelijke hoeveelheden fruit en groenten, steeds vers, misschien een beetje teveel brood bij gebrek aan tijd, geen grote hoeveelheden vlees, en regelmatig afgewisseld met vis en gevogelte.

    We hebben echter een groot probleem met regelmatig eten en vooral met  het tijdstip van de warme maaltijd, die te laat zou zijn (na 20.00 uur) waardoor ons lichaam die maaltijd niet meer fatsoenlijk kan verteren. Toeval wil echter dat we ondertussen tegen begin juli meer thuis zijn en dat we dus voor meer regelmaat kunnen zorgen.

    Het drinken van 1,5 L water is een ander probleem :  ik kom er gewoon niet toe. Naast het vocht dat ons lichaam uit het eten kan puren heeft het nog eens 1,5L water nodig. Ik vind daar een oplossing voor, waar ik verder eens op terugkom want dat krijgt een heel hoofdstuk. Je kan alvast beginnen met een of twee citroenen of sinaasappels te persen en dit te mengen met een fles van 1,5L water, dat geeft al een betere smaak, en de fles ook overal duidelijk in uw gezichtsveld te plaatsen. Als je dan even zit te denken, te turen of gewoon even de tijd hebt, zal je gemakkelijker drinken dan als je ver moet lopen voor een glas water.

    TIPS VAN VANDAAG

    1. Zorg ervoor dat je 1,5L water drinkt per dag : dit is een algemeen bekende aanbeveling. Weinig mensen echter vinden 'plat' water lekker, niettegenstaande er wel verschillende soorten zijn, steekt dit wel snel tegen. Leng uw water desnoods aan. Naast het aanlengen met vers geperst fruit, bestaan tegenwoordig ook  siropen zonder suiker die een lekkere smaak  geven. Sommige bronnen zeggen dat Thee, soep en koffie mogen meegerekend worden, anderen dan weer van niet. Ik zou zeggen  :  hou de kerk in het midden, en hou het prettig. Feit is dat het al heel mooi zou zijn als je alles samen aan 1,5L komt, met een groot overwicht voor water. Het is algemeen geweten dat cafeïne eerder dehydrateren zou werken, dus is voorzichtigheid voor overmaat toch geboden, vervang de 1,5 L water niet door evenveel koffie! Frisdrank wordt beter  vermeden wegens het teveel aan suiker. Het lichaam heeft zowat 3 liter water nodig per dag, de rest haalt het normaal gezien uit de voeding

    2. Regelmaat loont : De holistische benadering zegt dat het lichaam een vaste cyclus heeft voor zijn functies. Zo zal het na 20.00 uur beginnen met de verwerking en vertering van het voedsel dat het overdag kreeg. Het voedsel dat na 20.00uur nog gegeten wordt (en/of gedronken), wordt die dag niet meer verwerkt en blijft dus in de wachtkamer tot de volgende beurt. Hierdoor ontstaat niet zelden een opgezwollen gevoel, winderigheid door het gisten of zelf misselijkheid.

    3. Vermijd alcohol : het is algemeen geweten dat alcohol veel ‘holle’ calorieën bevat, hol omdat er geen voedingswaarden aan verbonden zijn, het zijn juist calorieën. Wat minder geweten is, is dat alcohol gedronken voor of tijdens de maaltijd, ook de vertering verhindert. Het lichaam gaat eerst trachten de alcohol te verwerken, en dan pas de voeding, wat eveneens een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

    Resultaat : na het invoegen van deze kleine veranderingen : weglaten van avondsnoep (1 latje chocolade), (vervangen door een appel) het aperitiefje en/of de wijn in het weekend, het inbouwen van enige regelmaat en het drinken van voldoende water - en dit allemaal nog in de aanloopfase - lieten reeds een gewichtsverlies van 2 kilo toe op drie weken.

    Voelt u zich al geroepen?

    Groetjes

    Dina

     

    28-01-2009 om 20:18 geschreven door Dina  


    >> Reageer (0)
    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste Wensen voor een fit 2009

    Ik wens aan allen die dit blog bezoeken een

    FIT en GEZOND 2009!

