Op vrijwel elk schoolbureau en kantoor stond wel een klein glazen potje met Arabische gom. Deze lijm, met een karakteristieke geur en stroperig van textuur, was het plakmiddel voordat Pritt stiften en lijmsprays het overnamen. Het natuurlijk product dat afkomstig is van de acaciaboom was vooral geschikt voor het lijmen van papier en karton. Ook de plakrand van enveloppen bestond meestal uit Arabische gom.
Er zijn van die dingen die je niet zomaar wegdoet. Voor mij is dat mijn enige nog bewaarde speelgoedje uit mijn jeugd dat ik kreeg voor mijn 5de verjaardag. De kleine ambulance van blik, waarvan de verf hier en daar is afgesleten en de wieltjes piepen als je hem vooruit duwt. Hij staat vandaag in mijn werkkamer en doet mij nog steeds denken aan een tijd waarin een klein autootje in mijn ogen groots was.
Een specialiteit van de Itegemse producent van voedingsmiddelen Fort. Deze zeer fijne bloem werd aangeprezen voor alle fijne gebakken zoals wafels, pannenkoeken, taarten of appelbeignets. Op de verpakking stonden spaarpunten die konden omgeruild worden voor de leerrijke chromo-verzamelingen.
Fort zelfrijzende bloem 1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:#RetroBakken#FortBloem#BelgischProduct#RetroKeuken
In een tijd waarin speelgoed vaak functioneel en leerzaam moest zijn, was het spelen van winkeltje meer dan zomaar een spel. Het was ook een vorm van voorbereiding op het echte leven. Via rollenspel oefenden de kinderen zo taal, rekenen en speelden met kinderlijke verwondering de wereld van volwassenen na.
De chocoladefabrikant uit Verviers gaf zijn handelsnaam een aantrekkelijke en herkenbare verpakking met de prinselijke figuur en de adelaar, die verwijzen naar Napoleon II. Ook dit merk bracht verschillende verzamelalbums uit en die waren bedoeld om kinderen te stimuleren chocolade te kopen door de bijbehorende plaatjes te verzamelen. Aiglon stopte met de productie van chocolade in de late jaren 1950 en dit betekende dan ook het einde van het merk.
DeSixtomat, een elegante lichtmeter uit Duitsland die in de jaren ’50 en ’60 een vaste plek had in de cameratas van zowel amateur- als beroepsfotografen. Zijn opvallende retro design en stevige behuizing wijst op een tijdperk waarin techniek nog tastbaar was. Het hart van het toestel is eenseleniumcel die zonder batterijen werkte en het invallende licht kon meten. Op basis daarvan kon de fotograaf handmatig de juiste sluitertijd en diafragma instelling bepalen.
Sixtomat belichtingsmeter 1957
Categorie: Fototoestellen & toeb. Tags:retro fotografie accessoires, analoge fotografie, lichtmeting in fotografie, selenium lichtmeter
Als je ooit het Science Museum in Londen bezoekt, is de kans groot dat je stil blijft staan bij een imposante, zilverkleurige raket die hoog boven je uittorent. De Black Arrow raket is een stille getuige van Groot-Brittannië’s kortstondige maar ambitieuze ruimtevaartdroom uit de Koude Oorlog-periode.
Vroeger werden deze mallen gebruikt in banketbakkerijen en chocolaterieën voor de productie van handgemaakte paaschocolade. Deze vormen werden stilaan vervangen door kunststof en siliconen exemplaren die makkelijker in gebruik en onderhoud zijn. De oude metalen vormen zijn gewild vanwege hun ambachtelijke uitstraling en worden nog vaak als decoratie of verzamelobject gebruikt.
Deze specifieke editie van de Côte d'Or doos springt meteen in het oog dankzij de kleurrijke en vrolijke afbeelding van een paashaas. Met zijn guitige ogen en rugzak gevuld met paaseiren straalt hij precies dat uit waar Pasen om draait, vreugde, lentegevoel en natuurlijk… chocolade!
