De kleine wegwerp flitslampjes waren een technische innovatie die zowel professionele als amateurfotografen hielp om goed belichte foto’s te maken zelfs bij weinig licht. Deze lampjes met blauwe stip waren geschikt bij gebruik van kleurenfilm die toen snel populairder werd.
In het maandblad Meccano Magazine van december 1956 werd het het allernieuwste automodel van Dinky Toys aangekondigd. Just in time want voor de jongens was deze gestroomlijnde racemachine het perfecte geschenk voor de komende feestdagen.
Dinky Toys Connaught 1956
Categorie: Dinky Toys Tags:Dinky toys 236, Connaugt racing car
Gemaakt van gedroogde en gemalen witloofwortels was het een goedkoop surrogaat voor koffie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na die periode van schaarste werd er nog lange tijd "bitterpeeën" toegevoegd aan een zelfgezette pot koffie want dat hoorde er bij. De afbeelding van de moeder van de stichter, werd het gezicht van het merk en stond op alle verpakkingen en reclameborden. In 1983 waren de hoogdagen voorbij en sloot de fabriek op de Ijzerlaan in Antwerpen zijn deuren.
twee soorten cichorei fijn en middel gemalen 1960s - 1970s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:De Beukelaar cichorei
Een Belgische kerstballengeschiedenis begon bij de familiezaak Jezelin met hun glasblazerij in Hemiksem. Zij legden zich ook toe op het maken van hun unieke Ajeko kerstballen die zich onderscheiden door hun dikker glas en de glazen ophangoogjes. De talrijke modellen werden vervaardig volgens een speciaal procedé en de verkoop kende veel succes in heel België en het buitenland. De productie stopte in 1953 en ondertussen zijn dit uitermate interessante verzamelobjecten geworden.
Groene tandpasta met chlorophyl, daar had ik nog nooit van gehoord. Goed voor een frisse adem en mooie witte tanden zo beloofd de reclame. Dus, twee tubes voor maar 23 fr. die kon je dan toch niet in de winkel laten liggen.
2
2
Colgate tandpasta
1960s
1
Categorie: Oude verpakkingen Tags:Colgate chlorophylle 1960s
Het was begin decemer 1967 en samen met mijn ouders ging ik naar de Sint in de Grand Bazar van Antwerpen waar de kinderen hem konden ontmoeten. Nadat we een lange wachtij hadden getrotseerd en de verlanglijstjes kenbaar waren gemaakt kreeg iedereen nog van Piet een sinaasappel, een speculoos en een speelgoedklikkertje dat zo'n hard click-clack geluid maakte. Het moet gezegd dat dit kleinood vrij snel op de zenuwen werkte van menig ouder. De speculoos en de sinaasappel was al opgesmikkeld toen we terug thuis kwamen en niet lang daarna verdween mijn klikkertje spoorloos. Met een mysterieuze glimlach zocht moeder nog mee, tevergeefs...
Maria Sibylla Merian bestudeerde al in de 17de eeuw het leven en ontwikkeling van de insecten. Zij was er zo door gefacineerd dat ze er prachtige tekeningen en aquarellen van maakte. In 1699 maakte ze een reis naar Suriname en schilderde in dit boek de plaatselijke fauna en flora. Deze natuurgids is zorgvuldig bewaard gebleven en is te bewonderen in het British Museum van Londen. Elke drie maanden wordt een bladzijde van dit kunstwerk omgedraaid voor de bezoekers.
2
2
Natural History Drawnings
1699
1
Categorie: Oude boeken Tags:Maria Sibylla Merian boek
Het Cote d'or strandemmertje met de olifant is een iconisch promotieartikel van het bekende chocolademerk. Bij aankoop van een bepaalde hoeveelheid chocolade kreeg je het emmertje cadeau. Het herkenbare logo van de olifant veranderde door de jaren heen van uiterlijk maar bleef het symbool voor kracht dat het merk graag aan zijn chocolade verbindt.