    Door omstandigheden is het er niet meer van gekomen om verder dit blog uit te werken  sedert dec vorig jaar. Ik heb daardoor veel mensen op hun honger gelaten (figuurlijk dan wel) om te ontluisteren wat we nu eigenlijk gedaan hadden om succesvol af te slanken zonder echt op dieet te gaan. Ik weet, mea maxima culpa.

    Mijn grootste voornemen voor dit jaar is dan ook om meer effeciënt verder te gaan, eerst en vooral met de nieuw aangeleerde leefwijze, want zelf als ik niet verder verslag uitbracht, en het met de feestdagen moeilijker gaat om consequent te zijn,  kan ik fier toegeven dat ik niet veel in gewicht heb ingeboet, maar vooral ook met dit blog, om u verdere tips te geven, moed in te spreken en helpen om ook dit resultaat te bereiken.

    Het nieuwe jaar begint alvast beter dan het geëindigd is, ik weet nu al dat ik meer tijd zal hebben. Vorig jaar heb ik deze blog trachten te combineren met een fulltime job in drie ploegen, een huishouden, een pak hobbys en een tuin, met als resultaat, dat niets echt goed werd afgewerkt. Door een herschikking kan ik nu in de week meer tijd maken en hopelijk gaat het dan wel beter. Verder zijn we ook bezig met onze 'formule' in een pasklaar kleedje te steken zodat we  iedereen die interesse heeft over zo'n persoonlijke "gezondheidscoach" kan beschikken, maar dat vraagt wel wat werk, dus da's nog niets voor morgen, maar het komt. Ook een echt website komt eraan. Werk een gode voornemens genoeg, dus je hoort nog wel van mij.

    groetjes

    dina

    12-01-2009 om 14:39 geschreven door Dina  


    >> Reageer (1)
    02-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10. Profiel en eetgedrag vóór aanvang (1 juli 2008)

    Gedurende de laatste twee jaren hadden we een nogal druk (zie zeer druk) tijdsbestek. Mijn hoofdjob situeerde zich in de weekends, hierdoor had ik in de week tijd om mijn partner in de week te helpen bij zijn zelfstandige bezigheid. Dit was eigenlijk gelijk aan twee bijna-fulltimes .

    We hadden zo een vrij hectische levensstijl, met vroeg opstaan, vroeg de deur uit, en laat thuiskomen (en dus te laat eten), en wat meer restaurantbezoekjes (want het was te laat om te koken, of ik had “niets in huis” .

    Na een gezondheidscrashke (een zona : dat veroorzaakt wordt door stress) moest ik het wat rustiger aan doen, waardoor ik wel meer thuis bleef voor de administratieve taken, doch daardoor kwam niet echt meer regelmaat, want mijn partner moest dus zelf meer taken doen  en kwam dus nog altijd laat thuis.

    Ontbijt : Mijn ontbijt was dan meestal een drinkyoghurt met een proteïne poeder om toch iets binnen te hebben. Als ik geen tijd heb om te ontbijten krijg ik meestal niets binnen, dan zijn zo’n vervangmaaltijden om te drinken beter dan niets. Als ik tijd had, was het meestal een broodmaaltijd met koffie. (liefst brood met kaas)

    Middagmaal : op de baan werd dat steevast een belegd broodje, liefst met een of ander slaatje (krab, garnaal… of americain préparé, later overgeschakeld naar een broodje gezond, kaas hesp met smos). Als ik thuis was wisselde ik wel eens een broodmaaltijd in voor een gezond slaatje.

    Avond : warm . Ik was ondertussen gespecialiseerd geraakt in het snel bereiden van een ‘verse ‘ , doch simpele maaltijden op +/- een half uur. Dat werd meestal en stukje vlees of vis met groenten (meestal geen aardappelen) of een wokgerecht.

    Tussendoor : hier probeerde ik steeds wat fruit in de wagen te hebben waar ik dan tussen de maaltijden zoveel mogelijk van at. Doch als er koekjes op kantoor lagen werd daar ook gretig van gesnoept.