Toen in 1956 de de Amerikaanse Sci-Fi film "Verboden planeet" in de bioscoop werd uitgebracht, groeide Robby the robot uit tot een icoon onder de robots. De Japanse speelgoedfabrikant Nomura, bracht de blikken speelgoedversie op de markt. Hij werkt op batterijen en is met zijn verlichte bewegende pistons en draaiende antennes de meest tot de verbeelding sprekende robot aller tijden. Meerdere versies van hem werden uitgebracht maar dit is veruit mijn favoriete model uit die periode.
"De strijd om den verdwenen uitvinder" is het derde deel in de "De Strijd om..."-reeks van H.J. Haarman. Het boek verteld de avonturen van drie zestienjarige vrienden: Klaas Karstens, Wim Boelens en Henry van de Stopel uit het Gelderse stadje G. Zij beleven spannende avonturen bij het oplossen van het mysterie rond een verdwenen uitvinder.
Deze boeiende jeugdboeken werden uitgegeven in Nederland maar waren bij ons minder gekend.
Tide waspoeder was minder prominent op de markt aanwezig dan andere merken zoals Dash en Omo. Reclamecampagnes waarbij je gratis gadgets zoals porseleinen servies en aangepast bestek kon sparen moest de consument overtuigen om het product te kopen. Met nog een extra korting van 10 fr op een doos kon je deze toch niet laten staan.
Tide 1 kg
1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Tide, waspoeder 1960
In de jaren ’50 stond de ruimtevaart nog in zijn kinderschoenen, maar er was al veel fascinatie voor de maan en de mogelijkheid om de ruimte te verkennen. Deze blikken snoepjesdoos met een futuristisch maanlandschap is een mooi voorbeeld hoe de verbeelding van de ruimte en de toekomst destijds werd weergegeven. De aarde werd nog afgebeeld als een gewone wereldbol, niemand had onze planeet al gezien vanuit de ruimte maar dat zou niet lang meer gaan duren.
Snoepdoos van Fillery's
1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Retrofuturisme, retro space
Op 1 april moet je op je hoede zijn want je kan zomaar voor de gek gehouden worden. In het begin van de 20e eeuw was het gebruikelijk om een speciale postkaart naar elkaar te sturen met kunstige scènes van kinderen en vissen. De kaart met het jongentje werd in 1911 vezonden, die van het meisje heeft een poststempel van 1921 en dat is geen grap.
Dit was niet zomaar een nieuw speelgoedautootje, deze werkte immers met een afstandsbediening. De auto werd aangedreven door een elektrisch motortje dat verbonden was met een snoertje aan de afstandsbediening. Je kon hem hiermee vooruit en achteruit rijden. Dit moest voor elk kind wel een mooie aanwinst zijn.
1950s
Categorie:Blikken speelgoed Tags:vintage tin toy, blikken speelgoed
Iedereen kent deze appel- en perensiroop nog wel en was in de 1950s een vast onderdeel van de dagelijkse voeding. Kinderen kregen het op de boterham voor ontbijt of op de pannenkoek en moeder gebruikte het volop in de keuken voor de gehaktballetjes in Luikse saus. Dit regionaal product wordt gemaakt volgens de traditionele methode en is nog overal verkrijgbaar.
Luikse siroop in blik 1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Meurens, sirop de Liege
De schedel van een zilvermeeuw is relatief groot en kenmerkt zich met een krachtige lichtgebogen snavel met een scherpe punt en een rode vlek op de ondersnavel. De oogkassen zijn groot in verhouding tot de schedel, wat zorgt voor een goed zicht dat belangrijk is voor het voedselzoeken.
Om te leren schrijven oefende je op school met een griffel en een lei zodat er geen papier werd verkwist. Met een vochtig sponsje veegde je de lei weer proper en ook vandaar de uitdrukking "met een schone lei beginnen". Schrijven met een pennenstok en inkt in een schrift was enkel voor de grotere leerlingen weggelegd.
De beste aperitief is Florio Marsala wijn en Cinzano vermouth volgens deze commerciële gevelreclame. De vervaagde maar toch nog goed zichtbare muurschildering geeft een goede indruk van het voorbijschuivend tijdsbeeld. Spijtig genoeg is ondertussen deze schildering door een aanpalend bijgebouw gedeeltelijk bedekt geraakt.