Deze flessen waren in de 19e en 20e eeuw populair en werden gebruikt in cafés, restaurants en thuis voor het serveren van bruisend water of als basis voor cocktails. Voorzien van een decoratief ontwerp en een gegraveerde merknaam worden ze vaak gewaardeerd als decoratiestukken vanwege hun nostalgische en esthetische uitstraling.
Schedels zijn unieke objecten die de anatomie van een dier onthullen. Bij deze forse papegaaiensoort valt vooral de grote krachtige kromme snavel op die ze gebruiken voor het kraken van harde zaden en noten. Het zijn heel goede klimmers waarbij de snavel ook goed van pas komt.
Sinds Meccano in 1901 was uitgevonden door Frank Hornby, verschenen er mooiere en uitgebreidere meccanodozen met steeds meer mogelijkheden. De eerste jaren werden de onderdelen gemaakt in nikkel. Vanaf 1926 kwamen de eerste rood en groen gekleurde onderdelen die Meccano later zo herkenbaar maakten.
De potten staan op het vuur en de kalkoen zit reeds in de oven, de kinderen ontdekten al spelend wat er in de keuken zoal werd bereid. Onder het toeziend oog van moeder mocht er soms met de bijhorende aansteekblokjes een echt vuurtje branden onder de potjes.
kookfornuisje van de Duitse speelgoedmaker MFZ 1950s
Categorie:Blikken speelgoed Tags:MFZ Michael Fuchs auf Zindorf
Voor wie problemen heeft om de draad door het oog van de naald te halen bestaat er dit handig toestelletje. Een goede uitvinding zo blijkt want soorgelijke apparaatjes bestaan nog steeds.
OXO bouillon met zijn hartige smaak was een vaste waarde in de keuken en werd gebruikt als basis voor soepen, sauzen en stoofpotten. Vloeibaar in flessen of oplosbare blokjes boden een snelle manier om gerechten op smaak te brengen.
Vleesextract Liebig
1960s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage oxo Liebig
Na de afbraak van het oude cafe "Het Anker" in Kontich, werd na vele jaren deze oude reclameschildering weer zichtbaar. BELVU, een bekende kledingzaak in Edegem waarvoor hier reclame wordt gemaakt, in 2020 sloot deze zaak na 108 jaar zijn deuren. Ondertussen is door een nieuwbouwproject de muurschildering voorgoed verdwenen.
Als je dit nog kent dan heb je zeker als kind nog meegeholpen om de verse bonen één voor één in de sleuven van de machine te steken. Terwijl je draaide aan de hendel hoorde je het ritmische "klik-klik" van het snijden en vielen de snijbonen onderuit de machine.
Het Britse automerk Rover introduceerde in 1950 de Rover JET 1. Het was de eerste auto ter wereld met een gasturbinemotor, een variant op de straalmotor en was hiermee in het begin van de jaren '50 de ultieme snelheidsduivel met meer dan 244 km per uur ! Velen zagen het als de krachtbron van de toekomst maar uiteindelijk bleek dat toch te duur om hiermee een auto aan te drijven.
Een ongewone boxcamera van Agfa. Uitgevoerd in Art Deco stijl geeft het goed de periode weer waarin hij is gemaakt. De behuizing is vervaardigd uit het kunststofmateriaal "Trolit" een voorloper van het bekende bakeliet. Het toestel maakt gebruikt van 6x9cm negatieven op rolfilm type 120.
Weer komt Jacques Superchocolade met een verrassing die nog niemand heeft gezien of geproefd. Een chocoladereep waarin de frisse smaak van echte tomaten vermengd is met het aroma van fijne chocolade, daar had nog niemand aan gedacht. Een trendsetter, dat wel maar de klanten waren er nog niet klaar voor en de verkoop liep niet zoals verwacht, al snel werd de productie stopgezet.