    Drinken : ik dronk veel te weinig, ik lust niets van frisdrank of spuitdrank, doch plat water is toch zo waterachtig. Als ik kon dronk ik een koffie (twee of drie per dag) en voor de rest was er wel een fles water in de wagen doch die was ’s avonds niet leeg, ik sipte er wel wat van doch echt drinken kon je dat niet noemen.

    Als we ’s avonds dan ergens iets gingen eten, was dat wel met wijn en soms een aperitiefje.

    Onze doodzonde : als we dan ’s avonds even in de zetel uitgeteld lagen te ‘genieten’ van een tv-programma, zochten we onze troost steevast in een latje chocolade (voorkeur voor côte d’or puur : elk een latje van 75 gr…………….) In de weekend was er steeds wel een reden voor een aperitiefje (whisky voor  mijnheer en sherry voor mezelf) met de nodige borrelhapjes en werd er regelmatig een fles wijn opengetrokken. Vooral in de zomer omdat er dan wel wat bezoek op ons gezellig terrasje kwam meegenieten.

    Als we dan rond 15 juni beslisten dat er iets moest gebeuren om ons gewicht terug onder controle te krijgen, zijn we begonnen met deze ‘doodzonde’ aan te pakken : geen chocolade noch alcohol meer in de week . Uiteindelijk was dat nog niet zo moeilijk en niettegenstaande we niet van plan waren om ook in de WE hiermee te stoppen, is dat er vanzelf uit gegroeid. Na drie weken was er al 3 kilo af. We zorgden er dan al wel voor dat we ook voor 8 uur gegeten hadden ’s avonds :

     

    Profiel op 15 juni :                                        profiel op 30 oktober  :     

                                   mijzelf        partner           mijzelf        partner

    Gewicht :                102kg        145               88kg                128kg                                        

    Vetpercentage         52%          42,9%           43,4%            37,1%

    BMI :                          36            41,4            31,9               38,2

     

     Er is nog veel werk voor de boeg doch we zijn op de goede weg.

     

    tot volgend bericht

    dina

    02-12-2008 om 18:46 geschreven door Dina  


    >> Reageer (1)
    19-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarlijks Verlof

    De belooofde uitenzetting van 'Hoe wij nu vermagerden' mag je vanaf volgende week verwachten. Ik geniet nu even van een weekje vakantie en aangezien er heel wat klusjes om en in het huis moesten afgehandeld worden, zal ik mij daar deze week op moeten concentreren. Sorry voor het wachten.

    groetjes

    dinaKnipogen 

    19-11-2008 om 10:43 geschreven door Dina  


    >> Reageer (0)
    14-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste besluit voor het op punt stellen van het programma.

    Tot nu toe liet ik u meegaan in de voorbereidingen, het gaan naar een programma, mezelf overtuigen, kijken wat ik kan doen. Heb je er al iets van opgestoken voor jezelf? Tot bepaalde bevindingen gekomen? Dat was eigenlijk de bedoeling, het tot inzicht komen voor jezelf.

    Ik wilde niet naar een diëtiste, daar heb ik zo mijn eigen reden voor en een groepsgebeuren zoals Weightwatchers heeft misschien al zijn efficiëntie bewezen, doch dat is niet echt iets voor mij. Hoofdreden voor beide, als ik heel eerlijk ben met mezelf, is dat ik niet gemakkelijk in het gareel loop en als mij gezegd wordt ‘je moet dat en dat’, dan lukt mij dat meestal niet, enkel en alleen al omdat ik mij daartegen verzet. Van diëtisten heb ik zowat de idee dat ze enkel over calorieën kunnen praten (en niettegenstaande dit wel belangrijk is, is het volgens mij niet de hoofdzaak) en dat ze zowat belerend zijn. Zo heb ik eens mijn zaligheid gekregen van een diëtiste die mij ongevraagd wel eens ging zeggen wat ik moest doen, niettegenstaande mijn gedachte toen hoegenaamd niet op diëten stond en wij gewoon aan het praten waren over een ander onderwerp.  Met alle respect voor hun beroep en hun noodzaak heb ik dikwijls de indruk dat het mensen zijn die zelf geen dieet nodig hebben en dat werkt frustrerend. Van die groepsgebeuren huiver ik zowat, van dat gemeenschappelijk in groep op de weegschaal gaan staan, die medecursisten die zeggen dat het goed is en dan die punten tellen, zonder echt te weten wat dat inhoudt, het is zowat terug naar het eerste studiejaar. Ik ga niet beweren dat die  mensen en groepen geen goed werk doen, veel mensen weten dikwijls niet wat het begrip ‘voedsel’ inhoudt, ze gaan voort op hetgeen ze meegekregen hebben van thuis en stellen er zich verder geen vragen over en als je ‘dieet’ bestaat uit pizza, meeneemchinees en frieten uit het frietkot, dan kan je wel een beetje hulp gebruiken.