De kleinbeeldcamera's in de Silette reeks waren in de jaren 50 een groot succes. Na de introductie in 1958 van de Silette 2 en 3 volgde in datzelfde jaar nog een verbeterde versie met de Silette 4. Door zijn twee zoekerglazen waarvan de rechtste een matglas is, kreeg men een veel helderder zoekerbeeld. Toch bleef dit een eenvoudige camera met beperkte functionaliteit en was hij niet bedoeld voor de professionele fotograaf.
Met dit bouwdoosje kon kon je met de diverse houten onderdelen, zeven verschillende modellen van vliegtuigjes en andere objecten maken. Het doosje was enigzins gebaseerd op de Sci-Fi reeks van 'Flash Gordon' in de jaren '50. Deze avontuurlijke bouwdoos werd in Duitsland geproduceerd.
Model Konstruktionen Komet 1950s
Categorie:Vintage speelgoed Tags:vintage bouwdoos, Komet modell kontstruktionen
Dit handboekje staat vol raadgevingen voor iedereen die tijdens en na de oorlogsjaren op zoek was naar betaalbare en smakelijke dessertopties. Het Belgische bedrijf Imperial had een groot assortiment met producten zoals zelfrijzend bakmeel en bakpoeder. Deze toevoegingen maakten het voor thuisbakkers gemakkelijker om succesvolle taarten en gebak te bereiden.
Imperial produkten
1940s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Iperial baking powder
Door de uitvinding van de microchip konden elektronische componenten steeds kleiner worden. Waar voorheen nog grote tafelrekenmachines werden gebruikt verschenen in het begin van de jaren '70 de eerste compacte zakrekenmachines. Ze werden een enorm succes want je hoefde voortaan zelf geen moeilijke berekeningen meer te maken. Het zou nog even duren vooralleer ze op school werden toegelaten want daar gaf men nog steeds de voorkeur aan de rekenliniaal.
In de jaren 1950 was toiletzeep niet alleen maar een functioneel product want steeds meer luxe zeepjes kwamen op de markt. Deze extra fijne toiletzeep rook niet alleen goed maar was ook essentieel voor een gladde en gezonde huid. De frisse geur van deze zeep is nog steeds goed bewaard gebleven.
La Congolaise toiletzeep
1950s - 1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage toiletzeep
Rijpe krieken vermengd in een zachte crème met een vleugje Kirsch, dat was nog eens een uitgelezen smaak in de bekende Jacques chocolade reeks. Een bijhorend prentje van deze lekkernij zat er ook nog bij dat je dan in het verzamelalbum "Leerrijke chromo's 3de reeks" kon kleven.
Met deze fijnkorrelige zwart wit film kon je 12 opnames maken in het formaat 4x4 cm of 16 opnames in het formaat 3x4 cm. Deze film is al lang heen over zijn houdbaarheidsdatum van juni 1958. Sommige fotografen experimenteren wel eens met die oude stock filmrolletjes met soms verbluffende resultaten.
Goed gereedschap is het halve werk. In de keukenkast vond je de meest uiteenlopende hulpmiddelen om moeder haar culinaire prestaties te bevorderen. Met dit handige toestelletje verdeelde ze met één simpele beweging een gekookt ei in mooie gelijke partjes en zorgde zo voor nog wat meer finesse in haar gerechten.
Met dit oud gezelschapsspel van Jumbo kon ook voetbal binnenshuis gespeeld worden. Het balletje wordt met een blaaspijpje naar de goal van de tegenstander geblazen. Wie de meeste doelpunten scoort binnen een bepaalde tijd is de winnaar. Het spel kan met twee tot vier spelers gespeeld worden.
Om de grotere Meccanomodellen mee aan te drijven had je een sterke motor nodig. De E 20R is een omkeerbare 20V elektromotor en was toen de krachtigste uit het Meccano assortiment. Het was geen goedkoop speelgoed want volgens de prijslijst van 1954 werd hij toen verkocht voor de aanzienlijke prijs van 315 Bfr. en dan moest je er ook nog eens de geschikte transformator bij kopen...
Valentijn en prille liefde gaan hand in hand en zo gaf ik zesenveertig jaar geleden mijn eerste Valentijnscadeau aan mijn liefje. Na al die jaren heeft ze het nog steeds zorgvuldig bewaard en is het een blijvende herinnering gebleven aan hoe het allemaal begon.