Rijpe krieken vermengd in een zachte crème met een vleugje Kirsch, dat was nog eens een uitgelezen smaak in de bekende Jacques chocolade reeks. Een bijhorend prentje van deze lekkernij zat er ook nog bij dat je dan in het verzamelalbum "Leerrijke chromo's 3de reeks" kon kleven.
De Belgische chocoladefabrikant Clovis was gevestigd in Pepinster en lanceerde al in 1929 zijn "Star" reep en werd erg populair door de chromo's van vedetten en filmsterren die mee in de verpakking zaten. De "Paradis" en de "6 smaken" zijn uit de periode 1930s-1940s en de tekst op de verpakking beloofde dat ze gemaakt waren van de heerlijkste chocolade-cacaos van de beste planterijen. In 1966 stopte dit chocoladeverhaal toen de oude gebouwen vuur vatten en volledig uitbrandden.
Het Cote d'or strandemmertje met de olifant is een iconisch promotieartikel van het bekende chocolademerk. Bij aankoop van een bepaalde hoeveelheid chocolade kreeg je het emmertje cadeau. Het herkenbare logo van de olifant veranderde door de jaren heen van uiterlijk maar bleef het symbool voor kracht dat het merk graag aan zijn chocolade verbindt.
Weer komt Jacques Superchocolade met een verrassing die nog niemand heeft gezien of geproefd. Een chocoladereep waarin de frisse smaak van echte tomaten vermengd is met het aroma van fijne chocolade, daar had nog niemand aan gedacht. Een trendsetter, dat wel maar de klanten waren er nog niet klaar voor en de verkoop liep niet zoals verwacht, al snel werd de productie stopgezet.
Martougin was een Antwerps chocolademerk dat reeds bestond sinds 1907 met een fabriek die gevestigd was in de Helmstraat te Borgerhout. Nadat het merk in woelig water terecht kwam kocht Het Nederlandse Van Houten de fabriek over in 1966 en sloot er de deuren.
Deze reep was één van de smaken die in de laatste jaren daar nog werd geproduceerd.
Een zeer vroege chocoladereep van Jacques chocolade, met een vulling van twee vruchten. Deze was verkrijgbaar in de jaren 1930s en was een ware lekkernij voor wie het zich toen kon veroorloven.
Weer was er een nieuwe smaak te ontdekken van Superchocolade Jacques. Maar kampioenen blijven niet aan de top en na enkele jaren werd de productie stopgezet, andere smaken zouden nog volgen.
In een tijdperk waarin snoep en zoetigheden een speciale plek hadden in het dagelijks leven, stond de Kwatta chocoladereep symbool voor kwaliteit en vakmanschap. Een verfijnde combinatie van romige melkchocolade en een zachte, smaakvolle pralinévuling viel vrijwel bij iedereen in de smaak.
Kwatta Melk Praline 1950s
Categorie: Chocolade Tags:Kwatta chocolade melk praline, fred schafraet
In de jaren vijftig stond de chocolade-industrie in België op een hoogtepunt en Victoria chocolade speelde een prominente rol in deze bloei. Tijdens die jaren experimenteerden men met verschillende vullingen, zoals noten, karamel, en marsepein. De reep Big Nuts die in 1953 werd gelanceerd was de meest bekende.
2
2
Victoria Big assortiment
1950s
1
Categorie: Chocolade Tags:Victoria chocolade big nuts
In de jaren 50 bracht het merk meer dan dertig verschillende chocoladerepen op de markt. Deze minder bekende smaak heeft wel een hele mooie (en zeldzame) wikkel. Heeft iemand deze reep nog gekend ?
Een andere smaak naast de Perette van Meurisse chocolade was er eentje met nootjes. De groene verpakking met de naam Nuctine was een reep gevuld met hazelnoten voor wie van knapperig hield.
's Morgens voor schooltijd nog vlug in het snoepwinkeltje op de hoek een Perrette gaan kopen. Ik was in het winkeltje vaste klant zoals de meesten van mijn klas. Je kon de wikkels met de Historia punten sparen die je dan kon inruilen voor prenten van de albums 'S lands Glorie
Met Valentijn is chocolade nog steeds het cadeau bij uitstek. De winkeliers bieden dan met veel liefde alle mogelijke romantische chocoladehartjes en figuurtjes aan. Dit commercieel succes was vroeger minder bekend maar een gewoon stuk chocolade smaakte er niet minder om.
Deze reep van melkchocolade met een vulling van creme en druiven is lang een vaste specialiteit geweest van Jacques chocolade. Deze is van voor WO II en tevens de oudste reep uit mijn verzameling. De wikkel werd later nog dikwijls aangepast maar de smaak bleef steeds dezelfde.
Deze chocoladereep met ananassmaak, oogste vooral succes bij de jeugd die deze exotische vrucht nog maar pas ontdekte. Jacques Chocolade had er weer een specialiteit bij in zijn uitgebreide assortiment.
Deze reep is van de bekende chocoladefabrikant Meurisse, toen nog gevestigd aan het Damplein in Antwerpen. De Boy Scouts reep dateren is iets moeilijker maar er staat op de achterkant nog geen Historia punt op wat later wel het geval is, de tekst is in oude spelling dus nog van voor de spellingshervorming van 1946.
Jacques lanceerde een chocoladereep met het klassieke anijsdrankje uit Frankrijk. Pernod blijft een geliefd aperitief en de chocoladeversie bleef bestaan tot in de 1960s maar het succes nam af en zou later verdwijnen uit het assortiment.
Een melkchocoladereep gevuld met met een créme van drie smaken, zag er in de jaren '70 zo uit. Het uitgebreide aanbod van Jacques chocolade had (en heeft nog steeds) voor ieders smaak en goesting wel wat in huis.