    Alle respect hoor! Deze beweringen komen enkel van mijn eigen beleefwereld . Ze hebben absoluut hun nut al bewezen, heel veel mensen geholpen op het rechte pad te geraken. Ik ben veeleer een individualist, lees zelf veel over deze materie en moet ervan overtuigd worden dat het goed in elkaar steekt, ik moet het ook eerst allemaal begrijpen, de gedachtegang erachter aanvaarden (en heb waarschijnlijk ‘rotsvaste’ vooroordelen). Ik denk dat veel mensen die te dik zijn een beetje dat probleem hebben, ze leven graag hun eigen leven en zijn moeilijk te overtuigen dat het anders moet en kan of zien op tegen de moeite (ofwel zijn ze er helemaal niet me bezig). We lopen dan wel regelmatig met onze kop tegen de muur, tot het niet meer anders kan, maar ik blijf erbij dat je eerst mentaal volledig moet overtuigd zijn, dat is het belangrijkste. Het zit hoofdzakelijk tussen de oren.

    Nu kijken wat er fout was in mijn eigen levensstijl en wat ik er met weinig moeite reeds kan aan veranderen vooraleer we de grote middelen naar boven halen. In het begin van dit dagboek heb ik gezegd dat we ‘vrij gemakkelijk’ die kilo’s kwijt speelden en dat we er ‘nog plezier aan beleefden’, doch dat houdt niet in dat het helemaal geen moeite kost.

    Eerste stap : alcohol zoveel mogelijk bannen en dat latje chocolade ’s avonds weglaten. Dat zal al een goed begin zijn.

    Vergeet één gulden regel niet : het duurt slecht 3 weken om nieuwe “goede” gewoontes aan te leren. Dat is niet onoverkomelijk, toch?

    Groetjes  Dina Knipogen

    14-11-2008 om 14:37 geschreven door Dina  


    >> Reageer (0)
    12-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Invulling van het programma

    Wat heb ik geleerd uit mijn opzoekingswerk?

    Eerst en vooral is internet een fantastisch medium om u een gedacht te vormen van hetgeen leeft in de markt. Vroeger moesten we daarvoor een heleboel boeken kopen en als de inhoud niet bevredigend was, ging dat boek gewoon in de kast.

    Diëten, inzichten, methode, aanpak enz, zijn even modegevoelig als de kledingmode, de inzichten en beweringen veranderen regelmatig, met verschillende nadrukken, doch er zijn een aantal constanten.

    -          Steeds weer komt de voedselpiramide boven. Het is een logische leidraad om na te gaan of je al de voedingsmiddelen binnen krijgt die zorgen dat uw lichaam goed werkt. Niettegenstaande sommige ‘filosofieën’ soms beweren dat je die niet moet volgen (een koolhydraat-loos of -arm dieet), komt ze overeen met hetgeen wij hier in België dagelijks eten 

    -          Regelmaat in het eetpatroon, ongeacht het aantal maaltijden die aangeraden worden

