Het derde jeugdboek geschreven door de Nederlander Jacques Bulterman. Hij schreef een reeks jongensboeken van voor de tweede wereldoorlog met veel visie en toekomstfantasie, onder het pseudoniem Jac. Berghuis. Het verhaal speelt zich af in Eindhoven en draait om geheimzinnige filmreportages die gemaakt worden door een zichzelf noemend "filmspook". Bij de oplossing van een diefstal van een hoeveelheid radium, bestemd voor de Philips fabrieken, is dit filmspook nauw betrokken...
het boek werd uitgegeven in 1935
Categorie: Oude boeken Tags:antiquariaat,Jacques Berghuis,jeugdboek
Nog een model van het reeds besproken houten constructiespeelgoed van het merk Matador. Met enkele simpele blokjes en een paar houten staafjes hadden de handige knutselaars weer een paar uurtjes speelplezier tijdens het bouwen van dit model.
Alles in het huis moest blinken en gespecialiseerde schoonmaakproducten maakten het poetsen gemakkelijker. Ook het koperwerk werd regelmatig onder handen genomen met het bekende blikje van ca-va seul.
1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,CA-VA SEUL
Zelfgemaakte soep met verse groenten stond dagelijks op het menu en de vermicelli draadjes mochten daarin natuurlijk niet ontbreken. Dit was één van de vele produkten uit de vroegere levensmiddelenfabriek Waeslandia in St. Niklaas.
Waeslandia vermicelli draadjes 1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,vermicelli,waeslandia
Jacques lanceerde een chocoladereep met het klassieke anijsdrankje uit Frankrijk. Pernod blijft een geliefd aperitief en de chocoladeversie bleef bestaan tot in de 1960s maar het succes nam af en zou later verdwijnen uit het assortiment.
Een blikken gevechtsvliegtuig waarvan de wielen worden aangedreven met een frictiemoter. Het speelgoedje rijdt vervolgens over de grond, tot de neuskegel tegen een muur of voorwerp stoot en komt dan door middel van een veermechanisme in deze stand te staan.
Heel apart is het fotograferen van sterrensporen. Dit kan gedaan worden d.m.v. een tijdbelichting op statief. Deze foto heb ik gemaakt met een analoge Nikon F801 camera en een 35 mm zwart-wit Agfapan 100 film. In het midden merk je duidelijk de vaste positie van de Poolster met rondom de andere sterren die er schijnbaar rond draaien. In werkelijkheid staan de sterren stil en is dit een gevolg van de rotatie van de aarde om haar eigen as.
De promotiemachine draaide op volle toeren, zelfs door reclame op de luciferdoosjes werd men voortdurend herinnerd aan het wereldgebeuren op de Heizel. Uiteindelijk zouden er bijna 42 miljoen bezoekers kennis maken met een nieuwe kijk op de wereld tijdens de wereldtentoonstelling.
Expo 1958
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintage,retro,expo 58
Een antieke blender van Belgische makelij. Hij heeft twee snelheden en kan ingesteld worden door de schakelaartjes aan of uit te zetten. De motor is nog op 110V, met een geschikte transformator ertussen geplaatst werkt hij perfect.
Dit is mijn favoriete kindertypemachine uit de Mettoy reeks. Het toetsenbord is fake, de letters moesten één voor één gevormd worden met een draaischijf. Een geschikt cadeau voor wie later secretaresse, journalist of misschien wel schrijver wilde worden...
Met dit poetsmiddel kon men alle vuil te lijf. Zelfs de meest aangebakken kookpotten en het vuilste aanrecht, zag er na een flinke schuurbeurt weer als nieuw uit. Voor delicate oppervlakken was het poeder dan weer minder geschikt.
1950s
Categorie: Oude verpakkingen Tags:vintge,retro,Vim
Toen in 1956 de de Amerikaanse Sci-Fi film "Verboden planeet" in de cinema werd uitgebracht, groeide Robby the robot uit tot een icoon van de robots. De Japanse speelgoedfabrikant Nomura, bracht er een blikken speelgoedversie van op de markt. Hij is met zijn verlichte bewegende pistons en draaiende antennes de meest tot de verbeelding sprekende robot aller tijden.
Robby the robot 1957
Categorie: Robots & Space Tags:robby the robot,forbidden planet,1950s,vintage,tin toy,Nomura,robot,blikken speelgoed
De Nederlandse schrijfster Betty van der Plaats schreef in de periode van 1949 tot 1959 een serie van zes jeugdboeken over de belevenissen van het meisje Anne-Marie. De bekende illustrator Hans Borrebach, verzorgde voor deze jeugdromans de omslag en de tekeningen binnenin.
Weerzien met Anne-Marie deel 5
Categorie: Oude boeken Tags:antiquariaat,meisjesboek,vintage
Een onmisbaar bureau accessoire voor op kantoor of thuis. Hij is van het merk Leitz, dat bekend staat voor zijn duurzaamheid van toonaangevende kantoorartikelen.
Waarom verkoopt men zo'n messen niet meer ? Simpel, omdat het te goed was. Robuust, gemakkelijk te gebruiken en onverslijtbaar, dus economisch niet interessant in onze wegwerpmaatschappij...
Dit was niet zomaar een nieuw speelgoedautootje, deze moest je immers niet zelf voortduwen. De auto werd aangedreven door een elektrisch motortje dat verbonden was met een snoertje aan een batterij in het kastje van de afstandsbediening. Je kon hem hiermee vooruit en achteruit rijden. Dit moest voor elke jongen wel een mooie aanwinst zijn.
1950s
Categorie:Blikken speelgoed Tags:vintage,retro,blikken speelgoed,tin toy
Tijdens een wandeling in de grensstreek van België - Duitsland, kwamen we deze ruïne van een oude spoorwegbrug tegen. Zij maakte destijds een verbinding over de rivier Our tussen Lommersweiler en Hemmeres. In 1944 bliezen de Duiters tijdens hun aftocht de brug op en werd nooit meer heropgebouwd.
Dit meccanomodel heeft een zeldzamere en minder bekende kleurencombinatie. Midden jaren '30 zijn er de opmerkelijke blauwe platen met gouden lijntjes en goudkleurige verbindingsstroken. Deze kleuren waren echter minder gewild zodat men na de oorlog terug overschakelde naar het vroegere rood en groen kleurenschema.
Het emailbord, had vroeger naast de affiche, een belangrijke plaats in de grafische reclamevormgeving. Deze minder bekende Coca Cola reclame van de jaren '60, zag je wel eens hangen op de gevel bij de plaatselijke kruidenier.
Toen in 1958 de atoomonderzeeër Nautilus onder het poolijs was door gevaren, kwam er snel een speelgoedversie van op de markt. De blikken duikboot heeft een opwindmechanisme waarmee je de schroef kan laten draaien zodat hij kan varen en duiken. Het avontuur was niet altijd even succesvol tijdens het verkennen van de vijver...