Een blikken "bump and go" bulldozer werkend op batterijen. De chauffeur maakt tijdens het rijden realistische bewegingen met de armen aan de besturingshendels en twee gekleurde lichtjes flikkeren in het motorcompartiment.
Een doe-het-zelf zaak bestond nog niet maar wie wat handig was in en om het huis die ging zijn 'gerief' gaan halen in 'den ijzerwinkel'. Vijzen, krammen en nagels waren er per stuk verkrijgbaar of werden per gewicht verkocht. Handige tips en goede raad kreeg je er gratis bij.
Scheerschuim en de handige wisselbare scheermesjes waren vroeger al populair. De man moest immers gladgeschoren en verzorgd te zijn. Bij deze scheerstick werd gratis een handig doosje geleverd om de gebruikte mesjes te verzamelen.
2
2
Sheerzeep Palmolive
1950s - 1960s
1
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage scheerzeep palmolive
Tijdens WO II bracht het Amerikaans bevrijdingsleger chewing-gum mee en het nieuwe onbekende snoepgoed werd gul uitgedeeld aan de bevolking. Kort na de oorlog was kauwgom ook al snel bij ons verkrijgbaar. Voor elke winkel stond wel een automaat gevuld met de kleurige kauwgomballen. Dit exemplaar stond nog tot eind jaren '80 bij een kruidenierswinkel op Antwerpen-Linkeroever.
De snelkookpan veroverde als snel een plaats in de 'nieuwe keuken'. Koken ging niet alleen sneller met deze wonderpan, de vitaminen bleven ook beter bewaard. Terwijl gestadig de stoom ontsnapte vanonder het drukventieltje vulde de keuken zich met de heerlijkste aroma's.
Een misleidend blikken doosje want het is een poetsmiddel speciaal voor kunstoffen. Het gaf de originele glans terug aan de trendy reeks van plastic laarsjes, schoenen, kleding en voorwerpen die zo kenmerkend waren voor de Golden sixties.
2
2
Domino Luxe
1960s
1
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage boot polish
Glazen ogen worden vaak gebruikt in taxidermie om een levensechte uitstraling aan opgezette dieren te geven. Deze speciaal ontworpen ogen zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten, afgestemd op de soort en het dier dat opgezet wordt. Het gebruik ervan speelt een cruciale rol in het creëren van een authentieke en realistische uitstraling omdat de ogen vaak het eerste zijn waar mensen naar kijken bij een opgezette creatie.
In 1958 was Brussel voor enkele maanden het centrum van de wereld. Wetenschap, atoomenergie vooruitgang, niets dan optimisme en geloof in de toekomst was het idee achter de wereldtentoonstelling die er werd gehouden. Het Atomium was zonder twijfel het bekendste gebouw op het terrein dat een uitvergrote ijzermolecule voorsteld. Het evenement bracht een nooit geziene reclame en merchandising met zich mee en op zowat alle producten prijkte de Exposter.
Een mini Atomium was het ideale souvenir om mee naar huis te brengen waar het meestal een prominente plaats kreeg in "de schoon kamer".
Martougin was een Antwerps chocolademerk dat reeds bestond sinds 1907 met een fabriek die gevestigd was in de Helmstraat te Borgerhout. Nadat het merk in woelig water terecht kwam kocht Het Nederlandse Van Houten de fabriek over in 1966 en sloot er de deuren.
Deze reep was één van de smaken die in de laatste jaren daar nog werd geproduceerd.
Ufo's en buitenaardse beschavingen boeiden jong en oud. Tijdens de periode van wetenschappelijke en technologische expansie in de jaren '50 en '60, speelde science fiction een belangrijke rol in de speelgoedindustrie. De kinderen hun fantasie kende geen aardse grenzen meer.
Flying Saucer met batterijaandrijving van de Japanse speelgoedmaker Yoshiya
1960
Categorie: Robots & Space Tags:Yoshiya space saucer, fred schafraet