    -          Naarmate een vrouw ouder wordt heeft ze minder calorieën nodig : jonge vrouwen hebben 1800 tot 2200 Kcal nodig per dag,  als ze de 50 voorbij zijn, volstaat 1650 tot 2000Kcal. Dus ofwel minder eten, ofwel het energieverbruik op peil houden door meer te gaan bewegen. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima geschikt. Hiervan stond ik versteld, de meeste diëten willen u op een 1200 Kcal per dag zetten, onmiddellijk de aanloop naar het jojo-effect natuurlijk, want je hongert je lichaam uit en dan gaat die op safe spelen en als het dan later meer eten krijgt, allemaal opstapelen als vet voor als je weer zo dom doet en u lichaam geen eten geeft. Het geeft al meteen een goed gevoel .

    -          Bij gewoon een beetje vermageren, (crashdieetjes) wordt meestal vooral water en spieren verloren en weinig vet verbrand, doch het is dit laatste dat moet geschieden om een blijvend resultaat te boeken, en die het moeilijkste is. Anders verval je in het jojo-effect

    -          Het lichaam heeft weliswaar vet nodig om goed te werken, doch teveel is trop en dierlijke (verzadigde) vetten mogen slechts een klein deel van de voeding zijn. Vroeger werd nogal neerbuigend gedaan over vegetariërs (doch meer over de filosofie erachter) nu komt men blijkbaar vrij algemeen tot de conclusie dat we effectief niet echt (veel) vlees nodig hebben en men het zou moeten beperken tot 100 à 120 gr voor vrouwen en 120 à 150 gr voor mannen per dag.

    -          De nadruk wordt meer dan ooit gelegd op de combinatie eten-bewegen,  en het gaat hier niet over calorieën tellen, over fitness, zware oefeningen en topsport, doch over gewoon gezond en bewuster eten en bewegen.

    -          Niet alleen de calorie inname is belangrijk, doch de verhouding van de elementen die deze calorieën voorstellen : elke voeding heeft een energiewaarde (in Kcal. Of Joule uitgedrukt), een hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten. Die verhouding moet over een dag verdeeld goed zitten, want we hebben ze allemaal nodig doch niet allemaal evenveel. Enkel voortgaan op de calorieën is nogal eenzijdig en zegt niet alles over de kwaliteit van de voeding.

    -          Verder vond ik nog een aantal berekeningen die ik kan gebruiken om mijn visueel programmaatje uit te bouwen en de vorderingen beter op te volgen.

     

    Dit staat mij wel aan, ik brouw mij hieruit een eigen programma, gesteund door een visuele uitvergroting en opvolging.
    Tot hier de gedachtegang die vooraf ging aan mijn beslissing om iets aan mijn gewicht te doen, nu moet ik het nog echt doen ook , hé!

    Da’s voor de volgende keer

    Dina Zoenen

    12-11-2008 om 18:01 geschreven door Dina  


    >> Reageer (0)
    10-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn keuze en het waarom.

    Wat heb ik geleerd uit mijn (en ons) ‘vermageringsverleden’?:

    -          Ik kende het meeste succes met een methode, een visie over voeding die als levensstijl kon doorgaan,  (zoals het leven lang fit, bv) met een logische uitleg en onderbouwd met een aanvaardbare uitleg. Dus eens ik aanvaardde dat ik het “zelf zou moeten doen, en de visie van het “programma” had opgenomen, kon ik dat vrij lang volhouden tot ik een redelijk succes boekte.

    -          Ik moest nu eerst en vooral inzien dat het niet snel zou gaan :  moeilijk punt voor mij, want ik ben eigenlijk vrij ongeduldig maar het is juist dat die maakte dat ik soms naar drastische oplossingen ging grijpen zoals crashdiëten of pillen die dan een averechts effect hebben en dan doen zeggen ‘dat je al alles geprobeerd hebt en dat er niets helpt ’.  Feit is dat de kilo’s er niet in een maand zijn bijgekomen en dat ze dus ook niet in één maand zullen verdwijnen: dus nu geen tijdslimiet, enkel het resultaat telt en gaat het trager, zolang er kilo’s afgaan en ik er mij goed bij voel, doe ik voort.

    -          Als ik het visueel voorstel heb ik meer kans het langer vol te houden. In een vorige poging had mijn partner de gewoonte alles op zijn computer bij te houden, in een eenvoudig Excel programmaatje, maar zo lukte het de vorderingen bij te houden, zelf wat bij te sturen en vooral zwart op wit zien dat er verandering was. De reden dat hij dat gestopt is was tijdsgebrek, doch kort daarna is hij ook gestopt met het programma en terug verdikt. Ikzelf ben niet zo’n kei met de computer, laat staan met rekenprogrammaatjes, maar gezien de voordelen van deze aanpak heb ik goede voornemens genomen.

    -          Ik zie wel dat hierboven veel ‘aanvaarden’ staat, doch zolang ik dat niet doe, geraak ik nergens. Zolang ik blijf zeggen :  

    - het moet allemaal maar zo lekker niet zij

    - ik heb geen tijd

            - het zal wel aan de menaupauze liggen

            - ik kan daar niet veel  aan doen

            - enz.

                       blijf ik mijn dik zijn ondergaan, een mogelijke oplossing vooruitschuiven, tot het  waarschijnlijk helemaal hopeloos wordt.

     

    Dus ik kies voor een overzichtelijke, visuele methode, mijn partner maakt voor mij ook zo’n Excel programmaatje, met nog meer inlichtingen om het beter te kunnen volgen. Ik zal al maar beginnen met oefenen. Maar met een computerprogramma alleen ben ik niets. Ik moet nu eerst het accent zoeken en invullen van mijn vermageringsprogramma.Dat is voor een volgend bericht

    Dina Zoenen

    10-11-2008 om 00:00 geschreven door Dina  


    >> Reageer (0)
    03-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De keuze - 4. Besluit

    U hebt het waarschijnlijk al geraden, mijn voorkeur gaat naar de laatste keuze. Ik heb gelukkig niet veel van die crashdieetjes gevolgd, altijd instinctief aangevoeld dat dit niet ècht kon helpen, doch soms voel je je echt niet meer goed in je vel en denkt even : en als dit toch zou helpen……je bent jong en eten doe je meer uit gewoonte dan uit overtuiging.

    Ook ben ik één à twee keren overtuigd geweest dat het goed was me te laten helpen door de zogenaamde wonderpillen, met desastreus gevolg, verdikken in plaats van vermageren – en als je dan de pillen wil terugsturen, want dat is toch hun garantiebewijs, dan zijn ze onvindbaar, verhuisd of onbestaande…..

    Ondertussen zijn we ouder en wijzer geworden. Zolang eten een gewoonte blijft om het hongergevoel weg te werken zijn we verkeerd bezig. Eten is meer dan vulling, het is de energie waarop we draaien. Stel : u hebt een auto, u betaalde daar redelijk veel geld voor, u verzekert hem tegen ongevallen, u onderhoudt hem regelmatig doch pompt er zomaar wat in, ongeacht de kwaliteit, een keer diesel, een keer benzine, en dan aanvullen met water : hoelang denk je dat hij zal bollen. Het lijkt belachelijk, doch het is hetgeen velen doen met hun voeding . We hebben één lichaam, gratis gekregen bij de geboorte, we hebben er heel wat in geïnvesteerd om te groeien, te kleden, te studeren, doch bij ons eten staan we meestal niet echt stil, als kind hebben we een bepaald eetpatroon meegekregen, en de meesten dragen dit zonder nadenken mee voor de rest van hun leven, ongeacht de gevolgen voor het lichaam, en meestal tot er drastisch moet ingegrepen worden…

    Ik heb jarenlang de richtlijnen van ”Het leven lang fit gevolgd”, met een redelijk succes, ik heb er veel van opgestoken en voor mezelf pas ik nog altijd een aantal van die principes toe omdat ik er mij goed bij voel, doch als ik mijn partner heb leren kennen, heb ik mij laten overhalen om terug ‘gewoon’ te koken en dat is mij fataal geworden. Dus hebben we nu iets gezocht waar we allebei  kunnen achterstaan  en blijvend toepassen als nieuwe levensstijl, en je hoeft er niet echt veel voor te veranderen want het is gestoeld op de gewone keuken die we kennen.

    Meer hierover in volgend berichtje

    Dina Zoenen

    03-11-2008 om 00:00 geschreven door Dina  


    >> Reageer (0)
    30-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De keuze - 3 De grote middelen

    Dan komen we aan bij de grote middelen :  Hierbij bedoel ik de grondigere aanpak voor langere termijn. Het zijn stuk voor stuk dieetprogramma’s, opgezet vanuit een bepaalde visie, gestoeld op bepaalde bevindingen. Het wordt meestal grondig beschreven, met redenen, gevolgen en oplossingen die volledig lijken steek te houden, rijkelijk geïllustreerd met voorbeelden, en met aangepaste recepten, zelf soms met een eigen gamma producten, en een rits aan boeken over deze aanpak.  Meestal werken ze ook en voelen de meesten ‘volgelingen’ er zich goed bij. Een van de bekendste wereldwijd is Atkins (geen koolhydraten en gevaarlijk voor de cholesterol) of andere variaties die wel koolhydraten toelaten doch met beperkingen (vb South Beach). Meer bekend bij ons is ‘Het leven lang fit’, het fameuze dieet dat Demis Roussos gevolgd heeft (aanvankelijk met succes trouwens) en het meer recente Montignac. We hebben nu ook onze eigenste Vlaamse Sonja Kimpen, bekend geworden door TV. Ik moet bekennen dat ik er al wel van heb gehoord, columns van heb gelezen, boeken van heb zien liggen en doorbladerd, doch nog niet gelezen en sorry, aangezien ik niet op de kabel ben aangesloten kon ik het ook niet volgen op VTM. 

    Positief :  De ene methode kent al meer (blijvend)  succes dan de andere, en is al gezonder dan de andere : ze hebben allemaal één factor gemeenschappelijk : ze doen u nadenken over uw eetgewoontes, durven een aantal vastgeroeste waarden in onze eetgewoontes in vraag te stellen en doen de mensen nadenken over hetgeen ze bezig zijn, ze begeleiden u naar een verschillende aanpak, die meestal ook langere tijd werkt. Je bent zelf bezig met uw programma: het is geen kant en klare oplossing die je in 4 tellen volgt (hier een paar pilletjes, een paar slaatjes, en de kilo’s vliegen eraf, zoals de vorige 2)

    Negatief : sommige programma’s zijn zo ingrijpend en hebben soms desastreuze gevolgen (zoals cholesterol bij Atkins), sommigen zijn zo vreemd aan onze eetgewoontes dat we het niet volhouden (weinig of geen koolhydraten). Sommigen zullen het negatief ervaren dat ze er zoveel moeten mee bezig zijn. Er is toch ergens een maar…..vermits we ook dit niet steeds volhouden.

    Dina Zoenen

    30-10-2008 om 00:00 geschreven door Dina  


    >> Reageer (0)


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 16/02-22/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 01/12-07/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008

    Gastenboek
  • WirWar lieve zomergroetjes
  • Op wandel door bloggenland
  • vriendelijk bezoekje aan deze zeer mooie blog
  • paasgroeten
  • Groeten uit Hoegaarden.

    Alvast bedankt voor uw bezoek. Ik zou het fijn vinden kennis te maken. Graag een berichtje in mijn gastenboek.


    Foto

    Je kunt jezelf niet verbeteren zonder beproeving.


    Foto

    Weiger niet te eten uit angst je te verslikken.


    Foto

    Een boek bevat gouden schatten.


    Foto

    Je kunt met een klompje goud geen klompje tijd kopen


    Foto

    Leven is als tegen de stroom op roeien!

    Als je niet vooruit gaat ga je terug.


    Foto

    Aan de hand die bloemen geeft blijft een fijne geur hangen.


    Foto

    Maak de mensen om je heen gelukkig, dan volgen de anderen vanzelf.


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!